AudiAWX 3759 Napisano 19 Marca 2016 Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Ciekawie się robi. http://www.conowego.pl/aktualnosci/intel-chce-wspolpracowac-z-amd-w-zakresie-tworzenia-ukladow-graficznych-16962/ Cytuj Link to post Share on other sites
rafapietrzyk 1 Napisano 20 Marca 2016 Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Ciekawie się robi. http://www.conowego.pl/aktualnosci/intel-chce-wspolpracowac-z-amd-w-zakresie-tworzenia-ukladow-graficznych-16962/ To po prostu wyżynanie konkurencji do końca Intel chce być całkowitym monopolistą boją się, że AMD może zrobić procek i zagrozi ich i5 i i7 i będą musieli się wziąć ostro do pracy a tak będą wiedzieć co wyda AMD wydadzą o 10% wydajniejsze i na tym poprzestaną a kasa będzie szła. Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 20 Marca 2016 Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Na rynku CPU jest stagnacja. Na chwile obecna Intel może dla rynku konsumenckiego wypuszczać 1 procesor na 5 lat. Co innego jeśli chodzi o rozwiązania profesjonalne, serwerowe itd. Słaba pozycja AMD jest nie koniecznie na rękę intelowi. Gdyby Intel wykorzystał graficzne rozwiązania od AMD w swoich układach, to obie firmy na tym wiele zyskają. AMD stanie na nogi i zainwestuje $$$ w lepszy produkt. Wszystko później przełoży się na lepsze grafiki:) Edytowane 20 Marca 2016 przez Funkie Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 21 Marca 2016 Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Zauważył ktoś, że przy blokadzie na 30 klatek obraz na nV jest jakby płynniejszy niż na AMD? Czy to tylko mój wypatrzony umysł płata mi na starość figle. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 21 Marca 2016 Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Ja mam odwrotne odczucie Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 21 Marca 2016 Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Może coś w tym być, sam też już dość dawno temu miałem wrażenie, jakby 30fps na xboxie 360 często bywało płynniejsze od tego co widzę na pc mimo tej samej liczby klatek. Pewnie rozchodzi się tu o czasy generowania klatek. Jeśli tą średnią 30fps wyrabia ledwo co, to tu pewnie jest problem, do tego dochodzi kwestia dobrej synchronizacji. Nie wiem, jak to aktualnie wygląda, bo dawno nie grałem z tak niskim fps na pc i w ogóle na Xie, ale też miałem wrażenie, że mimo tych samych liczby mogą być inne odczucia. Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Nie da się jednoznacznie stwierdzić na którym producencie kart generowany obraz jest płynniejszy ponieważ to zależy od silnika graficznego i optymalizacji jakie są w nim zawarte. Wszystko zależy od frametime - im stabilniejszy tym płynność obrazu jest lepsza. W niektórych grach frametime będzie stabilniejszy na AMD a w niektórych na NV. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6354 Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Z tego względu bardzo dużą rolę w wyborze karty odgrywają indywidualne preferencje. Testy testami, ale widać, jak na dłoni, że bardzo często nie da się obiektywnie stwierdzić, która karta lepsza. Jeżeli sami nakreślimy gry w jakich karta ma się sprawdzać to wybór będzie łatwiejszy. Cytuj Link to post Share on other sites
maryjan 10 Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Z tego względu bardzo dużą rolę w wyborze karty odgrywają indywidualne preferencje. Testy testami, ale widać, jak na dłoni, że bardzo często nie da się obiektywnie stwierdzić, która karta lepsza. Jeżeli sami nakreślimy gry w jakich karta ma się sprawdzać to wybór będzie łatwiejszy. Wszystko ok, jeśli gra się regularnie w pewne gry. Tylko kupowanie grafiki pod konkretną grę robi problem, gdy okaże się, że za pół roku wyjdzie nowa gra, która będzie działać słabo. Cytuj Link to post Share on other sites
keczu 476 Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Ja mam odwrotne odczucie Ja tez. Moze 30 FPS to obojetnie na czym wyglada zle , ale mi sie wydaje ze AMD jest plynniejsze ponizej 60 FPS. Gralem akurat w FC4 na GTX 780ti, R9 295x2 (na jednym rdzeniu, brak sterownika w tamtym czasie) i GTX 980ti. Myslalem ze mi w 780-tce momentami Vramu brakowalo, ale ponizej 60 FPS GTX 980ti wygladal tak samo i , poprostu dalo sie zauwazyc. AMD dopiero jak zjechal do ~45 FPS wygladal podobnie jak GTX-y ze spadkiem 2~5 FPS <60.. Z reszta mialem GTX 980ti i nawet bez FreeSync R9 390 wyglada plynniej. Nie wiem moze to moje odczucie, ale w BF4 zawsze mialem 980ti ogranicznna do 75 FPS (mam monitor 75Hz) bo bez tego widac bylo brak plynnosci nawet pry +150FPS. Moze to zalezy tez od monitora, ale na poprzednim Dell-u mialem takie samo odczucie. Cytuj Link to post Share on other sites
solaris557 252 Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 W bf4 to norma że NV szarpie obrazem http://www.purepc.pl/files/Image/artykul_zdjecia/2015/fcat/fcat_vs_fraps_purepc_7.png Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Sama ilość kl/s nie jest wyznacznikiem wydajności i płynności. Ważny jest czas generowania każdej klatki i tutaj frametime ma znaczenie. Tak jak wcześniej napisałem są gry gdzie na AMD frametime jest na lepszym, stabilniejszym poziomie i generowany obraz jest nieco płynniejszy i są gry gdzie sytuacja jest odwrotna. W zdecydowanej większości gier frametime na AMD wypada gorzej niż na NV a im słabszy procesor posiadamy tym ta różnica bardziej się pogłębia bo na to jaki będzie frametime ma duży wpływ narzut sterownika na procesor! W moim odczuciu generowany obraz w BF4 jest płynniejszy na 290X niż na 980 i powyższy przykład potwierdza to o czym napisałem. Cytuj Link to post Share on other sites
keczu 476 Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Sama ilość kl/s nie jest wyznacznikiem wydajności i płynności. Ważny jest czas generowania każdej klatki i tutaj frametime ma znaczenie. Tak, ale jedno z drugim jest powiazane. Mialem 5 konfiguracji z crossfire i wiadomo szczegolnie kiedys "frame time" typowym problemem w tym przypadku. Ale majac grubo ponad 100 FPS problem byl niewidoczny. W okolicach ~60 FPS juz mozna bylo sie czegos dopatrzec. A mniej niz 60 FPS , tragedia. Takze ilosc klatek potrafi zamaskowac problem jesli taki istnieje. I tak byc powinno w przypadku GTX 980TI gdzie ponad 150 FPS w BF4 dalej nie wygladalo jak powinno. Pamietam jak sie przesiadlem z HD 7990 na R9 290 (mialem dwie przez dwa tygodnie, ale sie gotowaly nawzajem ) . W Crysis 3 z FXAA HD 7990 trzymal pomiedzy 120~60 FPS w zaleznosci od mapy , czasem spadki ponizej. Wszystko pieknie bylo i nie nazekalem. "Frame Pacing" dobiero wyszedl i nie dzialal jak nalezy. Wsadzilem jednego R9 290 (drugiego odeslalem) i bylem zaskoczony jak plynnie to wygloda, patrze a mam ~60 FPS ze spadkami do 45. Wiec moral z tego taki ze do wszystkiego sie mozna przyzwyczaic. Ale w momentach zmiany na lepsze lub gorsze widac roznice. Zmienilem z GTX 980Ti na R9 390 i widze ze jest podobnie, moze troche plynniej w BF4 pomimo mniejszego FPS, ale mialem zle skonfigurowany FreeSync . Jak odpalilem to poprawnie to szczeka mi opadla do piwnicy. Teraz nie sadze ze moglbym grac na konsoli w 30 FPS. Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Przerabiałem BF z kartami od 560ti/7770/7850/660/7970/680/780/390, najprzyjemniej w bf gra mi się na amd. Zawsze karty były podobne wydajnościowo a jednak w tej grze jest różnica. Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 31 Marca 2016 Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 (edytowane) Ostatnio trafiły w moje ręce nowe thermopady więc postanowiłem z nich skorzystać i wymienić w Sapphire R9 290X triX. Po zdjęciu chłodzenia doznałem szoku. Stare thermopady zarówno na pamięci jak i sekcji zasilania po prostu rozpadały się w drobny pył Thermopady wyschły całkowicie i przy próbie odrywania rozsypywały się w kawałeczki. Aż dziw bierze, że w takim stanie sekcja zasilania trzymała temperaturę poniżej 85C. Ciekawe jak wypadną nowe thermopady Gelid CP- Extreme Edytowane 31 Marca 2016 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 31 Marca 2016 Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 (edytowane) U mnie taka temp. sekcji po godzinie Valley ExtremeHD: Edytowane 31 Marca 2016 przez neo88 Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 31 Marca 2016 Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 (edytowane) @Up W zwykłych grach przy ustawieniach 1100/1375Mhz karta notowała 70-75C na sekcji ale już w grach gdzie jest Async Compute temperatura idzie mocno w górę. Odpalisz Hitmana DX12 lub Ashes of the Singularity DX12 i temperatura idzie w górę. Edytowane 31 Marca 2016 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 31 Marca 2016 Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 W grach mam jeszcze niej, dziwne że DX12 tak podnosi temp.... Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 31 Marca 2016 Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 (edytowane) W grach mam jeszcze niej, dziwne że DX12 tak podnosi temp.... Podnosi bo masz efektywniej wykorzystywane GPU dodatkowo w DX11 jednostki ACE nie są wykorzystywane. W DX12 tam gdzie masz Async Compute jednostki ACE pracują dlatego masz większy pobór prądu co się równa wyższymi temperaturami zarówno na sekcji jak i gpu. EDIT Po zmianie thermopadów w teście Ashes of The Singularity DX12 z włączonym Async Compute temperatury na sekcji znacznie spadły. VRM1 85C -> 75C VRM2 58C -> 51C Na GPU temperatura taka sama czyli 74C. Edytowane 31 Marca 2016 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 31 Marca 2016 Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 w takim stanie sekcja zasilania trzymała temperaturę poniżej 85C. Ciekawe jak wypadną nowe thermopady Gelid CP- Extreme Hahaha, niedawno miałem dokładnie to samo i wymieniłem na te same termopady Jest lepiej, niż przed wymianą (przy moim oc, tym które znasz komputer zaczął się wyłączać, sprawdziłem co i jak, i okazało się, że sekcja zaczęła się przegrzewać, podczas grania dość szybko ponad 100°C na domyślnej krzywej wentylatora) ale szału nie ma w porównaniu do tego co miałem na świeżym szafirku, wg forumowego testu valley mam niemal to samo co było z fabryki. Cytuj Link to post Share on other sites
Blashix 137 Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Radeony R9 490X i R9 490 prawdopodobnie zadebują na rynku już w czerwcu Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Zauważyłem że nie zawsze włączają mi się wentyle, kręcą się przy starcie systemu a po chwili przestają. Jak zacznę oglądać coś na youtube to zaczyna się kręcić jeden ten nad sekcją pozostałe dwa stoją. Jak zaczynam grać włączają się wszystkie. Patrze już od paru dni i widzę że czasami coś się zawiesza i wentyle w ogóle się nie włączają. Jak zrobię reset ustawień overdrive to zaczynają się kręcić wszystkie. Występuję u was coś podobnego ? Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Może masz jakiś tryb pasywny. Co to za GPU?? Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Sapphire R9 390 NITRO, tryb pasywny też tak myślałem ale nie jest to systematyczne. A jednak jest, po restarcie kompa wentyle ustają i nie kręcą się aż karta nie uzyska 50 stopni. Nawet jak mam swoja krzywą ustawioną w msi ab to i tak wentyle się nie kręcą do tych 50stopni. Jak to wyłączyć ? Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez RuLeR Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Musiałbyś BIOS modyfikować. Tryb pasywny. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts