GAMER G1 137 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Potrzebuję 128 GB, niestety więcej nie obsłuży, dziwne że intel nawet do 256 GB a amd do 128 GB Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Na koniec moja mała rada dla Ciebie @GAMER G1: do Black Friday 2024 już bliżej niż dalej. Ryzeny 7000X3D będą masowo czyszczone wtedy, bo po premierze 9000X3D dostawy Zen4 zaczną spadać, a wraz z nimi cena może zacząć rosnąć. 128 GB to już rejony Threadrippera. Niestety, pod zestaw kości 4x32 potrzeba głębiej sięgnąć do kieszeni https://www.proshop.pl/RAM/GSkill-Zeta-R5-Neo-DDR5-6000-128GB-CL30-Quad-Channel-4-pcs-AMD-EXPO-Czarny/3257470 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Przy 128 GB to wszędzie są problemy, przy czym w ryzenach 7xxx jest trochę większe ryzyko na słaby IMC i wtedy potrzeba odesłać procka. 256 GB na chwilę obecną to nie słyszałem by w konsumencką platformę pakować, są czasem kity 192 GB. Cytuj Link to post Share on other sites
GAMER G1 137 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 4 minuty temu, Adames napisał: Przy 128 GB to wszędzie są problemy, przy czym w ryzenach 7xxx jest trochę większe ryzyko na słaby IMC i wtedy potrzeba odesłać procka. 256 GB na chwilę obecną to nie słyszałem by w konsumencką platformę pakować, są czasem kity 192 GB. Czyli lepiej nie brać 128 GB? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Najlepiej wziąć 128, zobaczyć czy działa (będzie od razu widać) i wtedy gdy były problemy odsyłać. Zestawy 6000/30 4x32 też przechodzą certyfikacjie Cytuj Link to post Share on other sites
GAMER G1 137 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia A te EXPO ram warto brać? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Do 7000X3D, w układzie na 4 kości? Tylko i wyłącznie. Cytuj Link to post Share on other sites
GAMER G1 137 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Oki, a dla 7950x3d? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 7950X3D jest procesorem z rodziny Ryzen 7000X3D. Cytuj Link to post Share on other sites
GAMER G1 137 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Mam okazję kupić za 800 zł od dobrego kolegi, który prowadzi firmę i wymienia PC średnio 1 na 6 miesięcy. Coś takiego https://www.x-kom.pl/p/1116193-pamiec-ram-ddr5-kingston-fury-64gb-2x32gb-6000mhz-cl36-beast-rgb-expo.html 4 kości. Warto? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 6000/36 to nie są złe kości (sam mam dokładnie te tyle że 2x16) ale nie są to najszybsze moduły. Wszystko zależy od ceny. Cytuj Link to post Share on other sites
GAMER G1 137 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia A jakie do 3 tysięcy byś doradził? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Leci świeżutki update dla Biosów pod Zen5, pompujący więcej papu przez PBO https://videocardz.com/press-release/msi-unveils-pbo-enhanced-mode-delivering-up-to-15-higher-performance-for-ryzen-9000-series Ponoć do 15% zysku w wydajności... Cytuj Link to post Share on other sites
GAMER G1 137 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Co myślisz o tych Ramach, jakie wziąć? Odpuszczę sobie nową generację ryzen 9000 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Niestety, nadal w robocie jestem i niezbyt mam czas szukać po ceneŁo. Możesz wejść na stronę msi B650 Tomahawk i zobacz na liście QVL które modele przyszły testy @5600 MHz w układzie 4x32 Cytuj Link to post Share on other sites
GAMER G1 137 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Sorry, myślałem, że masz wolne. Nie będę już Ci truł Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 9 godzin temu, GAMER G1 napisał: Czyli lepiej nie brać 128 GB? Jeżeli tyle nie potrzebujesz to lepiej nie brać aż tyle do maszyny konsumenckiej. To same problemy i bywa kłopotliwe uzyskanie stabilności i sensownej szybkości, niezależnie czy to Intel czy AMD. 3 godziny temu, Rebelmind napisał: Możesz wejść na stronę msi B650 Tomahawk i zobacz na liście QVL które modele przyszły testy @5600 MHz w układzie 4x32 Tylko to nie daje żadnej gwarancji, że ruszy. Sam miałem 13900K + Asus ProArt z790 -> nie, nie wystarczyło odpalić profilu XMP, tutaj ręcznie potrzeba było podnieść odrobinkę napięcie na IMC by stabilnie to chciało gadać na 5200 MT/s. Przypomnę tylko, że akurat procki intela jednak odrobinkę lepiej tolerują szybkie pamięci. Miałem też przypadek, kiedy to trafiłem Ryzena 9 7950X z paździerzowym IMC, ten miał problem by ruszyć 2x32 GB jakkolwiek stabilnie ponad 5200 MT/s, tutaj po prostu wymieniłem procka i nagle pięknie śmigało z 6000 MT/s cl30. Loteria po prostu. Jeżeli jednak potrzebujesz tej ilości RAM do pracy to śmiało, tylko szykuj się na ewentualną ręczną regulację tego jeżeli chcesz by to działało w miarę szybko, bo rzadko to chce działać od tak prosto z pudełka. Cytuj Link to post Share on other sites
Gryphus 4426 Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Ja swego czasu w B550 Tomahawk aby mieć obsługę 128 GB musiałem aktualizować Uefi i od strzała działały Ballistici (marka [*]), ale faktycznie, może być potrzebne manualne ustawianie. Do wirtualizacji nie lepiej kupić serwer? Jeśli to mają być maszyny do jakichś podstawowych testów to 64 GB RAM wystarczy a jak więcej to bym poszedł w serwer nawet używany. Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia @Gryphus DDR4 to inna bajka, one po tylu latach udoskonalania IMC i biosu prostu działają. Możesz wziąć 4 różne kości po prostu odpalić XMP jednej z nich - spora szansa, że ruszy od strzała i będzie stabilnie hasało. Przy ddr5 takie coś nie przejdzie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gryphus 4426 Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia @Adamesaha, okej. No z DDR5 nie mam doświadczenia Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Koleżanki i koledzy, szykuje się powtórka premiery Zen5! Jestem gotowy zaryzykować stwierdzenie, że przynajmniej kilka większych redakcji powtórzy premierowe testy Ryzen 9000. O ile linkowany wcześniej Bios update z nową wersja PBO (mający rzekomo podnosić wydajność dwucyfrowo) to wciąż OC tak drugi temat już nie. https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-9000-gaming-performance-may-be-affected-by-a-windows-bug Włączając świeże konto w Win 11, z uprawnieniami superadmina skutkuje średnim wzrostem wydajności o 4-5%. Przyrosty są notowane nawet dla Zen4 ale już skromniejsze. Z uwzględnieniem fixa, na nowym profilu PBO Zen5 względem Zen4 sumarycznie powinien wyjść ~20% szybszy średnio. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gryphus 4426 Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Może to co napiszę @Rebelmindbędzie powodem do śmiechu, ale wrażenie mam od kilku dobrych lat, że M$ gra z Intelem. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Dlaczego powody do śmiechu, intel przecież miał przez to jeden z pozwów który dodatkowo przegrał (poszłi na ugodę) @Gryphustu masz o parkowaniu rdzeni świeży test https://ithardware.pl/testyirecenzje/amd_ryzen_9_9900x_test_parkowania_rdzeni-34516.html Na 7950X3D różnice będą większe. Cytuj Link to post Share on other sites
Gryphus 4426 Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia A tego nie wiedziałem, jak mówiłem ostatnio przy dyskusji ze znajomymi, to że jestem amdowcem i dlatego tak mówię. Doszedłem do wniosku, że kupię ryzen 7 7800x3d i będzie spokój, jak proponowałeś Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Ale nadal 4x32 GB DDR5? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts