BuryZenek 351 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 No grafa super, najwyżej nie będzie podkręcał Cytuj Link to post Share on other sites
frems 0 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 (edytowane) Okey. Najwyżej w przyszłości moze zmienie zasilacz i bede mogl podkręcić. Jaki teraz producent najlepiej? Czy producenci daja jakies dodatkowe oprogramowanie do kart? Np. Właśnie do krecenia czy monitoriwania? Kręcenie da mi to ze Bedzie wiecej fps w grach czy co? Edytowane 17 Października 2015 przez frems Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Kręcenie da mi to ze Bedzie wiecej fps w grach czy co? Też. Cytuj Link to post Share on other sites
frems 0 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Czy też wersja bedzie ok :http://m.morele.net/product/details/707126/0 ? Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) Nie są żadnym wyznacznikiem max poboru energii: Kto przy zdrowych zmysłach sugeruje się poborem z gniazdka odpalając syntetyki dla CPU i GPU? Takiego wyniku jak na syntetykach nie jesteś w stanie osiągnąć w codziennym użytkowaniu PC więc po kiego przeprowadzać taki pomiar? Jedynym wyznacznikiem są właśnie gry, które kładą mocno nacisk na CPU i GPU dlatego wspomniałem o C3 i BF4 bo są to tytuły gdzie można spotkać bardzo wymagające miejsca zarówno dla cpu jak i gpu jednocześnie. Zarówno w Crysis 3 jak i BF4 notuje największy pobór prądu z gniazdka dla całej platformy i w normalnym czytaj codziennym użytkowaniu nie przebijesz tego poboru! Nie napiszesz, że grasz w wymagającą graficznie produkcję i jednocześnie renderujesz scenę bo jedno drugie wyklucza - 100% obciążenie CPU skutkuje brakiem wydajności w grze czyli GPU Load spada. Na Twoim Screenie C3 ma 260W poboru i z tym się całkowicie zgadzam bo w lokacjach słabo obciążających procesor pobór z gniazdka oscyluje w przedziale 250-280W ale wystarczy udać się do słynnej lokacji z trawą i strzelającą wieżą i pobór prądu z gniazdka rośnie o ~70W. Procesor zaczyna swoje szamać Zacząłem powątpiewać w jej istnienie już kilka mc temu Jeśli chcesz to mogę Ci zrobić jakieś dodatkowe zdjęcie platformy z dopiskiem "Dla Ragnara" A jeśli nie to chyba to wystarczy i mam nadzieję, że rozwieje to Twoje wątpliwości. chłodzenie Inno3d leży w szafie i czeka na mój wolny czas aby jest zamontować. Musiałem je zdjąć bo zaczęły odpadać radiatory - taśmy termoprzewodzące były bardzo słabej jakości i zamówiłem nowe. http://i58.tinypic.com/24y0nkn.jpg Edytowane 18 Października 2015 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) Takiego wyniku jak na syntetykach nie jesteś w stanie osiągnąć w codziennym użytkowaniu PC więc po kiego przeprowadzać taki pomiar? Tak. A kupując samochód sprzedawca mówi: Max prędkość to 240 km/h. Ale pompa paliwa odłącza się przy 200. I tak pan takiej prędkości nie osiągnie na swoim aucie. A co w sytuacji np. kodowania głupiego filmiku na yt gdzie wszystkie cztery rdzenie biorą udział i dodatkowo CUDA. Nieroztropnie jest polecać sprzęt w którym jeden element nie wytrzymuje reszty. Polecając zasilacz ma on być stabilny nawet w najbardziej ekstremalnej sytuacji i nie ma znaczenia czy ta sytuacja będzie mieć miejsce czy nie. A co jak wyjdzie Crysis 4 i okaże się bardziej wymagający od 3? Resety co 5 min? Sam masz RM1000 a potrzebujesz góra 450. Edytowane 18 Października 2015 przez MiK86 Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) Zasilacz wystarczy do r9 390. Moja platforma z 290x zjada z gniazdka 350w po oc w C3. Edytowane 18 Października 2015 przez neo88 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 R9 390 zabiera 250W w samym Metro LL. Gdzie ten zasilacz ma 400W i to jeszcze podzielone na dwie linie. Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) Niech sprzeda ten PSU i kupi używkę XFX TS 550W za 180zł http://allegro.pl/zasilacz-xfx-core-ts-550w-80-bronze-i5731510331.html Edytowane 18 Października 2015 przez neo88 Cytuj Link to post Share on other sites
frems 0 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Czyli jednak lepiej zmienić zasilacz?PoZdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) A co w sytuacji np. kodowania głupiego filmiku na yt gdzie wszystkie cztery rdzenie biorą udział i dodatkowo CUDA. Zgadza się - wszystkie cztery rdzenie biorą udział w kodowaniu tyle, że przy jednoczesnym korzystaniu z CUDA te rdzenie nie są nawet w 60% obciążone dodatkowo memory controller na karcie graficznej praktycznie śpi więc masz znowu mniejszy pobór. Syntetyki to syntetyki i nie warto zaprzątać sobie nimi głowy - Twoja platforma przy teście syntetykami wciąga 525W gdzie w domowych warunkach musisz się mocno postarać by dobić do 400W a przeważnie z gniazdka będzie Ci szło ~350W. Nieroztropnie jest polecać sprzęt w którym jeden element nie wytrzymuje reszty. Polecając zasilacz ma on być stabilny nawet w najbardziej ekstremalnej sytuacji i nie ma znaczenia czy ta sytuacja będzie mieć miejsce czy nie. Zauważ, że ja w kwestii zasilacza się nie wypowiadałem Zabrałem głos w kwestii sposobu pomiaru maksymalnego poboru przez platformę. Sam masz RM1000 Zgadza się tyle, że nigdy nie myślałem o zakupie tego zasilacza. Byłem w trakcie wymiany zasilacza i szukałem ~600W do 350zł i trafiła mi się świetna okazja. RM1000, nówka sztuka z gw 5 letnią za 360zł więc go kupiłem. Edytowane 18 Października 2015 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
poncjusz 8 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Nie kupuj tej karty MSi w morele. Ja kupiłem przysłali uszkodzoną, czekałem miesiąc aż wymienią na nowa, która prawdopodobnie też jest uszkodzona. Ciągle wywala z gier, program przestał działać, albo brak sygnału z kabla hdmi. Teraz oddałem do serwisu umnie w mieście by sprawdzili czy to karta czy zasilacz na słabe napięcia na lini 12v. Jak karta to znów miesiąć i też watpie że przyślą sprawną. Kup innej marki. Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Czyli jednak lepiej zmienić zasilacz?PoZdrawiam Ten zasilacz jest na 2 liniach 12V więc możesz mieć z nim problemy przy większym obciążeniu. Jeżeli szukasz czegoś dobrego to pomyśl o tym zasilaczu http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/ W 100% Ci wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
frems 0 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) Ten zasilacz jest na 2 liniach 12V więc możesz mieć z nim problemy przy większym obciążeniu. Jeżeli szukasz czegoś dobrego to pomyśl o tym zasilaczu http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/ W 100% Ci wystarczy. Do oc również? Myślę że kupię pierw sama kartę a za jakiś czas zasilacz. Nie kupuj tej karty MSi w morele. Ja kupiłem przysłali uszkodzoną, czekałem miesiąc aż wymienią na nowa, która prawdopodobnie też jest uszkodzona. Ciągle wywala z gier, program przestał działać, albo brak sygnału z kabla hdmi. Teraz oddałem do serwisu umnie w mieście by sprawdzili czy to karta czy zasilacz na słabe napięcia na lini 12v. Jak karta to znów miesiąć i też watpie że przyślą sprawną. Kup innej marki. To jest tylko przykład. Kupie w komputroniku bo mają taniej a i na miejscu będę miał. Edytowane 18 Października 2015 przez frems Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Do oc również? Myślę że kupię pierw sama kartę a za jakiś czas zasilacz. Tak, po OC również wystarczy. Ten zasilacz ma mocną linię 12V - 490W więc poradzi sobie z palcem w d... Cytuj Link to post Share on other sites
frems 0 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Narazie kupie tylko karte. Mam nadzieje ze narazie wytrzyma zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
Mefiu1987 0 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Narazie kupie tylko karte. Mam nadzieje ze narazie wytrzyma zasilacz. Mi na dniach przyjdzie R9 380 gaming G1 a mam ten sam zasilacz co ty i jak tylko przyjdzie od razu montuje i testuje. Też na razie nie mam zamiaru zmieniać zasilacza chyba że bede zmuszony bo nie uciągnie grafy. Zobaczymy Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Nie lepiej kupić GTX 970 i mieć problem z głowy? Bez sensu kupować zasilacz o kilka w mocniejszy za kilka stow tylko aby porównywalny cenowo i wydajnościowo r9 390 działał..... Wiem że temat o AMD ale widzę że niektorych choroba umyslowa dopadła. Cytuj Link to post Share on other sites
frems 0 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Nie lepiej kupić GTX 970 i mieć problem z głowy? Bez sensu kupować zasilacz o kilka w mocniejszy za kilka stow tylko aby porównywalny cenowo i wydajnościowo r9 390 działał..... Wiem że temat o AMD ale widzę że niektorych choroba umyslowa dopadła. też nad tym myślałem. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) To skoro tak, to napisz kiedy będziesz grafikę zmieniał wtedy zobaczymy czy 970tka to dobry krok. Chodzi mi o kolejną wymianę, nie o tą. Edytowane 18 Października 2015 przez Ragnar Lothbrok Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 zasilacz o kilka w mocniejszy Dokładnie o 92W z pojedynczą linią 12V. Czyli nieporównywalnie mocniejszy. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Chociaż to by było lepsze, wcale pojedynczej linii nie musi mieć. Wystarczy, że z głową podłączy kartę graficzną a linie w sumie będą odpowiednio mocne. Sam mam praktycznie tę samą kartę, jeszcze po OC i mój zasilacz mimo linii 18A spokojnie daje radę nawet na syntetykach. Aczkolwiek jak już wszyscy wcześniej wspomnieli, przy "aktualnym" zasilaczu kolegi, są duże szanse na niestabilność w stresie, bo nawet suma obciążalności tych linii nie jest zbyt duża. Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) @Masterbarti Zanim kupiłem RM1000 miałem ten sam zasilacz, który posiadasz obecnie czyli OCZ StealthXStream 2 600W. Zasilacz ciagnął stary zestaw i7 920@ 4.2Ghz 1.32V + GTX 780 @ 1230/1800 1.21V. W Crysis3 na mapie WTTJ gdzie sprawdzam maksymalny pobór dla platformy przy ww zestawie z gniazdka szło 490-515W i zasilacz dawał radę choć ma 2 linie 12V. Dopiero jak dobijałem do 530W to niestety zasilacz robił reset Edytowane 18 Października 2015 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Dokładnie o 92W z pojedynczą linią 12V. Czyli nieporównywalnie mocniejszy. Koszty są nieporównywalnie wyższe. Dużo taniej wyjdzie sam GTX 970 niż r9 390 i zasilacz z mocną 1 linia. Drugie rozwiązanie z punktu ekonomicznego nie ma sensu. Cytuj Link to post Share on other sites
frems 0 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Koszty są nieporównywalnie wyższe. Dużo taniej wyjdzie sam GTX 970 niż r9 390 i zasilacz z mocną 1 linia. Drugie rozwiązanie z punktu ekonomicznego nie ma sensu. tylko czy gtx da radę za 2 lata? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts