mordzik 27 Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Let the flame wars begin. Moje zdanie NV mialem pare tych kart. I nie podobaja mi sie. Posiadam ATI od poczatkow. I naprawde dla mnie te karty sa rewelacyjne. Wierny fan atiego od ATI 128. Cytuj Link to post Share on other sites
Los_Emilos 8 Napisano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Jaki polecacie os, z pod znaku pingwina, do uruchomienia z plyty live cd? Jedyne zadanie to bedzie przekopiowanie danych z kilku partycji na dysk zewnetrzny, usb. Dysk znajduje sie w lapku, wiec niestety nie dam rady podlaczyc do pc w celu przekopiowania. Cytuj Link to post Share on other sites
Hammond 8 Napisano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Linux Mint lub Ubuntu. Obydwie te dystrybucje są do siebie podobne (Mint bazuje na Ubuntu) i proste w obsłudze. Obydwie oczywiście dają opcję odpalenia z płyty jako livecd lub pendrive'a. Cytuj Link to post Share on other sites
Los_Emilos 8 Napisano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Czyli rozumiem że obie te dystrybucje radzą sobie spokojnie z partycjami od M$ (NTFS czy FAT)? Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Niemal wszystkie sobie z tym radzą. Jak nie chce Ci się tracić transferu: http://www.damnsmalllinux.org/ Cytuj Link to post Share on other sites
MGrzegorz12 0 Napisano 24 Marca 2014 Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Na moim AMD Radeon Ubuntu 13.04 o dziwo chodzi bardzo dobrze. A miałem małe obawy jak go instalowałem Cytuj Link to post Share on other sites
Beatrix Kiddo 103 Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Jaką wersję polecacie linuxa dla początkującego ? Tylko że w zasadzie z myślą nauki z nim więc na dłuższą metę i tak go ogarnę. I instalować go po windowsie ? Będzie to nowy dysk HDD więc wszystko na czysto. Linux ma służyć tylko do internetu i programowania. Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez Beatrix Kiddo Cytuj Link to post Share on other sites
SKOME 389 Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Najpierw Windows , a później linux. Co do distro - mint, ubuntu i pochodne, debian ewentualnie mandriva. Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez SKOME Cytuj Link to post Share on other sites
Kiciuk 45 Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 mandriva-poszła w płatność. ubuntu-sypie sie jak chore mint-mieszanka ubuntu debian->stare pakiety ale stabilny Obczaj jeszcze Elementary OS Luna i Manjaro Cytuj Link to post Share on other sites
SKOME 389 Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 mandriva-poszła w płatność. ubuntu-sypie sie jak chore mint-mieszanka ubuntu debian->stare pakiety ale stabilny Obczaj jeszcze Elementary OS Luna i Manjaro Ubuntu ma chyba największe wsparcie od innych użytkowników co dla początkującego jest chyba najważniejsze . I nie zapomnij, że ubuntu to praktycznie też debian. Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 debian->stare pakiety ale stabilny Debiana można śmiało brać testowego, który ma już w miarę sensowne wersje pakietów, będąc przy tym wystarczająco stabilnym systemem. Elementary OS Luna Przereklamowany moim skromnym zdaniem. Manjaro Albo Bridge Linux -Też na Archu i z uproszczonym w stosunku do pierwowzoru instalatorem.No i zawsze jeszcze można rzucić się na głębokie wody - Arch Linux - przed zabraniem się za stawianie Archa należy sporo poczytać o systemie i Linuksie w ogóle, mieć przynajmniej elementarną wiedzę. Ale uwierz, warto "zainwestować", czas spędzony na konfigurowaniu systemu pod siebie zwraca się, ja jeszcze nie uświadczyłem większych kłopotów z Archem, system po prostu działa i robi to tak, jak ja chcę. Polecam, zwłaszcza jednostkom ambitniejszym. Cytuj Link to post Share on other sites
rezydent 14 Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Czy ktoś ma jakieś informacje czemu strona distrowatch.com zmieniła dziś nazwę na inną? Zmiana domeny, serweru? Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) Error Website Unavailable Zapewne ktoś przejął domenę, albo nie została przedlużona... EDIT: http://distrowatch.org Zdaje się, że strona teraz jest pod tym adresem... Chyba, że to jakiś fake... Edytowane 6 Lipca 2014 przez 030366 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rezydent 14 Napisano 12 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Dokładnie tak jak napisałeś to z org to chyba było fake, distrowatch.com już powróciło, jak widać nawet na takie Linuksowe strony są zmasowane ataki z zewnątrz. Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 13 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 O, teraz jedno i drugie nie działa (ten sam komunikat)... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rezydent 14 Napisano 19 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 (edytowane) Skąd teraz pobrać najnowsze sterowniki do karty graficznej Radeon HD series 7 pod Linuksa? Wchodzę na support.amd.com download wybieram opcje pod moja kartę i pokazuje mi się puste: AMD Catalyst™ Driver AMD Catalyst Packages Optional Downloads Optional Downloads AMD Catalyst Packages Dodam tylko że kiedyś w tym miejscu pobierałem sterowniki Linux od AMD do mojej mobilnej karty graficznej. Edytowane 19 Lipca 2014 przez rezydent Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 19 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Lepiej zainstaluj sterowniki z repozytorium. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rezydent 14 Napisano 19 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 W repozytorium są tylko otwarte stery, ale dodając repozytorium nieoficjalne dystrybucji zamkniętych sterowników np. te stare przerobione przez Ubuntu o nazwie Hondo jest tylko stara wersja. Oczywiście po dodaniu nieoficjalnych repozytoriów AMD mam wszystkie wersje łącznie z betami, pytanie tylko czemu AMD z ich strony je usunęła. Muszę sprawdzić czy sterowniki Catalyst 14.6 beta wymagają xorga 1.16 czy na starszym ruszą poprawnie. Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 19 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Twoja karta najprawdopodobniej nie jest już wspierana przez AMD.Niestety zostają Ci w tej chwili tylko otwarte sterowniki... Cytuj Link to post Share on other sites
rezydent 14 Napisano 25 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Jednak starsze wersje sterowników zamkniętych działają. Mam jednak od pewnego czasu taki problem, ze co ileś (chyba co trzy)razy gdy wyłączam komputer poprzez środowisko graficzne, zamiast się wyłączyć on się restartuje, potem dwa razy jest normalnie wyłącza się poprawnie i znowu restart. Zauważyłem też taki komunikat na starcie systemu, kiedyś go nie było: ACPI error instaling CMOS-RTC handling indina multipleks. Teraz nie wiem czy to wina biosu, ponieważ kiedyś go wgrywałem na najnowszy czy problem leży w samym środowisku graficznym, też było ostatnio aktualizowane na nowsze. Pozostaje tylko chyba poczekać do kolejnej aktualizacji środowiska graficznego, gdyż nie wiem jak się do tego problemu zabrać. Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 14 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Witajcie, potrzebuje pomocy w dobraniu dystrybucji odpowiedniej do moich potrzeb. Szukam czegoś:- Stabilnego- Obsługującego bez problemu: Steam, Skype, Google Chrome(Chromium ewentualnie), Wine/PlayOnLinux- Nie wymagającego wielkiej wiedzy- Pracującego dobrze z procesorem AMD oraz kartą graficzną nV na fermi (sygnaturka)- Aby bezproblemowo dostawał się do partycji windowsowych i zmienił główny bootloader na grub.Do środowiska nie mam wielkich wymagań, ewentualnie przeinstaluję. Cytuj Link to post Share on other sites
onek77 0 Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Witajcie, potrzebuje pomocy w dobraniu dystrybucji odpowiedniej do moich potrzeb. Szukam czegoś: - Stabilnego - Obsługującego bez problemu: Steam, Skype, Google Chrome(Chromium ewentualnie), Wine/PlayOnLinux - Nie wymagającego wielkiej wiedzy - Pracującego dobrze z procesorem AMD oraz kartą graficzną nV na fermi (sygnaturka) - Aby bezproblemowo dostawał się do partycji windowsowych i zmienił główny bootloader na grub. Do środowiska nie mam wielkich wymagań, ewentualnie przeinstaluję. Ubuntu. Jednak starsze wersje sterowników zamkniętych działają. Mam jednak od pewnego czasu taki problem, ze co ileś (chyba co trzy)razy gdy wyłączam komputer poprzez środowisko graficzne, zamiast się wyłączyć on się restartuje, potem dwa razy jest normalnie wyłącza się poprawnie i znowu restart. Zauważyłem też taki komunikat na starcie systemu, kiedyś go nie było: ACPI error instaling CMOS-RTC handling indina multipleks. Teraz nie wiem czy to wina biosu, ponieważ kiedyś go wgrywałem na najnowszy czy problem leży w samym środowisku graficznym, też było ostatnio aktualizowane na nowsze. Pozostaje tylko chyba poczekać do kolejnej aktualizacji środowiska graficznego, gdyż nie wiem jak się do tego problemu zabrać. Ciężko cokolwiek sensownego powiedzieć po takich objawach. Zamieść na pastebin dmesga, kern.log i syslog. Cytuj Link to post Share on other sites
ROBI772 10 Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 (edytowane) Witam, szukam jakiejś 'lekkiej' dystrybucji linuxa na mój laptop, obecnie mam zainstalowany Windows 8.1 i on nawet na pulpicie nie chodzi płynnie, jedyne wymagania to żeby odpalał przeglądarke i działał program typu uTorrent. Laptop to Asus eee pc 1201ha z Intel atom Z520 @ 1.33GHz i 1GB Ram, proszę o poradę co wybrać ? Edytowane 27 Grudnia 2019 przez ROBI772 Cytuj Link to post Share on other sites
ArteK86 527 Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Chyba bardziej powinien Cię zainteresować lekki window manager. Osobiście bardzo dobrze wspominam Fluxbox. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sierak2012 0 Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Jaki Linux do starszego laptopa? Potrzebuje lekkiego sytemu do laptopa mamy, używanego głównie do przeglądania internetu, grania w proste gry przeglądarkowe i oglądania zdjęć. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts