BlackCoffe 14069 Napisano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 O kurczę, niezniszczalny Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 7 godzin temu, dulu1 napisał: To była bardziej wina płyty niż napędu lg, tak mi się wydaje. Kiedyś od kolegi pożyczyłem jakąś płytę z gazety z counter strike. Kiedy napęd rozkręcił ją do maksymalnych obrotów, rozerwało ją na strzępy. Ogromny huk Swego czasu mieliśmy takich reklamacji na pęczki. Płyty rozpadały się w szybkich napędach. Z lepszych akcji to kiedyś klientka przyszła do sklepu z pretensjami, że płyta kręcąc się wyleciała z napędu i omal nie zgilotynowała jej dziecka! 2 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14069 Napisano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Tak to jest gdy się chce mieć napęd typu szpara Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Mój pierwszy cd to był acer 4x , wkurzał mnie bo nie mogłem na nim zgrywać mp3 z audiocd , audio obsługiwał tylko analogowo . Płyta strzeliła i mi . Pojechaliśmy na giełdę ze znajomym aby kupić części do złożenia kompa dla niego . Potem zabrałem to do domu , złożyłem . Wsadziłem płytkę do cd 52x i ją rozerwało . Na początku miałem pełne gacie , bo sprzęt nówka i jak by się rozleciał to bym nie wiem z czego oddawał . No ale udało się wysypać wszystko ze środka bez rozkręcania napędu i nic mu się nie stało . Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3080 Napisano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) Moja Pierwsza nagrywarka i KONTROLER SCSI ADAPTEC AHA-1542C ISA oraz pierwszy napęd DVD Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez jozek23 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Pytanie - co to jest? Cały internet, zarówno polski jak i zagraniczny mówi że to karta graficzna (kiedy szukam po kodzie układu). Tylko na tej karcie jest port szeregowy i LPT a nie ma złącza VGA. Miałem wywalić, ale teraz ciekawi mnie skąd ta "rozbieżność" w informacjach Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14069 Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 To karta rozszerzeń dorzucająca port drukarki i szeregowy Pewnie Google myli port szeregowy z VGA Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Mój pierwszy cd to był acer 4x , wkurzał mnie bo nie mogłem na nim zgrywać mp3 z audiocd , audio obsługiwał tylko analogowo . Płyta strzeliła i mi . Pojechaliśmy na giełdę ze znajomym aby kupić części do złożenia kompa dla niego . Potem zabrałem to do domu , złożyłem . Wsadziłem płytkę do cd 52x i ją rozerwało . Na początku miałem pełne gacie , bo sprzęt nówka i jak by się rozleciał to bym nie wiem z czego oddawał . No ale udało się wysypać wszystko ze środka bez rozkręcania napędu i nic mu się nie stało . Jak się rozleciala ? Aż niemożliwe Wysłane z budki telefonicznej przy użyciu Tapatalka Naprawdę taki istniał czy to fake? Popularny wsrod grafików i Cadowcow ze zbyt niskimi funduszami na zakup notebooka : )Wysłane z budki telefonicznej przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Możliwe, bo sam nie wierzyłem jak to płyta w napędzie może wybuchnąć aż u kumpla nie widziałem tego na własne oczy. Napęd oczywiści po czyszczeniu sprawny ale płyta dosłownie rozleciała się w drobny mak. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 jak szkło hartowane mniej więcej Cytuj Link to post Share on other sites
magik06 24 Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) 14 godzin temu, dulu1 napisał: Pytanie - co to jest? Cały internet, zarówno polski jak i zagraniczny mówi że to karta graficzna (kiedy szukam po kodzie układu). Tylko na tej karcie jest port szeregowy i LPT a nie ma złącza VGA. Miałem wywalić, ale teraz ciekawi mnie skąd ta "rozbieżność" w informacjach To jest karta graficzna. Standard HGC popularnie nazywana po prostu kartą typu herkules. Używana z monitorami monochromatycznymi z luminoforem białym (rzadko), zielonym (częściej), bursztynowym (najczęściej). Widać na niej pamięć obrazu 64kB (więcej nie było potrzebne) oraz miejsce na opcjonalny ROM z "customowymi" czcionkami np. polskimi w standardzie Mazovia. Tą którą ty masz to była sama końcówka jej produkcji/stosowania, nie kosztowała prawie nic a w biurze niezastąpiona. Jakbyś się dobrze przyjrzał to złącze DB9 na karcie jest żeńskie, w porcie szeregowym jest męskie. 9 godzin temu, BlackCoffe napisał: To karta rozszerzeń dorzucająca port drukarki i szeregowy Pewnie Google myli port szeregowy z VGA Nawet nie sprawdzisz a od razu ferujesz wyroki. Google się nigdy nie myli A no i jest tam oczywiście port równoległy, tak było od czasów pierwszej karty MDA z IBM a HGC był jej konkurentem więc dla kompatybilności został. Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez magik06 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 4 godziny temu, magik06 napisał: Jakbyś się dobrze przyjrzał to złącze DB9 na karcie jest żeńskie, w porcie szeregowym jest męskie. No dobra, zaskoczyłeś mnie Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Człowiek całe życie się uczy Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 @cooger, a nie miałbyś może tego miro fm10 u siebie? na tej karcie z aukcji brakuje kondensatorów i chciałem się upewnić jakie były oznaczenia. Zdjęcia w sieci mają za małą rozdzielczość. Cytuj Link to post Share on other sites
magik06 24 Napisano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) 9 godzin temu, buszi napisał: Człowiek całe życie się uczy i umiera głupi. Amen. 6 godzin temu, dulu1 napisał: @cooger, a nie miałbyś może tego miro fm10 u siebie? na tej karcie z aukcji brakuje kondensatorów i chciałem się upewnić jakie były oznaczenia. Zdjęcia w sieci mają za małą rozdzielczość. C38, C81 - 3u3/35V C17 - 10u/16V / nie cytuj całych postów i fotek / worm Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez worm 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 W dniu 11.04.2021 o 03:50, dulu1 napisał: Pytanie - co to jest? Typowy Hercules. 8 godzin temu, dulu1 napisał: @cooger, a nie miałbyś może tego miro fm10 u siebie? na tej karcie z aukcji brakuje kondensatorów i chciałem się upewnić jakie były oznaczenia. Zdjęcia w sieci mają za małą rozdzielczość. Szczerze to nawet nie wiem czy mam, a archiwum zamknięte na czas nieokreślony. Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Gdzie szukać takiego kondensatora? Nawet nie wiem czy to 3,3V czy 35V. Chociaż te drugie przynajmniej istnieją w innych odmianach Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysko 2569 Napisano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 (edytowane) 3.3μF 35V. Zobacz na tme.eu. Niestety niedostępne. https://www.tme.eu/pl/details/ucb1v3r3mcl1gs/kondensatory-elektrolityczne-smd-105degc/nichicon/ Edytowane 20 Kwietnia 2021 przez Krzysko Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Na conrad.pl możesz jeszcze poszukać. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Czy tylko mi się wydaje czy tam brakuje pada? Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 AWE64 licytacja, niesprawdzona. https://allegrolokalnie.pl/oferta/karty-do-komputerow-retro-ethernet-modem-audio Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 54 minuty temu, cooger napisał: Czy tylko mi się wydaje czy tam brakuje pada? Brakuje nawet dwóch, dlatego od razu nie zauważyłem że tam w ogóle ma być kondensator Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 6 minut temu, dulu1 napisał: Brakuje nawet dwóch, dlatego od razu nie zauważyłem że tam w ogóle ma być kondensator Będziesz wklejał? Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 22 minuty temu, cooger napisał: Będziesz wklejał? kodensator czy pady? bo na razie to myślałem żeby się dolutować do przelotek. Jak będę miał element przed sobą to wtedy pomyślę. Chociaż jeżeli miałbym się dolutować do przelotek to troszeczkę kleju raczej będzie konieczne. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Chodziło mi o odbudowę padów. Takie modelarstwo. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts