Skocz do zawartości

Cichy komputer do gier do salonu [do 5 000 zł]. Prośba o opinię

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do zakupu komputera, który używany będzie wyłącznie do grania. Stanie on jednak w salonie, dlatego ma być nie tylko wydajny ale i możliwie najcichszy. Priorytetem jest tu cisza, czyli jeżeli jakiś komponent jest tylko nieco bardziej wydajny, ale generuje większy hałas, odpada. Nie będę też robił OC.

Komputer podłączony będzie do telewizora Full HD, więc powinien sobie radzić z grami w takiej rozdzielczości.  

Komputer stanie w tzw. "salonie", czyli dużym pokoju, więc jego obudowa musi być jak najbardziej estetyczna. Bez diod, podświetleń czy dziwnych kształtów.

Budżet to 5 000 zl (+/- 300 zł) bez monitora i systemu operacyjnego.

Oto konfiguracja o jakiej myślę. Będę wdzięczny za opinie. Dawno już nie składałem sobie komputera i jestem "nieco" do tyłu z wiedzą o nowościach (choć oczywiście fora i testy już przewertowałem) 

• Procesor: Intel CORE I5 2500K 3.3GHz
  • Płyta Główna: Gigabyte GA-Z77-D3H Intel Z77 LGA 1155
  • Ram: Corsair CML16GX3M2A1600C10 (2x 8 GB)
  • Karta Graficzna: Gigabyte GTX770 Wind Force (czekam na potwierdzenie ceny, ewentualnie GTX670 też Gigabyte)
  • HDD: Western Digital Blue WD10EZEX (ewentualnie Seagate Barracuda 1 TB)
  • SSD: Crucial m4 64GB
  • Chłodzenie Procesora: SilentiumPC Fortis HE1225
  • Zasilacz: Be Quiet! Dark Power PRO 10 650W 80PLUS Gold (ewentualnie Corsair AX760i 760W)
  • Obudowa: Fractal Design Define R4 Black Pearl

•  

DVD: bez znaczenia

Edytowane przez sizar

Procek na I5 3570K , dysk SSD na samsung 840 PRO 128Gb (wg mnie nie ma co brać 64 - chyba że konkretnie na sam system bo razem ze sterownikami i update'ami waży ok 45GB.) Płyta na MSI Z77-G43. Grafe weź jaką chcesz - obydwie które wymieniles są bardzo bardzo wydajne.

Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez Halny

Zasilacz: Be Quiet! Dark Power PRO 10 650W 80PLUS Gold (ewentualnie Corsair AX760i 760W)

przepłacisz za ten zasilacz w tej cenie a nawet tańsze o dużo tak samo jakościowo a nawet lepiej

Super Flower 650W Golden Green PRO SF650P14XE 400zł

Lub wersja modularna oraz certyfikat platinum

Super Flower 550W Golden KING Modular Platinum pociągnie twoj zestaw bez zajakniecia

Nie ma sensu brać aż 650 watowego zasilacza(szczególnie, że nie będzie OC)... chyba, że do SLI takich kart, przecież nowsze karty zazwyczaj odznaczają się tym, że mają mniejsze TDP niż poprzednicy, spokojnie wystarczy jakiś 500 lub 550, choćby XFX 550W.

Edytowane przez polish95

@Halny @Owoce morza @polish95 Dzięki za rady

Super Flower 550W Golden KING

spokojnie wystarczy jakiś 500 lub 550, choćby XFX 550W

W takim razie 550-tka będzie ok. Pytanie tylko czy Super Flower albo któryś XFX będzie tak cichy jak Be Quiet! Dark Power Pro 10 550W?

Wolę dopłacić nawet 200 zł do zasilacza, ale chcę mieć pewność, że będzie on naprawdę cichy.

Ale też nie hałasują. Co do grafiki to racja, warto poczekać na oficjalną cenę 770 bo ma by wydajny jak ~680 a zarazem tańszy. Skoro oc nie wchodzi w grę to lepiej wziąć i5 3570k bo też jest parę % wydajniejszy. Te 200 zł co chcesz dokładać do zasilacza zamieniłbym na jakiś wydajniejszy i zarazem cichszy cooler do procesora. A i nie kupuj karty graficznej z referencyjnym chłodzeniem. 

Te 200 zł co chcesz dokładać do zasilacza zamieniłbym na jakiś wydajniejszy i zarazem cichszy cooler do procesora

Jestem za :) Co w takim razie będzie cichsze i lepsze od SilentiumPC Fortis HE1225 ?

Grafikę chcę kupić Gigabyte'a z uwagi na cichy system chłodzenia.

W takim razie 550-tka będzie ok. Pytanie tylko czy Super Flower albo któryś XFX będzie tak cichy jak Be Quiet! Dark

w tej cenie  zostawil bym bq i osobiscie wybrałbym Super Flower 550W Golden KING Modular Platinum SF550P14PE lepszy certyfikat i bebechy

• 1 miesiąc temu...

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Komputer złożony. Oto jego ostateczna konfiguracja:

• Procesor: Intel CORE I5 3570
  • Płyta Główna: MSI Z77-G43
  • Ram: Corsair (2x 4 GB)
  • Karta Graficzna: Gigabyte GTX770 Wind Force 2 GB
  • HDD: brak
  • SSD: Plextor M5S 128 GB + 256 GB
  • Chłodzenie Procesora: Be Quiet Dark Rock Pro 2
  • Zasilacz: Be Quiet! Dark Power PRO 10 550W
  • Obudowa: Fractal Design Define R4 Black Pearl

• Wentylatory: Zamiast Fractali dałem 4x Be Quiet Silent Wings 2 (2x przód, 1x góra, 1x tył)

• DVD: Asus

Na razie mogę powiedzieć jedno - komputer jest bardzo, ale to bardzo cichy. Co chwilę upewniam się, czy na pewno wentylatory się kręcą :)

Intel CORE I5 3570

Procek bierz z literką K,czyli i5 3570K.  Ma odblokowany mnożnik,pozwoli Ci to łatwiej i solidnie podkręcić procek.

Płyta Główna: MSI Z77-G43

Osobiście dołożyłbym do płyty z dopiskiem G45,a nie G43 (Lepsza sekcja  zasilania i obsługa SLI)

Edytowane przez eVerest

Be Quiet! Dark Power PRO 10 550W

(mega cupa) w życiu nie dałbym tyle za zasilacz 550w :peace:  przepłacisz tylko.

O wiele tańszy a również znakomity

Super Flower 550W Golden Green PRO SF550P14XE 50zł więcej wersja modularna czyli wychodzi 400zł

Może nie do końca napisałem jasno, ale komputer już kupiłem, stoi obok mnie :)

Wiem, że zamiast drugiego SSD mogłem kupić duży HDD, a zamiast zasilacza bequiet kupić coś tańszego. Wentylatorów też mogłem nie zmieniać w obudowie i pewnie budę też mógłbym kupić inną i tańszą :)

Jednak tak jak wspomniałem na początku - priorytetem była dla mnie cisza. Chciałem mieć pewność, że wszystkie komponenty będą jak najcichsze (z różnych względów zarówno pasywne chłodzenie jak i wodne odpadały). Jeżeli jakiś komponent był droższy o 100-200 zł, ale zapewniał niższy poziom hałasu - wolałem wydać te 200 zł więcej. Nie potrzebowałem też procka z "k", bo tak jak napisałem OC-a i tak nie będę robił. 

W efekcie otrzymałem komputer naprawdę ekstremalnie cichy i odpowiadający oczekiwaniom. 

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...