Skocz do zawartości

Temat o kartach Radeon serii R9 3xx/4xx/5xx

Recommended Posts

Okey. Najwyżej w przyszłości moze zmienie zasilacz i bede mogl podkręcić. Jaki teraz producent najlepiej? Czy producenci daja jakies dodatkowe oprogramowanie do kart? Np. Właśnie do krecenia czy monitoriwania?

Kręcenie da mi to ze Bedzie wiecej fps w grach czy co?

Edytowane przez frems

Nie są żadnym wyznacznikiem max poboru energii:

blogentry-56538-0-40061900-1443542310.pn

Kto przy zdrowych zmysłach sugeruje się poborem z gniazdka odpalając syntetyki dla CPU i GPU? :>

Takiego wyniku jak na syntetykach nie jesteś w stanie osiągnąć w codziennym użytkowaniu PC więc po kiego przeprowadzać taki pomiar?

Jedynym wyznacznikiem są właśnie gry, które kładą mocno nacisk na CPU i GPU dlatego wspomniałem o C3 i BF4 bo są to tytuły gdzie można spotkać bardzo wymagające miejsca zarówno dla cpu jak i gpu jednocześnie. Zarówno w Crysis 3 jak i BF4 notuje największy pobór prądu z gniazdka dla całej platformy i w normalnym czytaj codziennym użytkowaniu nie przebijesz tego poboru!

Nie napiszesz, że grasz w wymagającą graficznie produkcję i jednocześnie renderujesz scenę bo jedno drugie wyklucza - 100% obciążenie CPU skutkuje brakiem wydajności w grze czyli GPU Load spada.

Na Twoim Screenie C3 ma 260W poboru i z tym się całkowicie zgadzam bo w lokacjach słabo obciążających procesor pobór z gniazdka oscyluje w przedziale 250-280W ale wystarczy udać się do słynnej lokacji z trawą i strzelającą wieżą i pobór prądu z gniazdka  rośnie o ~70W. Procesor zaczyna swoje szamać ;)

Zacząłem powątpiewać w jej istnienie już kilka mc temu ;)

Jeśli chcesz to mogę Ci zrobić jakieś dodatkowe zdjęcie platformy z dopiskiem "Dla Ragnara" :menda: A jeśli nie to chyba to wystarczy i mam nadzieję, że rozwieje to Twoje wątpliwości.

chłodzenie Inno3d leży w szafie i czeka na mój wolny czas aby jest zamontować. Musiałem je zdjąć bo zaczęły odpadać radiatory - taśmy termoprzewodzące były bardzo słabej jakości i zamówiłem nowe.

http://i58.tinypic.com/24y0nkn.jpg

Edytowane przez DjXbeat
Takiego wyniku jak na syntetykach nie jesteś w stanie osiągnąć w codziennym użytkowaniu PC więc po kiego przeprowadzać taki pomiar?

Tak. A kupując samochód sprzedawca mówi:

Max prędkość to 240 km/h. Ale pompa paliwa odłącza się przy 200. I tak pan takiej prędkości nie osiągnie na swoim aucie.  

A co w sytuacji np. kodowania głupiego filmiku na yt gdzie wszystkie cztery rdzenie biorą udział i dodatkowo CUDA. Nieroztropnie jest polecać sprzęt w którym jeden element nie wytrzymuje reszty. Polecając zasilacz ma on być stabilny nawet w najbardziej ekstremalnej sytuacji i nie ma znaczenia czy ta sytuacja będzie mieć miejsce czy nie.

A co jak wyjdzie Crysis 4 i okaże się bardziej wymagający od 3? Resety co 5 min? 

Sam masz RM1000 a potrzebujesz góra 450. 

Edytowane przez MiK86
A co w sytuacji np. kodowania głupiego filmiku na yt gdzie wszystkie cztery rdzenie biorą udział i dodatkowo CUDA.

Zgadza się - wszystkie cztery rdzenie biorą udział w kodowaniu tyle, że przy jednoczesnym korzystaniu z CUDA te rdzenie nie są nawet w 60% obciążone dodatkowo memory controller na karcie graficznej praktycznie śpi więc masz znowu mniejszy pobór.

Syntetyki to syntetyki i nie warto zaprzątać sobie nimi głowy - Twoja platforma przy teście syntetykami wciąga 525W gdzie w domowych warunkach musisz się mocno postarać by dobić do 400W a przeważnie z gniazdka będzie Ci szło ~350W.

Nieroztropnie jest polecać sprzęt w którym jeden element nie wytrzymuje reszty. Polecając zasilacz ma on być stabilny nawet w najbardziej ekstremalnej sytuacji i nie ma znaczenia czy ta sytuacja będzie mieć miejsce czy nie.

Zauważ, że ja w kwestii zasilacza się nie wypowiadałem ;)

Zabrałem głos w kwestii sposobu pomiaru maksymalnego poboru przez platformę.

Sam masz RM1000

Zgadza się tyle, że nigdy nie myślałem o zakupie tego zasilacza. Byłem w trakcie wymiany zasilacza i szukałem ~600W do 350zł i trafiła mi się świetna okazja. RM1000, nówka sztuka z gw 5 letnią za 360zł więc go kupiłem.

Edytowane przez DjXbeat

Nie kupuj tej karty MSi w morele.

Ja kupiłem przysłali uszkodzoną, czekałem miesiąc aż wymienią na nowa, która prawdopodobnie też jest uszkodzona.

Ciągle wywala z gier, program przestał działać, albo brak sygnału z kabla hdmi.

Teraz oddałem do serwisu umnie w mieście by sprawdzili czy to karta czy zasilacz na słabe napięcia na lini 12v.

Jak karta to znów miesiąć i też watpie że przyślą sprawną.

Kup innej marki.

Ten zasilacz jest na 2 liniach 12V więc możesz mieć z nim problemy przy większym obciążeniu.

Jeżeli szukasz czegoś dobrego to pomyśl o tym zasilaczu http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/

W 100% Ci wystarczy.

Do oc również? Myślę że kupię pierw sama kartę a za jakiś czas zasilacz.

Nie kupuj tej karty MSi w morele.

Ja kupiłem przysłali uszkodzoną, czekałem miesiąc aż wymienią na nowa, która prawdopodobnie też jest uszkodzona.

Ciągle wywala z gier, program przestał działać, albo brak sygnału z kabla hdmi.

Teraz oddałem do serwisu umnie w mieście by sprawdzili czy to karta czy zasilacz na słabe napięcia na lini 12v.

Jak karta to znów miesiąć i też watpie że przyślą sprawną.

Kup innej marki.

To jest tylko przykład. Kupie w komputroniku bo mają taniej a i na miejscu będę miał. Edytowane przez frems

Chociaż to by było lepsze, wcale pojedynczej linii nie musi mieć. Wystarczy, że z głową podłączy kartę graficzną a linie w sumie będą odpowiednio mocne. Sam mam praktycznie tę samą kartę, jeszcze po OC i mój zasilacz mimo linii 18A spokojnie daje radę nawet na syntetykach. Aczkolwiek jak już wszyscy wcześniej wspomnieli, przy "aktualnym" zasilaczu kolegi, są duże szanse na niestabilność w stresie, bo nawet suma obciążalności tych linii nie jest zbyt duża.

@Masterbarti

Zanim kupiłem RM1000 miałem ten sam zasilacz, który posiadasz obecnie czyli OCZ StealthXStream 2 600W.

Zasilacz ciagnął stary zestaw i7 920@ 4.2Ghz 1.32V + GTX 780 @ 1230/1800 1.21V.

W Crysis3 na mapie WTTJ gdzie sprawdzam maksymalny pobór dla platformy przy ww zestawie z gniazdka szło 490-515W i zasilacz dawał radę choć ma 2 linie 12V.

Dopiero jak dobijałem do 530W to niestety zasilacz robił reset :/

Edytowane przez DjXbeat