Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam widzę że Samsung wydał nowe dyski z serii F4 ja jestem zainteresowany wersją 2TB u mnie jest sklepie za 385 zł. Ma om już 667GB na talerz czyli wychodzi przy 2 TB 3dyski i 6 głowic dokładny model Samsung F4 2TB HD204UI. Piszą że będą wersje 1.5TB ale na zdrowy rozsądek będą mieć i tak 3 talerze to jaki to sens? I 1TB też dziwnie będzie wyglądał bo 1334GB najpełniej wychodzi 2TB i 640GB. Na stronie samsunga są podane wersje 166Gb 205Gb 320Gb 1.5TB i 2TB. Czy wybrać 1.5TB F3 chociaż tam jest 500Gb na talerz i tyle samo talerzy co w F4? Pomocy co sądzicie. Takie znalazłem http://allegro.pl/nowosc-samsung-2tb-f4 ... 99013.html I czy coś słyszeliście o serii F4 normalniej nie EcoGreen F4 bo ona ma 5400rpm albo sie myle co do prędkości obrotów.

Spinpoint F4EG HD204UI 2TB 5400 SATA 3.0Gbps 32MB

Spinpoint F4EG HD155UI 1.5TB 5400 SATA 3.0Gbps 32MB

Sinpoint F4 HD322GJ 320G 7200 SATA 3.0Gbps 16MB

F4 HD166G 160G 7200 SATA 3.0Gbps 16MB

Spinpoint F4 HD256GJ 250G 7200 SATA 3.0Gbps 16MB

Spinpoint F4 HD255GJ 250G 7200 SATA 3.0Gbps 8MB

ze strony samsunga - narazie nie ma jeszcze "oficjalnie" 640 choc zostal zapowiedziany.

ciekawy moze byc 160gb :)

Ja bym przygarnal takiego 2TB ale 7200 a nie 5400 :)

Gdyby ktoś kupił ten dysk, to prosiłbym o opinię. Też się nad nim zastanawiam. Co prawda wolałbym 2 talerze i 1,3 TB, ale skoro półtorak też ma 3 talerze, to brałbym 2 TB.

Interesuje mnie jak ten dysk spisuje się pod Windows XP, bo z tego co wiem, użyto w nim nowego sposobu formatowania, którego zasadniczo XP nie obsługuje. Ten problem się obchodzi, ale chciałbym wiedzieć, czy nie ma z tym kłopotów? czy dysk w takiej sytuacji nie traci na wydajności?

Poza tym oczywiście cisza. Niektóre Samsungi wydawały specyficzne jakby buczenie bez obciążenia. Jak jest w tym przypadku?

Będę miał ten dysk chyba we wtorek (F4EG 2TB) - kupiłem go na magazyn danych.

Z tego co widziałem w sieci transfery jak na dysk 5400obr ma dosyć spore - min 70MB/sek do 125MB/sek max - prawie tyle co średniaki z 7200obr/min.

Cena dysku także bardzo rozsądna - ok 360-370zł.

Jak dojedzie napiszę wyniki testów.

No to niestety nie będzie mi dane tego doświadczyć (jak narazie):wariat::):), wlasnie wrocilem z Galerii i kupilem w Komptroniku model Samsung SpinPoint F4 320 GB (SATA II, 16MB cache) niestety/stety 160 zł.

Tylko mam prośbę do Was jako do specjalistów jak najlepiej go podpiąć (raid?) i jak go podzielić na ile partycji?

Teraz mam mojego podciwego WD Raptora WD740ADFD 74GB z 2007r. i mam na nim system Windows 7 Ultimate 64-bit (on jest podzielony na 2 partycje) po 35 GB - na jednej mam windowsa, a na drugiej Wowa (gre;)), tylko teraz mysle ze z tego raptora mozna zrobic jako jeden dysk 74Gb ,a F4 podzielic na np Partycje : Gry,Filmy,Muzyka,Zdjecia ? Na ile partycji mozna go podzielic w/g Was . Jakbyscie zrobili konfiguracje z dyskami ?

Z gory wielkie dzieki za porade

Aha czyli poczciwy Raptor dac jako jeden 74GB i puscic na nim Sam Windows 7 64bit (nie dzieląc go wogóle) ,natomiast F4 dac 2 x 160GB i tam instalwoac strikte Filmy i na jednej partycji np mojego Wowa:) wtedy nic sie nie bedzie dusic? nie bedzie zadnego waskiego gardla? a co z Raid 0 bo cos w Komputroniu mi mowili zeby tam popodpinac bedzie szybciej chodzil?

No i dysk dojechał - wydajność mnie rozwaliła - jeśli to jest dysk 5400obr to już odkładam kaskę na 2x1TB F4 7200obr lub większe i rezygnuje z moich WD.

Ogólnie jestem w bardzo pozytywnym szoku.

Nie słychać go mimo, że kopiuję na niego teraz ponad 1TB danych.

Windows oszacował transfer z Raida-0 WD na niego na 123MB/sek.

Wyniki z Crystal Marka oraz ATTO:

http://img196.imageshack.us/i/2tbsamsungtesty.jpg/

Testy robione na pustym dysku, oraz formatowanie szybkie z obsługą dysków większych niż 2TB - 1 partycja - rozmiar alokacji 4096.

Dodatkowy test w HD Tach:

max odczyt - ok 147 MB/sek

min odczyt - ok 68 MB/sek

średnio - 112 MB/sek

burst - 236 MB/sek

czas dostępu - 15,2ms

użycie procka 1%

Ogólnie - niesamowicie szybki dysk 5400obr. :hahaha::P:P

Masz jakiś dostęp do F3EG albo 5900.12 żeby porównać wydzielany hałas?

Same wyniki genialne. Szkoda, że nie wstrzymałem się z zakupem 2 sztuk 5900.12 dla znajomych, prawie dwie stówki byłyby zaoszczędzone a i wydajność kilka procent wyższa.