sebas680 5 Napisano 2 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Dobry wieczór. Zdecydowałem się zwodować swój zestaw . Nie potrafię jeszcze zamieścić fotek całego zestawu, więc zamiast nich będę zamieszczał linki do fotek . Oto podstawowe dane mojego sprzętu : cpu i7 3930k gpu gtx 680 amp editon zotac sli płyta gł. asus rampage extreme IV ram skill ripjawzs 1866mhz 16gb red zasilacz corsair ax 860w obudowa cm haf-x foto do opisanej konfiguracji https://imageshack.com/i/0m699wj Ponieważ płyta główna jest w kolorystyce czerwono - czarnej chciałbym aby wszystkie elementy w moim zestawie były właśnie w tych barwach. Kupiłem już dwa bloki na gpu oraz na cpu https://imageshack.com/i/n11dikj https://imageshack.com/i/ms66oyj oraz chłodnicę 3 x120mm phobya https://imageshack/com./i/mrhlzzj mam również top do pompy d5 https://imageshack/com/i/mrdx5nj Tyle podstawowych danych teraz streszczę jakiej pomocy potrzebuję. Podczas przymiarki chłodnicy do obudowy szybko okazało się że sama chłodnica wejdzie do niej spokojnie ale jeśli przykręcę do niej wentylatory to już nie, ponieważ na sekcji zasilanie pł. głównej znajdują się wysokie radiatory oraz dodatkowe zasilanie 8pin które uniemożliwia montaż po prostu od góry obudowy do płyty jest za mało miejsca , sama chłodnica ma 50 mm grubości. czy szukać nowej obudowy ? następne pytanie jakie wentylatory zastosować? czy montować do nich jakieś wyciszenia czy dystanse . Zależy mi przede wszystkim na ciszy i dobrym odprowadzeniu ciepła. Jaką pompę zastosować ? tzn. producenta może być sama bez topu bo już mam. Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 2 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Na początek radze dokupić drugą chłodnicę bo ta 360 nie da rady. Nie z takim cpu, nie w rozsądnych temperaturach Obojętnie jaką d5 kupisz, będzie działać tak samo. Najlepsze wentyle jakie miałem to gentle typhoon. Stosunkowo ciche przy dość mocnym przepływie powietrza 2 Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 marne są szanse na zamontowanie w tej budzie jeszcze jednej chłodnicy. Oglądałem na youtube jak ludzie jakoś upychali ale to najczęściej po przeróbkach budy a tego chciałbym uniknąć . Jaką chłodnicę powinienem jeszcze dokupić ? Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 2 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 240 na front, wystarczy wywiercić klatkę HDD. Sam to robiłem i trudno nie jest a na samej 360 możesz pomarzyć zarówno o ciszy jak i dobrych temperaturach Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 po wyjęciu kieszeni na dyski na dole zmieściłaby się max 240 mm a na tył 140 mm ale wtedy nie będzie gdzie reza i pompy postawić Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 2 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Jak chcesz położyć chłodnicę to pompa i rez na chłodnice. Można to przymocować chociaż ja bym wolał wywalić 200mm wentyl z przodu, o ile go masz, i przymocować 240 na front 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Wentyl siedzi na swoim miejscu i można go wyjąć, ale jest jeszcze jeden problem o którym pisałem chłodnica z wentylatorami nie wejdzie na top bo płyta przeszkadza i wtyczka zasilania jak ten temat ogarnąć Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 2 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) Wymienić chłodnicę, wymienić płytę, zostawić 200mm na topie i niech one wieją na chłodnicę. HAF nie sprzyja wodowaniu niestety Edytowane 2 Lipca 2014 przez natsu Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Jest to jakiś sposób, wentylator z boku można na top wrzucić bo jest jedno miejsce wolne i wyciągałyby powietrze przez chłodnicę, ale nie wiem czy wydajność byłaby ok i jak je uszczelnić aby zaciągały powietrze przez chłodnicę a nie bokami. Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 2 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Nie uszczelnisz. Swoje i tak będą robić, lepsze to niż wymiana chłodnicy czy mobo Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Nie wiem co robić, chciałbym uniknąć podążania w niewłaściwym kierunku tzn. ponoszenia dodatkowych kosztów w przypadku kiedy efekt końcowy będzie niewystarczający, może sprzedać haf-a i kupić coś większego? Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 360 i 240 wystarczy do ogarnięcia SLI co nie znaczy, że w innej budzie (dostosowanej do wody) nie można by tego zrobić lepiej. Twoja decyzja. Ja miałem hafa i w jego miejsce przyszedł FT02 bo haf kompletnie nie spełniał moich oczekiwań 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Dzięki za pomoc,zastanawiam się nad nową obudową bo jak haf-a bym przerabiał to może się okazać, że pójdę nie w tym kierunku co potrzeba, a tak sprzedam w stanie nienaruszonym, może uda się trochę kasy odzyskać. Myślę nad zakupieniem corsair obsidian 900d , to olbrzym stworzony do wodowania, przynajmniej tak czytałem. Czy to dobry wybór? Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Dobry. Możesz też spojrzeć w kierunku bud Phanteks'a (entoo primo lub pro) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Mam też kupione złączki na węża 11/13 do haf-a wydawały się dobre,bo to mniejsza obudowa, ale nie wiem teraz czy nie będzie za cienki w większej budzie może wyglądać kiepsko , jak myślicie? Cytuj Link to post Share on other sites
rudnis 2673 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) W większej obudowie typu full tower zdecydowanie lepiej prezentują się węże 10/16. Jak juz wspomniał Natsu świetnie w kontekście LC prezentuje się Phanteks Enthoo Pro, w którym wszystko zamieścisz, a nie kosztuje tyle co 900d Edytowane 3 Lipca 2014 przez policeman 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Dzięki za sugestie, mam pytanie dotyczące płynu użytego do chłodzenia, bardzo podoba mi się płyn w kolorze czerwonym ale mieniący się, nie pamiętam nazwy teraz, co o nim myślicie podobno potrafi zapychać bloki ponieważ osadza się w przypadku braku przez dłuższy czas obiegu ? Cytuj Link to post Share on other sites
rudnis 2673 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Może chodzi Ci o Aurorę Mayhemsa? Jeżeli tak, to ten płyn nie nadaje się do codziennego użytku, stworzony został na potrzeby pokazów, chociaż z tego co wiem jest na rynku już druga generacja tego płynu i ta może "przebywać" w układzie nawet 2-3 lata, ale jest bardzo ograniczona liczba kolorów 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Chodziło mi właśnie o ten płyn. Wygląda bardzo ładnie,ale i kosztuje nie mało prawie 100 za litr. Ile może mieć pojemności taki układ z 2 gpu i 2 chłodnicami 360 oczywiście takimi grubymi jak moja, bo według moich wyliczeń to 2litry to za mało będzie. I co? Faktycznie ten płyn zamula bloki przy braku obiegu? Panowie policeman i natsu przeglądałem wasze profile i fajne maszynki tam macie, właśnie coś podobnego zamierzam osiągnąć. Powiedzcie mi czy warto inwestować w dystanse pod wentylatory, podobno obniżają hałas i przy zastosowaniu gumowych uszczelek znacznie poprawiają przepływ powietrza,co za tym idzie lepiej omywają chłodnicę oglądałem tego phantexa pro na youtube i na jednym z filmów dokładnie zmierzona jest odległość górnej krawędzi obudowy do krawędzi płyty głównej i jest to zaledwie 70 mm, nie zmieści się moja chłodnica z wentylatorami. Jeśli chodzi o primo to nie za bardzo pasuje mi niebieskie podświetlenie. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) Teraz masz również aurore 2 w ofercie, która można już bez żadnych obaw stosować w układach dłużej i nie syfi tak jedynka http://www.mayhems.co.uk/shop2/tharsis-red-1ltr.html Co do ilości płynu to nie popadajmy w paranoje, też myślałem ze wejdzie sporo a w ostateczności wchodzi jakieś 800-900ml, także nie wiem czy wykorzystasz 1,5 litra Edytowane 3 Lipca 2014 przez PatrykT Cytuj Link to post Share on other sites
rudnis 2673 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) 2litry to za mało Wcale nie za mało miałem układ: 2x GPU + CPU + 360 slim + 2x 240 fat. Również obawiałem się czy wystarczy mi płynu, ale zalałem rezerwuar niemal pod korek i zostało mi jeszcze 0,5l. Jeżeli chodzi o wentyle, użyłem u siebie takich gumowych kołków (były dołączone do moich wentylatorów Akasa) http://www.aab.home.pl/aabcooling/antivibration/rubberscrews/aab_cooling_anti_vibration_rubber_screws_6668.jpg Edytowane 3 Lipca 2014 przez policeman Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 myśląc o dystansach do wentylatorów bardziej myślałem o czymś takim jak shroud pomiędzy wentylator a chłodnicę gumowy lub z tworzywa a nie sam sposób przykręcenia do chłodnicy Cytuj Link to post Share on other sites
rudnis 2673 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Te dystanse nie wpłyną w znaczny sposób na zwiększenie wydajności układu. Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Dziękuję za wszystkie wskazówki. Na razie tematu nie zamykam ,zobaczę co z obudową uda mi się załatwić. Jeśli ktoś miałby jakieś dodatkowe propozycje dotyczące samego układu lub jego montażu to proszę pisać będę się starał monitorować temat i uaktualniać na bieżąco postęp prac Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Nikkon 122 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Hehe widzę że kolega buduje bliźniaczą maszynę do mojej. Jakbyś miał pytania to wal do mnie. Specyfikację mojej maszyny masz w mojej sygnaturce. Jakby co to pisz, trochę włosów narwałem jak robiłem swoją maszynę więc mogę Ci pomóc w budowie twojej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts