rap_r 650 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Płyta zbytnio do OC się nie nadaje, ale spróbować można. Myślę, że ten procesor (w zależności od egzemplarza, chłodzenia i ogólnego przewiewu w obudowie) można na 3.5-3.8 podkręcić. Oczywiście chodzi mi o podkręcenie bez podbijania napięć. Zrobisz to mnożnikiem w biosie. Poradników nie brakuje, ale jakbyś miał problemy, to pomożemy. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez rap_r Cytuj Link to post Share on other sites
Hirux 0 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Nie wiem jak się za to zabrać ale jeżeli mówisz , że płyta się nie nadaje to nie będę się bawił chyba . Cytuj Link to post Share on other sites
Shakal47 0 Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Panowie jak zrobić rzetelny przydatny wszystkim test HD 7870 któego kupiłem ?chciałbym żeby wyniki były porównywane dla wszystkich, którzy by chcieli się czegoś o tej karcie Dowiedzieć.Pomóżcie proszę podając jakieś programy testujące Kartę graficzna GPU, MEM,ew mogę podkręcić procka by dać szersze spektrum wyników lecz ktoś musiałby mnie posterować. Wszystko To zróbmy dla Ludzi Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 przecież są już testy tej karty w 3dmark11 i info o OC, głośności(tu każdy jest subiektywny, bo raczej nie ma przyrządów) i temp.... pisz co Ci się podoba, a myślisz, że komuś się przyda skoro przejawiasz takie chęci... Cytuj Link to post Share on other sites
Hirux 0 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Płyta zbytnio do OC się nie nadaje, ale spróbować można. Myślę, że ten procesor (w zależności od egzemplarza, chłodzenia i ogólnego przewiewu w obudowie) można na 3.5-3.8 podkręcić. Oczywiście chodzi mi o podkręcenie bez podbijania napięć. Zrobisz to mnożnikiem w biosie. Poradników nie brakuje, ale jakbyś miał problemy, to pomożemy. Mnożnikiem czyli to 200 x 15 ? Jeżeli tak to próbowałem zmienić 200 na 210 i jak włączałem kompa to błąd wyskakiwał. Cytuj Link to post Share on other sites
rap_r 650 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Mnożnikiem czyli to 200 x 15 ? Jeżeli tak to próbowałem zmienić 200 na 210 i jak włączałem kompa to błąd wyskakiwał. Z tego co piszesz to kręciłeś szyną, a nie mnożnikiem. Zmień pogrubione na 16-17f (w biosie powinno się to nazywać 'CPU multiplier' lub podobnie) i przetestuj programem OCCT przez minimum pół godziny monitorując temperatury CPU. Jeśli nie wywali błędu możesz podkręcać stopniowo wyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
Shakal47 0 Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Więc Karta Powala 4890PCS+ 1 GB DDR5 Powercolor którego miałem I o to Chodziło.Program MSI Kombustor 2.3 Pokazuje prawie dwukrotne zwiększenie FPS podczas testów z średnimi i dużymi rozdzielczościami .+ Cichsza , Podczas "zamęczania" o wiele cichsza + Mniejszy pobór mocy w porównaniu do Mojej Poprzedniej + Piny od Zasilania po Boku a Nie z Tyłu co ułatwia mi montaż + 35 stopni przy przeglądarkach Idle zwanie przeze mnie.+ 57 Stopni to max jaki na razie Odnotowałem Jeśli testy są to nie wrzucam swoich niefachowych Pozdrawiam Szczególnie tych dzięki którym ją kupiłem Wydaje się dobrym Wyborem na Przyszłość szczególnie gdy są 3 Lata gwarancji Pozdrawiam I Narazie Cytuj Link to post Share on other sites
slabon 19 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Mogłeś zapodać wynik 3Dmarka 11.Ogólnie jak masz dwukrotne lepszą kartę od poprzedniej to pewnie jesteś z tej karty zadowolony .Pozdrawiam. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez slabon Cytuj Link to post Share on other sites
Hirux 0 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Z tego co piszesz to kręciłeś szyną, a nie mnożnikiem. Zmień pogrubione na 16-17f (w biosie powinno się to nazywać 'CPU multiplier' lub podobnie) i przetestuj programem OCCT przez minimum pół godziny monitorując temperatury CPU. Jeśli nie wywali błędu możesz podkręcać stopniowo wyżej. Niestety ale nie mam nic takiego jak "CPU multiplier" i nic podobnego. Czy ten poradnik http://forum.benchmark.pl/topic/16471-podkrecanie-amd-poradnik-dla-laikow/ będzie dobry dla początkującego ? I czy wszystko mam ustawiać tak jak tam jest napisane w tej MSI ? Ja mam procek AMD Phenom ii x4 960t BE , więc raczej to sie nie nadaje , jeżeli ktoś by mógł mi pomóc jak bezpiecznie podkręcić procek. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez Hirux Cytuj Link to post Share on other sites
rap_r 650 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Jeśli nie "Cpu multiplier' to powinno być 'CPU Ratio'. Domyślna wartość u Ciebie to x15 (200x15=3200 MHz). Cytuj Link to post Share on other sites
Hirux 0 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 No CPU Ratio akurat mam i powiedz mi co mam tam zmienić ja mam tam 200x15=3000 Cytuj Link to post Share on other sites
rap_r 650 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Zmieniasz na x16 lub x17 i testujesz np. programem OCCT. Oczywiście monitorujesz także temperaturę procesora. Cytuj Link to post Share on other sites
adam09626 57 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Panowie jak zrobić rzetelny przydatny wszystkim test HD 7870 któego kupiłem ? chciałbym żeby wyniki były porównywane dla wszystkich, którzy by chcieli się czegoś o tej karcie Dowiedzieć. Pomóżcie proszę podając jakieś programy testujące Kartę graficzna GPU, MEM, ew mogę podkręcić procka by dać szersze spektrum wyników lecz ktoś musiałby mnie posterować. Wszystko To zróbmy dla Ludzi Sprawdź wydajność w 3dMark 11, zrób jakieś OC i wstaw wynik z jakimś komentarzem do wątku http://forum.benchmark.pl/topic/4957-podkr%C4%99canie-kart-graficznych-jaki-masz-wynik/page-28?do=findComment&comment=816621 Tam masz też mój dzisiejszy wynik tej samej karty Cytuj Link to post Share on other sites
Hirux 0 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Zmieniasz na x16 lub x17 i testujesz np. programem OCCT. Oczywiście monitorujesz także temperaturę procesora. Zmieniłem na x16 , po 10 minutach w OCCT przy 100% obciążeniu procesora miałem 42-43 stopnie i nic nie wskazywało , że będzie więcej . Komputer chodził stabilnie , chciałbym przypomnieć iż używam chłodzenia które dostałem razem z prockiem czyli fabryczne. Czy mogę kręcić dalej i czy wpłynie to na płynność w grach ? Cytuj Link to post Share on other sites
rap_r 650 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Jeśli wszystko było ok, to mnożnik dalej w górę i test. Chciałem tylko zaznaczyć, że 10 minut to za mało. Pół godziny przynajmniej ustaw. Aha, jeszcze jedno. Testuj pod zakładką CPU:OCCT i wybierz duży zestaw danych (large data set). Cytuj Link to post Share on other sites
Hirux 0 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ok , a więc po 30 minutach temperatura procesora nie przekroczyła 45 stopni . I nadal nie widzę zadnych problemow , komputer chodzi płynnie. Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 KOLEGO tak jedź dalej możesz przeskakiwać o dwa bo nie którzy po oc w idle mają po 42c. Cytuj Link to post Share on other sites
Hirux 0 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Boję się tylko że na tym chłodzeniu standardowym nie wytrzyma , chociaż tak jak mi pokazywało temperatury w OCCT i CPUID Hardware Monitor to max 45 stopni po 30 minutach . Teraz mam ustawione na 200x 17 = 3400 , brac więcej ? Cytuj Link to post Share on other sites
WujkuNieBijKota 192 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Bierz. Testuj. sprawdzaj temperatury i pytaj... Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 spróboj do 3.6ghz posprawdzaj dużej,jak nie będzie stabilośći to sie obniży proponuje nowe chłodzenie jak będzie kicha około 70zł silentium he924 fajny i tani sam posiadam. Cytuj Link to post Share on other sites
Hirux 0 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Właśnie leci 22 minuta na 3.6 ghz , temperatury od 10 minut stoja na 45-47 . Komputer chodzi stabilnie , Nawet w grach już na 3.4 ghz widać było różnice . A jeżeli będzie chodził niestabilnie to oznacza ze tego procka wyżej się już nie da ? Edytowane 14 Stycznia 2013 przez Hirux Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 tzn.że wtedy możesz próbować podbić napięcie,ale narazie się tym nie baw,tym bardziej że wzrost napięcia podniesie Ci temp.a ty masz stockowy cooler.Zostaw sobie na 3.6ghz i luz. Cytuj Link to post Share on other sites
Hirux 0 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Mam jeszcze jedno pytanie , czy jeżeli zakupię silentium he924 to będę mógł kręcić więcej ? Cytuj Link to post Share on other sites
WujkuNieBijKota 192 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Prawdopodobnie tak. Rzekłbym na pewno. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez WujkuNieBijKota Cytuj Link to post Share on other sites
rap_r 650 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Po dokupieniu chłodzenia można będzie podkręcać z podniesieniem napięcia. Jedyny mankament to płyta główna. Słaba, niechłodzona sekcja zasilania może skutecznie ograniczyć OC. Ale najpierw sprawdź jakie maksymalne taktowanie uda Ci się osiągnąć bez zmian napięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts