Diana Socha 0 Napisano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 chłopaki pytanko mam... bo kupuje powoli sprzęcik kombinuję po znajomych, allegrach etc. i się zastanawiam... że może jeszcze najpierw z wami skonsultuje zanim kupie i się przy składaniu kapne że coś nie działa :oops: na dzień dzisiejszy: (całe sprzęt używany ok 2-3 miesięcy, do tego mam paragony z gwarancjami) Intel core i7 860 - 650-700zł ASUS P7P55D Deluxe - 300-400zł GeForce Grainward GTX260 - 400-500zł Chieftec 550 W - 100-150zł co o tym sądzicie ? ten zasilacz się nadaje w ogóle do czegoś :> współpracuje to wszystko ze sobą :> ceny +/- bo się jeszcze nie targowałam Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Jedynie zasilacz przydałoby się wymienić na nowszą konstrukcję, reszta jak najbardziej ok. Choćby OCZ ModeXStream PRO 500W. Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Tak jak juz Kubbak powiedział, zestaw jest OK, a sam zasilacz moznaby bylo wymienic na coś nowszego. Polecam OCZ z serii ModXStream-Pro (Kubbak, żadne Mode, ani inne wymysły ). Myślę że najlepiej będzie wziąć model 500W Link to post Share on other sites
Diana Socha 0 Napisano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 a jakie minusy ma ten zasilacz :> Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Słabo trzyma napięcia na liniach (w porównaniu do lepszych zasilaczy) - oczywiście jak najbardziej mieści się w normie i nie ma powodów do paniki Link to post Share on other sites
Diana Socha 0 Napisano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 no.. to jeszcze bede myśleć przy targowaniu się Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Zamiast słabo użyłbym raczej nieidealnie Oczywiscie wszystkie w normach, jednak po prostu zamiast np. 12V ma 12.2V, ale dalej stabilne no i oczywiscie bezpiecznie w normie No i MXS mają troche krótkie kable i ponoc przy montowaniu zasilacza na dole obudowy moze byc potrzebna przedłużka. Ja mam na górze obudowy i nie ma problemu Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 a jakie minusy ma ten zasilacz :>Poza tym, że to już stara konstrukcja, która w większości ma moc podbitą przez mocne linie +3.3V i +5V, ma też niską sprawność (~70%). No i najważniejsze nie jest modularny. (Kubbak, żadne Mode, ani inne wymysły )Literówka tylko . Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 a jakie minusy ma ten zasilacz :>Poza tym, że to już stara konstrukcja, która w większości ma moc podbitą przez mocne linie +3.3V i +5V, ma też niską sprawność (~70%). No i najważniejsze nie jest modularny. Pytanie dotyczylo chyba tego OCZ MXS, bo o szefa juz pytała wcześniej. http://www.ocztechnology.com/products/p ... wer_supply <- troche info nt. OCZ MXS 500W Chyba, że ja sie myle W każdym razie powyzsza wypowiedz Kubbaka dot. Chiefteca (Kubbak, żadne Mode, ani inne wymysły )Literówka tylko . Czesto ludzie źle piszą tą nazwę, dlatego postanowiłem ich poprawiac Widziałem już ModeXStream, ModXtream i różne tego typu. Nie wiem co trudnego jest w nazwie ModXStream-Pro, ewentualnie ModXStream Link to post Share on other sites
Diana Socha 0 Napisano 17 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 chyba Was znowu pomęczę... po kilku rozmowach, testach, rozkminach zdecydowałam się na core i7 920 i pamięci koniecznie montowane w triple-chanel (nie wiem dlaczego ale photoshop znacznie lepiej pracuje na triple niż na dual... byłam bardzo zaskoczona różnicą na tyle iż jest to jeden z czynników decydujących o pracy na płytkach z socketem 1366 a nie 1156) ale teraz do was mam pytanko... mam kupioną grafike Palita GTX 260 (dostałam ją za 450zł już z dostawą kurierem... grafika na gwarancji, nie kręcona, siedziała w kompie który był używany jako baza danych firmowych... nie wiem czy to jakas rewelacja cenowa, no ale kupiłam ) planuje do tego: core i7 920 jaka płytę główną ? (nie chce Gigabyte) w budzie będą na starcie 3 dyski, ale w ciągu najbliższego roku dojdą jeszcze 2... czy mógłby mi ktoś pomóc znaleźć dobrze chłodzoną, estetyczną budę do której to wejdzie ? :oops: i w tym wypadku - jaki zasilacz ? biorąc pod uwagę taką ilość dysków oraz planowane przeskoczenie w ciągu roku na lepszą grafikę i przyszłościowe dodatkowe chłodzenie procka i możliwe małe OC (porozmawiałam z pewnym architektem który mnie uświadomił jak się renderuje na zwykłym kompie a jak na podkręconym, i want do it nie był mi jednak w stanie podać co ma dokładnie w kompach a nie chciałam im robić w biurze demolki ) a za pomoc zapraszam do krk na piwo/kawę/sok pomarańczowy (w zależności od wieku i preferencji ) Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Płytka jeżeli nie GB to Asus P6T SE. Zasilacz możesz przyszłościowo kupić Corsaira HX650. Obudowa do ilu ma być? 200, 300, 400zł? ~200 - SilentiumPC Gladius 600 ~300 - Lancool K58 ~400 - CoolerMaster CM690 II Advanced Link to post Share on other sites
Diana Socha 0 Napisano 17 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 do SilentiumPC Gladius 600 wchodzi 5 dysków :> Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 6 (4 poprzecznie i 2 wzdłuż obudowy). Do Lancoola wchodzi tylko 4 więc tu odpada. Link to post Share on other sites
Recommended Posts