Skocz do zawartości

Komputer dla projektanta [2d -cad] [3d - wizualizacje]

Recommended Posts

chłopaki pytanko mam... bo kupuje powoli sprzęcik kombinuję po znajomych, allegrach etc. i się zastanawiam... że może jeszcze najpierw z wami skonsultuje zanim kupie i się przy składaniu kapne że coś nie działa :oops:

na dzień dzisiejszy:

(całe sprzęt używany ok 2-3 miesięcy, do tego mam paragony z gwarancjami)

Intel core i7 860 - 650-700zł

ASUS P7P55D Deluxe - 300-400zł

GeForce Grainward GTX260 - 400-500zł

Chieftec 550 W - 100-150zł

co o tym sądzicie ? ten zasilacz się nadaje w ogóle do czegoś :> współpracuje to wszystko ze sobą :>

ceny +/- bo się jeszcze nie targowałam :)

Tak jak juz Kubbak powiedział, zestaw jest OK, a sam zasilacz moznaby bylo wymienic na coś nowszego. Polecam OCZ z serii ModXStream-Pro (Kubbak, żadne Mode, ani inne wymysły :/). Myślę że najlepiej będzie wziąć model 500W :)

Zamiast słabo użyłbym raczej nieidealnie :) Oczywiscie wszystkie w normach, jednak po prostu zamiast np. 12V ma 12.2V, ale dalej stabilne no i oczywiscie bezpiecznie w normie :/

No i MXS mają troche krótkie kable i ponoc przy montowaniu zasilacza na dole obudowy moze byc potrzebna przedłużka. Ja mam na górze obudowy i nie ma problemu :)

a jakie minusy ma ten zasilacz :>

Poza tym, że to już stara konstrukcja, która w większości ma moc podbitą przez mocne linie +3.3V i +5V, ma też niską sprawność (~70%). No i najważniejsze nie jest modularny.

(Kubbak, żadne Mode, ani inne wymysły :))

Literówka tylko :/.

a jakie minusy ma ten zasilacz :>

Poza tym, że to już stara konstrukcja, która w większości ma moc podbitą przez mocne linie +3.3V i +5V, ma też niską sprawność (~70%). No i najważniejsze nie jest modularny.

Pytanie dotyczylo chyba tego OCZ MXS, bo o szefa juz pytała wcześniej.

http://www.ocztechnology.com/products/p ... wer_supply <- troche info nt. OCZ MXS 500W

Chyba, że ja sie myle :) W każdym razie powyzsza wypowiedz Kubbaka dot. Chiefteca :/

(Kubbak, żadne Mode, ani inne wymysły :))

Literówka tylko ;).

Czesto ludzie źle piszą tą nazwę, dlatego postanowiłem ich poprawiac ;)

Widziałem już ModeXStream, ModXtream i różne tego typu. Nie wiem co trudnego jest w nazwie ModXStream-Pro, ewentualnie ModXStream :)

chyba Was znowu pomęczę... :)

po kilku rozmowach, testach, rozkminach zdecydowałam się na core i7 920 i pamięci koniecznie montowane w triple-chanel (nie wiem dlaczego ale photoshop znacznie lepiej pracuje na triple niż na dual... byłam bardzo zaskoczona różnicą na tyle iż jest to jeden z czynników decydujących o pracy na płytkach z socketem 1366 a nie 1156)

ale teraz do was mam pytanko...

mam kupioną grafike Palita GTX 260 (dostałam ją za 450zł już z dostawą kurierem... grafika na gwarancji, nie kręcona, siedziała w kompie który był używany jako baza danych firmowych... nie wiem czy to jakas rewelacja cenowa, no ale kupiłam :P)

planuje do tego:

core i7 920

jaka płytę główną ? (nie chce Gigabyte)

w budzie będą na starcie 3 dyski, ale w ciągu najbliższego roku dojdą jeszcze 2... czy mógłby mi ktoś pomóc znaleźć dobrze chłodzoną, estetyczną budę do której to wejdzie ? :oops:

i w tym wypadku - jaki zasilacz ? biorąc pod uwagę taką ilość dysków oraz planowane przeskoczenie w ciągu roku na lepszą grafikę i przyszłościowe dodatkowe chłodzenie procka i możliwe małe OC (porozmawiałam z pewnym architektem który mnie uświadomił jak się renderuje na zwykłym kompie a jak na podkręconym, :) i want do it :] nie był mi jednak w stanie podać co ma dokładnie w kompach a nie chciałam im robić w biurze demolki :))

a za pomoc zapraszam do krk na piwo/kawę/sok pomarańczowy (w zależności od wieku i preferencji :D)

Płytka jeżeli nie GB to Asus P6T SE. Zasilacz możesz przyszłościowo kupić Corsaira HX650.

Obudowa do ilu ma być? 200, 300, 400zł?

~200 - SilentiumPC Gladius 600

~300 - Lancool K58

~400 - CoolerMaster CM690 II Advanced

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...