Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

7950X3D ma dwa base clocki, jeden dla  CCX (Core Complex, chip z rdzeniami) z 3D a drugi dla CCX bez cache.  To, że procek sobie mieli zegarami w górę i dół nie ma co się przejmować, jak go obciążysz mocno, to będzie trzymał stałe niższe zegary niż jak masz idle lub drobne prace. Windows pokazuje średni zegar z wszystkich rdzeni i jest niemiarodajny, bo w typowym scenariuszu pracy z "pulpitem" zawsze jakieś rdzenie sobie ustawiają tryb "sleep" by oszczędzać prąd, wtedy mają często zawrotne taktowanie na poziomie 0,8 GHz, a czasem mniej nawet.

Mnożnik zablokowany więc płyta i cpu będą sobie dobierać same w zależności od wielu parametrów. Możesz w CO albo/i PBO pogmerać i może coś się da ograniczyć. 

Sebastianowi po raz pierwszy wyszło, że na Ryzenie pamięci 6000 Mhz są deko szybsze od 7000 Mhz. 

Aczkolwiek nie przyczyniło się to do większej refleksji, a jedynie utwierdziło w przekonaniu, że miał rację (ponieważ różnica rzeczywiście nie jest duża). 

Ale np na itharware +16% względem 7800x3d lepiej niż się zapowiadało. Przy ostatnich padający to super premiera ja zaczynam składać kasę ma 9800x3d czy tam 9900x3d czas 5800x nadchodzi. Nawet z 3080 w 3440x1440 będzie czuć moc

Co do Seby widać że się przejął gadaniem o zrobił te testy porównawcze. No i chyba nie kombinował po prostu nawet w miejscówkach gdzie 14900k wymiata 9800x3d i tak jeszcze bardziej wymiata. No i procentowo podobnie jak gdzie indziej 7800x3d vs 9800x3d

Co do Seby widać że się przejął gadaniem o zrobił te testy porównawcze. No i chyba nie kombinował po prostu nawet w miejscówkach gdzie 14900k wymiata 9800x3d i tak jeszcze bardziej wymiata. No i procentowo podobnie jak gdzie indziej 7800x3d vs 9800x3d

Jak nie da rady to poczekamy Dżokiero. Ważne żeby przed BF sprzedać 7800X3D jeśli następca będzie szybko dostępny, bo coś czuję że to będzie największy hit sprzedaży BF2024.

Dalej, Seba ma w teście dwa zestawy ram, z czego ten szybszy tj 6000 cl30. Już są fabryczne do kupienia 6000 28, które będą jeszcze szybsze (a i podobno da się je jeszcze docisnąć).

No i niestety zabrakło więcej o ECLK więc czekamy aż towarzysz @ernorator

ogarnie swojego sampla.

Dla mnie bardzo pozytywne zaskoczenie, włącznie z ceną bo uważam że i za 2500 by się świetnie sprzedał.

Taaa, nowe cpu jest mocarne, tylko co z tego, skoro realne różnice w grach pomiędzy 5800X3D a 9800X3D da się wykazać wyłącznie w 1080p przy użyciu RTX 4090? 

Jak dla mnie to pass, gry w które gram albo są stare i działają z 600+ FPS, więc średnio mi zrobi różnicę czy mam 1500 FPS. Gierki wymagające mocniejszego sprzętu to jak już gram, to też nie w trybie benchmarkowym, tylko z fajerwerkami graficznymi w 1440p. Może jak pracuję, to będzie lepiej? Niespecjalnie, większość pracy, którą wykonuję na prywatnym sprzęcie bazuje na GPU a nie cpu, a zmieniać procka tylko by mógł o te 40% szybciej nic nie robić, jakoś mi się średnio widzi. 

Pewnie zmienię niedługo prywatnego 5800X3D na 14600K. Po ki grzyba? zostanie mi "odpad" po serwisie 13900K. To w sumie jedyny powód. 

• Lubię to 1

17 godzin temu, wrobel_krk napisał:

Są testy 9800x3d nawet na pure u Seby kopie tyłek Intelem a tu cisza. Forum kaput

Była rozmowa na SB przynajmniej, poza tym inne forma już zabijają deskami, tu wszystko trzeszczy ale jeszcze stoi.

42 minuty temu, Adames napisał:

Jak dla mnie to pass, gry w które gram albo są stare i działają z 600+ FPS, więc średnio mi zrobi różnicę czy mam 1500 FPS. Gierki wymagające mocniejszego sprzętu to jak już gram, to też nie w trybie benchmarkowym, tylko z fajerwerkami graficznymi w 1440p. Może jak pracuję, to będzie lepiej? Niespecjalnie, większość pracy, którą wykonuję na prywatnym sprzęcie bazuje na GPU a nie cpu, a zmieniać procka tylko by mógł o te 40% szybciej nic nie robić, jakoś mi się średnio widzi. 

Jak mawiał wieszcz "Nie jesteś targetem".

A tak serio to sam mam podobną perspektywę do twojej, co nie zmienia faktu AMD nieźle tu pozamiatało równocześnie dość dobrze sprowadzając temat zwiększonego pobór do marginesu przez dobre odprowadzanie ciepła. Gdybym celował w topkę to sam bym już rezerwował środki. Nie celuję i posiedzę jeszcze chwilę na 5700X3D, ale dla ludzi którzy w nią celują ten procesor wygląda miodnie i wcale im się nie dziwię.

• Lubię to 1
1 godzinę temu, Adames napisał:

Taaa, nowe cpu jest mocarne, tylko co z tego, skoro realne różnice w grach pomiędzy 5800X3D a 9800X3D da się wykazać wyłącznie w 1080p przy użyciu RTX 4090? 

18% masz w 4k :

https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-9800x3d-test-recenzja-opinia-wydajnosc-gry?page=0,55

Jednak już jest różnica. Wiadomo trzeba mieć 4090 ale powoli czas na zmiany z am4 nadchodzi

2 godziny temu, Adames napisał:

Się powtórzę dla Ciebie Adasiu:

Są mocno procesorowe gierki typu CS2, gdzie u mnie w 2K najszybsze obecnie CPU do tego tytułu - 7800X3D - schodzi z 1% low poniżej wymaganego progu kl/s (240/360), ale jest niedaleko. 9800X3D ma 10-15% wyższą "podłogę" więc powinien trzymać cały czas minimalny klatkaż na wymaganym przez monitor poziomie. A FYI CS2 jest bardziej popularny niż wszystkie gry z testu PurePC razem wzięte. Znam osobiście kilkunastu ludzi, którzy jakiekolwiek rozbudowy swoich komputerów robią w oparciu o wydajność w tej konkretnej grze (aczkolwiek grają ofc też w inne).

Ja jestem mega zadowolony z premiery bo może 7800x3d spadną na 1200zł na jakichś promkach podobnie jak 5800x upolowałem za 1250zł w czasach gdy chodziły po 1800zł,  wtedy 3700x gdzieś za 900zł poszedł. Goodramy 6000cl30 ddr5 32gb za 409zł, nawet jakbym się pokusił o 64 to tylko 866zł. Jakaś b650 msi za 700zł. Za 2500zł to już mogę platformę zmieniać zaczynam polować na promki:)

Edytowane przez wrobel_krk
53 minuty temu, Rebelmind napisał:

7800X3D - schodzi z 1% low poniżej wymaganego progu kl/s (240/360), ale jest niedaleko.

ale to chyba kuje bardziej ta cyferka niż realnie wpływa to na efektywność graczy.

Skoro ja (może nieco nieskromnie) ale uważam się za ponad przeciętnego skillem gracza CSa, nie ślinię się na widok 9800x3D czy nawet 7800x3D....
No dobra gram na 1728x1080, ale totalnie nie widzę sensu by gracze CS2 siedzący na czymkolwiek wydajnościowo równym 5800x3D - bo cokolwiek ala 5600/12400F to nieporozumienie, mieli uzasadnioną potrzebę zmiany, a wspomnijmy że każdy "szanujacy" xD się gracz CSa gra na kartoflanej rozdziałce...

I tak, są momenty gdzie procek zachrupie, jednakże to nie jest przyczyną tego, że wyniki są jakie są.
Od momentu przesiadki z 5600 na 5800x3D nie przypominam sobie bym zwalał wyniki na wydajność CPU, co miało miejsce wcześniej, a i nie mam wypaśnej grafy tylko nędzną 1080 ti ; ) 

Natomiast jak ktoś szuka bezdyskusyjnej wydajności - OK, rozumiem to już totalnie coś innego, ale nie ma co przeceniać nowych generacji, bo to jest w mojej ocenie  jedno wielkie hype ; )

Edytowane przez wid3l3c

Chyba że stać Cię na realizowanie tych pragnień:) Pełnia szczęścia jest jak się nie musisz ograniczać:)
Zwłaszcza ze to tylko 2500zł, co to przy np wycieczce na malediwy, czy rtx 5090 (za 10k+ pewnie)

@Rebelmind Tak, zgadza się, jest grono osób o pewnych wymaganiach i ten produkt jest dla nich świetną ofertą. 

Ogólnie miałem na myśli, że AMD zrobiło świetnego procka, ale na razie jest mało gier i GPU, które by w realnym scenariuszu dały odczuć tą nową jakość. Po premierze RTX 5090 może to się zmieni, na razie po prostu nie widzę parcia. Jakbym składał nową maszynę to co innego.

3 godziny temu, wrobel_krk napisał:

Pełnia szczęścia jest jak się nie musisz ograniczać:)

Słowo klucz nie musisz a możesz. Wolność wyboru jest pełnią szczęścia. Jak wstanę lewą nogą to zamówię tego 9950X3D : D