Skocz do zawartości

[MULTI] Wiedźmin 3: Dziki Gon

225 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy warto zagrać/kupić (opinie graczy)?

• trzeba zagrać, tytuł zasługujący na miano gry roku
      63
    • solidna pozycja, zapewnia świetną zabawę na długie godziny, posiada minimalne błędy
      6
    • ciekawa pozycja ale sporo jej jeszcze brakuje do ideału
      0
    • można zagrać ale niekoniecznie, pozycja skierowana głównie do fanów gatunku/klimatu
      3
    • zdecydowanie nie, gra nie miała prawa wyjść
      0

Recommended Posts

Po pierwsze - wspomniałaś, bom kobieta. :)

Po drugie - a skąd pewność, że ten bulid by dało się uruchomić na jakiejkolwiek słabszej karcie i procesorze niż np. GTX 980 i i7?

Ludzie tu się martwią, czy pójdzie na 770, na serii 600 itd. Co z nimi? Bo w prosty sposób nie da się wyłączyć detali, wyłączyć NPC lub część budynków. Może testy pokazały po prostu, że ta wersja nie pójdzie płynnie na nieco słabszym sprzęcie?

Co w takim razie, następne wersje dla Titana i kart słabszych?

Po trzecie - jak zobaczę wszystkie opcje ustawień graficznych na PC i rzeczywisty wygląd gry przy nich i wtedy okaże się, że wygląda to po prostu źle na wysokich ustawieniach, to będę mogła się czuć zawiedziona lub oszukana, o ile będzie to zdecydowanie odstawać np. o DA:I. Bo na razie to mamy filmiki, przetestowaną wersję PS4 (siłą rzeczy wiele tu należało obciąć z ustawień) i tyle.

Nie widzę powodu, by pisać, że ktoś mnie oszukał, bo obejrzałam wersję PS4 na skompresowanym filmiku. A już oglądając niektóre ze stron i zdjęć, które tu w paru postach można znaleźć (np. w poście daryzda) nie czuję się zawiedziona, wręcz przeciwnie. 

Już nie mówiąc o tym, że 770 ma wystarczyć do wysokich.

"Unity", bo to za nią przepraszało Ubi, do wysokich potrzeba GTX970, a i tak bywało, że na tej karcie tnie (mam u siebie grę - nie daj Boże ustawić MSAAx4, nagle klatki spadają i to po licznych patchach), dziwnie się zachowuje itd. itp. O ilości błędów już nie wspomnę, bo to każdy wie (i nie chodziło o glitche, bo te są w każdym sandboxie, ale o błędy z komunikacją, brakiem listy znajomych, z serwerami, opóźniona rywalizacją klubową).

Realia są nieubłagane. Jeśli chcesz uruchomić grę na różnych konfiguracjach, również PC, musisz isć na kompromis wg mnie. 

Po czwarte - ja kupiłam Wiedźmina 3 i pewnie kupię DLC, bo nie sądzę, bym się przy nim wynudziła i marudziła, że fabuła trywialna (jak w Unity), a rozgrywka nudna. Jeśli mnie zawiodą, nie kupię następnej gry. Ale to że będę mieć grafikę gorszą od Crisisa 3, nie robi na mnie żadnego wrażenia. Jak zobaczę, to ocenię.  

Skoro w 2013 i 2014 roku twierdzili, ze gameplaye pochodza z "mocnego" PCta to smialo mozna twierdzic, ze wiekszosc w 2015 dalaby rade normalnie pograc. Przez 2 lata wydajnosc GPU poszla znacznie do przodu zarowno na papierze jak i w domu statystycznego kowalskiego. I co jest zlego w tym, ze tylko posiadacze 970/980/Titan x byliby w stanie odpalic gre na poizomie filmikow z 2013/2014? Ja nie widze problemu nawet gdyby najwyzsze ustawienia wymagaly kart nastepnej generacji pozostawiajac wszystkim granie na HIGH lub MEDIUM(ktore i tak byloby znacznie lepsze opd tego co teraz gra prezentuje na max ustawieniach). Po to jest high endowy rynek wiec skoro obiecuja, ze zrobia z niego pozytek i chca wymaxowac grafike to tak wypadaloby pozniej zrobic.

Przeciez optymalizacja gry nie polega na tym by sprowadzic wszystko do wspolnego mianownika poprzez masowa kastracje opcji tylko optymalizacje samego KODU gry, aby pochlaniala mniej zasobow, dzialala sprawniej i szybciej bez straty jakosciowej. W innym wypadku jest to DOWNGRADE. Nigdy nie twierdzilem ,ze gra bedzie slaba ale pewien niesmak jednak pozostaje. Bo jak tu wspierac studio, ktore najwyrazniej ma w glebokim powazaniu swoich fanow. Obiecuje jedno a robi drugie. Nie potrafi sie przyznac do bledu i przeprosic? Fani na przestrzeni lat wystawia im rachunek swoimi portfelami, bo mlodych, chetnych i zdolnych tworcow niezalaznych jest cala masa.

Zwazyszy ze nie masz karty graficznej to chyba masz racje - nie da xD A ja wciaz czekam na jakies potwierdozne info w sprawie dziala gry na kartach AMD :D

Edytowane przez Buryxon

Zwazyszy ze nie masz karty graficznej to chyba masz racje - nie da xD A ja wciaz czekam na jakies potwierdozne info w sprawie dziala gry na kartach AMD :D

nawet jakbym chciał kupić super kartę to nie uciągnie procesor (a potem płyta i tak cały komp) więc lipa pozostała mi tylko 1 opcja czyli konsolke   :D

Edytowane przez rrwwjunior

Skoro w 2013 i 2014 roku twierdzili, ze gameplaye pochodza z "mocnego" PCta to smialo mozna twierdzic, ze wiekszosc w 2015 dalaby rade normalnie pograc. Przez 2 lata wydajnosc GPU poszla znacznie do przodu zarowno na papierze jak i w domu statystycznego kowalskiego. I co jest zlego w tym, ze tylko posiadacze 970/980/Titan x byliby w stanie odpalic gre na poizomie filmikow z 2013/2014? Ja nie widze problemu nawet gdyby najwyzsze ustawienia wymagaly kart nastepnej generacji pozostawiajac wszystkim granie na HIGH lub MEDIUM(ktore i tak byloby znacznie lepsze opd tego co teraz gra prezentuje na max ustawieniach). Po to jest high endowy rynek wiec skoro obiecuja, ze zrobia z niego pozytek i chca wymaxowac grafike to tak wypadaloby pozniej zrobic.

Przeciez optymalizacja gry nie polega na tym by sprowadzic wszystko do wspolnego mianownika poprzez masowa kastracje opcji tylko optymalizacje samego KODU gry, aby pochlaniala mniej zasobow, dzialala sprawniej i szybciej bez straty jakosciowej. W innym wypadku jest to DOWNGRADE. Nigdy nie twierdzilem ,ze gra bedzie slaba ale pewien niesmak jednak pozostaje. Bo jak tu wspierac studio, ktore najwyrazniej ma w glebokim powazaniu swoich fanow. Obiecuje jedno a robi drugie. Nie potrafi sie przyznac do bledu i przeprosic? Fani na przestrzeni lat wystawia im rachunek swoimi portfelami, bo mlodych, chetnych i zdolnych tworcow niezalaznych jest cala masa.

Myślę, że optymalizacja to nie taka prosta sprawa, jak piszesz. Im większa ilość detali, tym więcej pracy mają pracy CPU i GPU. 

A nawet dla mnie, laika, jest dość oczywiste, że nie wszystko da się łatwo wyłączyć w opcjach gry. Można zjechać na jakości, szczegółowości detalu, ale pewnie też na określonym poziomie. Budynek lub NPC pewnie już nie tak łatwo wywalić z całego wcześniej stworzonego środowiska. 

Nie znam się na tyle na tym, by ocenić, ale wystarczy też  zapytać profesjonalnych grafików czy twórców animacji, jakich kart potrzebują, by poradzić sobie z materiałem w pracy. Nie sądzę, by tu wystarczało takie GTX 970 czy nawet Titan X.

A karty prawdziwie profesjonalne są jednak poza zasięgiem zwykłego Kowalskiego, nie ma co się oszukiwać (wystarczy zerknąć na ceny Titan Z lub karty z serii PNY do projektowania lub Sapphire FirePro). W roku 2013 też były tego typu karty i nie sądzę, by na czymś słabszym powstawały gry. Potem dopiero się je dostosowuje pod wiele konfiguracji.

Aż z ciekawości poszukam w wolnej chwili, o ile jest ta informacja dostępna, na jakim sprzęcie była ta prezentacja. Ale sądzę, że wydajnościowo był to dobry sprzęt. Zresztą może ktoś tutaj się orientuje.

Co do grania w Medium to żartujesz chyba. Dopiero byłby krzyk. Redzi chcą sprzedać produkt,  nie oszukujmy się. Ktoś wyżej pisał, że leci kupić XO, bo jego komp nie da rady. Oni muszą brać pod uwagę takie osoby.

I na koniec. Jakaś tam różnica między konsolami a PC jednak jest, jak już wyżej parę osób pisało. Ja jakość na PC będę mogła zobaczyć na własne oczy we wtorek. Mam u siebie i Far Cry'a 4, i Unity, i Crisisa 3 (brak za to DA:I, ale może nadrobię kiedyś :), i oczywiście Wiedźmina 2, więc jest do czego porównywać. Wtedy wydam "wyrok". ;)

Jakoś nie mam jednak ochoty przechodzić raz jeszcze żadnego Crisisa, a z Wiedźminem ostatnio się spotkałam po raz trzeci. Dwukrotnie też przeszłam gry biedne graficznie, ale świetne gamplayowo: Mass Effecta czy Deus EX:HR. 

Nie samą grafiką dobra gra stoi.

PS, czyli Edit:

Jak oglądam screeny z wersji Ultra, to mi się podoba. Nawet drzewa, bo Redzi potraktowali krajobraz jak pejzażyści, a malarstwo kocham i już. W jednej recenzji ktoś pisał, że Chełmońskiego to przypomina. Racje miał.

Ale wiem, że większość zjadaczy graficznego chleba chce fotorealizmu i ostrych tekstur. :)

Edytowane przez Offka
  • Popieram 6

No niestety miałem 970 brać ale potem procek płyta  i cały komp no już się poddałem :)  Co do grafy itp gdzieś to pisałem kiedyś graliśmy w pikselozy i nie było problemów bo fajna fabuła :) jednak w końcu sobie uświadomiłem to "wiesiek" fabula tak wciągnie znając życie że będzie się grało do dzisiaj niektórzy w W1 sobie pogrywają 

Save czas doprowadzić do końca ... przed wtorkiem.

W2 Max + Uber

http://pics.tinypic.pl/i/00665/jmkidnifjfn2.jpg

http://images.tinypic.pl/i/00665/u0y6l6sabco6.jpg

Kurczę - jakoś dziwnie się w W2 gra - przyzwyczaiłem się do W1 %-)

Generalnie W2 ma całkiem ciekawy engine graficznie - no może poza tą "siateczką" na zbliżeniach. :/

• Popieram 6

czy tylko ja jestem wyjątkiem na którego ta gra nie robi wrażenia, nie zachwyca ani nic?

Wiesz co - graficznie to masz rację, wystarczy choćby popatrzeć na obrazki z W2 w moim poprzednim poście (a wcale nie są to najładniejsze miejsca w W2, po prostu tak mi się złapało). Jednak fabularnie powinieneś być ciekawy, bo tutaj gra może okazać się bardzo przyjemna dla gracza. Osobiście uważam, że jeśli okaże się chociaż tak samo wciągająca jak W1 - to już nie będzie źle (choć oczywiście po tylu latach powinno być o wiele lepiej :/ ).

nie bardzo może to kogoś obchodzić

Wstałeś lewą nogą? Kolega jest w potrzebie - trzeba go nawrócić na właściwie myślenie o W3 %-):wariat:

• Popieram 6

chodzi mi po prostu o to że każdy sie tym jara jakby to miał być jakiś mega hit hitów i wg święto w Polsce bo wiedźmin itd wiadomo też mnie troche kusi ale po prostu nie lubie takich klimatów tak samo z skyrim nigdy nie ruszyłem bo uważałem że to kupa dla mnie, to samo tyczy sie serialu gra o tron który nie jest dobry tylko jest na niego mega hype przez młodych itd ale no spróbować może spróbuje wieśka. trzeba grac w poprzednie części?

chodzi mi po prostu o to że każdy sie tym jara jakby to miał być jakiś mega hit hitów i wg święto w Polsce bo wiedźmin itd wiadomo też mnie troche kusi ale po prostu nie lubie takich klimatów tak samo z skyrim nigdy nie ruszyłem bo uważałem że to kupa dla mnie, to samo tyczy sie serialu gra o tron który nie jest dobry tylko jest na niego mega hype przez młodych itd ale no spróbować może spróbuje wieśka. trzeba grac w poprzednie części?

O gustach się nie dyskutuje. :)

Ale to nie znaczy, że nasze nielubienie czegoś oznacza, że to coś jest złe (to a propos "Gry o tron", ale sezonu nr 1 jedynie). Ja mam tak z von Tierem. wiem, że jest genialny, ale go nie znoszę. :)

Wiedźmin 3 zaś naprawdę już jest hitem, to wynika z ilości sprzedanych preorerów i pojawiających się pozytywnych bardzo recenzji.

W części poprzednie nie trzeba grać, ale można, a nawet warto. Ale nie wiem, czy polecać 1, bo może odstraszyć (wiele biegania, nie za piękny, klimat ponury, trzeba to lubić). Ale 2 można przejść ot tak. Nie jest za długa (o ile nie chce się spróbować różnych konfiguracji zakończenia), wprowadza w świat, na wyższych poziomach jest wyzwaniem w paru momentach.  

Na zachętę powiem, że tez nie tknęłam Skyrima, ale Wiedźmin mnie wciągnął niesamowicie opowieścią.

Edytowane przez Offka
W pracy, dyż

Masz zdrowie, mi już by się nie chciało. Chociaż kiedyś też tak pracowałem (noce, niedziele i święta). :/

trzeba grac w poprzednie części?

Nie da się chyba odpowiedzieć jednym słowem. Odpowiem Ci jak to czuję ja:

Jeśli nie widziałeś poprzednich części, nie czytałeś książek, komiksów i wszystkiego, to granie w Wiedźmina będzie po prostu lataniem z mieczykiem po polach.

Aby docenić Wiedźmina, trzeba w niego wniknąć, ... w nasze baśnie, a nawet stare bajędy.

... a grę zacząć od części pierwszej i grać dotąd, aż dojdzie się do wniosku, że nie ma ona już nic do odkrycia ;)

Edytowane przez _FEN_
  • Popieram 7