dadulek 9363 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Tak wiem... zdrowe posiłki... ale był dzień dziecka. A jako, że jestem Ślązakiem to jak jeść to konkretnie . Przepis może trochę kontrowersyjny wszak nie każdy lubi. Jednak amatorom polecam. Oto przepis Mamy Dada na Najlepsze Flaki Pod Słońcem! Przygotowanie: Ciężko stwierdzić ale parę godzin zejdzie. Porcja na: dla mnie i taty jak znalazł ale ze 4 luda se poje jak nic Bulion: Łata/goleń wołowa 2 porcje kury po reanimacji vide porcja rosołowa 2 marchewki pietruszka seler liść laurowy ziele angielskie Całość walimy do gara i robimy rosół (wiadomo, aż mięso będzie miękkie) Właściwe danie: 1kg flaczków cielęcych (osobiście polecam TE) 3 marchweki, 2 pietruszki seler cebula mąka masło przyprawy (sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, kolendra) czosnek i teraz 2 opcje- chamskie wybitne męskie flaki- ocet; pierdu pierdu ą/ę- białe półwytrawne wino (lepszy ocet!) Flaki zagotowujemy w wodzie, po czym ją wylewamy. Czynność powtarzamy 3-4 krotne Wrzucamy od wcześniej przesączonego i odcedzonego buliony i gotujemy prawie do miekkości. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę trzemy na grubym tarle i dusimy na oleju (a najlepiej na smalcu ) Dodajemy do zupki. Wrzucamy przyprawy. Spooooro majeranku, gałki muszkatołowej i czosnku. Gotujemy do miękkości. Dodajemy ocet spirytusowy (albo to ą/ę wino- to trzeba będzie zredukować potem troszkę) sół i pieprz. Na koniec robimy zasmażkę: Rozgrzewamy masło, klarujemy i dodajemy mąkę pszenną (450-500). Do flaków najlepiej dodawać zasmażkę lekko brązową- ale nie ciemną! Zagęszczamy flaki zasmażką. I już jest odlot i niebo w gębie! Jak już mówiłem niezbyt to zdrowe, ale to tak na dzień dziecka http://i.imgur.com/GHL4Clb.jpg?2 3 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 http://i.imgur.com/DBXEC50.jpgSałatka z tuńczykiem, wzbogacona o kukurydzę (akurat miałem ochotę).Przepis z pierwszej strony - miałem zapodać zdjęcie jak zrobię więc oto jest 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Greymir 4 Napisano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Coś dla fanów włoskiej kuchni. Dzisiejszy obiad:Sos mięsny z cukinią (lub papryką lub kabaczkiem) -> 0,5 kg mięsa mielonego podsmażamy na czosnku (+ koper włoski) i oliwie z oliwek. Kiedy mięso zaczyna być miękkie dodajemy sól i suszone włoskie zioła a następnie pokrojoną średnią cukinię (lub 2 nieduże papryki / średniej wielkości kabaczka). Całość smażymy 4-5 minut.Makaron (najlepiej ze świeżych jaj - nie jakieś tam sztuczne lubelle itp.) gotujemy w posolonej wodzie aż będzie al dente czyli 9-10 minut i mieszamy z sosem. Na wierzch starty świeżo parmezan (nie kupujemy już potarkowanego wcześniej sera bo całe przygotowania wezmą w łeb http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/default/smilies/tongue.gif ).Szybko i smacznie http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/default/smilies/smile.gif a przede wszystkim zdrowo i naturalnie http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/default/smilies/smile.gif Odnośnie niepotrzebnych pytań: - tak, można smażyć na oliwie z oliwek, jeżeli ktoś nie ma to proponuję do tego wykorzystać jakiś inny olej ale wtedy zmienia się smak całego dania, - mięso najlepiej z łopatki - ale można również wykorzystać wieprzowo-wołowe, - sos nie będzie taki jak np. sos słodko-kwaśny od Uncle bens, - makaron tak na prawdę może być w każdym kształcie, byle był długi (może być pozawijany w gniazdka). Smacznego 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Kolejny przepis na dobre, zdrowe i pożywne śniadanie. Przepis modyfikowany i sprawdzony przez moją kobitę (w sumie to jedzie na tym codziennie od jakiegoś roku ) po spróbowaniu stwierdzam, że całkiem całkiem toteż wstawiam Owsianka z owocami Dla chłopów: 3 łyżki płatków owsianych górskich (błyskawiczne są wypłukane ze wszystkiego co cenne) Dla kobit 2 łyżki pestki dyni 1 tbs pestki słonecznika 1tbs siemię lniane 1 tbs żurawina 1tbs jagody goji (opcja bo to do najtańszych nie należy ) 1tbs + co tam kto lubi (warto dodać orzechy laskowe bo zapobiegają wypadaniu naszych cennych włosów... z głowy ) cynamon do smaku Owoce: Moja kobita poleca jagody/ truskawki Często szamie z jabłuchem Mnie osobiście bardzo pasuje mango Przygotowanie: Opcja 1 Wszystko co mamy oprócz owoców wrzucamy do rondla i zalewamy wodą (wersja light/dla alergików) lub mlekiem (ja tam wolę wodą) ok 3mm nad powierzchnię Gotujemy na wolnym ogniu aż woda się wchłonie. W zimie lubię sobie dodać małą łyżeczkę miodu i kosteczkę gorzkiej czekolady (wygląda jak kupa ale smakuje wybornie) Opcja 2 Składniki zalewany gorącą zagotowaną wodą idealnie z poziomem zawartości. Poczekać z 15 minut. Na koniec dodajemy owocki. http://i.imgur.com/Fb3TLuy.jpg?1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 ja owsiankę zawsze gotuję, tzn zalewam wrzątkiem z sporym naddatkiem wody potem zostawiam na kilka minut na wolnym ogniu aż konsystencja zmieni się na coś w rodzaju kisielu, zgasić "ogień", zamerdać i dodać co się tam chce, u mnie najczęściej po garstce orzechów (potłuczone laskowe i włoskie) i rodzynki, czasami dosypuję przypraw jak gałka muszkatołowa i cynamon oraz owoce jak jakieś mam pod ręką, po czym zostawić jeszcze na parę minut i dopiero konsumować inna wersja zakłada podsmażenie boczku z cebulką i dodanie ich do owsianki, udało mi się to danie zjeść z najróżniejszymi, czasami dość zaskakującymi dodatkami, jako że (z przerwami oczywiście) to moje śniadanie przez okrągły rok 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 (edytowane) JA przyrządzanie uprościłem maksymalnie. Nie wiem jak wy ale nie mam ani czasu ani chęci codziennie starczeć nd garami przy tak prostych daniach. Codzienne rutynowe śniadanie to 5 jajek z tostami + własnie owsianka 100g zalewam mlekiem 250 ml i do mikrofali na 5 min. Wyciągam i odstawiam do ostygnięcią. Akurat w międzyczasie usmaże i zjem jajka, to owsianka już jest chłodna. Po ostygnięciu ma konsystencję placka. Kroję widelcem i popijam herbatką. Koniec. Edytowane 7 Czerwca 2014 przez Synergia 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 (edytowane) Ja mam dokładnie to samo... Rano biorę albo 5 kromek chleba razowego albo płatki owsiane i ze 130g szynki z drobiu lub twaróg posypany papryką słodką Edytowane 7 Czerwca 2014 przez Johny3 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Ignoranci kulinarni!!!! A gdzie radość ze stania przy garach 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 No właśnie to trzeba mieć tę radość, a nie stoję bo muszę. Rano to ja się chce obudzić i gonię często z czasem, a nie bawię się w kuchni Najbardziej to ja lubię robić pizze 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 A gdzie radość ze stania przy garach radość to mogę mieć ze zjadania, radość ze stania przy garach zostawiam włoskim mammom 3 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 W takim razie- przepis na szybki obiad Kucie z pesto na ostro Przepis na 2 gęby Około 15 minut Cycek z kury 1 cały normalny Cebula średnia Papryczka pepperoni 2 szt Zioła prowansalskie Tymianek Czosnek Sok z limonki 1tbs Sól Oliwa z oliwek Makaron razowy 250g Pesto zielone* (z bazylii) 1 tbs taka pełna duża, kopiata *może być kupne, kiedyś podam przepis na swoje Kurczaka marynujemy w ziołach z czosnkiem, solą i oliwą z oliwek. Im dłużej tym lepiej. Najlepiej sobie wieczorem przygotować i w porze obiadowej nie trza się tym martwić. Cebule kroimy w półplasterki i wrzucamy na 1tbs oliwy. Dodajemy kurczaka. Jak kurczak nie będzie surowy wrzucamy papryczkę i chwilę trzymamy na ogniu (jakieś 2 minutki). Ja daje papryczkę z pestkami- ale to jest wersja hardcore. Dla bardziej wrażliwych pestki wywalić. Można tez dać jedną pepperoni i dopełnić zwykłą papryką słodką. Wrzucamy pesto, dodajemy z 50 ml wody, sól, świeży czosnek i sok z limonki. Całość mieszamy z makaronem razowym i serwujemy http://i.imgur.com/gDSvkeY.jpg?1 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Dzisiaj naszła mnie ochota na pizzę, bo w domu nic nie było do jedzenia Mamy chwilowo nie ma to trzeba było coś upichcić Taka kolacyjka, pizza już chyba była, ale podam mój przepis na pizzę Pierw fotki - zrobiłem na blasze, bo nienawidzę rozwałkowywania na okrągłe placki... Before http://i57.tinypic.com/jkatmo.jpg After http://i58.tinypic.com/2iqo5g0.jpg Ta sztuka to wersja dietetyczna, bo robiona głównie z mąki razowej. Gwoli ścisłości - strona lewa od taty, prawa moja - mało sera żółtego i szynka drobiowa Składniki na taką pizzę jak wyżej/2 w miarę cienkie pizze okrągłe +- 30cm średnicy 500g mąki pszennej (wersja light 350g razowej + 150g pszennej typ 450) 250 ml ciepłej wody 30g świeżych drożdży (można dać 10g suszonych, ale nie daję gwarancji powodzenia - sam używam tylko świeżych) sól cukier oliwa/olej kasza manna Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do misy. Drożdże rozrabiamy z małą ilością wody, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki (można ubrać z odmierzonych 500g). Kiedy rozrobimy drożdże (ja nigdy ich nie zostawiam do przeżarcia - jak zrobię to zaraz je wlewam) dolewamy roztwór do mąki. Ugniatamy dolewając pozostałą wodę, ale zostawiamy jeszcze trochę (ok. 50 - 100 ml) wody w naczyniu, do której dosypujemy 1,5 łyżeczki soli i mieszamy. Wlewamy jeszcze łyżeczkę oleju/oliwy do mąki Kiedy masa będzie wstępnie rozrobiona, dodajemy wodę z solą i ugniatamy aż otrzymamy ładną masę (jak będzie mocno twarda to możemy dolać jeszcze troszkę wody). Kiedy całość będzie gotowa bierzemy ciasto pod kran/butelkę z wodą i je oblewamy i odkładamy do naczynia przykrytego szmatką na jakieś 2h do wyrośnięcia. I tu fajny myk teraz Żeby ciasto było super chrupiące zamiast rozwałkowywać je na mące używamy do tego kaszy manny (albo wsypujemy do naczynia i je z nią ugniatamy, a potem normalnie na mące wałkujemy). Te drobinki kaszy wejdą w ciasto i będą chrupać po upieczeniu Dajemy potem dodatki, które lubimy i pieczemy aż ciasto będzie złociste. Smacznego! Jak będę miał chwilę czasu to mogę Wam podrzucić przepis na sos do tej pizzy - można go używać jako bazę, ale również polewać nim pizzę. Sorka jeśli napisałem trochę niezrozumiale Edytowane 11 Czerwca 2014 przez Johny3 5 Cytuj Link to post Share on other sites
kbrbabzbtb 1123 Napisano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Coś co jem ostatnio na śniadanie: jogurt naturalny świeże truskawki pokrojone orzechy włoskie rodzynki płatki owsiane miód Na foto produkt przed zmieszaniem. http://imageshack.com/a/img841/4701/6j4f.jpg 3 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Coś na przekąskę. Dobra na ciepło i zimno. Na kolacje, śniadanie czy (dla mnie idealne) drugie śniadanie (czy jak to się w wyższych kręgach mówi- lunch ). Tak więc zapraszam na... Zdrowe (albo i nie ) muffinki z cukinii Przepis na jakieś 18 muffinek 1,5 sporej cukinii ( normalnie dałbym 2 całe ale jeszcze mi potrzebne pół na obiad ) 2 cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku pomidory suszone z oleju (ile kto lubi jak dałem tak z 8-10 kawałków) 1,2 opakowania sera typu feta (ja dałem taki "light") 2 gałązki bazylii mąka pełnoziarnista orkiszowa (pełno ziarnista pszenna tez będzie ok) sól pieprz zioła prowansalskie 1 tsp proszku do pieczenia 1. Cukinię obieramy, tak samo cebulę. 2. Cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach, cebule i czosnek na tej takiej co do placków ziemniaczanych. 3. Wrzucamy do miski, dodajemy 2 roztrzepane jajka, posiekane pomidory, fetę pokrojoną w drobną kostkę i posiekaną bazylię. 4. Dodajemy mąki aż, będzie miało konsystencję ja każde ciasto na muffinki (taki gęsty budyń). 5. Wrzucamy proszek do pieczenia, i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 6. Pieczemy około godzinki w temperaturze 180°C (najlepiej po prostu sprawdzać- jak suche w środku to znaczy, że dobre ) Jak mówiłem można na zimno, można na ciepło. Można dodać ser żółty i szynkę, czy np kurczaka co z obiadu został. Generalnie zróbcie se ciasto i wwalcie tam co chcecie http://i.imgur.com/bzliPxK.jpg 7 Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14024 Napisano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Ciasto z cukinią (dadulek prosił ) Składniki: 3 jajka całe 1,5 szkl cukru 1 lyzeczka cynamonu 1 lyzeczka sody cukier waniliowy 1/2 szkl oleju 2 szkl mąki 1,5 szkl startej cukinii (nie na maź ani drobne oczka - dosyć grubo i bez pestek ofc.) Ja dodaje jeszcze łyżeczkę (czy tam dwie) kakao co by ciasto było ciemne. Walić wszystko do jednej michy (dosyć dużej bo jeszcze cukinia) oprócz mąki, wymiksować, dodać mąki i znów wymiksować. Na sam koniec dodajemy cukinie i mieszamy łyżką!!! Wylewamy na blaszkę wylozoną papierem i do piecora. Enjoy Edytowane 15 Czerwca 2014 przez cocaine01 3 Cytuj Link to post Share on other sites
kbrbabzbtb 1123 Napisano 15 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Kolacja z ojcem po wypadzie rowerowym. Mozarella z pomidorami + tequilla się komponuje naprawdę dobrze. http://imageshack.com/a/img539/4608/908971.jpg Składniki: Mozarella Pomidory Bazylia świeża Oliwki Oliwa z oliwek sól pieprz + tequilla sól cytryna + 1 ok ojeciec. Smacznego. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Gr4ndy 1741 Napisano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Przepis na bardzo smaczne Pancakes. Składniki: 300ml mleka 330ml mąki 2 roztrzepane jajka 2 łyżki roztopionego masła łyżka proszku do pieczenia łyżka cukru i szczypta soli Dodatkowo jak ktoś lubi to do ciasta można dodać trochę jagód. Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy ciasto na jakieś 20 minut. Smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. No i oczywiście podajemy z naszymi ulubionymi dodatkami. Z tego przepisu wyszło mi dziś 5 dużych pancakes. 4 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 jakoś tu pusto ostatnio, także coś na szybko oliwa boczek pimento semipicante alubia roja mad dog red hot tabasco boczek podsmażyć, dodać pokrojone papryczki, podsmażyć całość w razie gdy boczek za chudy podlać oliwą (i tak smażymy w niskiej temperaturze, nie ma strachu), na koniec dodać opłukaną fasolkę oraz doprawić tabasco, całość jeszcze trochę popieścić na patelni i można podawać http://images70.fotosik.pl/84/2944615909a4757c.jpg 3 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Ostatnio pusto więc coś dodam Bakłażan nadziewany mięsem z indyka Przepis na 2 osoby: 1 bakłażan (taki średnio/duży) 400g mięsa z udźca indynka 1 koncentrat pomidorowy (albo pomidory w puszcze) oregano bazylia tymianek oliwa z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól cukier czerwone wino (opcja) ocet balsamiczny 2tbs Bakłażana kroimy na pół (wzdłuż). Następnie ostrożnie, żeby nie przeciąć skórki nacinamy miąższ w krateczkę. Solimy, polewamy oliwa z oliwek i do piekarnika 200°C ok 45 minut. W tak zwanym między czasie, na patelnie rzucamy oliwę(koniecznie z wytłoczyn!!!!!!!, jak nie ma to może być olej), posiekaną cebulę, czosnek i jak będzie zeszklone dodajemy mięcho z martwego udźca indyka (mielone ofc). Podsypujemy oregano, bazylią i tymiankiem. Dodajemy 2 tbs octu balsamicznego i pół szklanki czerwonego wytrawnego wina (jak ni ma to albo szuruburu do sklepu albo no trudno...). Jak się winko i ocet zredukują to wrzucamy pomidory (ja dałem 200g koncentratu Pudliszki i było cacy). Jak były z puszki to odparowujemy wodę "do oporu". Dodajemy cukier (tak, tak, tak! pomidory kochają trochę cukru- lepiej oddają smak)- niedużo max 2tsp i doprawiamy solą i ziołami. http://i.imgur.com/IG04jRS.jpg?1 Jak bakłażany się nam podpieką, wyciągamy je z piekarnika i łyżeczką delikatnie wydłubujemy miąższ. Kroimy go baaaardzo drobno (ja na chwile wrzuciłem do blendera) i dodajemy do mięcha. Oberżyny nadziewamy farszem i posypujemy startym parmezanem. Następnie do piekarnika 200°C ok 10-15 minut. Ozdabiamy świeżą bazylia (u mnie już uschła ) i szamiemy póki ciepłe http://i.imgur.com/ECJpkL2.jpg?1 Tak w sumie, jak już był zdrowy obiad to niech i będzie zdrowy sezonowy deser Mus z dyni z jogurtem naturalnym http://i.imgur.com/lMMzLCe.jpg?1 Puree z dyni (na 2 osoby jakiś 200 ml) 2 jogurty naturalne małe (albo 1 duży ) cynamon 1/2 tsp kardamon 1/2 tsp miód 2 tbs Jak mamy zrobione puree z dyni* to wrzucamy do miski, dodajemy miód, przyprawy całość blenderujemy. Do kieliszka przekładamy warstwami nasz mus na zmianę z jogurtem. Szamanko! *pewnie nie macie puree z dyni 2 opje 1) (mniej zdrowa) dynię obieramy kroimy na kostkę i rzucamy rozgrzane masełko. Dusimy tak aż będzie miekkie (ok 40-45 minut) blenderujemy i voila gotowe! 2) ścinamy dyni czapkę, wyciągamy pestki i do piekarnika 180°C ok 45-50 minut. Jak będzie miękka drążymy łyżką miąższ, blenderujemy i cieszymy się musem dyniowym 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Salog 800 Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 @Up żeś się wysilił naprawdę...@dadulek Fajny przepis, nigdy nie jadłem bakłażana. To się je ze skórką ? Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 @@Salog, Ja jem ze skórką, jak ktoś nie lubi można wydłubać ale za skórką smaczniej Bardzo smaczny jest zwykły bakłażan pokrojony w plastry i rzucony na olej (sporo oleju duża temperatura) Kładziesz na kromkę pszennego chleba- najlepiej wek (albo weka w zależności skąd kto jest ) do tego plasterek pomidora, cebulka i szamka. PYCHA! @@KrzysztofRoman, powiedz czym chciałeś zabłysnąć? Ani humorem ani inteligencją się nie popisałeś... Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Przez przypadek wszedłem, i powiem niebo w gębie Nic, za tydzień będę po kolei próbował przepisy. Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Golonka po dadowemu wraz z kapustką zasmażaną ze specjalną dedykacją dla Pana GTR76 golonka u mnie 3 szt 850g, 840g i 780g (małe.... ale ładne były) marynata* marchewka 2szt pietruszka 1 szt seler tyle co pietruszki liść laurowy 3 szt ziele angielskie 6-8 kulek cebula 2 duże *marynata: piwo ciemne (najlepiej koźlak mazurki albo inny ciężki porter) 1 butla miód (najlepiej spadziowy) 1tbs majeranek 1tbs papryka słodka proszkowana 2tbs kminek 1,5tbs sos sojowy (jasny) ~2tbs imbir w proszku 0,5 tbs czosnek 4 ząbki olej ~50ml prawdziwa śląska kapusta (regionalny przepis śląska cieszyńskiego): kapusta (najlepiej kiszona, jak będzie kwaszona to też ujdzie) 2 op po 500g dobrej jakości boczek wędzony ~15 dag kminek ziele angielskie liść laurowy mąka ziemniak 1szt ok 100g GOLONKA: Golonki wsadzamy do gara (najlepiej szybkowaru) dodajemy warzywa (bez cebuli!!!), ziele, liść, 2 łyżki soli. Zalewamy wodą i dotujemy ok 2 godz (w szybkowarze jakąś godzinkę) Jak ostygnie robimy marynatę (wsio do gara i mieszamy) i wrzucamy mięsko. Dobrze nacieramy i zostawiamy na min 2h (przewracamy co chwila) Następnie do piekarnika. 200°C ok 45min-1 godz jak kto woli. Wcześniej kropimy olejem, podlewamy marynatą i obkładamy plasterkami cebuli. KAPUSTA: Kapustę wrzucamy do garnka i gotujemy aż będzie al dente (tam z tymi zielami, liśćmi kminem itp). Pod koniec lekko solimy. w między czasie obieramy ziemniaka i gotujemy Boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy ile się da. Dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. I teraz cały sekret. Zasmażkę robimy bardzo gęstą i podlewamy rosołem z golonki aż stworzy się średnio gęsty sos . Łączymy z kapustą i dodajemy mardzo mocno rozdrobnionego ziemniaka (ostatnie zagęszczenie). Całość ma mieć bardzo kleistą i KREMOWĄ! konsystencję (za grudki osobiście będę walił po uszach! ) Fotki po upieczeniu wstawię jak wyjmę z pieca (o ile zdążę) Dodam jeszcze, tak da tych co profanują polską kuchnię, że można w tej marynacie zrobić "golonkę" z indyka... o ile można to coś tak nazwać (PROFANACJA!!!!!!!) http://i.imgur.com/o5lcvH9.jpg?1 6 Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Dziękuję dad, na dniach powkładam swoje przepisy. Lasagne ze szpinakiem i sosem bolońskim (mam nadzieję, że dad doceni ) Porcja dla jednej osoby (mówię o sobie) Potrzebujemy płaty lasagne, ser żółty starty, sos boloński, sos beszamelowy, szpinak. http://images68.fotosik.pl/356/958a2d75fbea1a65med.jpg sos boloński: mięso mielone wieprzowo-wołowe 500g cebula - 2szt czosnek polski - 3 ząbki koncentrat - 1 słoiczek 200g tymianek, bazylia, oregano, papryka mielona ostra, sól, pieprz - na oko, do smaku oliwa z oliwek woda Przyrządzamy sos boloński: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso i podsmażamy. Dodajemy cebulę (pokrojoną w kosteczkę). Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Po podsmażeniu dodajemy koncentrat i mieszamy. Dodajemy czosnek i odrobinę wody ( nie za dużo ) i gotujemy do konsystencji gęstego sosu. szpinak: szpinak mrożony 450g czosnek - 2 ząbki masło - 1 łyżka stołowa sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Przyrządzamy szpinak: Gotujemy szpinak z przyprawami i czosnkiem. Na koniec dodajemy masło sos beszamelowy: masło - 2 łyżki stołowe mąka pszenna - 2 łyżki stołowe mleko - 1,5 szklanki ( takiej 250ml ) sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przyrządzamy sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło w garnuszku, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu połączenia składników. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając, doprawiamy do smaku. Gotujemy na małym ogniu aż do zagęszczenia sosu nie zapominając o... mieszaniu Formę "keksówkę" nasmarować oliwą i układać kolejno: - płaty lasagne - sos boloński - sos beszamelowy - ser żółty - płaty lasagne - szpinak - sos beszamelowy - ser żółty - płaty lasagne - sos boloński - sos beszamelowy - ser zółty - płaty lasagne - sos beszamelowy - ser żółty Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st i zapiekać ok. 40min w zależności od czasu podanego na opakowaniu płatów lasagne. http://images69.fotosik.pl/357/69f58de54d7a96f5med.jpg bon appétit 9 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 20 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Kolejny przepis dla Pana @gtr76. Tym razem kwintesencja kuchni węgierskiej. Coś co jak powiesz Węgry pada zaraz po Tokaju, czy czuszce. Oto przepis na pörkölt z nokedli. Ja mniemam pojawiła się pewnie w Waszych głowach mała konsternacja... Pörkölt wtf is pörkölt? Jest to po polsku zwany gulasz. Jest to jednak nazwa błędna. Gulasz ( gulyás, gulyásleves) to tak na prawdę zupa. Natomiast pörkölt to właśnie mięcho w gęstym sosie, z dużą ilością papryki. Wbrew polskiej sztuce kulinarnej nie dodaje się tutaj rosołu, liści laurowych, warzyw czy ziela angielskiego. Miała to być prosta potrawa, łatwa do przydołowania przez pasterzy czy rolników. Najczęściej (i najsmaczniej) robiona nad ogniskiem w bogrács'u (bogracz), czyli żeliwnym garnku wieszanym nad paleniskiem. Tutaj kolejna ciekawostka, pörkölt wg powszechnie utartego schematu na Węgrzech nie serwuje się tradycyjnie z plackiem ziemniaczanym (chciaż tak tez jest pyszni i tak też jedzą) ale z nokedli. Włoch powie na nie Spätzle, Szwajcar Spätzli albo Chnöpfli, Polak galisuki albo zacierki. Są to małe kluseczki zrobione z mąki wody i jajka, przecierane na gotującą się wodę. Po tym przynudnym wstępie zapraszam, na mały manual Pörkölt Pręga wołowa- ja miałem 650g. Tutaj ważne żeby to była właśnie pręga, jest to najlepsze mięcho z krowy do przygotowania Pörkölt'u papryka mielona słodka- cała paczka (najlepsza byłaby 50:50 z wędzoną, niestety w PL ciężko dostępna) papryka mielona ostra- wedle uznania. Ja dałem pół paczki. cebula- 2 średnie sztuki czosnek- 3-4 ząbki smalec (tak tak, nie żąden olej, margaryna czy inny tłuszcz! Smalec to podstawa smaku pörkölt'u!!!) - ok pół kostki (może być trochę mniej) przecier z całych pomidorów (nie taki w słoiczku 30%) ewentualnie pomidory w puszcze albo 2-3 sztuki świeżych- ja stosowałem pulpę domowej roboty. woda kminek sól pieprz http://i.imgur.com/4SxGXfQ.jpg?1 Do garnka na rozgrzany smalec wrzucamy posiekaną cebulę. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Kiedy cebula nam się zeszkli dodajemy łyżeczkę kminku i pieprzu i smażymy jeszcze z chwilkę. Ściągamy z ognia o odstawiamy na ok 2-3 minuty. Jak temperatura lekko opadnie dodajemy całą naszą paprykę. Odstawienie z ognia jest bardzo ważne. Papryka zawiera dużo cukru, który w wysokiej temperaturze karmelizuje (o to nam chodzi). Jednak bardzo łatwo sprawić, że stanie się gorzka. Po wymieszaniu papryki dajemy na chwilę na ogień, doprowadzamy do pojawienia się bąbelków i ściągamy. Czynność powtarzamy 5-6-krotnie, uważając aby nie przypalić!!!!!! Ma to wyglądać mniej więcej tak: http://i.imgur.com/nP6r083.jpg?1 Następnie wlewamy szklankę wody i wrzucamy mięso, solimy. Mięso dusimy ok 1,5h podlewając wodą i mieszając aby nie przypalić. Po tym czasie wlewamy pomidory i dusimy do miękkości, jak uprzednio podlewając wodą (nie za dużo! to ma być sos nie zupa!) Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. Nokedli woda- ok 500ml jajka- 2 sztuki mąka- aż będzie gęste sól- szczypta Jajka roztrzepujemy z woda dodajemy sól i mąkę. Ma mieć konsystencję gęstego lanego ciasta. Ja przecieram na sitku do haluszek*, ale może to być też gruba tarka odwrócona na płaską stronę * http://allepomocnik-hosting.gcsoft.pl/users/registered_s2/www_underground_/sitko_haluszki1.jpg http://i.imgur.com/6wlxMFF.jpg?1 Nokedli gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Cedzimy na sitku i podajemy http://i.imgur.com/pz6Uafj.jpg?1 7 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.