Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

W dniu 7.11.2024 o 10:48, Rebelmind napisał:

7800X3D - schodzi z 1% low poniżej wymaganego progu kl/s (240/360)

aha! jeszcze jedna uwaga.

Mierzysz 1% low afterburnerem?

Bo generalnie to powinno się każdorazowo benchmark od nowa puszczać gdy:

1. otwieramy tabelę

2. gniemy i mamy death cam

To takie momenty - zwłaszcza ten 1 dość częsty "tick" mogący wpisywać się w zasadę 1% FPSów.

Dlaczego?

Bo te dwie sytuacje mogą zjechać FPSy o 1/2 nawet i takie momenty, i ówczesne FPSy, powinno się wykluczać z pomiarów.

Edytowane przez wid3l3c
  • Lubię to 1

MSI AB nie działa z 9800X3D jakby to kogoś interere. Wkurza mnie to trochę. Poza tym procek spoko.

@ernorator u ciebie też on screen monitoring sie posrauo?

Na razie testuje ustawienia - PBO on, CU -25 na wszystkich rdzeniach, +200MHz na częstotliwości i na razie w grach i aplikacjach stabilnie. W CB23 około 5370MHz i 23600 pkt.

Edytowane przez joker5513
  • Lubię to 4

Tak, nie ma cpu na OSD z AB. Włączam sobie OSD z HWinfo. 

Nauczyłem się przy okazji, że na DDR5 jest układ kontroli napięcia PMIC a to z okazji tego, że ASRock na ostatnim updacie BIOSU usuną opcję odblokowania zablokowanego PMIC. Więc Lexary Ares mają max napięcie 1.43v co wystarczy na 6000/6200 z normalnymi timingami albo 7200 na luźnych ale wyżej nie ma papu i się sypą. Gdzie na w starszych BIOSach można było je puszczać na 8000 z VDD 1.55v (trzeba dmuchać na ram wtedy).

@ju-rek tam właśnie już zapina 6600 na 1:1 z ciasnymi timingami. 

Tymczasem w cieniu premiery 9800X3D pojawia się 7600X3D

https://www.youtube.com/watch?v=Awz_CG2320E&pp=ygUHNzYwMHgzZA%3D%3D

du*y nie urywa wydajnościowo (poziom 5700X3D/5800X3D) - nie sposób określić jego przyszłości. Zależnie od wyceny i dostępności.

• Lubię to 1
Godzinę temu, Rebelmind napisał:

8400 cl34 G2, które Jureczku masz kostki? Kręci się 9800X3D?

FF3D532G8000HC38DDC01 

Takie PBO +200 CO do -30 all core, przy dobrych sztukach, albo eCLK tak do 5600

Ten obecny ma ścianę na 2200 IF, spada mu wydajność, ale jedzie do mnie drugi podobno robi sprawdzone 2200 i CO -25. Tego pewnie zwrócę, albo sprzedam.

Edytowane przez ju-rek

Ta dla ostrzeżenia, jeśli ktoś zaopatrzy się w x870e/x870 od MSI to patrzcie na socket, czy nie ma defektów. Chociaż po tym to ja będę na każdy patrzył podejrzliwie. 

https://wccftech.com/amd-ryzen-7-9800x3d-cpu-am5-socket-burns-out-both-physically-damaged/

aEBxcKo.jpg

• Dzięki 3

Lepiej wyjściowo być "złej myśli" i się w najlepszym wypadku pozytywnie zaskoczyć. Poza tym, przypomnij mi @Artok proszę, które to nadchodzące CPU od konkurencji miałoby spowodować obniżki cen 9800X3D, zablokowane Arrow Lake-S?

Ja mam MSI B650 Tomahawk i lata bez problemu podkręcony do 5,4 z PBO i CO -27 na wszystkich rdzeniach. W grach trzyma all core 5415MHz w Cinebenckach 5370MHz.

Jak chcesz coś lepiej musisz kupić jakąś płytę X870 z "X3D gaming mode" albo ECLK ale to dużo pieniędzy za niewielki przyrost. Także reasumując przyzwoite B650 IMHO w zupełności wystarczy. 

• Dzięki 1

@nukalolZa 900zł masz AsRock b650 Steel Legend wifi, masz tam już pcie gen 5 pod gpu i jedno ssd w razie czego, audio lepszy trochę Realtek ALC4082:

https://www.ceneo.pl/174206922

Ale tak jak @joker5513 napisał dowolna praktycznie b650 starczy, kwestia czy potrzebujesz czegoś specjalnie na płycie, nawet tak za 600zł, Msi B650 GAMING PLUS WIFI

https://www.ceneo.pl/157713461

• Dzięki 1