Popularne posty dodo 20732 Napisano 26 Maja 2014 Popularne posty Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Zapraszam serdecznie, dzielmy się przepisami, pomysłami. Sałatka z Tuńczyka w 5min; Ogórek Puszka Tuńczyka Kukurydza Majonez Jogurt Ogórek w kostkę, tuńczyk rozdrobnić, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać - gotowe. 14 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Ja właśnie robiłem ekspresową sałatkę do obiadu. Pekinka + zimny sos czosnkowy, idealne połączenie na upalne dni 6 Cytuj Link to post Share on other sites
sajmon154 537 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Hmm, ja po treningach ze znajomymi stosujemy przepis na "moje" (z rok temu wymyślone) naleśniki Składniki na jedną osobę:2x Jajko2x szklanka mleka 2.0%1,5 szklanki mąki50g Gainer'a Mass Effect2x łyzeczki cukru (trzcinowy)1x łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia.Całość mieszamy w misce, następnie robimy z tego naleśniki. (powinno wyjść 6 takich grubych na ok 3 milimetry)Nadzieniever 1.200 gram sera i 300 gram szynki/polędwicy zmiksować, zetrzeć, poszatkować (jak kto woli), wsypać na naleśników + przyprawić, złożyć w trójkąty, zwinąć czy jak kto je i wsadzić na patelnie (do roztopienia sera) lub piekarnika. Zjeść!ver 2.200G śmietany, 200g szpinaku mrożonego, na patelnie i zrobić z tego sosik, dodać ząbek czosnku + przyprawić.Następnie 300g schabu wieprzowego pokroić w długie plasterki, przysmażyć i doprawić.Kolejno, mięso układamy w naleśniku, robimy z niego taki kubeczek (tzn. składamy an pół a potem rogi ku środkowi. Zalewamy sosikiem i jemy ! 5 Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (edytowane) Omlecik 15 białek jaj150g płatków owsianych30g rodzynekłyżeczka xylitolu20g odtłuszczonego kakao Sposób przyrządzenia Wymieszać wszystko i wylać na patelnię ( ja robie bez oleju czy masła ) na małym ogniu. Kilka minut jedną stronę, chwila na drugiej. Na ciasto podam później, jest to odchudzony sernik. Edytowane 26 Maja 2014 przez okar19 6 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Sałatka z tuńczyka po sidowemu: [table][td]Składniki[/td][/table]Puszka tuńczykaPuszka Czerwonej fasoli + kukurydzy (bądź sama czerwona fasola)Kapusta pekińskaŁyżka majonezuOpcjonalnie: kilka pomidorków koktajlowych [table][td]Przygotowanie[/td][/table] Dobrać proporcjonalnie, wedle upodobań.Poszatkować kapustę pekińską, tuńczyk odsączyć, rozdrobnić, dosypać czerwonej fasoli, kukurydzy, delikatnie wymieszać z dodaniem majonezu, dorzucić pomidorki. Poczekać aż się nieco przegryzie - pałaszować. http://i.imgur.com/DBXEC50.jpg 7 Cytuj Link to post Share on other sites
sajmon154 537 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 @@okar19, xylitol to słodzik naturalny? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Popularne posty BIGPUN 12628 Napisano 26 Maja 2014 Popularne posty Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 20 Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Jutro wolne! Będę gotować! Jak się trochę tego uzbiera zrobię w pierwszym poście spis treści i będę robić update-y 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BIGPUN 12628 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 okar wrzuć przepisy! bo Ci zrobię <----------------------------------------- 2 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Obieramy marchewkę nie za duża i cebule, trzemy na tarce z grubymi oczkami (na Sycylii dodają też starty seler naciowy, ale mnie to nie odpowiada)Następnie podgrzewa się oliwę z wytłoczyn i wrzuca na nią zmiażdżony czosnek. Jak się lekko zeszkli dodajemy marchewkę, cebulę i suszone oregano. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu tak z 20 minut. Potem odparowujemy wodę.Odgarniamy na bok patelni, dodajemy łyżkę oliwy i wrzucamy wołowinę (nie solimy od razu bo będzie twarda). Podsmażamy aż będzie szara i delikatnie brązowa. Odgarniamy i dodajemy 2 łyżki pasty pomidorowej, podsmażamy chwilkę, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (tak za 2 średnie), wlewamy jakąś szklankę czerwonego półwytrawnego wina i redukujemy aż całe wino odparuje.Dodajemy oregano i sól do smaku.Na sam koniec wlewamy ok 150ml mleka 3,2% i redukujemy chwile (to jest opcja), powinno mieć czerwono brązowy kolor. Przepis pochodzi od włoskiej gospodyni z Sycylii u której mieszkałem prawie miesiąc i jest serio awesome! 7 Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 @@okar19, xylitol to słodzik naturalny? Nie wiem jakiego pochodzenia ale jest słodszy od cukru. Widziałem że wiele osób dodaje różne słodziki ( nawet zwykłe z lidla ) do różnych potraw i sam zakupiłem taki słodzik okar wrzuć przepisy! bo Ci zrobię <----------------------------------------- Zrób mi Cytuj Link to post Share on other sites
reacker 7 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (edytowane) Bierzemy mleko i płatki kukurydziane, wlewamy mleko do naczynia z płatkami i jemy. Przepis na zupę mleczną. Średni czas przygotowania : 2 - 3 min. Smacznego. //e Jeśli chciałeś zabłysnąć to CI nie wyszło. Edytowane 26 Maja 2014 przez dodo Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Sałatka z podpłomykiem. Najpierw podpłomyk razowy: 1,5 szkl mąki razowej żytniej 0,5 szkl mąki razowej pszennej ok 1 szkl wody sól oliwa z oliwek (2 łyżki) Całość mieszamy i wałkujemy na cienkie placki (ma mieć konsystencje jakby ciastoliny Play Doh ) . 2 opcje na suchą patelnię albo do piekarnika. Można na luzie pare dni przechowywać jako przekąska- smaczne zdrowe i chrupiące Sałatka: 1. Pomidorki koktajlowe (ok 5 na głowę) tniemy na pół 2. Sporą garść sałaty/szpinaku/roszponki myjemy i do gara 3. Wrzucamy tuńczyka (0,5 puszki/głowa), może być i kurczaczek z grilla 4. Na patelni prażymu ok 3 łyżek pestek ze słonecznika- będą gotowe jak będą miały ciemny złoty kolor (w sumie to taki brązowy). Nie mogą wyglądać jak ziarna kawy- będą gorzkie. Wrzucamy do michy. 5. Doprawiamy solą, oliwą z oliwek i octem balsamicznym. 6.* wersja śniadaniowa: na górę wrzucamy jajko ugotowane w koszulce na miękko- rozbijamy i jemy jemy jemy 3 Cytuj Link to post Share on other sites
BIGPUN 12628 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Zrób mi ile ważysz? http://i.imgur.com/5PbleFA.jpg A teraz serio, przepis. Dostosuj się do tematu. Cytuj Link to post Share on other sites
Sincerite 208 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Nie wiem co to jest, mama robiła. http://s7.postimg.org/g2p8u04uz/DSC_0015_1.jpg 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Karol1701 2379 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Polecam sałatkę z tuńczyka, lecz bez... majonezu Czyli:1x duża puszka tuńczyka 3/4 dużej (największej od "Bondjułel") puszki kukurydzy 1x duża cebula kilka pomidorków koktajlowych lub ogórek surowy Nie jestem ostatnio fanem tuńczyka "w sosie własnym" (chyba mi się przejadł) i chyba dlatego wolę w oleju (ale prawie cały olej wylewamy)... dlatego do sałatki powyżej polecam wersję tuńczyka w np. oleju słonecznikowym. Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Jak ktoś miałby ochotę na zdrowe, smaczne i odchudzające Makaron smażony po chińsku (składniki na 1. porcję dla 1. osoby) Makaron razowy spaghetti 50g Pierś z kurczaka 90g Marchew 50g Cebula 25g Czosnek - na oko - 2/3 ząbki Szczypiorek, ile kto lubi, ja tam daję łyżkę Sezam - 10g Przyprawy - również wedle uznania, najlepiej do kuchni chińskiej of course Sos sojowy - 10g Olej rzepakowy - 10g Gotujemy makaron. Sezam prażymy na suchej patelni i przesypujemy z patelni na jakiś talerz czy inne naczynie. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami i zostawiamy na 15/30 min, żeby się nasiąknęło smakiem. Marchew kroimy w paski, najlepiej cienkie, cebulę kroimy w wiórki podobnej szerokości co marchew i siekamy czosnek. Na patelni grzejemy olej i smażymy na złoto kurczaka i zdejmujemy z patelni. Wrzucamy marchew, chwilę ją smażymy żeby trochę zmiękła i dodajemy cebulę, czosnek i posiekany szczypiorek. Jak cebulka będzie szklista ponownie dajemy kurczaka i sezam, mieszamy i chwilę razem smażymy. Do mieszanki dodajemy ugotowany uprzednio makaron i znów trochę razem smażymy, i wlewamy sos sojowy, mieszamy i gotowe. BTW. Co Wy tak z tą kukurydzą? Strasznie dużo węgli ma więc na diecie to raczej odpada 2 Cytuj Link to post Share on other sites
BIGPUN 12628 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 smażymy na złoto kurczaka chwilę ją smażymy chwilę razem smażymy i znów trochę razem smażymy sporo tego smażenia:) Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (edytowane) Bigi, ale to na jednej patelni wszystko Mamy tylko te 10g oleju warzywa smażymy na tym co ewentualnie zostało po kurczaku na patelni. W zasadzie to można nawet smażyć z kurczakiem - nie trzeba go zdejmować. Więc nie ma tu za wiele kalorii, zaraz podliczę i podam dokładnie ile to ma EDIT Całość ma ok. 450 kcal Edytowane 26 Maja 2014 przez Johny3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BIGPUN 12628 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Co Wy tak z tą kukurydzą? Strasznie dużo węgli ma więc na diecie to raczej odpada Kukurydza gotowane to jakieś17g węgli/100g, makaron 67g/100g Bigi, ale to na jednej patelni wszystko Mamy tylko te 10g oleju, wiec nie ma tu za wiele kalorii, zaraz podliczę i podam dokładnie ile to ma Spoko, żartowałem. Określiłbym to mianem "dusimy" a nie smażymy:) Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Coś na teraz czyli chłodniczek 1 ogórek 1kg kefiru 2 jogurty naturalne pęczek rzodkiewek pęczek koperku pęczek szczypiorku barszczyk (najlepiej botwinka ale "ekstrakt" też może być) 2 jajka na głowę (na twardo ) Wsio co rośnie kroimy drobno, zalewamy tym mlecznym. Jak mamy botwinkę to się kroi wrzuca do gara i dusi na odrobinie masła. Jak ekstrakt to wlewamy do środka i mieszamy. Sól i pieprz do smaku. Na zagrychę warto dodać albo młode ziemniaczki z koperkiem albo podpłomyki z przepisu wyżej Zaraz idę jeść, bo właśnie zrobiłem http://i.imgur.com/yQ3do37.jpg?1 5 Cytuj Link to post Share on other sites
sajmon154 537 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (edytowane) Już ciul z tym że olej i kalorie, ale od tego smażenia nic nie zostanie w potrawie.. większość składników, poza głównym materiałem sie wysmaży, wydusi, "wyjdzie/wyparuje" od zbyt długiego wystawienia na temperaturę. Ni to zdrowe ni do treningów dobre (bo mamy wybrakowany pokarm). Edytowane 26 Maja 2014 przez sajmon154 Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (edytowane) Mam na myśli kukurydzę jako dodatek do sałatek itp., bo jakby jeść zamiast chleba czy makaronu to inna sprawa. No nie pisałem dusimy, bo bez pokrywki wszystko robię sajmon to jest typowe na redukcję - 2000kcal dziennie. A z drugiej strony nikt surowego mięsa nie będzie jadł Teraz jadam głównie kurczaka z ryżem i warzywa, bo doszła siłownia i więcej kcal trochę. Fajnie jakbyście też coś podrzucali tutaj ze swoich diet na redukcję/masę itp Edytowane 26 Maja 2014 przez Johny3 Cytuj Link to post Share on other sites
sajmon154 537 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (edytowane) @@BIGPUN, Masz trenera? Konkretny system walki? Czy po domowemu? i wydaje mi się czy ściany sie sypią ( od fal uderzeniowych i dźwiękowych wywołanych "kickami" w worek/oponenta ) A z drugiej strony nikt surowego mięsa nie będzie jadł Ja co piątek tatara (350-450g) spożywam Edytowane 26 Maja 2014 przez sajmon154 Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Jajeczniczka z dodatkami http://i.imgur.com/pwDmbO5.jpg 3 cale jajka Dodatki wedle uznania Smażymy szyneczke papryczke szczypiorek i co tam jeszcze sobie zechcecie. Wlewamy jajeczka i mieszamy. Osobiscie nie lubie wodnistej jajecznicy dlatego trzymam ja troche dłużej. Do tego sok z grejfrutow pomaranczy i cytryny. http://i.imgur.com/W227LKd.jpg Do tego troche lodu http://i.imgur.com/8cIKtns.jpg Obecnie 70kg Rafciu Muay Thai i Ju Jitsu to mój chleb codzienny od roku. Już z kolegami z teamu analizujemy zdjęcie i obmyslamy plan na dzisiejszy sparing http://i.imgur.com/XlrCEKO.jpg 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.