mihau99 0 Napisano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Witam, na co dzień mam podłączony do komputera zamiast monitora TV 32 calowy. Kilka dni temu zmieniłem kartę graficzna z gtx 460 na hd 7870 i ponownie zauważyłem, że jest różnica w wyświetlanym obrazie. Na kartach Nvidii pulpit, wszystkie czcionki i ikony są wyraźniejsze, obraz jest bardziej ostry a na kartach AMD wszystko jest lekko zamazane. Różnicę tą nie tylko widać w porównaniu do tych kart ale w przeszłości podłączone miałem karty hd 4550, hd 5770, hd 6870, 8800 gts, gtx 280. Geforce wyświetlały ładny, wyraźny obraz a Radeony lekko zamazany. Wie ktoś może co jest przyczyną tego? Da się to jakoś poprawić? Dodam jeszcze, że TV podłaczony jest za pomocą kabla d-sub i przejściówki dvi - d-sub. Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 zmień na kabel HDMI lub DVI.. Cytuj Link to post Share on other sites
mihau99 0 Napisano 7 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Na kablu hdmi jest jeszcze gorzej a wejścia dvi nie posiada mój TV. Na tym samym kablu na kartach Nvidii jest ok, tylko na radeonach tak się dzieje. Cytuj Link to post Share on other sites
kory2 24 Napisano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Każda grafika posiada inne ustawienia i oprogramowanie dla wyświetlanego obrazu. Pobaw się sterownikami a uzyskasz efekt tylko taki jaki chcesz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Nic podobnego coś masz skopane w ustawieniach ja również mam radeona 7870 i obraz jest ostry jak żyleta wcześniej miałem gtx 260 na którym również było nieźle ale na radeonie zdecydowanie obraz jest wyraźniejszy i bardziej ostry 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mihau99 0 Napisano 7 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 W CCC przestawiałem wszystko co możliwe i nie było poprawy. Znalazłem w internecie pojęcie "overscan" ale nie wiem do czego to służy dokładnie i jak zmienić ustawienie tego. Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 a ja jestem na 99% pewny, że po hdmi będzie lepszy obraz. Cytuj Link to post Share on other sites
xPOW3Rx 90 Napisano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 no przecież pisał że jest gorszy? Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Ja się troszkę zgodze z kolegą,też jestem po wymianie z gtx470 na hd 7970 i nie jest to samo,nawet głupi pulpit i ikony są inne jakby brzydsze,filmy też mają inne kolory,sprawdź u siebie ilość HZ na ile masz ustawione bo u mnie po pierwszym włożeniu karty była masakra dopóki nie przestawiłem,później miałem problem z dopasowaniem wielkośći obraz do monitora i TV po rozciąganiu w Monitorze była lipa,dopiero użyłem opcji ATI,wejdź w moje płaskie panele cyfrowe i zobacz na skalowanie,to mi wyostrzyło czionki mimo że i tak jest INACZEJ niż na Nvidii. Cytuj Link to post Share on other sites
fantomaz 64 Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 U mnie było podobnie, ale to przez kabel d-sub, kombinowanie z ustawieniami nic nie dalo, zmiana na kabel DVI pomogła, ale też dziwne bo na jednym kablu DVI miałem zamazany a na drugim ostry. Kabel kablowi nie równy ? xD Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Po HDMI lub cyfrowym DVI jakość zawsze będzie lepsza niż po D-Sub, jak ktoś twierdzi inaczej to albo nie umie ocenić jakości albo nie potrafi ustawić jasności i nasycenia kolorów w monitorze/tv lub sterownikach. Po D-Su lub analogowym DVI sygnał jest konwertowany z cyfrowego na analogowy i jeśli używamy monitora/tv LCD (lub plazmy) to ponownie sygnał jest konwertowany do z analogowego na cyfrowy. Każda taka konwersja to utrata jakości plus utrata jakości wynikająca z zakłóceń które kabel zbiera jak antena. D-Sub to syf który lata świetności ma dawno (>10 lat) za sobą jak tylko się da należało by używać sygnału cyfrowego (hdmi, dvi). Jeśli na analogu obraz jest rozmazany na jednej karcie a ostrzejszy na drugiej to winne są przetworniki cyfrowo-analogowe na Radeonie. Widocznie uznali że nie opłaca się pakować do nowoczesnych kart drogich przetworników skoro i tak nikt już tego nie używa, kiedyś (dawno dawno temu) Radeony miały po analogu bardzo dobrą jakość zbliżoną do kart Matroxa. Edytowane 8 Grudnia 2012 przez Fenio Cytuj Link to post Share on other sites
mihau99 0 Napisano 8 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Po hdmi kolory jedynie są ładniejsze, jest więcej czerni ale ogólna jakość jest kiepska. Wydaje mi się, że obraz jest zbyt wyraźny, czcionki nie są zaokrąglone tylko takie jakieś kanciaste. Sprawdzałem jeszcze jak wygląda obraz na gpu wbudowanym w mojego i5 3570k, jest lepiej niż na radeonie ale to nie to co na kartach nvidii. Spróbuje jeszcze zakupić lepszej jakości kabel, myślę nad czymś takim: http://allegro.pl/kabel-dvi-vga-d-sub-bandridge-bcl1502-2m-i2846126993.html Cytuj Link to post Share on other sites
reenstix 12 Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Co ty w ogóle wypisujesz ? Teraz okazuje się, że po HDMI obraz masz za ostry tak ? Ten kabel to nic ci nie da, bo tak jak pisali wyżej zmienia on sygnał cyfrowy na analogowy i rozmazuje obraz. Podłącz jeszcze raz po HDMI i w ustawieniach telewizora wyłącz wyostrzanie krawędzi jeżeli takowe masz - jeśli nie to zmniejsz ostrość ! Cytuj Link to post Share on other sites
mihau99 0 Napisano 8 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Może źle mnie zrozumiałeś, obraz był gorszej jakości a nie bardziej niewyraźny. Po hdmi obraz jest za ostry, o zmianie parametrów TV nawet nie pomyślałem Zmniejszyłem ostrość, jest lepiej ale to jeszcze nie to. Cytuj Link to post Share on other sites
reenstix 12 Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Czyli jednak problem tkwi w ostrości telewizora. Poszukaj jeszcze jakiejś opcji typu "poprawa krawędzi", bo to one zazwyczaj nadmiernie wyostrzają obraz. A czy w ogóle swój telewizor na po takim podłączeniu kalibrowałeś ? Pewnie nie skoro nie jesteś zadowolony z obrazu. Poczytaj sobie to: http://www.trochetechniki.pl/Kalibracja-telewizora-krok-po-kroku,t,2116.html Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Akurat na radeonach jakość obrazu jest lepsza więc coś u ciebie nie ok Cytuj Link to post Share on other sites
vocalset 0 Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Pewnie masz kiepsko skaliborwany TV, radze poczytac na forach jak ustawic obraz na Twoim modelu a nie narzekac ze to wina radeona. Edytowane 8 Grudnia 2012 przez vocalset Cytuj Link to post Share on other sites
mihau99 0 Napisano 8 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Problem z ostrością dotyczy obrazu przez hdmi a mi chodzi o to dlaczego obraz przez d-suba lepiej wygląda na kartach nvidii niż na amd na tej samej konfiguracji. Instalowałem teraz system na innym komputerze, podlączyłem TV przez d-suba, gdy podczas instalacji zainstalowały się sterowniki microsoftu do karty radeon x-1300 rozdzielczość zmieniła sie na 1920x1080 i obraz był idealny. To co napisał Fenio może być przyczyną, niskiej jakości przetworniki cyfrowo-analogowe w nowszych kartach. Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 (edytowane) mi się akurat wydaje że to kwestia odbiornika (w tym przypadku TV) ja mam podłączony (jak w sigu zresztą widać) 42 cale Toshibe i u mnie jest odwrotnie, teraz akurat mam nvidie , ale jeszcze 3 miechy temu miałem radzia 4870 i obraz na radeonie, a szczególnie filmy divx, był dużo lepszy, kolory intensywniejsze, ostrość. Dodam, że nigdy nie bawiłem się ustawieniami, all standard a i mam kabel dvi-hdmi Edytowane 8 Grudnia 2012 przez k0chan Cytuj Link to post Share on other sites
Znawca 6 Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Akurat na radeonach jakość obrazu jest lepsza więc coś u ciebie nie ok Jak widać po tym przykładzie nie jest to prawdą niestety 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mihau99 0 Napisano 8 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Zrobiłem mały teścik na tych samych ustawieniach TV: - hd 7870 przez hdmi w paint linia o grubości 1 piksel wydaje się podwójna - hd 7870 przez d-sub w paint linia o grubości 1 piksel wydaje się lekko niewyraźna - x1300 przez d-sub na sterownikach microsoftu obraz jest taki jak na kartach nvidii czyli ok. Cytuj Link to post Share on other sites
pawelek198 7 Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Jak widać po tym przykładzie nie jest to prawdą niestety Tylko w tym przykładzie nie mamy do czynienia z jakością, a z jakimś problemem/wadą. Jak można mówić o jakości jak jest to rozmazane? To przecież ewidentnie coś nie tak jest. Ja sam mam podłączony komputer do telewizora i miałem nvidię, radeona i teraz radeona i nie miałem nigdy takich problemów. Ostatnio kumplowi podłączałem kompa z radeonem pod tv (dość stary LG) i nie było problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
mihau99 0 Napisano 8 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Problem chyba rozwiązany, pozmieniałem ustawienia wyświetlania obrazu w TV, w połączeniu przez hdmi zmieniłem w rozmiarze obrazu z 16:9 na dopasowane do ekranu, zmniejszyłem ostrość do zera i wyłączyłem uwydatnianie krawędzi. Obraz jest dużo lepszy niż przez d-sub na kartach nvidii, w końcu cyfrowe połączenie.Co do połączenia przez d-sub zmniejszyłem gładkość, jakość się polepszyła ale nie do końca. Zostaje przy hdmi skoro już poprawnie wyświetla obraz. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 (edytowane) To jeszcze włącz czcionki ClearType i dopasuj ich wyświetlanie z poziomu Windowsa. http://windows.microsoft.com/pl-PL/windows7/make-text-easier-to-read-using-cleartype Edytowane 8 Grudnia 2012 przez Fenio Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Czyli według ciebie obraz jest lepszy na radeonie czy geforce? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts