Lukraft 1 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Witam. Otóż mój kumpel po wymianie grafiki na radka 5770 doświadcza problemów w grze NFS Underground 1. Po jakichś 30 minutach od uruchomienia gry ilość FPS zmniejsza się do 40-50 z poprzednich 60 (ma zamiar nagrywać filmiki z gry, więc dobrze by było mieć jak najwięcej więcej FPS). Tak się dzieje na każdej rozdziałce. Winą obarcza najprawdopodobniej sterowniki grafiki pod winXP na którym to pracuje. Odrazu zaznaczę , iż inne gry działają poprawnie (bynajmniej narazie nie odnotował żadnych negatywnych zmian w nich). Próbował również z wyłączonym adaptacyjnym wygładzaniem krawędzi, jednak nie pomogło. Co Wy na to, ma ktoś takie problemy, albo miałby możliwość to sprawdzić ? Jak to jest pod WinVista/7 + 10.1/10.2 ? Cytuj Link to post Share on other sites
drunk 246 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Pod Vistą nie mam najmniejszych problemów z 10.1 , a jaką ma dokładną konfigurację ? Równie dobrze grafika może się przegrzewać powodując spowolnienie. Cytuj Link to post Share on other sites
nazaropeth 9 Napisano 27 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Problem dotyczy systemu. U mnie na HD4650 potrafi spaść nawet do 30fps bez najmniejszego powodu. Na HD4670 miałem to samo, po przesiadce na Vistę nie było żadnych problemów. Niech zmieni system na obsługujący DX10/11 i powinno pomóc. Cytuj Link to post Share on other sites
Krzychu2009 0 Napisano 27 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Ty mówisz o dx 10.1/11, a kolega pisze o dx9c max, nie pamiętam jakiego Underground 1 obsługuje, ale może to być dx8. U mnie Gra chodziła bardzo płynnie na 7600gs. Xp nie ma nic do rzeczy Stawiam na sterowniki:) Wy nie macie problemów, z innymi grami. Ta parę lat ma, jakieś 7! Win Vista i 7 nie ma bibliotek poniżej dx9c/l, ale miał zachować kompatybilność programową wstecz. Więc może chodzić. Choć mam trochę zwątpienia:) Podobno, ale chyba aktualizacje dorzuciły d3d8thk.dll jeden plik zajmuje aż 12kb. Nie mam jak to sprawdzić. Dalej sądzę, że pakowanie się z tą grą na Viste/7 to lekka naiwność Zainstaluj najstarsze jakie są sterowniki obsługujące tę kartę, ups będzie z tym problem:] System: WIndows 98/Me/2000/Xp Procesor: Pentium III 700MHz lub 550 k6-2 Pamięć RAM: 128MB lub 96 pc 133 Karta Graficzna: Nvidia Ge-Force 2 32MB Dysk twardy: 1.6GB CD/DVD: 8x DirectX: wersja 8.1 O patchach nie wiedziałem, zresztą kiedy w to grałem. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
nazaropeth 9 Napisano 27 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Ja z NFS U i U2 miałem pod XP problemy od pierwszego HD2600XT. Pod Vistą problemu nie ma, bo sterownik inaczej pracuje pod XP a inaczej pod Vistą/7. Underground ma baardzo specyficzny silnik graficzny i takie przypadłości dla niego to nic nowego. Można jeszcze spróbować doinstalować ostatnie dostępne patche, o ile gra jest oryginalna. Poza tym, jaki jest sens brania karty z obsługą DX11 i pracy pod XP to tego nie wiem... Sam siedzę na XP bo muszę, choć pod Vistą pracuje mi się lepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukraft 1 Napisano 27 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Problem zdaje się być rozwiązany. Pomogło ustawienie wszystkiego w CCC na maxa, nie jest jeszcze jednak pewien które z ustawień pomogło. Wydaje mu się że multi-sampling AA ustawiony wcześniej na medium sprawiał problemy, ale nie sprawdzał jeszcze tego dokładnie. Cytuj Link to post Share on other sites
henry230 4 Napisano 5 Marca 2010 Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 krzychu 2009 problem jest w 1000% systemie ja mam grafe 4850 i pod xp mi live for speed chodziło kiepsko jakby muliło się ,jak zmieniłem na viste to karta dostała takiego kopa ze po wystartowaniu systemu była już w kosmosie:)A ta gra w czale nie obsługuje dx10.1.Lucraft zmień system!! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts