MarcDGZ 1 Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Witajcie, jak wyżej, czym czyścicie swoje komponenty do PC itd. Co myślicie na temat specjalnych środków do czyszczenia plastiku ? Jak czyścicie kurz z komponentów,które bardzo go łapią (typu karta grafiki) ,samym sprężonym powietrzem czasami jest ciężko, a wilgotna szmatka nada się tylko do miejsc, które nie mają elektroniki na wierzchu. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 posiadam dość mocny odkurzacz z opcją wpięcia rury na wylocie więc mam taki mały poręczny kompresor Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14024 Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Biorę pedzelek i czyszcze nim radiatory, łopatki wentylatorów i mocno przedmuchuje wszystko. Ogólnie to i pedzelkiem czyszcze pcb, potem wszystko wydmuchuje i jest git. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Sprężone powietrze, ścierka z mikrofibry, odkurzacz. Cytuj Link to post Share on other sites
xprzemcio 102 Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Pędzelek z włosia naturalnego (nie SZTUCZNEGO!) + odkurzacz - wyciąg. Czasem coś wrzucam do wody jeśli jest mocno zaciapkane. Dużo płynu do naczyń, duża ilość wody i bardzo szybkie suszenie Cytuj Link to post Share on other sites
aleksiejs 52 Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Ja do czyszczenia budy używam kompresora, ostatnio czyściłem klawiaturę to wyciągnąłem wszystkie klawisze -> do ciepłej wody z płynem do naczyń, a reszta klawiatury waciki + spirytus Cytuj Link to post Share on other sites
KtosCos 92 Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Wszystkie elementy typu siatka mesh, filtry wrzucam do brodzika i ciepłą wodą z prysznica je przepłukuje - po wyschnięciu wyglądają jak nowe. W środku elementy obudowy np. zatoka 5.25'' czy koszyk na dyski czyszczę szmatką bardzo leciutko zwilżoną. Oczywiście z daleka od elektroniki. Mobo nie musze czyścić, osadza się tak mało kurzu na nim, że prawie wcale go nie widać. Grafikę traktuję pędzelkiem z góry oraz patyczkami do uszu wycieram łopatki wentylatora. Na radiatorze grafiki mało osadza się kurzu, więc tylko raz czy dwa razy dmuchnę sprężonym powietrzem i tyle. Chociaż poprawiam zazwyczaj płucami, bo lepsze efekty daje Wentylatory obudowy czyszczę szmatką lekko wilgotną, normalnie palcem Zarówno łopatki jak i "obudowę" wentylatora. Cytuj Link to post Share on other sites
MarcDGZ 1 Napisano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Dobra rada z tym miękkim pędzelkiem, bo szczerze powiedziawszy nie miałem pomysłu jak wyczyścić grafę i jej radiatory + wentylator. Bardzo łapie kurz, a samym sprężonym powietrzem ciężko, gdzie się dało to przetarłem obudowę wilgotną szmatką nie tykając elektroniki, tylko boję się trochę takich rozwiązań,żeby gdzieś przez nieuwagę nie przejechać i nie skasować sobie karty.... Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Kompresor/odkurzacz + pędzelek. Wystarczy Ewentualnie lekko wilgotną ścierką możesz przejechać obudowę z zewnątrz, ale z tym sobie chyba każdy poradzi Cytuj Link to post Share on other sites
MarcDGZ 1 Napisano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Obudowę karty graficznej wliczając ? Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) Chłodzenie karty? Ja przedmuhóję (celowo o kreskowane i h, bo inaczej gwiazdkuje) karciochę kompresorem, więc nie znam tego problemu Edytowane 23 Października 2013 przez Klikacz Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Biorę pedzelek i czyszcze W tym momencie przestałem czytać. @Autor Jak sugerują koledzy, sprężone powietrze, pędzelek i wszystko będzie jak nowe Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY__79 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 sprężone powietrze, pędzelek i wszystko będzie jak nowe No właśnie Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 http://www.inhabitat.com/wp-content/uploads/swiffer2.jpg Rewelacja. Cytuj Link to post Share on other sites
KtosCos 92 Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 @UpUważaj bo zaraz zlecą się "fani" wyładować elektrostatycznych Fakt, miałem przypadek, gdzie ostro mnie walnęło takie wyładowanie. Ale to był przypadek transportu metalowych dużych elementów zawiniętych w folię bombelkową. Przy rozpakowywaniu tak się naelektryzowały, że za pierwszym razem się przestraszyłem Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Raczysz żartować. Czyszczę tym komputer od roku. Wszystkie PCB, wentylatory, obudowę. Zupełnie się to nie elektryzuje. To to jest zrobione z czegoś przypominającego bawełnę/watę ale mniej się strzępiącego. Jacek też potwierdza że to dobry patent. Wiadomo że filtry trzeba przepłukać i wysuszyć- tego swifer nie załatwi. Cytuj Link to post Share on other sites
KtosCos 92 Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Z tym przypadkiem naelektryzowanych metalowych płyt - nie żartuje.Z fanami wyładowań elektrostatycznych też nie Widziałem na YT raz, jak typ składając PC'ta co raz dotykał grzejnika aby się od elektryzować Ja starego kompa odkurzałem odkurzaczem, czyściłem pędzelkiem plastikowym i nic ;> Cytuj Link to post Share on other sites
banan1994554 19 Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 No właśnie Hehe moj komp w szkole ma chyba podobnie:D dziś aż offał się podczas użytkowania. A podczas przeprowadzeniu testu linx+hwmonitor tylko patrzałem czy nie puści dymu ze środka(proc 127 stopni a chipsety ok 90 ale po chwili znowu off) A wracając do tematu: Odkurzacz+cieniutki śrubokręt(do czyszczenia żeberek coolera ponieważ nic innego nie wejdzie) i pędzelek Cytuj Link to post Share on other sites
KtosCos 92 Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Śrubokrętem czyścisz coolery? Coś mi to przypomina... ;DCooler najlepiej przedmuchać, lub pędzelkiem wyczyścić, śrubokrętem to co najwyżej kłęby kurzu* można wyciągnąć lub zarysować go *Jeżeli ktoś tak zaniedbał komputer Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 swifer Dammit! Byłem w Lidlu i zapomniałem... Cytuj Link to post Share on other sites
MarcDGZ 1 Napisano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Zabieram się właśnie za porządki z komputrem, czyli najlepiej, jeżeli chodzi o radiatory karty graficznej czyścić pędzelkiem z włosia naturalnego i sprężonym powietrzem ? Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Sprężonym włosiem i naturalnym powietrzem Czyść, czyść - tylko ostrożnie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts