Skocz do zawartości

Propozycje zmian na forum

Recommended Posts

Proponuję wzór, który powinny wypełniać osoby proszące o propozycję nowego zasilacza. Myślę, że z pewnością ułatwiłby on pracę.

Budżet:

Konfiguracja sprzętowa: (musimy wiedzieć, do jakiego zestawu trzeba dobrać PSU).

Specjalne wymagania: (np. pasywny system chłodzenia, modularne okablowanie, itp.).

Podobnie można zrobić z obudowami. ;)

• Popieram 4

Sęk w tym, że wzór nie zawsze jest potrzebny. Bardzo często (no, może nie tak bardzo, ale jednak) sam użytkownik wypisze wszystko co potrzebne, w dość schludny sposób, więc po czorta nakazywać takiemu wzoru. Do tego dochodzi fakt, że czasem temat zabrnie za głęboko i użytkownicy się dopytają o to co potrzeba, bądź sami zareagują wiadomością z prośbą o dostosowanie się do wzoru.
Jakby nie patrzeć, w większości sytuacji nie ma potrzeby aby moderator interweniował, ale jeśli taka się nadarzy to jest to przestrzegane.

Niemniej, wzór rzecz pomocna, przyda się i w zasilaczach.

• Popieram 2

I po co to? 

Wzór podany jest. Nie każdy takowego potrzebuje, nie zawsze jest taki wskazany. Są osoby które nie mieszczą się w ramówce wzoru ze swoim problemem/pytaniem, inne osoby potrafią się wysłowić i wszystko dobrze opisać bez wzoru. Dla pozostałych, jak wspominałem, taki szablon jest udostępniony. Innymi słowy, mnóstwo kodowania na nic ;)

• Popieram 2

Nie każdy zgłasza się do nas, bo nie może przejść bossa w grze.

Oh, aż mi się Prince of Persia z 89, GTA i Mafia przypomina :P 

Wystarcza przecież edytor tekstu ze sprawdzaniem pisowni :) Jeśli ktoś to olewa to prędzej czy później jakiś mod tam zaglądnie i poprawi, umieści ostrzeżenie itd. Nie jest przecież tak że jak post razi na odległość słowotwórstwem typu: włancznik, wogule, wsumie, krutko, obódowa :rotfl:  to nas spetryfikuje patrząc na to.

Jak już się uprzeć można stworzyć grupę "legion/oddział" (skrzywienie po służbie  :P )  pod dowództwem Sida "Grammar Nazi", którzy będą mieli możliwość tylko i wyłącznie edycji postów w celu poprawy ich pisowni.  Taki tam luźny pomysł, żeby nie było że off-top.

Edytowane przez sajmon154

po co wklejać do działu z ortografią

Na początek, Ekspert nie może korygować czyichś postów, jedynie swoje. Następnie, ludziom którzy chodziliby po forum w celu tylko i wyłącznie poprawiania postów trzeba by słono płacić, bo byłaby to wielka mordęga.
Kiedyś wspominałem, czy nie znalazłby się ktoś kto poprowadziłby statystykę wew. tematu MiTO bo ten bardzo dobrze porządkuje "jakość" błędów. Osobiście za skrajne niedbalstwo i ogromne błędy wylatuję z bloczkiem, niektóre mniejsze kreślę, inne zostawiam niech utoną w gąszczu forum bo nie będę tu siedzieć na etacie i poprawiać za ludzi spacje i przecinki.

Idea tematu, jak wielokrotnie powtarzano, jest taka aby naświetlała kto jest tam z przypadku bo się machnął, a kto jest imbecylem i leniem który ma uczulenie na znaki diakrytyczne i poprawną pisownię - do tego, nadal się temat sprawdza. 

Można się zapoznać z danymi osobami, czy jest to u nich "wypadek przy pracy" czy raczej typowe niechlujstwo za które warto przypomnieć regulamin i "zmotywować" do chcenia. 

Ogólnie działa to bardzo sprawnie, zredukowana do minimum jest sytuacja gdzie punkt dostaje ktoś kto zwyczajnie kliknął klawisz obok z przypadku ani nie ma zażaleń na "bo ja punkta za ortografię dostałem, co za mod..." jeśli ktoś ósmy raz z rzędu pisze wogule, natomiast osoby nagminnie olewające najbardziej podstawowe zasady, które wprost utrudniają czytanie, spotykają się z reakcją.

Także o to bym się nie martwił. Jak kogoś boli, że leci tam tyle reputacji za byle pierdnięcie, to można rozważyć zablokowanie jej w tamtym temacie, a ja sam chętnie przypomnę w samym MiTO, że to nie temat do wrzucania cytatów jak ktoś ogonka nie dał, albo zrobił typosa (bo nadgorliwość gorsza...).

• Popieram 2

Sid, jak dobrze rozumiem, uważasz że nie ma większego problemu i Wy(jako moderatorzy) macie odpowiednie narzędzia żeby za ignorancję w stosunku do ortografii, karać? Jeśli tak to nie ma sprawy.
Natomiast ostatni w Mozilli dzieje mi się dziwna rzecz na SB a mianowicie, niektóre wiadomości zostają nad linią okna, do wpisywania tekstu, tutaj to ładnie widać: http://zapodaj.net/438cdd34a0a99.bmp.html

Edit:
Poprawiłem. Pewnie że tak, jak gdybyś mi teraz dał ostrzeżenie to uznałbym to za odpowiednie, bo wiem że sam ideałem na tej płaszczyźnie nie jestem, a jak ktoś czuje bat nad głową to jest uważniejszy.

Edytowane przez neoool
  • 2 tygodnie później...

Moim zdaniem konieczne jest ogarnięcie działu "telefony komórkowe". Właściwie co drugi temat to wojna "Android vs WP". Warto by było również wprowadzić jakiś wzór, np.:

Budżet:

Do czego wykorzystujesz telefon:

Preferowany system operacyjny:

Specjalne wymagania:

Własna propozycja:

EDIT:

Przecież wzór jest, gorzej ze stosowaniem się do niego. :/

Edytowane przez Tycha
  • Popieram 1

Zdajemy sobie sprawę z tego co się dzieje w tym dziale. Już od dłuższego czasu szukamy odpowiedniej osoby na stanowisko Eksperta w tym dziale, niestety bez rezultatów. Jedyna ogarnięta osoba, która nadawałaby się na to stanowisko, nie chce się zgodzić przyjąć rangę. 

Cały czas staramy się doprowadzić ten dział do należytego porządku.

• 2 tygodnie później...
Gość Kotecek

Propozycje od Kotecka:

1. Dobrze by było umieścić opcje "Usuń konto". Takie cos jest na innych stronach/portalach/forach i działa całkiem sprawnie. ja mam usuwane od 19 listopada 2013r... jest 22 lutego 2014r. a ja moge dalej się zalogować.

2. Dobrze by było aby moderatorzy forum nie obrażali użytkowników i im nie ubliżali, co jednak się zdaża. Skoro wszyscy mają respektowac regulamin to oni tez powinni. Pown powyżej jest idealnym przykładem. Drachenfes trochę lepszy ale tez kultura mu czasem szwankuje.

Edytowane przez Kotecek
  • Popieram 1

ja mam usuwane od 19 listopada 2013r... jest 22 lutego 2014r. a ja moge dalej się zalogować.

Mogę Ci dać bana, będziesz miał problem z logowaniem na forum z głowy.

Skoro w listopadzie napisałeś do redakcji prośbę o usunięcie konta, jak tak bardzo Ci się tutaj nie podoba, to po jaką cholerę się logujesz?

kultura mu czasem szwankuje.

Jak się czyta posty takich typów jak Ty, to wszystkim kultura zaczyna "szwankować"...

• Popieram 9