SKEEPER 16089 Napisano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Biafra, nie znałem Cię od tej strony Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 cichacz kanapowiec http://www.ebaumsworld.com/soundboards/play/658/ 4 Link to post Share on other sites
SKEEPER 16089 Napisano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Jestem stary i głupi, naciskam te czerwone cegiełki i śmieję się jak idiota. 9 Link to post Share on other sites
luk9400 288 Napisano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Nagraj nowy. Z zestawem dźwięków porównawczych: kaszlnięcie, chrupanie przy jedzeniu chipsów, cichacz kanapowiec. To pozwoli ustalić relatywną skalę. Możesz go też włączyć podczas kręcenia filmiku, a nie zaczynać z włączonym. Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Ciekawy temat odnośnie poprawy airflow w H440 http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?t=18588794 PS Jeśli macie jakieś pomysły, słucham Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez dodo24x Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 ale po co nagrywać nowy. Bardzo dobrze słychać jakie to jest głośne i w codziennym użytkowaniu tak pracujących wentyli nie słychać. Dopiero w nocy będzie to bardzie odczuwalne przez osoby trzecie lub przy samym przeglądaniu neta. jednak skręcenie ich na około 900-1000 RPM powinno spokojnie je uciszyć Link to post Share on other sites
luk9400 288 Napisano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Zdjęcie przedniego panelu na pewno mocno poprawi airflow Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Ewentualnie wymiana na siateczkę mesh Link to post Share on other sites
SKEEPER 16089 Napisano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 PS Jeśli macie jakieś pomysły, słucham Może spróbuj metody nieinwazyjnej - usuń metalową, boczną siatkę z drzwiczek http://i.imgur.com/M1hODrK.jpg i nie zakładaj filtra na froncie. Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 i nie zakładaj filtra na froncie. Bez filtra będzie tragedia w środku. Link to post Share on other sites
SKEEPER 16089 Napisano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Gdyby na topie był filtr, to można by spróbować zamienić miejscami chłodnicę i wentylatory tak, żeby wwiewały powietrze do środka. Inne pomysły, jakie przychodzą mi do głowy, wiążą się z nieodwracalnymi przeróbkami oraz z koniecznością inwestycji paru groszy. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez SKEEPER46 Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 wwiewały powietrze do środka. Ponoć średnia różnica w temp to az 1C (było testowane na innych forach) Inne pomysły, jakie przychodzą mi do głowy Nie wstydź się, słucham Ponoć średnia różnica w temp to az 1C I'm on air. So far I've only tried two setups,#13x120 stock intake front2x120 exhaust top (top front blocked off)140 stock exhaust rearAnd now this#23x120 stock intake front2x120 intake top (top front blocked off)140 stock exhaust rearI use a CM hyper n520 on a 3570k@4.5My cards in my sli setup both haveb blowers.As far as temps, I haven't seen any better improvement but maybe a degree or two. Link to post Share on other sites
SKEEPER 16089 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) słucham Nic mądrego nie napiszę ani nie odkryję. Wiesz też dodo, że do moddingu podchodzę w sposób "zrób to sam", więc swoimi słowami: Założenie jest takie, że trzeba dostarczyć więcej powietrza do wnętrza obudowy, celem obniżenia temperatur podzespołów komputera. Jednym z rozwiązań inwazyjnych, jest wycięcie otworu (100x300) w przednich drzwiczkach , gdyż to jest jedyne miejsce poboru świeżego powietrza, a fabryczna konstrukcja obudowy mocno ogranicza dostęp do jego zasobów. Z takim, dodatkowym otworem potencjał wentylatorów będzie lepiej wykorzystany, co powinno zaowocować niższymi temperaturami. Na wycięciu otworu się nie kończy, trzeba jeszcze go zamaskować taflą białego szkła + dystanse + śrubki. Cała operacja nie będzie wymagała malowania (ewentualne szczegóły po wykazaniu zainteresowania ). Jednak przed rozpoczęciem takiego przedsięwzięcia, sprawdziłbym efekt po ściągnięciu siatki z przednich drzwi oraz nie zakładaniu filtra - chociaż na chwilę (post 509). Jeżeli temperatury spadną, to dalsze działania będą miały rację bytu. P.S. - Znowu zielony Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez SKEEPER46 5 Link to post Share on other sites
cesasz 5520 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 P.S. - Znowu zielony Kameleon 1 Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 "zrób to sam" Gdybym tylko miał zaplecze, wszyscy wiemy ze moja sypialnia to "klitka" a w salonie nie mogę robić demolki, nie mam tu narzędzi (nie licząc 3 śrubokrętów), niejednokrotnie również żaliłem się jak ciężko tu o pierdoły (nawet o głupie śrubki nie łatwo) Link to post Share on other sites
SKEEPER 16089 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 OK, ale nie poddajemy się. Kolejny pomysł - bezinwazyjny oraz niewymagający od Ciebie ciężkiej pracy i narzędzi. Jeżeli masz możliwość zlecenia szklarzowi docięcie na wymiar, oszlifowanie oraz wywiercenia czterech lub sześciu otworów w białym szkle o grubości 4/6mm (w Polsce to koszt około 50zł), to zamiast przednich drzwiczek, mógłbyś taką dociętą na wymiar taflę białego szkła, przymocować na czterech lub sześciu dystansach 2,5/3cm do frontu obudowy. W ten sposób powstanie szczelina na całym obwodzie frontu obudowy, której powierzchnia będzie około 15cm/kw większa, od powierzchni śmigieł wentylatorów. P.S. - Zamiast szkła, może być biała pleksi. 1 Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) nie dodam nic madrego, ale tak czytam caly temat, i wiele innych, i az cisnie mi sie na jezyk: Skeeper, Ty to masz leb! i wyobraznie przestrzenna... i to w czasach gdy wiekszosc wszystko komus zleca... ciesze sie, ze jeszcze niektorzy podchodza do tematow w stylu "zrob to sam". jest jeszcze kilku zdolnych Panow na tym forum, wiec wielki respect dla wszystkich! Skeep - same plusy Panie. Dodo - sorry za OT, nie moglem sie powstrzymac z wazelina. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez bialyboski 2 Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) powstrzymac z wazelina On zasługuje na parę ton. //e Zastanawiałem się jeszcze nad H630 i teraz żałuje ze jej nie kupiłem (+okno+piwnica) sorry za OT, Nic nie szkodzi Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez dodo24x 1 Link to post Share on other sites
Lazer 332 Napisano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Super komputer takie pytanko: za ile kupiles obudowe? i w polsce czy za granica? bo mi sie ten NZXT bardzo podoba Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 ile kupiles obudowe? £89 (lub £94 nie pamiętam, generalnie mniej niż £100) zy za granica? UK //e Pare dni i taki syf na filtrach, ehhh Mam obecnie bardzo dużo na głowie i nie mam czasu myśleć o zmianach. Link to post Share on other sites
SKEEPER 16089 Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Z kurzem to normalka, jest wszechobecny. Ściągnąłeś tę kratkę z drzwiczek? P.S. - Nieładnie nic nie odpowiedzieć, więc napiszę tylko tyle: Siedzę cicho i się nie odzywam, bo dodo i bialyboski mnie zawstydzili . Dziękuję. 2 Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Z kurzem to normalka W poprzednim domku nie było tak źle. Ściągnąłeś tę kratkę z drzwiczek? Jako ze gram tyle co nic darowałem sobie walkę z temperaturami mnie zawstydzili Link to post Share on other sites
jacekgothic 18776 Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Pare dni i taki syf na filtrach, ehhh Zauważyłem u siebie, że im wyżej postawisz obudowę od podłogi tym mniej kurzu w środku i na filtrach Podłoga, to kiepskie miejsce na budę a podłoga + dywan, to już totalna padaka 6 Link to post Share on other sites
cesasz 5520 Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 @up Trzymałem kiedyś PC na dywanie Nie polecam. Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Wrócę do domu i komputer będzie pod sufitem 5 Link to post Share on other sites
Recommended Posts