szymeq 4 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Ja się dołączę do tematu bo widzę, że się wszyscy rozpędzili: 1. Xeon sprawdzi się tak samo w grach jak każdy inny procesor (jestem posiadaczem xeona 4650 ES) , tylko to nie jest wybór przyszłościowy ,po pierwsze cena po drugie brak możliwości Oc w serii - mój ma ale to ES. Z biegiem czasu może Ci brakować mocy a zniweluje to podkręcenie zestawu w przyszłości na innym procku (jak sądzę chcesz zestaw na dłużej niż rok). 2. Aktualnie rynek gier nie winduje wydajności jak kiedys bo 90 % liczących się tytułów jest robionych pod konsole ( tam jest skalowane małe HD bez AA i konfiguracja sprzętowa stoi w miejscu od kilku lat , sytuacja zmieni się przy nowej generacji ale puki co nie ma obaw bo nie wyprzedzają aktualnych PC) gdzie na kompie potrzebujesz wydajności GPU większej zależnie od rozdzielczości ekranu i filtrów które uruchomisz (np AA). 3. Proponuję Ci i5 z możliwością podkręcania (myśląc przyszłościowo) + za resztę kasy dobre GPU (np bardzo sympatyczny jest GTX 660 ti) . Jeśli starczy Ci pieniędzy to i7 ale HT nic Ci puki co nie zmieni. 4. Tak wiem co mówię na co dzień biorę udział w produkcji gier na konsole i PC i pracuję na Xeonie dlatego nie polecam Ci go z czystym sumieniem bo wydasz niepotrzebnie pieniądze (doliczając, że ten co mam na pokładzie nijak ma się do xeonów do 1000zł ) Pozdrawiam i spokojnie panowie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Xeony zostały zbudowane z myślą o serwerach - czyli przystosowane są do ciągłej pracy pod maksymalnym obciążeniem, a dodatkowo pobierają mniej prądu. Obsługują pamięci ECC, mają pojemniejszą pamięć cache i można je łączyć w platformy multi-procesorowe. I ogólnie są przyjemniejsze do serwisowania.Jeśli jara cię coś z tego - to owszem, bo za to płaci się w Xeonach. Cytuj Link to post Share on other sites
rahne 2 Napisano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Do szymeq: Próbuje skonfrontowac właśnie z i7, który polecasz a Xeona juz nie i nie wiem dlaczego? I7 bez oc też nie warto kupowac? Do reszty wyciągam rękę na zgodę, niepotrzebne starcia, też nie mogłem sie powstrzymac, ale poczułem waszą wyzszosc w takim nieciekawym oddzwieku, jesli sie pomylilem przepraszam. Wyszedłem z założenia, że ekspertów można zadręcza pytaniami, robicie trochę za pedagogów to i trochę więcej zyczliwości my niewierni oczekujemu. Edytowane 25 Lutego 2013 przez rahne Cytuj Link to post Share on other sites
szymeq 4 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Masz racje sid - nie wiem jak inne tańsze Xeony (nadal operujemy kwotami do 3000 tys) ale mój ma wszystkie najnowsze technologie + kilka zarezerwowanych do Xeonów ale rozmawiamy o komputerze do gier - mija się z celem rahne zaufaj mi... ale o czym mowisz teraz rahne napisalem wszystko najprosciej jak sie dalo, jakie sa za i przeciw xeona Bo Xeony z założenia nie są potrzebne dla 99% użytkowników desktopowych tutaj masz odpowiedź na pytanie o brak testów. Są za******e w zastosowaniach pro - 3d, obliczanie fizyki, serwery. Przez zablokowany mnożnik i proces produkcyjny gdzie są selekcjonowane żeby były najlepsze są bardzo stabilne. Ale nie da się ich podkręcić jeśli zajdzie taka potrzeba no i na dobrego Xeona musisz wydać dużo więcej niż Twój budżet. Także nie zastanawiaj się nad tym dalej:) co do wartości i niewartości i7- decyzja należy do Ciebie jeśli Ci starczy kasy to kup i7. HT może Ci się przydać ,jeśli nowe gry będą go wspierać, ale i nie tylko bo dużo programów już wspiera HT (konwertery wideo np) Edytowane 25 Lutego 2013 przez szymeq Cytuj Link to post Share on other sites
rahne 2 Napisano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Pewnie tak, tylko na papierze proc z dwa razy większa ilością wątków za 850 zł bez OC wsadzony w zwykłą B75 wydał się apetyczny. Mogę polegac na was, chociaż mnie nie przekonaliście. Czytałem gdzieś dziś zagorzałą kłótnię o wzroscie, który daje HT. Jeden obóz mówił że marginalna różnica inni, że znaczna bo są sytuacje, gdzie gra wykorzystująca 4 rdzenie puszczona w mniejszej rozdzielczości czy niższych detalach dostała 20 klatek czy 20 procent (to nie taki znów margines) versus proc bez HT. Główną ideą jest bezsens kupowania proca na wyrost, ale skoro jakis test w jakiejś rozdziałce to pokazał to czy nie warto się nad tym zastanowic? Chodzi o kontekst ceny w kontekście tanich podzespołów (b75)? Edytowane 25 Lutego 2013 przez rahne Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Procesory na chwilę obecną (mowa o półce i5 i wzwyż) i tak są sporo na wyrost do aktualnych gier.Jeżeli czegokolwiek im brakuje, to tylko wyższego taktowania, nie rdzeni (więcej niż 4), nie wątków. Dlatego najlepszym wyborem, jest kupno procesora z odblokowanym mnożnikiem, a w przyszłości dopakowanie do tego chłodzenia kiedy zaczniesz podkręcać. Różnica między B75 a Z77 nie jest ogromna - a już podstawowa MSI Z77A-G43 wystarczy na solidny overclocking w przyszłości.Więc gdzie tu sens kupowania Xeona za 850zł, skoro w tej cenie jest o niebo lepszy do tych zastosowań 3570k. Cytuj Link to post Share on other sites
Michał1989 26 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 jeszcze jedna ciekawa stronka http://www.pcgameshardware.de/CPU-Hardware-154106/Tests/Xeon-E3-1230-v2-im-Test-907778/ Cytuj Link to post Share on other sites
szymeq 4 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Ehh szczerze to nie wiem jak Ci to wytłumaczyć pewnie niedługo admin zamknie wątek bo dostałeś odpowiedzi na wszystkie pytania . Ja powiedziałem co wiem starczy kasy nie zastanawiaj się i bierz i7. Gry liczą głównie karty graficzne a od kilku lat ze względu na ich wydajność przerzucone zostały obliczenia fizyki właśnie na GPU. Postaw sobie pytanie : Gry czy komputer uniwersalny czy przyszłościowy ? Z góry mogę Ci powiedzieć, że przy dwóch rozwiązaniach nie zmieścisz się w kasie i bierz z przymrużeniem oka wszystkie testy bo jeśli to wątki forumowe nie testy wydajności przez portal robione , to każdy ma inna konfigurację sprzętową a nawet widziałem pacjentów którzy podkręcali proce wydawali na grafikę kupę kasy a i tak nie działało to jak powinno - powód? np Dysk twardy który od kilku lat nie przekraczał 50 MB odczytu:) i się zastanawiali dlaczego tak drogi zestaw kulał heh.. Ja na Twoim miejscu - i5 + ssd + 660ti jeśli coś kasy zostanie i7 chociaż nie wiem czy się zmieścisz. Temat został wyczerpany nie ma co go drążyć bo jednak muszę chłopaków poprzeć, że masz jakieś swoje racje i ciężko docierają do Ciebie nasze odpowiedzi:) no-offence of corz Pozdr Damian Cytuj Link to post Share on other sites
rahne 2 Napisano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 jeszcze jedna ciekawa stronka http://www.pcgameshardware.de/CPU-Hardware-154106/Tests/Xeon-E3-1230-v2-im-Test-907778/ Właśnie na tym sie opieram. W grach ok a może za rok wyjdą sterowniki jakieś i nagle będzie miec warto do gier i7 zamiast 5 - czy to jest według was wróżenie z fusów? Cytuj Link to post Share on other sites
bonuz 665 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Ja coś właśnie wywróżyłem z barszczu czerwonego... Powiedział mi, żejesteś idiotą i nie warto pisać z Tobą na żaden temat. To nicosobistego... To tylko barszcz. Cytuj Link to post Share on other sites
szymeq 4 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Wróżenie z fusów, zastanów się na spokojnie jak napisałem Twój wybór zależnie od portfela pamiętaj tylko, że procesor to nie wszystko:) GRY = GPU:) PS: nie śmiecimy już tematu bo naprawdę został wyczerpany pewnie zrobisz i tak jakbyś chciał a niepotrzebnie teraz tracimy czas Edytowane 25 Lutego 2013 przez szymeq Cytuj Link to post Share on other sites
rahne 2 Napisano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Ja coś właśnie wywróżyłem z barszczu czerwonego... Powiedział mi, że jesteś idiotą i nie warto pisać z Tobą na żaden temat. To nic osobistego... To tylko barszcz. Barszcz jest Twoim bogiem półgłówku. Polecono mi i7 a xeona już nie. Wybaczcie coś ze mną nie tak, bo nie rozumiem Cytuj Link to post Share on other sites
bonuz 665 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Posłucham jednak barszczu. Cytuj Link to post Share on other sites
szymeq 4 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Chyba tak, idź się przespać, serio bo nikt do gier Ci nie poleci Xeona ja to wytłumaczyłem jak dla Gimnazjum, czytaj ze zrozumieniem naprawdę... Nie chcę być nie miły ale teraz trujesz tylko, pomogliśmy jak mogliśmy nikt Ci magicznie nic nowego nie wymyśli chyba , że jakis Troll wpadnie i zacznie wypisywać, tak jak ty chcesz usłyszeć to będę współczuł jeśli go posłuchasz zamiast kilku osób które naprawdę wiedzą co mówią. Over and out i nie miej żalu chcę Ci oszczędzić niepotrzebnych sprzeczek z resztą użytkowników Edytowane 25 Lutego 2013 przez szymeq 3 Cytuj Link to post Share on other sites
rahne 2 Napisano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Może warto zamknąc, ale ja odpowiedzi nie widzę. Jeśli mam kasę to i7 a jeśli troszkę mniej to i5. Skoro wbijacie mi do głowy nierentownośc do gier większej ilości wątków po co ten i7 sie pojawia? Nie liczę już na odpowiedź. Dziękuję mimo, że nie zrozumiałem. Cytuj Link to post Share on other sites
szymeq 4 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) polecam poczytać o marketingu i magii liczb:) btw jak pojawił się wątek HT to zacząłeś się bronić, że może przydać Ci się w np winrarze więc... jak Cię stac i7 jak nie i5 tylko taki wybór jest jeśli mówimy o Intelu Edytowane 25 Lutego 2013 przez szymeq Cytuj Link to post Share on other sites
Michał1989 26 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 o to chyba bardziej pomocne ,w grach są wykresy http://diy.pconline.com.cn/cpu/reviews/1204/2746838_all.html tylko trzeba sobie przetłumaczyć Cytuj Link to post Share on other sites
rahne 2 Napisano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 polecam poczytać o marketingu i magii liczb:) btw jak pojawił się wątek HT to zacząłeś się bronić, że może przydać Ci się w np winrarze więc... jak Cię stac i7 jak nie i5 tylko taki wybór jest jeśli mówimy o Intelu Ja nie mam na celu wykrzywiac rzeczywistosci ale skoro nie pisze i7k to warto wziac kazdego proca, ktory daje podobna wydajnosc a jest tanszy, bo tak jest w przypadku tego xeona. Powiedzcie czy ktoś po prostu kłamał i to nieprawda? Cytuj Link to post Share on other sites
mulator 3173 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Właśnie na tym sie opieram. W grach ok a może za rok wyjdą sterowniki jakieś i nagle będzie miec warto do gier i7 zamiast 5 - czy to jest według was wróżenie z fusów? Jak najbardziej jest to wróżenie z fusów. Inna sprawa że w tym temacie jest dyskusja o HT jakby to była jakaś nowa super technologia przyszłości. Intel pakuje HT od czasów P4. Gdyby ta technologia była atrakcyjna dla twórców gier, z pewnością już dawno zostałaby wykorzystana w większym stopniu niż obecnie. Gier obsługujących HT jest niewiele a przyrost wydajności często mieści się w granicach błędu pomiarowego. Sądzę że w "przyszłości" niewiele w tej kwestii się zmieni. Edytowane 25 Lutego 2013 przez mulator Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Z dwojga złego, lepiej i7 niż xeona.W grach znów różnica będzie marginalna, bo i5 to nic innego jak i7 z "uciętymi" funkcjami - HT i ekstra wątkami.A jako, że ani HT ani dodatkowe wątki w grach nie są priorytetem jest to też zakup zbędny - chyba, że masz zamiar bawić się winrarem, piłować wyniki w benchmarkach czy ulżyć sobie w obróbce wideo z gier czy też streamingu.A resztę wyjaśnił mulator. 100% popieram powyższe. Cytuj Link to post Share on other sites
rahne 2 Napisano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Jak najbardziej jest to wróżenie z fusów. Inna sprawa że w tym temacie jest dyskusja o HT jakby to była jakaś nowa super technologia przyszłości. Intel pakuje HT od czasów P4. Gdyby ta technologia była atrakcyjna dla twórców gier, z pewnością już dawno zostałaby wykorzystana w większym stopniu niż obecnie. Gier obsługujące HT jest niewiele a przyrost wydajności często mieści się w granicach błędu pomiarowego. Sądzę że w "przyszłości" niewiele w tej kwestii się zmieni. Jasno i klarownie. Powiesz dlaczogo ktos doradzi mi i7? Cytuj Link to post Share on other sites
szymeq 4 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 się otwiera nóż w kieszeni ... bo tak! sam pisałeś, że przyszłościowo itp nowe konsole w tym roku wchodzą także zmieni się trochę technologia robienia głównie enginy growe sam będę robił za parę miesięcy na nie, ale wracajac do tematu i7 moze Ci sie przydać nie teraz ale może w przyszłości nie zachowuj sie jak blondi:) Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Dżizas. Rahne. Ty tak na poważnie czy ktoś Ci za to płaci? Zastosowania serwerowe XEON / OPTERON Zastosowania profesjonalne i7 / FX8350 Zastosowania domowe i5 / i również FX8350 (ze względu na cenę) Szymeq i reszta naprawdę wytłumaczyli wszystko jak idiocie. Nie wiem zatem kim Ty musisz być, skoro nadal nie potrafisz tego pojąć... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pdoodek 4 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 wielowątkowość...tanio...gry... Bulldozer. Cytuj Link to post Share on other sites
Gashu 8 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Jesli taki uparty jestes to walnij wyliczanke pomiedzy i7 a xeonem, kup i opisz doznania z gier. Pozdrawiam serdecznie a jesli chcesz na prawde super ekstra wiarygodnej opinii ktorej nikt i nic ci nie przebije polecam zerknac tutaj: http://www.intel.pl/content/www/pl/pl/company-overview/contact-us.html?iid=ftr-PL+contact Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts