Popularne posty Bakak 661 Napisano 4 Września 2013 Popularne posty Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Siemanko Poniżej możecie się zapoznać z pierwszym filmikiem dotyczacym obudowy SPC M23. Na początek jest to "rozpakowanie i pierwsze spojrzenie", ale niebawem ukaże się kolejny filmik traktujący o wydajności tej obudowy oraz przedstawiający finalny werdyk. Życzę miłego oglądania http://www.youtube.com/watch?v=kNGlgFhATL8 ====Aktualizacja==== =====11.09.2013==== http://www.youtube.com/watch?v=dxqK3ovFmJc http://www.youtube.com/watch?v=BMAAXWajxsM 15 Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Wreszcie ktoś szczerą video-reckę zrobił bez owijania i piania z zachwytu jak 90% recenzentów na YT. Jakością i solidnością ta obudowa raczej nie grzeszy. Rozwiązanie z wyjmowaniem do czyszczenia filtra pod zasilaczem beznadziejne. Mało miejsca na przewody za tacką płyty głównej, a o dedykowanym otworze na kabel zasilający typu EPS 8-pin zapomniano Edytowane 5 Września 2013 przez omar2033 Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Brakujące nity, jakieś historie z lakierem, obudowa gnie się jak Tico przy bombie ... ale dalej paru "recenzentów i speców" upiera się że jest idealna... haha Bakak szacun za obiektywizm. Przykład: http://www.pctechreview.com.pl/obudowy/brutus-m23-pure-black-pierwsza-w-polsce-recenzja-najnowszej-obudowy-midi-tower-od-firmy-silentiumpc/ Cytuj Link to post Share on other sites
darth_moll 9 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Gladius M40 jest tak samo "sztywny", czy lepszy? Ps. Bakak może masz za dużo "pary w łapach" od pozostałych recenzentów tej obudowy Edytowane 5 Września 2013 przez darth_moll Cytuj Link to post Share on other sites
KtosCos 92 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Na sztywność M40 nie narzekam, chociaż nie mam porównania do innej obudowy, więc... Ogólnie, to wszyscy zachwalają produkty spc, a tak naprawdę nie są warte swojej ceny, powinny być trochę tańsze... Aha, darth nie wierz w to, że tych wentylatorów w obudowie wcale nie słychać! Na low może i tak, ale na high już mocno słyszalne są edit: jeżeli chodziło Ci o sztywność tego panelu z przodu, to tak on jest bardzo giętki Edytowane 5 Września 2013 przez KtosCos Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Ps. Bakak może masz za dużo "pary w łapach" od pozostałych recenzentów tej obudowy Nie musiał użyć do tego większej siły, uwierz. Wygiął by ją gdyby się przyłożył. Po prostu to są absolutnie najtańsze chińskie OEM'y. Które popularność i "renomę" zawdzięczają tylko odpowiednio poprowadzonym działaniom marketingowym. Jedyna porządna obudowa "SPC", to już niesprzedawany Pilum 400. W każdej innej wychodzi brakoróbstwo i produkcja w fabryce bez kontroli jakości (patrz akcje z lakierem i nitami). Tania obudowa nie musi być pancerna, ale wszechobecne niedoróbki dyskwalifikują te produkty. 4 Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Chodzi głównie o sztywność konstrukcji, a nie tylko tego panelu przedniego. To jest kolon tej obudowy: http://sama.en.alibaba.com/product/705449145-215452033/Power_Gaming_case.html http://sama.en.alibaba.com/product/758044154-215452033/latest_gaming_casing_i03.html http://sama.cn/en/showproducts.asp?id=57 Edytowane 5 Września 2013 przez omar2033 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 @ UP A jakiej grubości blach używa Corsair w 400R o 500R? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 @ UP Żałosnej ;p 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 @ UP Dlaczego? Corsair stosuje blachy rzędu 0,6 mm w budach za 400 i 500 zł. Jakoś o tym ktoś "zapomina" i trzeba czasem przypomnieć nie uważasz? Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Corsair 300R sam mierzyłeś http://chlodzenie.net/reviews/corsair-carbide-300r-vs-fractal-design-core-3000/ więc wiesz ile jest tam realnie. 400R ja mierzyłem dokładnie-kilkakrotnie gdy ją miałem. Dokładnie mam taką samą suwmiarkę jak ty (nawet 2) i wychodziło między 0,73- 0,82mm. Średni około 0,80mm. Myślę, że w 500R jest podobnie. Nie jest to jakaś zastraszająca grubość, jednak obie te obudowy mają przetłoczenia na bokach i realnie są dość sztywne. Nie jest to jednak grubość blach jak we Fractalu Define. Nie wiem gdzie podają 0,6mm - na stronie producenta się z tym nie spotkałem. Tobie także inna grubość wyszła w recenzji. Więc jeśli jest to 0,6mm pokaż gdzie takie podaje to Corsair lub wklej link do realnych pomiarów blach w 400R i 500r? Edytowane 5 Września 2013 przez omar2033 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Filmik bardzo spoko, ale coś czuję, że ten temat może szybko zniknąć wydajności tej obudowy W jakim programie ? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 @ omar2033 Wybacz ale ja wolę zawierzyć pomiarom ludzi z PurePC (z 400R i 500R oraz z 650D). Poza tym nie oftopować bo to wątek poświęcony Brutusowi M23 czyli ekonomicznej obudowie a nie konstrukcji za 400-500 zł Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 .......lub wklej link do realnych pomiarów blach w 400R i 500r? Prosiłem o coś takiego http://pcfoster.pl/public/images/recenzje/gladius-x80/silentiumpc_10.jpg lub taki pomiar jak ty wykonujesz w swoich recenzjach - mierzysz grubość stali suwmiarką. PurePc niestety nic takiego nie zrobiło - przeklepali coś skądś. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 @ UP A Ty pokazałeś swój pomiar w taki sposób jak ja? Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 @ UP A Ty pokazałeś swój pomiar w taki sposób jak ja? Jak znajdę w domu zdjęcia to wrzucę jeśli to Cię interesuje - wybacz filmów z własnego pomiaru nie robiłem. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 O nie nie nie...Pomiar na żywo poprosimy (może być bez dźwięku jak się czegoś obawiasz) bo suwmiarkę elektroniczną to można sobie "ustawić" Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2013 @All SZTYWNOŚĆBuda nie jest sztywna jak skała, ale po zamontowaniu boków ciężko ją wygiąć. Co prawda blacha jest cienka i to widać, jednak nie ma tragedii, widziałem cieńszą w podobnej cenie. LAKIERMalowanie obudowy jest całkiem przyzwoite, ale jak widać pod wpływem wygięcia metalu, lakier się kruszy i odpada, jednak nie jest to problem tylko takich tanich obudów. W moim Antec 1100 tez się tak robi choć trzeba sie nieco bardziej postarać WYKONANIEBuda jest nieźle spasowana. Na łączeniach nie ma prześwitów, wszystkie elementy do siebie pasują, a podczas naginania nic nie trzeszczało Więc ten element jest raczej OK. Troche dziwne jest zjawisko brakujących nitów, ale wygląda to tak jakby nigdy nie miało ich tam być... tylko po co te dziurki? TESTYTesty tak jak w przypadku X80 będę robił w BF3 i w OCCT - Power Supply 30min. Teraz jestem na etapie składania kompa do kupy w tej budzie, ale muszę poczekać na przyjazd krótszej grafy, lub wynitować koszyka na SSD Bo mój Radeon HD 7970 +Accelero Xtreme sie nie mieszczą. Brakuje około 2 cm Ta druga opcja bardziej mnie kusi @gtxxor/@omar2033 Zamierzam robić same szczere recenzje i zero ściemy czy pomijania faktów 3 Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 O nie nie nie...Pomiar na żywo poprosimy (może być bez dźwięku jak się czegoś obawiasz) bo suwmiarkę elektroniczną to można sobie "ustawić" Obudowę już dawno sprzedałem. Twój pomiar blach w 300R - wypadł tak: 0,73mm-0,79mm-0,83mm http://chlodzenie.net/reviews/corsair-carbide-300r-vs-fractal-design-core-3000/ więc nie pisz, że 400R, 500R mają 0,6mm bo chyba sam w to nie wierzysz Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Skoro recenzenci na poczytnym portalu tak piszą to czemu mamy nie wierzyć im a mamy uwierzyć Tobie? W końcu sam przede wszystkim powołujesz się na testy i recenzje Koniec offtopa bo to nie czas i nie miejsce na takie dysputy... Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Stal też niestety stali nierówna... jest jeszcze kwestia jakości samego stopu. Mnie tam seria Carbide nigdy nie porywała, zwłaszcza jak ludzie płacili za 500R po 450zł 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Kumpel kupił jakiś czas temu 300R, składałem mu w niej kompa i miałem okazje dobze się przyjrzeć. Zasadniczo twardość blach wcale nie jest lepsza niz takiego M23, natomiast pojemność i funkcjonalność jest znacznie lepsza, to samo tyczy się lakieru, który na Corsair jest znacznie lepszy. Każda buda będzie miała jakieś wady i zalety. M23 jest tani Cytuj Link to post Share on other sites
liscypis 9 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Jedyna porządna obudowa "SPC", to już niesprzedawany Pilum 400. To jest ta? http://www.komputronik.pl/product/115885/SilentiumPC_Pilum_400_Pure_Black_(PI-400)_-_bez_zasilacza.html Ładna to ona nie jest Co ona takiego dobrego ma w sobie? Sry za offtop. Edytowane 5 Września 2013 przez liscypis Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Spoko recka, najbardziej obiektywna jaką widziałem na yt Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Kumpel kupił jakiś czas temu 300R, składałem mu w niej kompa i miałem okazje dobze się przyjrzeć. Zasadniczo twardość blach wcale nie jest lepsza niz takiego M23, natomiast pojemność i funkcjonalność jest znacznie lepsza, to samo tyczy się lakieru, który na Corsair jest znacznie lepszy. Każda buda będzie miała jakieś wady i zalety. M23 jest tani Nie przesadzaj z tą twardością bo chyba się nie przyjrzałeś dobrze 300R. 300R vs M23 to jak dzień do nocy Edytowane 5 Września 2013 przez omar2033 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts