Skocz do zawartości

Temat o kartach Radeon serii R9 3xx/4xx/5xx

Recommended Posts

:facepalm:

Chciałem  zobaczyć (i pewnie nie tylko ja) ile faktycznie poprawili w tej architekturze, w takim teście widać, że praktycznie nic :/

Wychodzi na to, że lepiej kupić 290 czy 290x i samemu podkręcić trochę, chociaż ciekaw jestem czy na nowych sterownikach i w nowszych grach będzie to dalej wyglądać tak samo.

W końcu kilka stów za to samo chyba robi różnicę :/

Na plus na razie są lepsze pamięci, które się bardziej podkręcają i ich ilość ale cena strasznie zawyżona, a przynajmniej na starcie.

Edytowane przez MasterBarti

W Ameryce

na polskie przeliczenie karta fury 8gb ma kosztować z obecnym kursem dolara 2300zł 

szlak mnie trafia jak widzę te ceny w polsce, jak znać życie dowalą z 3200-3500zł 

kraj kilkanaście razy biedniejszy a ceny kosmiczne 

mało tego oni zarabiają kilka razy więcej niż przecięty kowalski,

rzygać mi się chce 

Recka 390 Nitro na benchmarku to zwykły nic nie warte bzdury! Nie radzę się tym testem sugerować bo ładnie wtopicie kase ;)

Autor recki albo dostał karty razem z "kopertą" albo jest takim fanem AMD, że całe życie chodzi w czerwonych "gaciach" bo innego czynnika mającego wpływ na tak sfałszowane wyniki nie ma.

Po raz kolejny napiszę

390/390X to stare karty 290/290X ze zwiększonym taktowaniem i ilością pamięci. Karty wciągają takie same ilości prądu co stara seria i oferują w porywach do 5% większą wydajność i nic więcej.

W dalszym ciągu GTX970 jest produktem lepszym bo wydajniejszym, mniej prądożernym, mniej grzejącym się i o znacznie lepszych możliwościach OC w dodatku za cenę mniejszą niż nowe(stare) karty AMD.

GTX980 jest po za zasięgiem 390/390X! W FullHD nowe 390/390X mają od 15-40% straty do GTX980 natomiast w wyższych rozdzielczościach ta strata maleje ale w dalszym ciągu 980 jest wydajniejsza.

Idąc dalej napiszę, że żyxczę AMD jak najlepiej bo dobra konkurencja jest najlepsza dla mojego i Waszego portfela a dla mnie jest bez znaczenia co będę miał w obudowie.

Osoby, które czekały na 390X dostały jedynie znacznie większą cenę względem 290X i 8GB vram potrzebne tej karcie tak jak dziw.. majtki :P

Edytowane przez DjXbeat
  • Popieram 3

Poruszę może też tutaj ten temat (może tutaj będzie miał większe wzięcie). Mianowicie właśnie poszła recenzja Radeon R9 390 8 GB na PcLab.pl (gdzie jak to zazwyczaj tam bywa, portal nie jest przychylnie nastawiony do "czerwonych), ale nie o to chodzi. Przyjmijmy, że ich podsumowanie jest słuszne, a dokładnie napisali w nim: "Radeon R9 390 8 GB po uśrednieniu wyników wszystkich testów we wszystkich rozdzielczościach okazał się tak samo szybki jak referencyjny GeForce GTX 970 w fabrycznej konfiguracji."

Tyle tytułem wstępu. Teraz intrygująca mnie kwestia. Radeon R9 390 8 GB (zatem i również Radeon R9 290) jest technicznie dużo potężniejszą konstrukcję niż GF GTX 970, tzn. ma dużo więcej jednostek cieniujących (2560 > 1664), potoków ROP (64 > 32), jednostek TMU (160 > 104), większą prędkość wypełniania pikseli (64.6 Gpix/s > 35.6 Gpix/s) i wypełniania texeli (161.6 GTex/s > 115.9 GTex/s).

Zatem jeśli okazuje się, że w testach wypada podobnie (lub trochę słabiej niż GTX 970), to wytłumaczeniem byłyby słabe sterowniki AMD. Jednak wiele osób twierdzi, że zbędna jest większa ilość pamięci VRAM niż 4GB w R9 390/390x ponieważ te karty i tak powyżej 4GB nie wykorzystają takiej ilości VRAMu ze względu na zbyt małą moc. Jednak przecież te Radeony R9 390/390x mają dużo większą moc (co do specyfikacji) w porównaniu do GF GTX 970.

O co zatem chodzi?

• Popieram 2

Tu jest ładnie pokazane 390X referent słabszy od niereferenta podkręconego tylko o 2%

dla porównania jest 970 referent o 2% słabszy od referenta 390X

Co z tego wynika ano to że 970 świetnie się podkręca i zostawi SUPER WYKRĘCONEGO 390X w tyle....

http://tpucdn.com/reviews/MSI/R9_390X_Gaming/images/perfrel_1920.gif

Poruszę może też tutaj ten temat (może tutaj będzie miał większe wzięcie). Mianowicie właśnie poszła recenzja Radeon R9 390 8 GB na PcLab.pl (gdzie jak to zazwyczaj tam bywa, portal nie jest przychylnie nastawiony do "czerwonych), ale nie o to chodzi. Przyjmijmy, że ich podsumowanie jest słuszne, a dokładnie napisali w nim: "Radeon R9 390 8 GB po uśrednieniu wyników wszystkich testów we wszystkich rozdzielczościach okazał się tak samo szybki jak referencyjny GeForce GTX 970 w fabrycznej konfiguracji."

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2015/06/radeon_390/charts/avg_1080p.png

?????

O co zatem chodzi?

a to jest najlepsze 370 słabsze jak 270..... lol

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2015/06/radeon_370/charts/avg_1080p.png

Edytowane przez davidoff

W Ameryce

na polskie przeliczenie karta fury 8gb ma kosztować z obecnym kursem dolara 2300zł 

szlak mnie trafia jak widzę te ceny w polsce, jak znać życie dowalą z 3200-3500zł 

kraj kilkanaście razy biedniejszy a ceny kosmiczne 

mało tego oni zarabiają kilka razy więcej niż przecięty kowalski,

rzygać mi się chce 

Kto Ci każe tu siedzieć ?  :rotfl:

Zatem jeśli okazuje się, że w testach wypada podobnie (lub trochę słabiej niż GTX 970), to wytłumaczeniem byłyby słabe sterowniki AMD. Jednak wiele osób twierdzi, że zbędna jest większa ilość pamięci VRAM niż 4GB w R9 390/390x ponieważ te karty i tak powyżej 4GB nie wykorzystają takiej ilości VRAMu ze względu na zbyt małą moc. Jednak przecież te Radeony R9 390/390x mają dużo większą moc (co do specyfikacji) w porównaniu do GF GTX 970.

O co zatem chodzi?

Wiesz, że układ graficzny to coś więcej niż tylko jednostki? Właściwie to więcej tranzystorów idzie na doprowadzenie do nich danych niż na nie same. Gdyby to chodziło tylko o wrzucenie na chip jak najwięcej wszystkiego życie byłoby prostsze.

Sterowniki tu mają coś do gadania, ale logika układu też jest ważna.

O co zatem chodzi?

Radeony rzeczywiście są znacznie wydajniejsze od Nvidii ale całość zależy od konstrukcji rdzenia. Nie wszystko co Radeon ma pod maską jest wykorzystywane w grach, tam są jeszcze inne jednostki obliczeniowe których to obecne oprogramowanie nie obsługuje, a którymi ludzie posługują się np. do kopania kryptowalut ,a na tym polu NV wypada blado, nawet gorzej niż karty za 500zł ze stajni AMD. W gruncie rzeczy nowe API zwane Direct 12 ma wykorzystać cały potencjał drzemiący w tych kartach, dlatego ten skok może być bardzo duży a u konkurencji co najwyżej symboliczny.

Edytowane przez Ragnar Lothbrok
  • Popieram 1