Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

21 godzin temu, joker5513 napisał:

Hunt po zmianie silnika jest kompletnie niewrażliwy na CPU, za to kartę chłoszcze niemiłosiernie.

W jakich ustawieniach ? U mnie zero problemów z wydajnością.

19 minut temu, r1023 napisał:

W jakich ustawieniach ? U mnie zero problemów z wydajnością.

No jak zawsze u mnie 3440x1440 - ze wszystkim na ultra bez dlss poniżej 100klatek jest, a dla tej gry to trochę przymało. Mówię ofc o updatowanej wersji po 15 sierpnia z nowym silnikiem. 

29 minut temu, joker5513 napisał:

No jak zawsze u mnie 3440x1440 - ze wszystkim na ultra bez dlss poniżej 100klatek jest, a dla tej gry to trochę przymało. Mówię ofc o updatowanej wersji po 15 sierpnia z nowym silnikiem. 

Ja tam dałem sobie wszystko ultra-high niektóre rzeczy warto zjechać trochę bo lepiej widać :-D dlss na Q też nie widzę różnicy między tym a natywnym, ogólnie lock na 144fps 2560/1440 karta bierze około 200w, oczywiście po update wszystko, z innej beczki nowa mapa chyba najładniejsza mapa w grach mutli jaka widziałem.

2 godziny temu, Rebelmind napisał:

Asrock B650E Steel legend wifi ma zarówno m.2 PCIe 5.0 jak i wzmocnieniony slot dla GPU 5. generacji, całkiem przyzwoity kodek audio i jest to najtańsza płyta z taką specyfikacją

https://www.krsystem.pl/asrock_b650e_steel_legend_wifi_am5_4ddr5_hdmidp_m2_atx-item-69005.html

Aha, jakoś nie mam zaufania do spółki córki Asusa. A coś od MSI np.? Czy warto tego ASrocka?

Godzinę temu, r1023 napisał:

Ja tam dałem sobie wszystko ultra-high niektóre rzeczy warto zjechać trochę bo lepiej widać :-D dlss na Q też nie widzę różnicy między tym a natywnym, ogólnie lock na 144fps 2560/1440 karta bierze około 200w, oczywiście po update wszystko, z innej beczki nowa mapa chyba najładniejsza mapa w grach mutli jaka widziałem.

Z DLSS zazwyczaj 144trzyma choć zdarzają się krótkie spadki. Ustawiam sobie lock na 120. Nowa mapa niby ładna ale miejscówki dziwne. Mi najbardziej pasowały mapy na mokradłach, mam nadzieje że z czasem je dodadzą (odświeżone). Ogólnie za dużo po aktualizacji nie grałem - brak czasu i dziwne zdarzenia losowe w życiu XD Za to interfejs/menu sp********i po całości. Zupełnie nie mogę się w tym odnaleźć. 

25 minut temu, GAMER G1 napisał:

Aha, jakoś nie mam zaufania do spółki córki Asusa. A coś od MSI np.? Czy warto tego ASrocka?

Ja (podobnie jak Rebelmind) użytkuję MSI b650 Tomahawk i jestem z niej zadowolony, do napędzenia 7800X3D w zupełności wystarczy a nie kosztuje majątku, ma dobre integrowane audio. Niemniej jednak brak pciex5 m2. 

Edytowane przez joker5513
19 minut temu, joker5513 napisał:

Z DLSS zazwyczaj 144trzyma choć zdarzają się krótkie spadki. Ustawiam sobie lock na 120. Nowa mapa niby ładna ale miejscówki dziwne. Mi najbardziej pasowały mapy na mokradłach, mam nadzieje że z czasem je dodadzą (odświeżone). Ogólnie za dużo po aktualizacji nie grałem - brak czasu i dziwne zdarzenia losowe w życiu XD Za to interfejs/menu sp********i po całości. Zupełnie nie mogę się w tym odnaleźć. 

Ja tam lece z DLSS włączonym, przez co komp zupełnie cichy nawet w te upały za oknem do tego zero spadków stałe 144fps . Pograłem sporo bo event sobie powoli wbijam, ogólnie poza udziwnieniami w menu to brak uwag z mojej strony, mapy mają wrócić po miesiącu chyba ale nie jestem pewny tak mi się gdzieś obiło.

@GAMER G1 Jak możesz to kup sobie cos od MSI np tomahawka, asroka i gigashita bym omijał.

9 minut temu, janek20 napisał:

Windows 11 jest system ułomnym, który został napisany pod Intela, aby pomóc sprzedawać ich szajs.

Myślę nad MSI MAG X670E Tomahawk WIFI

Jest systemem gorszym a nie ulomny a kazdy kolejny system bedzie chciał wieksze zasoby.Tak było od zawsze i bedzie

Na razie purepc nic nie udowodnił.Teza była taka ze microsoft ubija ryzena.Aby to udowodnić to musiłby obok stać intel

Na intelu też polecą procenty i tyle z kolejnej dętej afery

Temat problemów AMD Ryzen 9000 z deklarowaną na premierę wydajnością dobiega końca. Sporo redakcji powtórzyło testy z poprawkami 24H2 dla Win 11 i wszyscy notują podobne zyski rzędu 5%, czyli mniej spektakularne wyniki z HU. Wychodzi na to, że GENERACYJNIE Zen5 jest szybszy od Zen4 o 10% (średnio, bez kolorowania czy cheery-picking). Jednocześnie na oficjalnym profilu Intel Baseline 13 i 14 (Raptor i Raptor Refresh) generacja traci średnio ok 5% wydajności (wszystkie wyniki o których piszę dotyczą gier!). Jako że Zen4 wypadał z Raptorem mniej więcej na równi to teraz Ryzen 9000 będzie około 15% szybszy sumarycznie. 

Tyle faktów. Teraz moje spekulacje: Ryzen 9000X3D można w ciemno założyć, że dołoży minimum 10%, dając sumaryczną przewagę rzędu 25%. Pojawia się zatem pytanie czy Arrow Lake-S dowiezie 25% bez czarowania wynikami... 

• Lubię to 2
7 minut temu, Rebelmind napisał:

Ryzen 9000X3D można w ciemno założyć, że dołoży minimum 10%

Mam też taką nadzieję. 5% z przyrostu IPC generacyjnie i mam nadzieję coś wykombinują z zegarami bo to największa bolączka 7800X3D. Nie wypada żeby w 2024 roku procesor pracował poniżej 5GHz na zegarze. Nieśmiało mam nadzieję na stabilny boost all core na poziomie 5,2GHz w 9800X3D. Wtedy za te 10-15% przyrostu wydajności w grach i może mały bonusik w postaci niższych temperatur, "mają mnie" i moje ~2200zł XD

Godzinę temu, joker5513 napisał:

Nie wypada żeby w 2024 roku procesor pracował poniżej 5GHz na zegarze.

Intelowi nie wypadało mieć mniej jak 6.0 i ma (na pojedynczych rdzeniach przez sekundy)... czym to okupione, widać na załączonym obrazku.

Przez 3D kaszę muszą tam uważać, wątpię żeby chcieli szaleć po tej darmowej lekcji od intela.

@up dokładnie. @joker5513zegar faktyczny CPU jest praktycznie nieistotny. Przypomnij sobie przypadek i7-5775c (3.3 GHz base, 3.8 GHz Boost, moja sztuka robiła 4.2 GHz po OC) kontra i7-7700k (który kręcił się ponad 5GHz).

https://www.purepc.pl/broadwell-niszczyciel-test-intel-core-i5-5675c-i-core-i7-5775c?page=0,39

Istotne jest IPC, które to jak już wszyscy dobrze wiemy dodatkowa kasza pompuje dla gier w kosmos. 

Co za drama.... Sam poluje na nowe AM5 itx mobo, tym razem z Async BCLK generatorem i - uwaga - Ni Mo ani jednej : / Nawet w q-tas drogie Asusy X670E ROG Strix HWDPiS/PO tez tego nie maja... co za czasy