Adek221 65 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 AMD z swoimi układami Vega dość cicho, myślicie że wyniki PASCALA 1070/1080 ich trochę speszył i przebudowują totalnie układ ? Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Przeciez sie zastanawiaja jak do hawaii wcisnac 16gb gddr5;) Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Do Vegi jeszcze trochę czasu, na solidniejsze przecieki trzeba jeszcze poczekać. Miejmy nadzieję, że Vega wyjdzie im jak najlepiej. Zieloni potrzebują konkurencji dla swoich sztandarowych układów. Co do ostatniego problemu z Fury, możliwe, że również z XFX RX 480 GTR, które potrafiłem odradzać, możliwe, że i z tego powodu! W którymś poprzednim poście pisałem, że była to wtyczka EPS. Jednak nie! Komputer działał sprawnie od momentu jej dociśnięcia, nie przez brak dostatecznego zasilania procesora, lecz przez zasilacz. Na zimnym PC schłodzonym przez klimę w samochodzie(jechał ze mną na fotelu pasażera ) zasilacz miał na tyle niską temperaturę, że w trybie półpasywnym był w stanie przez pewien czas uciągnąć obciążenie generowane przez Furię(a może i nawet RX480 po dłuższym obciażeniu!). Po nagrzaniu zasilacza wszystko stawało się niestabilne, jego elementy zbyt szybko rozgrzewały się do temperatury powodującej włączenie zabezpieczenia termicznego. Tutaj warto zaznaczyć, że przy włączonym trybie półpasywnym(ECO) w PSU i karty łakomej na papu, nawet najmniejsza warstwa kurzu potrafi sprawić niemały kłopot dla komponentów zasilacza. Niedługo przedmucham porządnie zasilacz(nowe sprężone powietrze w drodze) i sprawdzę czy sytuacja uległa poprawie. Nigdy nie sądziłem, że chwila nieuwagi(przez przeprowadzkę) może ściągnąć tyle kurzu na mój nieszczęsny zasilacz. Nie jestem jeszcze pewien, czy to na pewno przez kurz, ale z pewnością dam znać jak rozwinie się sytuacja jak już wymontuje zasilacz i go przedmucham. Jak widać to nie był bezpośrednio problem z zasilaczem, a przełączeniem trybu z ECO na AUTO. Zwracam honor sekcji zasilania w XFX 480 GTR(podejrzewałem ją o ten problem i mam nadzieję, że teraz się nie mylę), który mimo wszystko nie urzekł mnie swoją kulturą pracy. Zarzucam jeszcze wynik Fury 1070/500 w Fire Strike(1.1). http://www.3dmark.com/3dm/15375763 Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Furiat świetna karta, zamiast sprężonego powietrza polecam wyposażyć się w mały kompresorek Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Mały kompresor świetna sprawa, jednakże ogranicza mnie niedostateczna ilość miejsca w nowym mieszkaniu. Co do samej karty, wydajność jest bardzo zadowalająca, biorąc pod uwagę cenę zakupu tej karty. Cytuj Link to post Share on other sites
Voidereles 1695 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Fury dojechał! http://i.imgur.com/qk1bwME.jpg 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Daj znać jak wrażenia, póki co są pozytywne wśród forumowych posiadaczy . Cytuj Link to post Share on other sites
twisster storm 92 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Do mnie też dotarła. Kawał sprzętu. Trochę opada w slocie, ale jakoś temu zaradzę. Przed chwilą testowałem ją w trybie pasywnym. W BF4 ful detale, fhd dobijała do 84 stopni. Na początek podbiłem rdzeń do 1100, wcześniej zwiększając powerlimit. Jutro pobawię się w udervolting i lepsze oc, bo dziś na tapecie było oc procka. Test trochę przypadkiem, ponieważ ustawiłem krzywą wentylatorów w sapphire trixx, dałem apply i zamknąłem aplikacje. Wentylatory stały jak zamurowane. Widocznie apka musi być włączona, żeby chłodzenie działało. Niestety włączając fife 15 z odblokowaną ilością fps w menu cewki zgrały swoją symfonię. Ustawienie limitu fps do 60 załatwia sprawę. Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 (edytowane) Dużo postów pisałem na ten temat, dużo się mówiło na tym i innych forach, wyśmiewali mnie a jednak tutaj jest potwierdzenie : Edytowane 11 Października 2016 przez neo88 3 Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Czyli brać radeona ? Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Jeżeli chcesz trzymać jedną kartę przez 3 lata to jak najbardziej Radeon. Cytuj Link to post Share on other sites
Voidereles 1695 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Daj znać jak wrażenia, póki co są pozytywne wśród forumowych posiadaczy . Dam znać! na pewno jest cichsza od R9 390. A problem opadającej grafy rozwiązałem w świetny i niewidoczny dla mnie sposób - opaska zaciskowa. Po prostu włożyłem ją między te aluminiowe ramki co wystają na samym krańcu karty i połączyłem z obudową. Trzyma bardzo fajnie! Mógłbym prosić o link do testów, w których Fury ma przewagę w miarę znaczącą nad GTX980? Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 12 Października 2016 Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Dużo postów pisałem na ten temat, dużo się mówiło na tym i innych forach, wyśmiewali mnie a jednak tutaj jest potwierdzenie : Pisałeś o czym? Mówiło się o czym? Wyśmiewali się z czego? Potwierdzenie czego? Może chociaż podasz do czego nawiązujesz Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 12 Października 2016 Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Potwierdzenie czego? Potwierdzenie że czerwone wystarcza na dłużej i deklasuje swojego konkurenta nawet o 100% Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 12 Października 2016 Udostępnij Napisano 12 Października 2016 To 100% jest naciągane, ale fakt faktem, że GCN lepiej znosi próbę czasu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 12 Października 2016 Udostępnij Napisano 12 Października 2016 No właśnie nie jest naciągane Tak robi NV to ich polityka Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 12 Października 2016 Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Jeśli uważnie oglądałem ten test to 100% różnicy występuje tylko w Doomie przy Vulkanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Verus 9 Napisano 12 Października 2016 Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Odnośnie mojego wcześniejszego problemu:Witam. Zakupiłem MSI Rx 480 Gaming 8 gb i mam pytanko , czy ktoś z forumowiczów również posiada ten model ?? Chodzi mi o temperatury pracy tej karty. Obudowę mam zamkniętą (Fractal Designe Core 3500) odpalone dwa wentylatory i po 30 min w Wiedźminie 3 mam jakieś 72 stopnie przy wentylatorze na 60 % obrotów. Troszkę w tym momencie przeszkadza hałas. MSI w recenzjach był uznawany za model z cichym i wydajnym chłodzeniem a tu się okazuje ze rzeczywistość weryfikuje to brutalnie. Udało się go rozwiązać. Wyrzuciłem z dysku MSI afterburner i w Wiedźminie 3 na uber po 20 min 70 stopni a wentylatorki max 1500 obrotow. W innych przypadkach pomaga tez wgranie sterowników 16.7.2 lub 16.7.3 Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 12 Października 2016 Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Potwierdzenie że czerwone wystarcza na dłużej i deklasuje swojego konkurenta nawet o 100% To nie jest potwierdzenie, że czerwone wystarcza na dłużej tylko, że wprowadzenie nowej architektury z biegiem czasu negatywnie odbija się na starej architekturze. Nie wiem czy pamiętasz ale taka sama sytuacja była u AMD gdzie przechodzono z VLIV na GCN. No właśnie nie jest naciągane Tak robi NV to ich polityka Jaka polityka? AMD miało identyczną sytuację jak przechodzili z VLIv na GCN. Początkowo gry, które pisane były dla VLIV działały znacznie lepiej na 6970 niż na 7850. Po pół roku gdzie gry pisane były już pod GCN 7850 był wyraźnie wydajniejszy. Obecnie różnica po między tymi kartami dochodzi do 70% na korzyść 7850 i wielu gier już nawet nie uruchomisz na 6970! 1 Cytuj Link to post Share on other sites
erenhardt 73 Napisano 13 Października 2016 Udostępnij Napisano 13 Października 2016 (edytowane) AMD miało identyczną sytuację jak przechodzili z VLIv na GCN. Początkowo gry, które pisane były dla VLIV działały znacznie lepiej na 6970 niż na 7850. Po pół roku gdzie gry pisane były już pod GCN 7850 był wyraźnie wydajniejszy. Obecnie różnica po między tymi kartami dochodzi do 70% na korzyść 7850 i wielu gier już nawet nie uruchomisz na 6970! Czyli zupełnie inna sytuacja. Tutaj jest efekt konsol, tam efekt polityki firmy. Forced obsolence. Mając większościowe udziały w rynku warto jest zmuszać na siłę użytkowników do kupienia nowego sprzętu, ponieważ wiadomo, że większość przyjdzie właśnie do ciebie po produkt. Poza tym, kepler - maxwell - pascal to wcale nie są nowe architektury. Różnice nie są duże, takie jakie były między fermi a keplerem. W zasadzie wszystkie 3 opierają się na bardzo podobnym bloku SM który ulegał modyfikacjom (zmniejszenie SMX do 128 CUDA, więcej SMów w GPC, zmiany w cache i memory). VLIW4 a GCN to zupełnie inne podejście do tematu GPU i doskonały przykład nowej architektury: http://images.anandtech.com/doci/4455/Wavefront.png?_ga=1.174688615.496562859.1456326104 Tymczasem maxwell to przy tym mała zmiana w organizacji jednostek. O pascalu szkoda pisać. http://core0.staticworld.net/images/article/2014/02/maxwell_control_logic-100246317-orig.png Edytowane 13 Października 2016 przez erenhardt 4 Cytuj Link to post Share on other sites
jg77xfx 1 Napisano 15 Października 2016 Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Witam, od wczoraj jestem posiadaczem RX 480 Nitro 4 GB. Po UV, zszedłem o 158 mV na 1010 mV karta chodzi stabilnie przy 1320 Mhz, jest cicho. Pamięci dość dobrze się kręcą, bez podnoszenia napięcia (1000 mV) z 1750 Mhz na 2140 Mhz czyli efektywnie z 7000 Mhz na 8560 Mhz, co dało ok 10% fps w wiedźminie. Cytuj Link to post Share on other sites
twisster storm 92 Napisano 15 Października 2016 Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Jak ktoś robił uv fury to jakim programem? Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 15 Października 2016 Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Ja robiłem Afterburnerem, zbiłem o 0.9v bez problemu przy 1050/500. Cytuj Link to post Share on other sites
twisster storm 92 Napisano 15 Października 2016 Udostępnij Napisano 15 Października 2016 A power limit jak masz ustawiony? Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 15 Października 2016 Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Nieruszony, nie mogę go ustawić w AB, działa stabilnie to nie kombinuję . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts