Skocz do zawartości

Temat o polityce - wchodzisz na własne ryzyko

Recommended Posts

Jak można nazwać NSDAP partią lewicową jak jednym z jej pierwszych posunięć za Hitlera było zniesienie wolności prasy i wypowiedzi.

a widziałeś kiedyś socjalizm bez cenzury? wolność słowa wartością lewicową? może na afiszach i manifestach, bo w praktyce to się niestety ograniczało do "wrzasków na barykadach", a następnie pełnego zamordyzmu po przejęciu władzy, także nietrafiony argument, przykłady? Kuba, Chiny, Korea Północna, ZSRR, PRL i tak, jak najbardziej III Rzesza, ten sam scenariusz

NSDAP zwalczała lewicę, komunistów, socjaldemokratów itp. Partia lewicowa?

totalitarna, a totalitaryzm zwalcza wszystko bez względów, a jak wspomniałem wcześniej to skrajnie lewicowy ustrój

PS nie bronię tu w żadnym wypadku "Polskiej Prawicy" czy coś, bo to w większości przypadków Prawica Konserwatywna, o tym wspominałem, to konserwatywna postawa odnosi się do części społecznej

abstrahując już, że za prawicę postrzegany jest PIS, partia, której program jest całkiem Konserwatywno-Lewicowy w opozycji do polskiej lewicy tu się nasuwa SLD, partia Liberalno-Lewicowa, gdzie słowo liberalne odnosi się do sfery społecznej (tak wiem pomieszanie z poplątaniem w nazewnictwie, jakoś podejrzewam, że nie przypadkowe), a nie gospodarczej, także pisanie o tym, że mamy w tym kraju jakąś prawicę i lewicę to absurd, mamy w zasadzie samą lewicę*, Konserwatywną i Liberalną, różniącą się poglądem na sferę społeczną

* może poza KNP, które można by nazwać Konserwatywną prawicą

; - ) Ja chyba nigdzie nie napisałem, że skala jest ta sama, jak źle coś odczytałeś to sprostuj się sam. Nie zgodziłem się tylko z Tobą w kwestii tego, że faszyzm Franco i Mussoliniego nie był tak agresywny i bezwzględny jak nazizm bo był. Nieziemska rzeź się tam rozgrywała. To, że nie gazowali masowo żydów nic tu nie zmieni na plus. Ale nie wpadajmy w wojne, które ustroje mordowały ludzi, a które nie bo to nie ustroje mordowały tylko zawsze ludzie. Ustroje mieszały im w głowach tylko.

Czy ktoś tu uważa, że narodowy socjalizm to ideologia lewicowa?

No bzdura znowu. Sam sobie przeczysz. Jesli ktos mordował tysiąc osób a ktoś inny 10 milionów osób to siłą rzeczą był bardziej agresywny i bezwzględny

Dziwnym tokiem rozumujesz , nielogicznym,.......

zrównujesz złodzieja cukierka do kogoś kto śiąga haracze....

... słowo kluczowe - socjalizm - ale cytując za wiki

"Większość badaczy definiuje nazizm jako formę skrajnej prawicy[10]. Nie jest to jednak zgodne z definicją twórcy systemu. Adolf Hitler przedstawiał nazizm jako ideologię, która nie jest ani prawicowa, ani lewicowa, lecz synkretyczną"

przy czym ów synkretyzm jest tu bełkotem mającym na celu usprawiedliwianie wszelkich działań na scenie politycznej, klasyczny zabieg we wszystkich ruchach wywrotowych z tego okresu, takiej samej retoryki używali Marks i Lenin, notabene obie ideologie były u podstaw bardzo podobne (ja wszystkie totalitaryzmy zresztą) tylko ich twórcy się nawzajem zwalczali stąd często ustawia się je na przeciwnych szalach

Boże widzisz a nie grzmisz. Socjalizm to lewica a nie prawica. Jakim cudem ktokolwiek moze utożsamiac prawice z nazizmem. JAkiś kompletny ignorant tylko..

Nationalsozialismus i stąd skrót nazizm..... ergo narodowy socializm !!

Edytowane przez Synergia

Boże widzisz a nie grzmisz. Socjalizm to lewica a nie prawica. Jakim cudem ktokolwiek moze utożsamiac prawice z nazizmem. JAkiś kompletny ignorant tylko.. Nationalsozialismus i stąd skrót nazizm..... ergo narodowy socializm !!

Jest masa dowodów na to żeby przynajmniej dyskutować i stwierdzić za wiki....

"...trudna do jednoznacznego uplasowania na klasycznej osi prawica-lewica"

Ostatnio mnie wzieło na ten temat i sporo poczytałem, toczy się też masa dyskusji czy ta partia to lewica czy prawica.

Ale nie, Synergia wejdzie i stwierdzi... NSDAP = lewica... każdy kto twierdzi inaczej to ignorant...zamawiam! ; - )

Wszystko w gruncie rzeczy wygląda na to żeby czerwonym i lewicy przypisać wszystkie najgorsze wydarzenia z historii. Mylnym jest np. ustawianie znaku = pomiędzy nazistowskim eliminowaniem osób upośledzonych/zagrożonych upośledzeniem z dzisiejszym lewicowym otwarciem na aborcję i eutanazję. Jest ogromna różna pomiędzy wydawaniem przepisów nakazujących eliminowanie takich osób, a lewicowym dawaniem wolności wyboru osobie - matce/osobie ciężko chorej i bez perspektych na wyleczenie. Jest masa takich spraw, które można by wyciągnąć i jasno wykazać, które środowiska dzisiaj mają więcej wspólnego z narodowym socjalizmem.

Synergia, dla mnie jest ok, że się nie zgadzasz. Ale poczytaj więcej to zobaczysz, że zaczyna się sypać Twoja pewność w tej sprawie.

Mylnym jest np. ustawianie znaku = pomiędzy nazistowskim eliminowaniem osób upośledzonych/zagrożonych upośledzeniem z dzisiejszym lewicowym otwarciem na aborcję i eutanazję.

jak cię interesuje ten temat to poszukaj informacji o powojennych czystkach eugenicznych w skandynawii, temat mocno pozamiatany pod dywan, bo nowy ład potępia, ale wyszli na tym w cale nie tak źle i mieli jaja by to przeprowadzić 

Teraz tak troszkę z innej beczułki. Jaki ustrój byłby najlepszy ustrój w Polsce? 

Dla mnie każda forma tyranii czy narzucenia jest dla Polaka najlepsza. Dlaczego? Historia ,którą kocham nauczyła mnie ,że gdy Polak dostawał demokrację ,tp zawsze kończyło się to upadkiem lub stanięciem na krawędzi upadku. Otto von Bismarck powiedział o Polakach takie oto słowa. "Dajce Polakom rządzić ,a sami się wykończą".

• Popieram 2

Problemem jest to co w wielu krajach na wschód od nas i nie tylko.... biurokracja za duża i korupcja. Kasa unijna np.... jednym z największych beneficjentów jest dziwnym splotem okoliczności Kościół (Nie od dziś wiadomo, że im więcej kościołów tym ludziom żyje się lepiej....w następnym życiu). Zamiast szybko trafiać tam gdzie jest potrzebna (tereny o wysokim bezrobociu, małe firmy o potencjale ale potrzebujące dofinansowanie) to trafia do armi urzędników i pośredników od pisania wniosków (czasem to ci sami, dodatkowe źródło dochodu). 

Na wszystko kasy brakuje (służba zdrowia, emerytury itd.) ale kasa na zbrojenia (oczywiście zakup z USA) i na Świątynię Opatrzności Bożej jest. Korporacje i cwaniackie transferowanie zysków za granicę żeby nie płacić podaktów... niech biedota łoży na Skarb Państwa.

Do tego mentalność. Niestety w mediach jest coraz więcej informacji o tym co robią nasi politycy i sygnał z nich płynie jeden.... wszyscy u władzy kradną.... to będę kradł i ja.

P.S.

Apropos popularnego ostatnio tematu górników i kopalń. Nie sposób nie zgodzić się z Balcerowiczem na jego FB, że co miesiąc zmienia pracę ponad 200.000 osób nie związanych z górnictwem. Nikt się nimi nie interesuje i nie pomaga tak jak górnikom... gdzie tu sprawiedliwość?

• Popieram 1

Apropos popularnego ostatnio tematu górników i kopalń.

weź sobie jeszcze na warsztat "doskonale działające" PKP oraz A4 (choć tu trafisz na mur, bo umowa pomiędzy państwem polskim, a wykonawcą jest tajna) i będziesz miał pełen ogląd na to gdzie poza ZUS jest odsysana kasa 

Podział na prawicę i lewicę jest przestarzały i praktycznie nie ma sensu. Każdy co innego rozumie pod pojęciem prawica i lewica.

Zamiast szybko trafiać tam gdzie jest potrzebna (tereny o wysokim bezrobociu,

A gdzie trafia? Przecież najwięcej pieniędzy leci tam gdzie jest teoretycznie najgorsza sytuacja, patrz: Janosikowe.
Po prostu tak to już jest, jeżeli w jednym miejscu są warunki do rozwoju, a w drugim nie ma to żadne pieniądze tego nie zmienią. 

Apropos górnictwa, teoretycznie 45zł się dopłaca do tony węgla, a z tej tony idzie 120zł do budżetu w formie podatków. Więc w którym miejscu jest ono nierentowne?

• 3 tygodnie później...

Za mało ludzi mówi : trzeba głosować na mądrych...Ale to rozumiem bo, gdzie oni są?

Nie wiem co o nim myślisz ale ja i tak uważam,że to idiota z dużym IQ...Nie chcę tłumaczyć dlaczego a mój stosunek jest określony przez lata obserwacji,słuchania i czytania jego wypowiedzi i poglądów.Jest na tyle inteligentny,że wie ,że nigdy nie dojdzie do władzy w związku z tym może swobodnie mówić co trzeba zrobić i jak oraz dlaczego.Najlepiej z całym światem ...:)

Edytowane przez jarrino
  • 2 tygodnie później...

Hehehe od kilku dni fanpage PO na fejsie zalewany jest pytaniami użytkowników o kwotę wolną od podatku. Polecam się przyłaczyć, niech te darmozjady wiedzą, że ich obserwujemy! Dobra obywatelska akcji... choć pewnie i tak nic z niej niestety nie wyniknie.

• 3 tygodnie później...

Może mi ktoś powiedzieć czemu Polacy nie potrafią się zjednoczyć chociaż w jednej kwestii? Przecież  większość społeczeństwa narzeka na obecne ''ELITY'' (PO,PIS,SLD,PSL,itp.). Może powinniśmy zebrać wszystkie partie prawicowe i wspólnie zagłosować na tą jedną partię w imię dobra naszego narodu. Znam mnóstwo osób, które popierają np. Korwina lecz znam i takie, które zgadzają się z jego poglądami ale nie pasuje im to, że ,,medialny nie jest''. 

PS: sorry za taki ogólny misz masz ale zmęczony jestem a wyrzucić to z siebie musiałem. 

Edytowane przez silver0angel

Silver - myślę,że po kolejnych wyborach zorientujesz się czy dobrze myślałeś pisząc "Przecież  większość społeczeństwa narzeka na obecne ''ELITY'' (PO,PIS,SLD,PSL,itp.)." Nikogo nie bronię ani tym bardziej nie atakuję Ciebie.Fakty i tylko fakty są dowodem dojrzałości lub nie,danego społeczeństwa.Większość zwierząt wypuszczonych obecnie z ZOO na wolność pewnie dość szybko by wyginęła.To samo moim zdaniem jest w naszym społeczeństwie.Jeszcze jedno może dwa pokolenia muszą odejść.Może to smutne (bo ja nie doczekam), ale biorąc pod uwagę tempo rozwoju i zmian społeczeństw,niestety konieczne.O nagłych i rewolucyjnych zmianach coś z historii już wiemy i prawie nigdy na dobre to nie wychodziło.Do zmian doprowadza człowiek ale na resztę,czyli dojrzałość potrzebny jest czas jako jeden z elementów wielowymiarowości wszechświata.Głowa do góry,może dzieci twoich dzieci....?

• Popieram 2

Może mi ktoś powiedzieć czemu Polacy nie potrafią się zjednoczyć chociaż w jednej kwestii?

Bo większość Polaków ciągle żyje w komunistycznym przekonaniu, że i tak wszystko będzie do du*y, i tak wygrają ci sami ludzie, to po co w ogóle pójdę na wybory albo będę głosować na kogoś innego i robić sobie nadzieję, że będzie lepiej.

Z drugiej strony - patrząc na listę kandydatów opcji do wyboru jest sporo, ale moim zdaniem żaden z nich nie jest sensowny. Osobiście zastanawiam się czy nie głosować na Kowalskiego, bo znam go osobiście (był/jest ochroniarzem w klubie Graffiti w Lublinie, gdzie swego czasu dość często bywałem. Naprawdę porządny i konkretny gość)

Bo większość Polaków ciągle żyje w komunistycznym przekonaniu, że i tak wszystko będzie do du*y, i tak wygrają ci sami ludzie

patrząc na listę kandydatów opcji do wyboru jest sporo, ale moim zdaniem żaden z nich nie jest sensowny

ot co...

To, że żaden z kandydatów nie jest na 100% dobrym kandydatem nie znaczy, że trzeba głosować na którąś z partii rozpierdalającej nasz kraj przez ostatnich parę lat. Potrzebne są jakiekolwiek zmiany.

Może w tym momencie najtrudniejszą sztuką jest wybór najbardziej sensownego z bezsensownych...?

Właśnie o to mi chodziło. Żeby nie wybierać sprawdzonych już darmozjadów tylko we własnym sumieniu ocenić, który z pozostałych najmniej na takowego darmozjada wygląda.