cesasz 5523 Napisano 29 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2295 Napisano 29 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 możesz to zacytować w złotych myślach forum, może podbuduje to twoją samoocenę. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5523 Napisano 29 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Samoocene już mam wypieprzoną poza skalę Więc możesz wracać do chuchania w klejącą Ci sie do twarzy maseczkę Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2295 Napisano 29 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Mi10T lite to wiele tłumaczy.. Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5523 Napisano 29 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Niewiarygodne! Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2295 Napisano 29 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 4 minuty temu, Mrozinho napisał: Samoocene już mam wypieprzoną poza skalę Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 29 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Hej, na stronie głównej benchmark.pl na dole są skróty do nowych tematów na forum, jednak jak próbuję przejść do tematu na stronie mam komunikat - też tak macie? Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2295 Napisano 29 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 8 dni temu w recenzji na benchmark, oczywiście polecam całość. "Z całą pewnością największym atutem HP ENVY 15 jest matryca AMOLED, która to jest praktycznie spełnieniem marzeń osób pracujących z grafiką." Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 30 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 (edytowane) W dniu 28.11.2020 o 00:12, Succubus napisał: Nie mam kalibratora do monitora, skalibrowałem na oko. Nawet nie pomyślę, aby kupić jakiś monitor za ciężki szmalec, bo po co. Pracowałem kilka dobrych lat temu w drukarni. Z tego co pamiętam to chłopaki na produkcji czy DTP-ie tez wcale nie mieli jakichś mega wypasionych monitorów bo to i tak by nic nie wniosło (nie wiem może coś się zmieniło) kolory dobiera się na etapie projektu a jak komuś zależy na idealnym odwzorowaniu barw to robi się printproof'a. Wtedy drukarz ma możliwości idealnie się wstrzelić w to czego oczekuje klient. Ileż to ja razy musiałem się natłumaczyć, że to co się Pani z marketingu wyświetla na jej monitorze to jest jedno, a to co wyjdzie z druku to drugie. Znalazłem w końcu prosty sposób, kiedy wiedziałem że rozmawiam ze ścianą kazałem klientom otworzyć ten sam materiał na komórce/tablecie i przyłożyć do monitora. "I jak taki sam kolor? .. No nie, ten na komórce ciemniejszy ten niebieski prze Pana. No, to dlaczego oczekuje Pani od nas, że będzie taki sam na wydruku jak na Pani monitorze?. cisza w słuchawce". Przy prostych kolorystycznie projektach dobremu drukarzowi wystarczy numer Pantone dominującego koloru i już nie powinno być źle, ale przy złożonych kolorystycznie tematach jeszcze np. na foliach BLL gdzie ma być igła - niestety tylko printproof. No, ale nie jestem w branży już od siedmiu lat... może o czymś nie wiem i już są magiczne monitory które wyświetlają RGB jak CMYK - chociaż szczerze wątpię. E:literówka Edytowane 30 Listopada 2020 przez pendzel_3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 30 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 17 minut temu, pendzel_3 napisał: a jak komuś zależy na idealnym odwzorowaniu barw to robi się printproof'a. Wtedy drukarz ma możliwości idealnie się wstrzelić w to czego oczekuje klient. tego i wzornika dobrze się trzymać i tyle. Zwykle ze zdjęciami nie ma dużych problemów, gorzej z konkretnymi kolorami, zwłaszcza na większych tłach. ps.Dodatkowo drukarz zwykle ma problem z utrzymaniem identycznych kolorów, jeśli np. kolejna partia jest drukowana tydzień później itp. Jest tyle czynników które mają wpływ na powtarzalność kolorów, że czasem jest "wesoło" 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 30 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Ja głupią ścianę malowałem na dwa razy w odstępie tygodnia ostatnio . I widać wyraźnie odcięcie . A farba ta sama z tego samego sklepu . Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 30 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 1 godzinę temu, worm napisał: i wzornika dobrze się trzymać i tyle Od jakiegoś czasu pracuję przy składzie, dtp i jak pisałem - monitor mam biurowy, skalibrowany na oko, ale barwy robię zawsze z kolornikiem. Jeszcze się nie zdarzyło (a trochę już mam tego przerobione), aby był z kolorami problem. Co do powtarzalności druku, to jak Worm pisze sporo zależy od drukarza (jego doświadczenia, oka i ogólnie takiego wyczucia barw i całości), ale również od samych maszyn. Jeśli są to nowoczesne maszyny, gdzie do każdej pracy można zapisać wszystkie ustawienia, to powtarzalność jest o wiele wyższa nawet po długim czasie (np dodruk po pół, czy nawet roku). Ale nigdy nie da się idelnie tak samo zrobić, bo oprócz powyższych dochodzi jeszcze czynnik jak np same farby (i tu też partia, partii nie równa, nawet jak są to produkty najwyższej jakości). Bo w sumie nie jest ważne aby zrobić identycznie przy dodruku, ale tak, aby najmniej się różniło i klient był cały czas zadowolony :) (no i twórca oczywiście też - bo zadowolony klient, to zadowolony ten, co projektował). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 @up - coś pięknego godzinami się ślizgało do późnego wieczora. U mnie na osiedlu były też takie górk,i a zjeżdżający po takim lodzie w dół na stojaka to mieli poważanie Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Aby takie coś pamiętać, trzeba być wapniakiem. Patrz jak się klimat zmienił przez ten okres czasu Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Ja jeszcze pamiętam śnieżne, mroźne zimy i zjeżdżanie na sankach, robienie bałwana na podwórku, bitwy na śnieżki. A teraz? Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 15 minut temu, Succubus napisał: Aby takie coś pamiętać, trzeba być wapniakiem No bez przesady Ja się za takiego nie uważam. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) Mi tak w Krakowie zasypało drogę, ze autobus nie przyjechał to zamiast do szkoły to graliśmy cały dzień w Małysza na PC:) Potem zrobili taki tunel w śniegu, że śniegu na 2-3m wysoko. Edytowane 4 Grudnia 2020 przez wrobel_krk 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 A tak między nami mówiąc, gdyby teraz przyszła taka porządna zima, ze śniegiem i mrozem w dużej ilości to byłby kataklizm w Polsce, wszystko będzie leżeć. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) 9 minut temu, worm napisał: Ja się za takiego nie uważam. Eeee tam, dla ludzi, którzy mają dziś ~`20 lat ktoś, kto jest po 40stce - to wapniak wypisz, wymaluj Ja pamiętam zimę stulecia w 78 - w Wawie, ale jaja były. a z tym społecznym ruchem do odśnieżania to różnie bywało (to nie do końca tak, że ludzie sami szli do roboty na mieście) - często biorąc łopatę, trzeba było najpierw listę podpisać 5 minut temu, BlackCoffe napisał: gdyby teraz przyszła taka porządna zima, ze śniegiem i mrozem w dużej ilości to byłby kataklizm w Polsce, wszystko będzie leżeć. Już 5cm śniegu i ani kierowcy, ani piesi, ani drogowcy nie pojadą Edytowane 4 Grudnia 2020 przez Succubus Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 1 minutę temu, Succubus napisał: Już 5cm śniegu i ani kierowcy, ani piesi, ani drogowcy nie pojadą Pamiętam jak spóźniłam się godzinę do pracy bo padał mocny śnieg i komunikacja padła, częściowo na piechotę częściowo tramwajem [jak jechał] dotarłam w końcu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 12 minut temu, BlackCoffe napisał: Ja jeszcze pamiętam śnieżne, mroźne zimy i zjeżdżanie na sankach, robienie bałwana na podwórku, bitwy na śnieżki. No widzisz, babcia już jesteś i już. Ale nie ma co - dosłownie kilka (naście) lat, a klimat zupełnie inny. Jak tak dalej pójdzie, to za kolejne 20 lat będą palmy u nas rosnąć Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Jedną już mamy w Warszawie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 24 minuty temu, Succubus napisał: kto jest po 40stce - to wapniak wypisz, wymalu Ja dopiero teraz żyję realizuję swoje pasje, trzymam kondycję itd. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Wiem Worm - mam tak samo. No może trochę gorzej jest u mnie teraz z kondycją - cholera, przez ten covid zaniedbałem się w ćwiczeniach, nawet na spacer mi ostatnio ciężko się jest zmobilizować. Planuję na wiosnę rower kupić i trochę ograniczyć jazdę samochodem po najbliższej okolicy. 25 minut temu, BlackCoffe napisał: Jedną już mamy Oj tam, oj tam, w lecie podczas upałów nie wygląda źle. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts