Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

Na koniec moja mała rada dla Ciebie @GAMER G1: do Black Friday 2024 już bliżej niż dalej. Ryzeny 7000X3D będą masowo czyszczone wtedy, bo po premierze 9000X3D dostawy Zen4 zaczną spadać, a wraz z nimi cena może zacząć rosnąć. 

128 GB to już rejony Threadrippera. Niestety, pod zestaw kości 4x32 potrzeba głębiej sięgnąć do kieszeni 

https://www.proshop.pl/RAM/GSkill-Zeta-R5-Neo-DDR5-6000-128GB-CL30-Quad-Channel-4-pcs-AMD-EXPO-Czarny/3257470

Przy 128 GB to wszędzie są problemy, przy czym w ryzenach 7xxx jest trochę większe ryzyko na słaby IMC i wtedy potrzeba odesłać procka. 256 GB na chwilę obecną to nie słyszałem by w konsumencką platformę pakować, są czasem kity 192 GB. 

4 minuty temu, Adames napisał:

Przy 128 GB to wszędzie są problemy, przy czym w ryzenach 7xxx jest trochę większe ryzyko na słaby IMC i wtedy potrzeba odesłać procka. 256 GB na chwilę obecną to nie słyszałem by w konsumencką platformę pakować, są czasem kity 192 GB. 

Czyli lepiej nie brać 128 GB?

Niestety, nadal w robocie jestem i niezbyt mam czas szukać po ceneŁo. Możesz wejść na stronę msi B650 Tomahawk i zobacz na liście QVL które modele przyszły testy @5600 MHz w układzie 4x32 

9 godzin temu, GAMER G1 napisał:

Czyli lepiej nie brać 128 GB?

Jeżeli tyle nie potrzebujesz to lepiej nie brać aż tyle do maszyny konsumenckiej. To same problemy i bywa kłopotliwe uzyskanie stabilności i sensownej szybkości, niezależnie czy to Intel czy AMD. 

3 godziny temu, Rebelmind napisał:

Możesz wejść na stronę msi B650 Tomahawk i zobacz na liście QVL które modele przyszły testy @5600 MHz w układzie 4x32 

Tylko to nie daje żadnej gwarancji, że ruszy. Sam miałem 13900K + Asus ProArt z790 -> nie, nie wystarczyło odpalić profilu XMP, tutaj ręcznie potrzeba było podnieść odrobinkę napięcie na IMC by stabilnie to chciało gadać na 5200 MT/s. Przypomnę tylko, że akurat procki intela jednak odrobinkę lepiej tolerują szybkie pamięci. Miałem też przypadek, kiedy to trafiłem Ryzena 9 7950X z paździerzowym IMC, ten miał problem by ruszyć 2x32 GB jakkolwiek stabilnie ponad 5200 MT/s, tutaj po prostu wymieniłem procka i nagle pięknie śmigało z 6000 MT/s cl30. Loteria po prostu. 

Jeżeli jednak potrzebujesz tej ilości RAM do pracy to śmiało, tylko szykuj się na ewentualną ręczną regulację tego jeżeli chcesz by to działało w miarę szybko, bo rzadko to chce działać od tak prosto z pudełka.

Ja swego czasu w B550 Tomahawk aby mieć obsługę 128 GB musiałem aktualizować Uefi i od strzała działały Ballistici (marka [*]), ale faktycznie, może być potrzebne manualne ustawianie. Do wirtualizacji nie lepiej kupić serwer? Jeśli to mają być maszyny do jakichś podstawowych testów to 64 GB RAM wystarczy a jak więcej to bym poszedł w serwer nawet używany.

@Gryphus DDR4 to inna bajka, one po tylu latach udoskonalania IMC i biosu prostu działają. Możesz wziąć 4 różne kości po prostu odpalić XMP jednej z nich - spora szansa, że ruszy od strzała i będzie stabilnie hasało. Przy ddr5 takie coś nie przejdzie.

• Popieram 1

Koleżanki i koledzy, szykuje się powtórka premiery Zen5! Jestem gotowy zaryzykować stwierdzenie, że przynajmniej kilka większych redakcji powtórzy premierowe testy Ryzen 9000. O ile linkowany wcześniej Bios update z nową wersja PBO (mający rzekomo podnosić wydajność dwucyfrowo) to wciąż OC tak drugi temat już nie. 

https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-9000-gaming-performance-may-be-affected-by-a-windows-bug

Włączając świeże konto w Win 11, z uprawnieniami superadmina skutkuje średnim wzrostem wydajności o 4-5%. Przyrosty są notowane nawet dla Zen4 ale już skromniejsze. 

Z uwzględnieniem fixa, na nowym profilu PBO Zen5 względem Zen4 sumarycznie powinien wyjść ~20% szybszy średnio. 

• Lubię to 1

Dlaczego powody do śmiechu, intel przecież miał przez to jeden z pozwów który dodatkowo przegrał (poszłi na ugodę) 

@Gryphustu masz o parkowaniu rdzeni świeży test

https://ithardware.pl/testyirecenzje/amd_ryzen_9_9900x_test_parkowania_rdzeni-34516.html

Na 7950X3D różnice będą większe.