Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

Godzinę temu, Adames napisał:

@Rebelmind Tak, zgadza się, jest grono osób o pewnych wymaganiach i ten produkt jest dla nich świetną ofertą. 

Ogólnie miałem na myśli, że AMD zrobiło świetnego procka, ale na razie jest mało gier i GPU, które by w realnym scenariuszu dały odczuć tą nową jakość. Po premierze RTX 5090 może to się zmieni, na razie po prostu nie widzę parcia. Jakbym składał nową maszynę to co innego.

Słowo klucz nie musisz a możesz. Wolność wyboru jest pełnią szczęścia. Jak wstanę lewą nogą to zamówię tego 9950X3D : D   

Czy są jakieś testy pokazujące prawdziwą widoczną różnice miedzy tymi nowy prockami a starymi ? Tz  1440p detale ultra , 4K ultra ?

Wiekszość testów to 1080p Low, które nie odzwierciedlają normalnych warunków podczas grania. 

Nie wiem czy jest jakikolwiek sens wymiany np mojej i5 na cpu od AMD do gier 1440p i karty graficznej ze średniej półki RTX5070 albo RX 8900XT.

Godzinę temu, wrobel_krk napisał:

Masz https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-9800x3d-test-recenzja-opinia-wydajnosc-gry?page=0,55

Na pure testy w ulta i z rt w 1080p/1440p/4k i są naprawdę duże różnice. Wiadomo z 4090 ale nawet że słabsza karta ten proc robi różnicę. Nie wiem czy będzie 8900xt wątpię.

No tak , przyrosty nawet w 1440p są dosyć spore. Ale póki co zmiana mojej platformy jest raczej mało opłacalna, lepiej już w przyszłości zainwestować w i7 14700K .

@wrobel_krk Te testy z PPC trochę mało wiarygodnie czasem wyglądają.

Według PPC, Total War: Warhammer 3; 1080p ultra:
5800x3D -> 72 AVG FPS 

9800x3D -> 103 FPS
Czyli +43%   

Linus Tech Tips: TWW3; 1080p low;

5800xD -> 582 FPS

9800x3D -> 638 FPS

Czyli +10%

Gamers Nexus TWW3 1080p medium:

5080x3D -> 425 FPS

9800x3D -> 490 FPS

Czyli +15%

We wszystkich użyłem średnich FPS. Mamy trzy redakcje i jeden skrajnie odbiegający wynik. Aż kusi mnie by znów wsadzić 4090 do mojego 5800x3D i sprawdzić, który z pomiarów jest najbliższy mojemu. To nie prędzej jednak jak w przyszłym tygodniu.

• Dzięki 1
  • Popieram 1

Adames chciałeś testy z GPU na ultra   w realnym scenariuszu czyli na ultra/high nikt nie gra w TWW3 na low, jednyie cs go/ cs 2 go to się gra na low, ale tam patrzysz głownie an min fps, wklejasz z low/medium no to nie masz co porównywać do ULTRA

w ppc masz dobrany taki punkt na ultra: Total War: Warhammer III - Sartosa (2 vs 2 Siege) - stawiam że dociska CPU bardzo:)

1920x1080 / Ultra / TAA / DirectX 11

Na HU/techspot też jest średnio 1080p ultra +38%:

https://www.techspot.com/review/2915-amd-ryzen-7-9800x3d/

Toms hardware to aż + 47% high/ultra 1080p: (vs 5700x3d)

https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/amd-ryzen-7-9800x3d-review-devastating-gaming-performance/2

Na TPU tylko +17% 1080p, ale tam masz dużo gier co widać że na GPU siedzi bo rozstrzał 92-95 fps np
https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/18.html

Wiadomo będzie rozrzut zależnie od miejsca testowego i gier. Jak nabierzesz gier i miejsc siedzących na GPU to będzie mniejsza różnica.

@Kawabonga Póki nie będziesz mieć karty pokroju rtx4090 to racja nie ma co zmieniać 13600k. Jak takie GPU kupisz to pewnie już będzie 10800x3d, a taki 9800x3d za 1200zł plus płyta za 600zł ddr5 za 350zł itp, dziś w sumie za 600zł kupisz płytę pod 9800x3d i ram za 400zł 6000cl30, tylko CPU za drogie

Edytowane przez wrobel_krk
  • Lubię to 1
Godzinę temu, wrobel_krk napisał:

Adames chciałeś testy z GPU na ultra   w realnym scenariuszu czyli na ultra/high nikt nie gra w TWW3 na low, jednyie cs go/ cs 2 go to się gra na low, ale tam patrzysz głownie an min fps, wklejasz z low/medium no to nie masz co porównywać do ULTRA

Bo każdy testuje inaczej, każdy co innego, przez to wyniki są w praktyce nieweryfikowalne. Tutaj mam zgrzyt, bo czy na LOW różnice nie powinny być wyższe i bardziej zależne od CPU niż ultra, które mocniej obciąża GPU? 

Ciekawe co powiedzą tutaj nasi forumowicze, którzy niedługo odbiorą procesor. 

Każdy inaczej testuje ale masz od +17% do +50% więc już dużo, problem dziś jest taki ze RT na ultra często proporcjonalnie dociska bardziej CPU niż 300fps na low:)

Na Ultra masz np w cyberpunku więcej obiektów/samochodów/ludzi i to tez dociska CPU:) w innych grach podobnie, jak weźmiesz w total war scenę gdzie będzie 1000 na raz walczyć ludków to bardziej dociśnie jak 100:)

Może się dławić też wtedy już 5800x3d wielowątkowo w końcu to 60% plus w cb2024

Bo każdy testuje inaczej, każdy co innego, przez to wyniki są w praktyce nieweryfikowalne.

Wynika z tego, że odrzucasz wszystkie testy zrobione kiedykolwiek, bo w każdym teście istnieje prawdopodobieństwo, że parametry zostały dobrane pod dany produkt.

7 godzin temu, FeX napisał:

Wynika z tego, że odrzucasz wszystkie testy zrobione kiedykolwiek

Skądże, dostrzegam jednak że te testy są nieweryfikowalne co powinno wzbudzać czujność, kiedy liczby są podejrzane. 

Czegoś tu nie rozumiem. Po co Ci czujność przy nieweryfikowalnych Twoim zdaniem testach? Czy będziesz czujny, czy nie, nadal są nieweryfikowalne. Sam nie znasz produktu, nie testowałeś, więc na podstawie czego jesteś w stanie stwierdzić, że liczby są podejrzane? Twoje podejrzenia też są nieweryfikowalne.

• Haha 1

Panie @FeX, wszystko zaczyna się od podejrzeń.  Podejrzewałem ostatnio, że karty Nvidii są efektywniejsze w AI od Intela i AMD. Zrobiłem eksperyment i zweryfikowałem podejrzenie. Tabelka w wątku obok. Tego Ryzena 9800x3D też bym zweryfikował, tylko jakoś mi z nim może być nie po drodze, bo nieszczególnie jest to procek do pracy a z takimi mam częściej kontakt. 

52 minuty temu, marik81 napisał:

odpowiedzi dodają się wielokrotnie?

Klikasz zbyt dużo razy. Tutaj trzeba kliknąć raz i poczekać kilka(naście) sekund, aż post się poprawnie doda do wątku.