MiK 13223 Napisano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2022 Łoooo. Jak bardzo rozwalony system immunologiczny trzeba mieć aby do zwykłej grypopodobnej tak bardzo się szprycować? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3639 Napisano 1 Maja 2022 Udostępnij Napisano 1 Maja 2022 Pogadamy jak pesel dogoni Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysko 2569 Napisano 1 Maja 2022 Udostępnij Napisano 1 Maja 2022 @MiK jedno na kolana, drugie na alergię, trzecie na tego "wirusa", czwarte przeciwbólowe bo łeb pęka a witamina B zalecona przez fizjoterapeutę. Cytuj Link to post Share on other sites
Fiszek 70 Napisano 1 Maja 2022 Udostępnij Napisano 1 Maja 2022 Ja staram się mocno ograniczać cukier na razie 626378434234237... : 0 dla curku Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14044 Napisano 1 Maja 2022 Udostępnij Napisano 1 Maja 2022 Troszkę humoru 2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 1 Maja 2022 Udostępnij Napisano 1 Maja 2022 11 godzin temu, Fiszek napisał: Ja staram się mocno ograniczać cukier na razie 626378434234237... : 0 dla curku Ja mało jem słodyczy wiec w herbatce sobie nie zaluje 4 łyżeczek. Jak za mało cukru tez można sobie krzywdę zrobić bardzo dużą. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2736 Napisano 2 Maja 2022 Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 4 łyżeczki .. ja bym już nie wypił bo za słodkie , ja daje 1-1,5 do kawy ,herbaty i wsio . Co do tej małej ilości cukru .... to że nie jesz słodyczy nie znaczy ze nie jesz cukru ,tak naprawdę cukier jest we wszystkim co jemy począwszy od chleba ,a im bardziej przetworzona żywność tym więcej w niej cukru 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 2 Maja 2022 Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 16 minut temu, raiders napisał: 4 łyżeczki .. ja bym już nie wypił bo za słodkie , ja daje 1-1,5 do kawy ,herbaty i wsio . Co do tej małej ilości cukru .... to że nie jesz słodyczy nie znaczy ze nie jesz cukru ,tak naprawdę cukier jest we wszystkim co jemy począwszy od chleba ,a im bardziej przetworzona żywność tym więcej w niej cukru Bez cukru bardziej chorujemy. W grudniu miałem jelitwkę i z nerwów i w ogóle zrobiło mi się cos takiego, że cały zdretwiałem i mega silne mrowienie w dłoniach i stopach. Rodzina wezwała karetkę i lekarz do mnie, ze kupić elektrolity i raz dziennie w proszku, a oprocz tego pić bardzo duzo cherbaty z cukrem, ale conajmniej 3-4 lyzeczki. Odwodnienie, stres i wedlug niego mało cukru było przyczyną. A przeciez piłem jak zawsze 2-3 razy dziennie cherbata i 4 lyzeczki cukru, obiad z jitketem, kanapki. Wiec cukru nie powinno byc mało. Bardziej zaszkodza chipsy i takie rozne niz cukier w cherbacie bo w tych róznych chipsach, paluszkach itp cukru jest tyle, ze te 4 lyzeczki cukru nawet 4 razy dziennie przy tym to jest nic na chłopa 170 wzrost i okolo 74kg wagi. U róznych lekarzy juz byłem, badania krwi porobione i kazdy stwierdza, że jakby wszyscy mieli takie wyniki jak ja wlącznie z cukrem to oni nie mieli by co robic i by zbankrutowali Oczywiscie zartują bo wiadomo, ze nawet na takich zarabiają nie mało, ale dla mnie jak ludzie panikują z tym cukrem, sola czy nie jedzieniem pieczywa to bardziej sobie szkodza niż im sie wydaje. Nie przesadzać z niczym to podstawa i wtedy jest OK. Oczywiscie moze tak byc, że komuś szkodzi pieczywo na żołądek, ale to malo takich, większośc czyta bzdury w internecie. Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12589 Napisano 2 Maja 2022 Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 Bez cukru bardziej chorujemy. A kto pije i pali, ten nie ma robali. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14044 Napisano 2 Maja 2022 Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 2 godziny temu, Arnold napisał: cherbacie A czym to się różni od herbaty? Cukier jest potrzebny bo mózg odżywia się glukozą przede wszystkim. Ale wiadomo, ze wszystkim trzeba mieć umiar. Herbatę piję bez cukru, za to kawę już słodzę 2 łyżeczkami. Taki przepis na domowy elektrolit, szklanka wody, sok z cytryny, łyżeczka cukru, łyżeczka soli i gotowe Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2282 Napisano 2 Maja 2022 Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 (edytowane) 9 godzin temu, BlackCoffe napisał: Cukier jest potrzebny Coś w tym jest, jeżeli ktoś ma pracę umysłową albo kreatywną, bez tego ciężko. Edytowane 2 Maja 2022 przez leto87 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14044 Napisano 2 Maja 2022 Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 Trzeba też wybierać tzw dobre słodycze np gorzka czekolada bogata bardzo w magnez i nie tylko. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12589 Napisano 2 Maja 2022 Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 Nie powielajcie bzdur w stylu "cukier krzepi".Zdrowy organizm nie potrzebuje cukru w kostkach ani słodyczy.Glukoza jest w owocach i warzywach oraz w skrobi (ziemniaki, kasza, ryż makaron), która umiemy rozłożyć do glukozy. I to całkowicie wystarczy.Swoją drogą, kiedyś kawę, czy herbatę (lub cherbatę) słodzilem 3 łyżeczkami cukru. Teraz sypię 1, płaską i wystarczy. A i czuję smak, a nie jakiś ulepeke//I oczywiście glukoza jest też w miodzie. Tylko, żeby miodu nie zepsuć nie wolno go podgrzewać powyżej 40*C Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14044 Napisano 2 Maja 2022 Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 Poczytaj sobie o gorzkiej czekoladzie, naprawdę warto ją jeść. Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12589 Napisano 2 Maja 2022 Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 Ja nie mówię, że nie warto jeść gorzkiej czekolady, czy słodyczy. Bo wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem.Mówię o pisaniu, że cukier jest potrzebny, żeby być zdrowym. To jest bzdura. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14044 Napisano 2 Maja 2022 Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 Bo cukier jest potrzebny. Glukoza, fruktoza, maltoza to są też cukry, to pojęcie to nie tylko sacharozy dotyczy. Trzeba to różnić. To takie czepialstwo chemika Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6348 Napisano 2 Maja 2022 Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 Moim zdaniem źle podchodzicie do tematu. Nie można jednoznacznie powiedzieć czy cukier (sacharoza tj. dwucukier, czy jakikolwiek inny) jest potrzebny, czy też zbędny w każdym przypadku. Wszystko jest kwestią naszego zapotrzebowania. Cukier to zastrzyk łatwo dostępnej energii, jeżeli nie zostanie spożytkowany to się zwyczajnie odłoży w postaci tłuszczu. Osoby mało aktywne nie znajdą raczej korzyści z jego spożywania, ale osoby prowadzące aktywny tryb życia, zużywające sporo energii w trakcie ruchu/ćwiczeń/pracy nie muszą się go aż tak obawiać. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Fiszek 70 Napisano 3 Maja 2022 Udostępnij Napisano 3 Maja 2022 Nie no wy nie kumacie xD Ja staram się ograniczać cukry proste, teoretycznie z cukrem mam wszystko ok ale jak się nażre to na drugi dzień nic mi się nie chce i mam ssanie na słodkie Dla mnie zjeść paczkę ciastek albo 2 i czekoladę to nie problem. Ogólnie to chcę sprawdzić czy będę się czuł lepiej na razie mi nie wychodzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 4 Maja 2022 Udostępnij Napisano 4 Maja 2022 W dniu 2.05.2022 o 23:59, FeX napisał: Osoby mało aktywne nie znajdą raczej korzyści z jego spożywania, ale osoby prowadzące aktywny tryb życia, zużywające sporo energii w trakcie ruchu/ćwiczeń/pracy nie muszą się go aż tak obawiać. Dokładnie, jak jest wydatek energetyczny, to cukier jest paliwem, które zostaje zużyte, więc nie ma się co obawiać, jeśli to nie są duże ilości. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 4 Maja 2022 Udostępnij Napisano 4 Maja 2022 W dniu 30.04.2022 o 21:40, MiK napisał: Jak bardzo rozwalony system immunologiczny wystarczy ze poliżesz sie z kimś kto ma EBV a ma prawie każdy i juz 3/4 nie masz Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14044 Napisano 15 Maja 2022 Udostępnij Napisano 15 Maja 2022 Patrzcie Panowie 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4589 Napisano 18 Maja 2022 Udostępnij Napisano 18 Maja 2022 Łysy z brazzers lubi to. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysko 2569 Napisano 21 Maja 2022 Udostępnij Napisano 21 Maja 2022 Nowe "draże" doszły i nawet piwka się nie można napić 1 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 21 Maja 2022 Udostępnij Napisano 21 Maja 2022 Sirdalud/mydocalm używam i ja . Choć po zmianie pracy na razie mi niepotrzebny . Ja ktoś nigdy nie brał to za pierwszym razem się łapie "odlot" i człowiek gotowy do spania w chwilę . Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysko 2569 Napisano 24 Maja 2022 Udostępnij Napisano 24 Maja 2022 30+ 2 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts