Skocz do zawartości

Kącik emeryta i rencisty ;) 30+ only.

Recommended Posts

11 godzin temu, Fiszek napisał:

Ja staram się mocno ograniczać cukier na razie 626378434234237... : 0 dla curku

Ja mało jem słodyczy wiec w herbatce sobie nie zaluje 4 łyżeczek. Jak za mało cukru tez można sobie krzywdę zrobić bardzo dużą. 

• Że co, proszę? 1

4 łyżeczki  .. ja bym już nie wypił bo za słodkie , ja daje  1-1,5   do kawy  ,herbaty  i wsio .

Co do tej małej ilości cukru .... to że nie jesz  słodyczy nie znaczy ze nie jesz  cukru :) ,tak naprawdę cukier jest we wszystkim co jemy począwszy od chleba  ,a im bardziej przetworzona żywność tym więcej w niej cukru

• Popieram 1
16 minut temu, raiders napisał:

4 łyżeczki  .. ja bym już nie wypił bo za słodkie , ja daje  1-1,5   do kawy  ,herbaty  i wsio .

Co do tej małej ilości cukru .... to że nie jesz  słodyczy nie znaczy ze nie jesz  cukru :) ,tak naprawdę cukier jest we wszystkim co jemy począwszy od chleba  ,a im bardziej przetworzona żywność tym więcej w niej cukru

Bez cukru bardziej chorujemy. W grudniu miałem jelitwkę i z nerwów i w ogóle zrobiło mi się cos takiego, że cały zdretwiałem i mega silne mrowienie w dłoniach i stopach. Rodzina wezwała karetkę i lekarz do mnie, ze kupić elektrolity i raz dziennie w proszku, a oprocz tego pić bardzo duzo cherbaty z cukrem, ale conajmniej 3-4 lyzeczki. Odwodnienie, stres i wedlug niego mało cukru było przyczyną. A przeciez piłem jak zawsze 2-3 razy dziennie cherbata i 4 lyzeczki cukru, obiad z jitketem, kanapki. Wiec cukru nie powinno byc mało.

Bardziej zaszkodza chipsy i takie rozne niz cukier w cherbacie bo w tych róznych chipsach, paluszkach itp cukru jest tyle, ze te 4 lyzeczki cukru nawet 4 razy dziennie przy tym to jest nic na chłopa 170 wzrost i okolo 74kg wagi.

U róznych lekarzy juz byłem, badania krwi porobione i kazdy stwierdza, że jakby wszyscy mieli takie wyniki jak ja wlącznie z cukrem to oni nie mieli by co robic i by zbankrutowali :P Oczywiscie zartują bo wiadomo, ze nawet na takich zarabiają nie mało, ale dla mnie jak ludzie panikują z tym cukrem, sola czy nie jedzieniem pieczywa to bardziej sobie szkodza niż im sie wydaje. Nie przesadzać z niczym to podstawa i wtedy jest OK. Oczywiscie moze tak byc, że komuś szkodzi pieczywo na żołądek, ale to malo takich, większośc czyta bzdury w internecie.

2 godziny temu, Arnold napisał:

cherbacie

A czym to się różni od herbaty? :D

Cukier jest potrzebny bo mózg odżywia się glukozą przede wszystkim. Ale wiadomo, ze wszystkim trzeba mieć umiar. Herbatę piję bez cukru, za to kawę już słodzę 2 łyżeczkami. 

Taki przepis na domowy elektrolit, szklanka wody, sok z cytryny, łyżeczka cukru, łyżeczka soli i gotowe ;)

Nie powielajcie bzdur w stylu "cukier krzepi".
Zdrowy organizm nie potrzebuje cukru w kostkach ani słodyczy.
Glukoza jest w owocach i warzywach oraz w skrobi (ziemniaki, kasza, ryż makaron), która umiemy rozłożyć do glukozy. I to całkowicie wystarczy.
Swoją drogą, kiedyś kawę, czy herbatę (lub cherbatę) słodzilem 3 łyżeczkami cukru. Teraz sypię 1, płaską i wystarczy. A i czuję smak, a nie jakiś ulepek

e//
I oczywiście glukoza jest też w miodzie. Tylko, żeby miodu nie zepsuć nie wolno go podgrzewać powyżej 40*C

Moim zdaniem źle podchodzicie do tematu. Nie można jednoznacznie powiedzieć czy cukier (sacharoza tj. dwucukier, czy jakikolwiek inny) jest potrzebny, czy też zbędny w każdym przypadku. Wszystko jest kwestią naszego zapotrzebowania. Cukier to zastrzyk łatwo dostępnej energii, jeżeli nie zostanie spożytkowany to się zwyczajnie odłoży w postaci tłuszczu. Osoby mało aktywne nie znajdą raczej korzyści z jego spożywania, ale osoby prowadzące aktywny tryb życia, zużywające sporo energii w trakcie ruchu/ćwiczeń/pracy nie muszą się go aż tak obawiać.

• Lubię to 1
  • Popieram 1

Nie no wy nie kumacie xD
Ja staram się ograniczać cukry proste, teoretycznie z cukrem mam wszystko ok ale jak się nażre to na drugi dzień nic mi się nie chce i mam ssanie na słodkie :P Dla mnie zjeść paczkę ciastek albo 2 i czekoladę to nie problem.
Ogólnie to chcę sprawdzić czy będę się czuł lepiej na razie mi nie wychodzi.

W dniu 2.05.2022 o 23:59, FeX napisał:

Osoby mało aktywne nie znajdą raczej korzyści z jego spożywania, ale osoby prowadzące aktywny tryb życia, zużywające sporo energii w trakcie ruchu/ćwiczeń/pracy nie muszą się go aż tak obawiać.

Dokładnie, jak jest wydatek energetyczny, to cukier jest paliwem, które zostaje zużyte, więc nie ma się co obawiać, jeśli to nie są duże ilości.

• 2 tygodnie później...