frt188 2 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak w temacie jakiej marki opony kupujecie i w jakim sklepie do swojego samochodu? Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez frt188 Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Aktualnie rozpoczynam drugi sezon z Zeetex HP102+. Kupione w oponeo. Nie powinno się oszczędzać na oponkach ale przekonały mnie pozytywne opinie znajomych i ludu z internetów. Zrobiłem na nich coś koło 10 tyś. km. Jeździłem wcześniej na Dunlopach klasy premium (prawie 400- za szt.) Różnica jest minimalna (głównie głośność) więc po co przepłacać. IMO najlepsze budżetowe gumy z jakimi miałem styk. Planuję zakup czterech na zimę. Link to post Share on other sites
Ejzo12 224 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Polecam continentale Link to post Share on other sites
asian 27 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Ja kupuję w moto integrator ,jest to grupa intercars , bardzo jestem zadowolony z zakupu u nich . Kupuję od kilku lat opony Sava. Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o sklep to oponeo, a jeśli chodzi o markę, to ostatnio zimówki wybrałem Dębicy (Frigo 2), ale wybór marki i klasy opony to już indywidualna sprawa. Nie ma sensu kupować najtańszych, ale jeśli ktoś mało jeździ i nie ma mocnego auta, to kupowanie opon z wyższej półki też mija się z celem. Link to post Share on other sites
krzysiek098 11 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Ja także jeżdżę w swojej astrze na Dębicach. Dobrze się trzymają drogi lecz jedyny minus to dosyć szybko się ścierają. Coś z lepszych to Firestone są bardzo dobre i sporo się na nich przejeździe te mam w VW Bora Link to post Share on other sites
frt188 2 Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Czyli generalnie nie kupować najtańszych opon. Oponki kupię chyba w sklepie oponeo albo motointegrator. Co sądzicie o oponach Kumho ? Link to post Share on other sites
helfi 82 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Zależy do czego te opony. Kiedyś do Omegi kupiłem opony letnie Fuldy (carat coś tam). Moim zdaniem to była tragedia. Były zdecydowanie za miękkie na rozgrzany asfalt w środku lata. Na pewno znajdzie się dziesiątki osób, które pochwalą te opony zastosowane w czymś lżejszym. Ojciec w Focusie teraz ma całosezonowe Dębica Navigator 1. Tylko, że samochód jeździ w klimacie bez zimy za to pada deszcz prawie codziennie. Nie miałem większych zastrzeżeń ale to głównie jazda po mieście i autostradzie zgodnie z przepisami. Opony z tego co pamiętam strasznie tanie. Z zimówek na pewno warte są uwagi wspomniane Frigo. Mi bardzo pasowały gForce BFgoodrich Link to post Share on other sites
frt188 2 Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Do Audi A4 B7 Avant Link to post Share on other sites
komers 9 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Kup w moto integrator , mają często promocje , jeśli nie chcesz czekać na promo to w najtańszym sklepie internetowym Link to post Share on other sites
NewSky 1872 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o jakiekolwiek testy to zawsze warto zobaczyć co wyszło niemieckiemu ADAC. Link to post Share on other sites
Maniak_Cpu 19 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Każdy kupuje to co uważa za najlepsze dla siebie Ja wkurzyłem się na coroczne dwukrotne zmienianie opon (nie mam 2 kompletów felg) + dodatkowo 2 komplety opon zima/lato i kupiłem Dębica Navigator 2 195/65/15 całoroczne/wielosezonowe, jak kto woli i jestem zadowolony, jeżdżę już 2 lata i praktycznie zero zużycia bieżnika (12tyś km). Nie ważne czy śnieg, deszcz czy sucha nawierzchnia opony dają radę. Cena za szt ok 160zł więc jak będzie trzeba dokupić parę po jakimś czasie to nie skubnie zbytnio po kieszeni. Link to post Share on other sites
alain 4 Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Pamiętaj, że odpowiednio dobrane ogumienie to lepsza przyczepność i krótsza droga hamowania. Zyskujesz na tym dodatkowo killka metrów - co w skrajnych sytuacjach robi dużą różnicę. To tak jakbyś chodził w 1 parze butów przez cały rok. Niby się da - ale to niesamowita męczarnia. Najtańsze opony zimowe/letnie są lepsze od wielosezonowych. W tym rozmiarze tzn 195/65/15 na Motointegrator masz Dębica Passio 2 za 155 zł/sztuka. Dostawa za free. Montaż w salonie partnerskim też można zamówić po taniości. Powiem tak, na bezpieczeńswie nie ma co oszczęadzać. Link to post Share on other sites
worm 17822 Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 co wyszło niemieckiemu ADAC Jak dla mnie wystarczająco sporo wyszło: http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Afera-ADAC-testy-opon-byly-ustawiane,wid,16389449,wiadomosc.html?ticaid=114ba0 Najlepiej omijać najtańsze i wybierać coś w środku stawki. Trzeba by tak naprawdę co miesiąc zmieniać na inne i testować samemu. Oczywiście jest to nierealne, więc kierujemy się takimi czy innymi opiniami, przywiązaniem do marki, czy chociażby pięknie wyglądającym bieżnikiem w kształcie choinki 2 Link to post Share on other sites
helfi 82 Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Najtańsze opony zimowe/letnie są lepsze od wielosezonowych. Zapominasz, że czasem wielosezonowe opony są często miękkimi oponami letnimi wytrzymałymi na niskie temperatury. Motointegrator masz Dębica Passio 2 za 155 zł/sztuka. Piszesz, że nie ma co oszczędzać, a proponujesz opony dedykowane raczej do pojazdu przeciętnego kowalskiego lub woła roboczego. Co prawda na pewno lepsze od kilku letnich opon nawet z półki premium. Niestety autor najprawdopodobniej nie szuka opon na najbardziej ekonomiczne felgi 15''. Najlepiej omijać najtańsze i wybierać coś w środku stawki. Kilka zł drożej za oponę od najtańszych Dębic powinny być rozsądne BF-y. Moim zdaniem warto dopłacić. Dębica ma problem z głośnością opon i przyczepnością na mokrej nawierzchni. Link to post Share on other sites
maxellxl 55 Napisano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 ja kupiłem ostatnio na allegro Dunlop Sport BluResponse 195/65/R15 w cenie 759 zł....ale był na allegro rabat na opony 100 zł za zakup przez aplikacje mobilna i zaplacilem 659 zł czyli jakies 165 zł za opone...przesyłka gratis oponki swietne, w testach auto swiata wypadly najlepiej Link to post Share on other sites
worm 17822 Napisano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Właśnie ostatnio na oponeo.pl, 2 x Barum Bravuris 3HM 195/45 R16 80 V po 225,- / szt. 1 Link to post Share on other sites
maniek_100 576 Napisano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Dzisiaj do trafica kupiłem http://i.imgur.com/fSCIdja.png Link to post Share on other sites
hhenryk88 3 Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Ja jeżdżę na oponach Continental (konkretnie Sport Contact 5) - w testach niemieckiego ADAC zajmują często wysokie pozycje, zresztą w innych testach i rankingach także (np. w Auto Bild). Tutaj http://www.testyopon.pl/testy-opon-letnich można przejrzeć tegoroczne testy opon letnich, m.in. wspomnianego ADAC. Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Lato na Toyo Proxes T1-R a zima na Toyo Snowprox S953, 195/45/R16. Porządne gumy, jedyny minus jak dla mnie to ścieralność - dwa sezony (+/- 25 tysięcy kilometrów przejechane) i do utylizacji. Kupuję zawsze w oponeo (rabaty). Link to post Share on other sites
FeelFree 108 Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Lato Hankook Ventus S1 Evo2 225/45R17 94Y Zima Michelin Alpin 5 195/65R15 91H Często kupowałem w oponeo, ale ostatnio zamawiałem z oponylux z odbiorem osobistym i bez zastrzeżeń. Cenowo dużo lepiej wychodziły niż w oponeo i na całym komplecie zaoszczędziłem 160zł Link to post Share on other sites
ester 1 Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Ostatnio kupiłam na allegro, nokian, bardzo dobre, sprawdziły się zimówki więc nie miałam wątpliwości że letnie też będą ok, paragon z wymiany też zarejestrowałam w narodowej loterii paragonowej ministerstwa finansów, może będzie insignia http://namasce.pl/badania-techniczne-pojazdu-nowe-przepisy-i-zasady/ Link to post Share on other sites
frt188 2 Napisano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 A ja kupiłem do swojej audiczki Dębicę Passio https://oponafelga.pl/letnie/8126-195-65r15-91t-debica-passio-2.html, dostawa w gratisie Link to post Share on other sites
ArteK86 527 Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 (edytowane) W Ibizie miałem Yokohamy s.Drive 195/45 R16, w Carinie tak samo, w Maździe obecnie zimowe Yokohamy w.Drive 185/65 R14 a w V40 jakieś Fuldy. Generalnie jeżeli chodzi o s.Drive to warte są każdych pieniędzy jakie wydałem, jedyna wada, że są głośne ale nadrabiają przyczepnością na suchym i mokrym, ze ścieralnością średnio. Co do zakupów to ostatnimi czasy na http://www.sklepopon.pl Edytowane 18 Maja 2016 przez ArteK86 Link to post Share on other sites
qvazi 15 Napisano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 A mam takie pytanie czy tym wszystkim testom można ufać? Czy one przypadkiem nie są jakieś sponsorowane? Link to post Share on other sites
Recommended Posts