szatkus 282 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Odpowiem wam obu. Obecnie są stosowane dwa podejścia (3 licząc Maxwella, ale to jest tymczasowe rozwiązanie). U AMD dwie jednostki od pojedyńczej precyzji mogą przetwarzać instrukcje podwójnej precyzji. Dlatego układ domyślnie ma wydajność 1/2 dla FP64, każda inna liczba to sztuczne ograniczenie, żeby ludzie kupowali FirePro. Kepler ma osobne jednostki dla pojedyńczej i podwójnej precyzji, dlatego u nich domyślnie jest 1/3. Maxwell to układ typowo dla graczy. Ma tylko jednostki SP. DP jest załatwiane programowo i przez to cholernie wolne. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Ktoś walnął glupote z tymi tongami i to teraz będą powtarzać. GCN ma to do siebie że dobrze się skaluje. Bez problemu mozna zrobić małe gpu jaki i potwora a do tego nie trzeba łączyć dwoch gpu w jeden krzem bo laczy się poprostu zaplanowaną ilość CU. Pewnie źle zrozumiałeś i pewnie chodziło o to że użyto CU tych co w tondze ale nie oznacza to od razu że użyto dwoch gotowych rdzeni. Dodatkowo kontroler hbm jest mocno zintegrowany z CU stąd wątpię w tą teorie. Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Ktoś walnął glupote z tymi tongami i to teraz będą powtarzać. GCN ma to do siebie że dobrze się skaluje. Bez problemu mozna zrobić małe gpu jaki i potwora a do tego nie trzeba łączyć dwoch gpu w jeden krzem bo laczy się poprostu zaplanowaną ilość CU. Pewnie źle zrozumiałeś i pewnie chodziło o to że użyto CU tych co w tondze ale nie oznacza to od razu że użyto dwoch gotowych rdzeni. Dodatkowo kontroler hbm jest mocno zintegrowany z CU stąd wątpię w tą teorie. Pewnie ktoś sobie wyobraził, że jeśli Fiji ma wszystkiego dwa razy więcej wszystkiego niż Tonga to ktoś sobie w programie do projektowania pewnie kliknął dwa razy Tongę i Fiji gotowe. Kto by się przejmował kontrolerami pamięci, synchronizacją i całą resztą. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Dokladnie Cytuj Link to post Share on other sites
Lipton 517 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Info o stosunku 1/2 w GCN pojawia się w tym artykule: http://www.anandtech.com/show/5261/amd-radeon-hd-7970-review/2 Jeżeli chodzi o 2x Tonga, to jest to możliwe. Oczywiście, trudno w to uwierzyć operując tylko na niesprawdzonych informacjach. Pytanie jak po zastosowaniu HBM wypada efektywność energetyczna samego rdzenia. Wszystko wyjdzie z chwilą prezentacji GPU w warunkach jego rzeczywistego użytkowania. Cytuj Link to post Share on other sites
Blashix 137 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 http://wccftech.com/amd-radeon-r9-fury-photos-gpuz-screenshot/ http://cdn4.wccftech.com/wp-content/uploads/2015/06/AMD-Radeon-R9-Fury-X-GPU-Z.png Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Jeżeli chodzi o 2x Tonga, to jest to możliwe. Oczywiście, trudno w to uwierzyć operując tylko na niesprawdzonych informacjach. Pytanie jak po zastosowaniu HBM wypada efektywność energetyczna samego rdzenia. Tak na chłopski rozum powinni dostosować budowę rdzenia do większego transferu. Chyba że GCN 1.2 jest na tyle elastyczny, żeby przyjąć to na klatę. Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Ktoś walnął glupote z tymi tongami i to teraz będą powtarzać. GCN ma to do siebie że dobrze się skaluje. Bez problemu mozna zrobić małe gpu jaki i potwora a do tego nie trzeba łączyć dwoch gpu w jeden krzem bo laczy się poprostu zaplanowaną ilość CU. Pewnie źle zrozumiałeś i pewnie chodziło o to że użyto CU tych co w tondze ale nie oznacza to od razu że użyto dwoch gotowych rdzeni. Dodatkowo kontroler hbm jest mocno zintegrowany z CU stąd wątpię w tą teorie. Zbyt dosłownie odebrałeś moje sformułowanie o "podwójnej Tondze". Rdzeń Fiji to po prostu zwiększona Tonga GCN1.2 przystosowana do HBM Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Ogolnie GCN to dosyć elastyczna arch. Zbyt dosłownie odebrałeś moje sformułowanie o "podwójnej Tondze".Rdzeń Fiji to po prostu zwiększona Tonga GCN1.2 przystosowana do HBM Zostawie to bez komentarza. Cytuj Link to post Share on other sites
Blashix 137 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) http://www.purepc.pl//karty_graficzne/radeon_r9_fury_x_amd_zablokuje_podkrecanie_pamieci_hbm No to lipa Fury bez OC ;( Edytowane 22 Czerwca 2015 przez Blashix Cytuj Link to post Share on other sites
solaris557 252 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Zmodowany bios i po problemie pewnie, chociaż kto wie... Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) http://www.purepc.pl//karty_graficzne/radeon_r9_fury_x_amd_zablokuje_podkrecanie_pamieci_hbm No to lipa Fury bez OC ;( Nie ma tragedii. Tam i tak jest od cholery transferu. Pewnie boją się, że ktoś uwali kartę kręcąc pamięć. To w końcu ich pierwsza implementacja HBM. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez szatkus Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Podobno ma to coś wspolnego ze spec karty. Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Z informacji na OCUK FuryX z wodnym chłodzeniem pod obciążeniem osiąga 40C i jest znacznie cichsza od referencyjnego GTX980Ti a wydajność jest zbliżona do Gigabyte GTX980Ti g1 Edytowane 22 Czerwca 2015 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 @up, gdzie znajdę bardziej czytelną wersję ? Bo na tą szkoda mi oczu Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Musiałem pociąć ją na kilka części Proszę http://i59.tinypic.com/1f7k2p.jpg http://i62.tinypic.com/e6vz9f.jpg http://i58.tinypic.com/1415qgp.jpg 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Podsumowując, wstępnie FuryX jest wydajnościowo porównywalna z 980Ti G1, w benchmarkach trochę słabsza, w grach porównywalna, bez zmiany napięcia (póki co zablokowane) zyskuje po podkręceniu rdzenia ~10%, jest super cicha i podczas max obciążenia przez całą noc w Haven 4.0 uzyskała max 58°C a wentylator kręcił się max z prędkością 16% kiedy jego minimalne obroty to 15% (to nam za dużo nie mówi ale na pewno było cicho). Tańsza od ww 980Ti. Niech tylko odblokują napięcia a może być bardzo ciekawie Jeszcze kilka dni do oficjalnych testów, nie mogę się doczekać. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
karaskiew 7 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Ciekawy tescik 380 Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) No i miałem brac gtx 980 ti gigabyte g1 z komputronika . Zgadnijcie ile sztuk na cały kraj do nich wpłyneło .....? 2 słownie dwie Moze i lepiej Podsumowując, wstępnie FuryX jest wydajnościowo porównywalna z 980Ti G1, w benchmarkach trochę słabsza, w grach porównywalna Od kiedy radeon ma wyniki lepsze w grach jak benchmarkach Edytowane 22 Czerwca 2015 przez dam111111 Cytuj Link to post Share on other sites
szafirotron 18 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Ja osobiście nie wierzę że Fury X będzie tańsza od 980ti w praktyce. Sklepy dowalą soczysty podatek od nowości + podatek od "WOW TO COŚ MA LC MUSI BYC BADASS". I martwi mnie sprawa chłodzenia -> jak to bywa z AiO... Pewnie niezły SYF Już lepiej brać to do gotowego układu LC. Zablokowane podkręcanie HBM pewnie jest spowodowane tym że... być może się po prostu od tak "o", nie da bo to inne pamięci. Albo jakakolwiek zmiana taktowania skutkuje problemami etc. (dużo teorii), albo po prostu boją się i tyle... I tak 970 to chyba obecnie najlepszy wybór w segmencie High-Endowy jeżeli chodzi o wydajność per $ Edytowane 22 Czerwca 2015 przez szafirotron Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Te pamieci maja taka przepustowość ze nie ma problem . Tylko szkoda ze dostajemy stary rdzen radeona Maxwell to była nowośc jak sie pojawiła Cytuj Link to post Share on other sites
szafirotron 18 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Ja tam nie marudzę na ten "stary" rdzeń. Mnie to osobiście "wali". Ma być wydajnie, nie żreć 500w oraz w miarę chłodno. Co do OC to nie marudzę, bo nadal fajnie jest mieć możliwość OC rdzenia. A i nie dziwię się że zablokowali OC pamięci. Martwi mnie cena oraz chłodzenie... z tym że głównie chłodzenie. Ciekawe czy wytrzyma przynajmniej 2 lata nie mówiąc o 5... Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 A na moje to najlepszy prezent jak sie popsuje jak jest jeszcze na gwarancji Cytuj Link to post Share on other sites
Wolnyfull 77 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Co jak co ale 390X raz lepiej od 980 raz gorzej mimo wszystko AMD dogania kartę zielonych zachowując niszą cenę. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez Wolnyfull 1 Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 A na moje to najlepszy prezent jak sie popsuje jak jest jeszcze na gwarancji Może ja jestem dziwny, ale wolę, żeby sprzęt działał jak najdłużej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts