Skocz do zawartości

Propozycje zmian na forum

Recommended Posts

O proroku ! Powiedz nam tylko kiedy zablokowaliśmy umowę stowarzyszeniową BMK z Unią Europejską, a z pewnością każdy z nas z radością złoży dymisję na ręce tak wielce utytułowanej osoby jak ty. Wszak kimże jesteśmy my, drobne trybiki, przy tobie ? Pełno ciebie w każdym dziale tematycznym, zawsze chętnie udzielasz innym pomocy, a twoja skrzynka odbiorcza z pewnością pęka w szwach od próśb, byś łaskawie zechciał zerknąć do czyjegoś tematu.

• Popieram 1

"Napisz temat według wzoru.". Wydaje mi się, że administracja powinna zrobić krok w stronę nowych użytkowników. Zamiast pouczać nowe osoby o wstawianiu wzoru, zaimplementować modyfikację, która w wybranych działach przy zakładaniu nowego tematu automatycznie 'podpowie' specjalny wzór w samym edytorze.

Edytowane przez Sincerite

Poza tym, nie sposób ustalić jeden wzór pokrywający wszystkie potrzeby, do tego nie każdemu ten wzór potrzebny bo znaczna część potrafi sprecyzować oczekiwania/pytania dość porządnie, etc, etc... było milion razy i nawet przyczyny techniczne są tu problemem.
Generalnie zostaje tylko czujne oko ekipy i zwykłych użytkowników proszących o rzetelne prośby o pomoc.

"Napisz temat według wzoru.". Wydaje mi się, że administracja powinna zrobić krok w stronę nowych użytkowników. Zamiast pouczać nowe osoby o wstawianiu wzoru, zaimplementować modyfikację, która w wybranych działach przy zakładaniu nowego tematu automatycznie 'podpowie' specjalny wzór w samym edytorze.

Dokładnie tak, zgadzam się z tym użytkownikiem.

Przykład można znaleźć na forum opartym o mybb, gdzie zakładając nowy temat mamy już automatycznie wzór posta.

Napisać taką modyfikację trudno nie jest, a nawet jestem pewien, że nic nie trzeba pisać tylko do szablonu odpowiedniego dopisać kilka linijek kodu odpowiedzialnego za wzór tego posta choć za dobrze na silniku IPB się nie znam.

• 2 tygodnie później...

Jak chciałem zaproponować stworzenia poradnika,który pomógłby mi i reszcie wybrać zasilacz UPS w dziale "Obudowy i Zasilaczy"

Wiem, że z tego coś rzadko się korzysta,ale miło by coś takiego mieć w dziale. :)

Już stworzyłem temat http://forum.benchmark.pl/topic/123910-na-co-trzeba-zwracać-uwagę-przy-kupnie-zasilacza-ups/?p=1368404  :) 

• 3 tygodnie później...

Ja mam taką propozycję w ZK, bo najczęściej wkleja się wzór do uzupełnienia, ale uważam że brakuje tam dwóch rzeczy, mianowicie po drobnej modyfikacji:

• Zastosowanie komputera :
  • Maksymalna kwota :
  • Których części potrzebuję :
  • Czy będę podkręcać sprzęt? :
  • Rozdzielczość monitora i model (zamierzasz zmieniać?):
  • Specjalne wymagania :
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) :
  • Własna propozycja zestawu :
  • Inne :

Zdarzało się nieraz po 20 postach okazywało się że ktoś ma FHD 120hz, a nawet nie wiedział... I wtedy wszystko zaczynało się na nowo, a omal nie kupił zwykłego zestawu po 60hz (Mobo, PSU, GPU). Tak samo nieraz trzeba pytać milion razy o np. co to za dysk? Segate. Ale model? 500GB. Model, numer seryjny,albo jakie ma złącze? xxxxx .

Ułatwi to i przyspieszy dochodzenie się o cokolwiek :)

Pozdrawiam!

Edytowane przez Sir Kafarus
  • Popieram 7
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chodzi o wzór z ZK, to byłbym za jedną małą modyfikacją. Czy udałoby się dorzucić tam wzmiankę o używanych częściach? 

Coś takiego:

• Zastosowanie komputera :
  • Maksymalna kwota :
  • Których części potrzebuję :
  • Czy używane części wchodzą w grę? 
  • Czy będę podkręcać sprzęt? :
  • Rozdzielczość monitora i model (zamierzasz zmieniać?):
  • Specjalne wymagania :
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) :
  • Własna propozycja zestawu :
  • Inne :

Widzę, że pomysł wszedł w życie. Dzięki!

• Popieram 6
  • 2 tygodnie później...

Nie licząc propozycji wyżej, to przychodzi mi coś jeszcze do głowy. Często musimy tłumaczyć, dlaczego nie pakuje się zestawu do budżetowej obudowy, ewentualnie piekarnika typu Logic. Czy udałoby się stworzyć jeden, przypięty temat, gdzie ta kwestia byłaby dokładnie wyjaśniona?