Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

W dniu 13.01.2023 o 13:21, joker5513 napisał:

Gigabyte mobasa to na pewno nie kupie z powodu pojednanych biosów. Tak nielogicznego układu nie ma żaden inny producent. MSI ma moim zdaniem najlepiej to rozwiązane.

Ja bym to jeszcze przemyślał ;)

https://www.youtube.com/watch?v=UN2gkbMQ2fs

Edytowane przez Navier

Byłem gotów wyłożyć 300-350$ za Gigabyte'a Z690 Aorus pro DDR4 i pewnie bym był szczęśliwy... gdybym tylko gdziekolwiek te płytę znalazł. Gigabyte coś się mega podciągnął - najtańsze 4070/4080 jest poziom wyżej niż najtańsze Asusy /MSI, płyty pod AM5 też niczego sobie. 

Z czym tam @joker5513odliczasz dni do walenia tynków? TUF X670 plus? 

Tuf niestety nie ma na stronie producenta wsparcia dla tych moich nieszczęsnych niskich kostek. Planowałem pozostać na budżetowej MSI B650 (ta ma niby oficjalne wsparcie dla tych Kingstonków). PCIex 5.0 nie jest mi w sumie potrzebne ani w gpu ani w dyskach. Nie będę przepłacał. Chociaż po obejrzeniu tego zalinkowanego testu wychodzi że GB też wychodzi nie najgorzej.

Napisze Ci @joker5513z dobroci serca i troski o Twoje szczęście: odpuść Ty sobie tego 7900X3D. Serio, podejścia do AMD warto w ogóle brać pod uwagę dopiero od drugiej generacji mobo. Ostrzegam za wczasu.

I wiesz, że kto jak kto ale ja nie jestem psychofanem intela. 

R5 3600 ma 2 rdzenie mniej niż R7 2700x, a objeżdża go we wszystkich zastosowaniach. R5 5600 ma 6 rdzeni mniej niż R9 3900x i w grach sytuacja jest identyko jak zdanie wyżej. Kupujesz CPU dla liczby rdzeni czy ogólnej wydajności w grach? 

Nikt nie zna finałowej wydajności Zen4X3D, ale kilka rzeczy można w ciemno napisać:

* wydajność będzie nierówna, bo nie wszystkie gry potrafią zrobić pożytek z dodatkowej kaszy 

* problemy z szybszym Ramem prawdopodobnie do czasu premiery nie zostaną rozwiązane (linkowałem Ci test 7800x, który wyżej niż 5600 MHz nie robi) 

* będzie trochę ciepłej niż przy R7 7700, ale nic czego lekki UV nie ogarnie (analogicznie jak przy 5800X3D, łap test 7700 https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7700-non-x/32.html

* jeśli myślisz, że 7900X3D będzie tańszy od 13700k to jesteś w błędzie; ja spodziewam się nawet, że 7800X3D nie będzie jakoś specjalnie tańszy od 13700k - gdzie ten drugi powinien mieć średnią ogólną wydajność w grach wyższą niż 7800X3D //a jak Ci pisałem już wcześniej, nie sądzę żebyś w grach, z Twoim monitorem zobaczył różnicę między 13700k a 13600k. Ba, zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że taki 13500 w zupełności by Ci wystarczył 

• Lubię to 2
  • Dzięki 1
  • Popieram 1
2 minuty temu, Rebelmind napisał:

R5 3600 ma 2 rdzenie mniej niż R7 2700x, a objeżdża go we wszystkich zastosowaniach. R5 5600 ma 6 rdzeni mniej niż R9 3900x i w grach sytuacja jest identyko jak zdanie wyżej. Kupujesz CPU dla liczby rdzeni czy ogólnej wydajności w grach? 

Oczywiście Rebel że nie. Ale to ma być platforma na następne ~4 lata.

Poczekam mimo wszystko do testów. Na chwilę obecną wystarczyłby mi 5800X3d  - tam gdzie u mnie spada użycie 3090ti i fps leci na mordę (CP2077, next gen wiedzmin) u kolegi jest miódek. Smęcę mu żebyśmy się zamienili na platformy z moją nawet dużą dopłatą ale typ nie chce :) Dziwny jest :)

A taki 12 rdzeniowy 7900X 3D niech nawet kosztuje 2,5k. Nawet 2,8k. Jak będzie w grach zamiatał nie mam problemu z wydaniem na niego pieniędzy. Obstawiam że w większości gier objedzie 13900K. Oczywiście znajdą się jakieś rodzynki, ale nie będę z tego robił tragedii. Plus jak to z AMD - a nóż widelec za kilka lat zaktualizuje sie bios i wyjdzie jakiś kolejny hit typu 5800X3d dla posiadaczy obecnych 6 letnich mobasów. Nie jest to oczywiście pewnik, ale na pewno bardziej prawdopodobny niż u niebieskich. Co dostać możemy w perspektywie dalszej u Intela? MOŻE obsługę raptor lake refresh na obecnych płytach Z790 bo o Z690 pewnie będzie można pomarzyć. Rdzeni P(rawdziwych) zostanie po tyle samo w każdym typoszeregu, dołożą po 4 rdzenie d(E)bilne, podbiją zegar o 200 MHZ, pobór prądu o kolejne 100W i temperatury zamiast 100C do 120C. Ale cyferki w cinebenczu będą się zgadzać i można będzie ogłosić że jest się dalej liderem wydajności.

Dopóki niebiescy nie zmienią swojej architektury i polityki mówię im adieu na razie. I tak na koniec należy sobie odpowiedzieć na jedno ważne pytanie. W jaką stronę chcemy żeby szedł rozwój CPU??? W walkę na to kto więcej zużyje prądu i da wincyj rdzeniófffff czy w innowacyjny (bo jest on innowacyjny, jak by nawet najwięksi malkontenci nie smęcili) Vcache. Ja wybieram ścieżkę nr 2.

Jak dla mnie Dżokiero to miodzio. Chcesz być naszym forumowym królikiem doświadczalnym / beta testerem to zacnie, bo zawsze miło jest mieć info z pierwszej ręki ;)

Nie spodziewam się w testach zobaczyć spektakularnych rzeczy. Już 7800X3D będzie co najmniej 1/3 szybszy od 7700X w Wiedźmine, 1/4 szybszy w Cyberbugu czyli nawet najtańszy "kAM5zak" (registered trademark) będzie bardzo blisko 13900k (swoją drogą to tłumaczy imho wycenę 13900ks ORAZ podnosi szanse na ujrzenie Raptor Refresh chodzącego bez kombinacji alpejskich na Z690). 

I nie mam wątpliwości, że 13600k "zacnie się zestarzeje", podnie jak miało to miejsce z 8700k czy Twoim 9900k i nawet za 4 lata będzie dawał radę. 

9 minut temu, Rebelmind napisał:

Już 7800X3D będzie co najmniej 1/3 szybszy od 7700X w Wiedźmine, 1/4 szybszy w Cyberbugu

Jestem bardzo ciekawy, dlaczego oni nie pochwalili się wydajnością w prawdziwie obciążających procesor produkcjach: Cyberpunk, nowy Spidarman, Plague Tale, Warhammer Darktide czy nawet Callisto Protocol z wymaksowanym RayTracingiem.

A zamiast tego był CS GO, Dota 2 i jakieś mniej popularne gry typu Horizon Zero Dawn i Watch Dogs Legion. 

31 minut temu, zbiku90 napisał:

Jw stricte pod gry nie ma co przesadzać z procesorem, szybkie 6 rdzeni na tą chwilę wystarcza i nie zanosi się na to żeby się to prędko zmieniło. Tym bardziej do 1440p czy 4k. Lepiej dołożyć do grafiki niż do dodatkowych jajek.

To samo wszyscy jak mantrę powtarzali w czasach Hasswell'i "nie kupuj 4770k, gry ni korzystają z więcej niż 4 rdzeni, I5 4650k spokojnie wystarczy".... I po 1,5 roku/2 latach trzeba było kupić 4790K żeby gry nie rwały.

16 minut temu, Rebelmind napisał:

Jak dla mnie Dżokiero to miodzio. Chcesz być naszym forumowym królikiem doświadczalnym / beta testerem to zacnie, bo zawsze miło jest mieć info z pierwszej ręki ;)

Jest ryzyko jest zabawa. :) Jeszcze się będziecie wszyscy na czerwoną stronę mocy przenosić, porzucając rdzenie beużytecznE... Zobaczycie :)

Godzinę temu, joker5513 napisał:

dla posiadaczy obecnych 6 letnich mobasów

Nie nastawiaj się. Już teraz AM5 płyty (i to nie tanie) potrafią obciąć 12% wydajności procesora, bo nie mogą utrzymać zegarów/timingów ramu. Wydaje się, że wychodzimy z okresu gdzie MOBO = features, i wystarczy, że jest adekwatny moduł zasilania, żeby wydajność była niezakłócona.

Godzinę temu, mirai99 napisał:

Nie nastawiaj się. Już teraz AM5 płyty (i to nie tanie) potrafią obciąć 12% wydajności procesora, bo nie mogą utrzymać zegarów/timingów ramu. Wydaje się, że wychodzimy z okresu gdzie MOBO = features, i wystarczy, że jest adekwatny moduł zasilania, żeby wydajność była niezakłócona.

Jakies konkrety czy tylko tak sobie twierdzisz?

Godzinę temu, mirai99 napisał:

Wydaje się, że wychodzimy z okresu gdzie MOBO = features, i wystarczy, że jest adekwatny moduł zasilania, żeby wydajność była niezakłócona.

To kiedykolwiek był taki okres? :o Ja zawsze patrzyłem na sekcję najpierw, żeby nic się nie usmażyło jak mi się zachce OC robić. Po drugie na cenę, żeby nie przepłacać :P Tzw. features (nie mam szczerze pojęcia o co dokładnie ci może chodzić?) na szarym końcu. 

Ja to nie wiem, dlaczego tak bardzo chcecie Dżokerowi obrzydzić tego nowego Ryzena. Będziemy mieli na forum pierwszego posiadacza AM5 i to od razu w wersji z 3D Cache. 

Przecież jak kupi Intela to ustawi sobie RAM i po trzech dniach się skończy zabawa z nową platformą. 

• Haha 1

Nie jestem jakimś psychofanem ale biorąc pod uwagę że kupuje na zmianę raz amd raz intele to mi wychodzi ze biorąc i7 860 przeżył godnie 10 lat.
Kto ma na chodzie amd z tamtych lat?
Dawno kaput.
Teraz mam dwa amd 5700x, no bo pora na AMD. Ale nie wierzę że 6 lat to wytrzyma.
Może i Intel kombinuje z podstawkami i technologią, ale docelowo jak walisz 15000 w kompa to jakoś Intel na dłużej starcza.

Jak mnie który będzie zaczepiał za moje przemyślenia to melduje ze mam toporek w bagażniku bo sprawiedliwość musi być po mojej stronie.

1 godzinę temu, zbiku90 napisał:

To kiedykolwiek był taki okres? :o Ja zawsze patrzyłem na sekcję najpierw, żeby nic się nie usmażyło jak mi się zachce OC robić. Po drugie na cenę, żeby nie przepłacać :P Tzw. features (nie mam szczerze pojęcia o co dokładnie ci może chodzić?) na szarym końcu. 

Tak, jak w cytacie jest lepiej. :)OC na AM5 można zlać prostym, koherentnym. Bez delida jak zrobisz OC to nie odprowadzisz ciepła (zakładając hipotetycznie, że cokolwiek na X3D odblokują), zegar odbija się od ściany temperaturowej, a nie od limitów mocy/prądu, niezależnie od chłodzenia (no chyba, że N2). Jeśli VRM ogarnia 7950X z przyzwoitymi temperaturami to i top w przyszłych generacjach ogarnie.*

10 minut temu, Artok napisał:

Ja to nie wiem, dlaczego tak bardzo chcecie Dżokerowi obrzydzić tego nowego Ryzena. Będziemy mieli na forum pierwszego posiadacza AM5 i to od razu w wersji z 3D Cache. 

Przecież jak kupi Intela to ustawi sobie RAM i po trzech dniach się skończy zabawa z nową platformą. 

Miałem Zen+, Zen2, Zen3 i w porównaniu z nimi teraz to są nuuuudy. Dokładnie tak to się robi - cep na default, XMP/EXPO (<=6000) i wół do roboty.

* - o ile w AMD znowu komuś nie odbije i nie zapomni dać wsparcia w AGESA dla starszych chipsetów.

Edytowane przez Navier
21 minut temu, Navier napisał:

Miałem Zen+, Zen2, Zen3 i w porównaniu z nimi teraz to są nuuuudy

Jedyna nadzieja, że będzie jazda na pierwszej wersji BIOSu pod modele 3D. Albo chociaż będą trudności w schłodzeniu cepa. Przecież AMD się kupuje, aby grzebać - do konkurencji nie powstały tak kompleksowe odpowiedniki Ryzen Master czy Hydra.

Edytowane przez Artok
Literówka.
Teraz, Artok napisał:

Jedyna nadzieja, że będzie jazda na pierwszej wersji BIOSu pod modele 3D. Albo chociaż będą trudności w schłodzeniu cepa. Przecież AMD się kupuje, aby grzebać - do konkurencji nie powstały tak kompleksowe odpowiedniki Ryzen Master czy Hydry. 

Jazda już była - AGESA 1.0.0.4 dodająca wsparcie X3D i nonX (a konkretnie to chyba SMU) wyłączała jeden rdzeń CPU. Wycofano, już zajeżdżają poprawione BIOSy. Ja nie zdążyłem zaktualizować, bo wszystko działa.

1 godzinę temu, r1023 napisał:

Czy ty właśnie porównałeś 3d cache do eDRAM? :co: Czy o coś innego ci chodziło?

44 minuty temu, Navier napisał:

OC na AM5 można zlać prostym, koherentnym.

Dlatego ja jednakowo zlewam AM5 ;)

35 minut temu, Artok napisał:

Przecież AMD się kupuje, aby grzebać - do konkurencji nie powstały tak kompleksowe odpowiedniki Ryzen Master czy Hydra.

To akurat prawda, z AMD w kompie nie ma nudy :D Do służbowych sprzętów jednak preferuję Intela.

Edytowane przez zbiku90
3 godziny temu, zbiku90 napisał:

Jak sekcja zasilania nie topiła stalowych belek, to performance był raczej niezmieniony między mobasami. A "feature" to bios flashbacki, clear cmos, wyświetlacz błędów, ilość m.2, ilość portów SATA itp. w AM5 wydaje się, nawet płyty które obsługują dany RAM i profil EXPO mogą mieć nawet 12% spadku wydajności w zależności od tego JAK DOBRZE obsługują ten RAM.

Godzinę temu, Navier napisał:

Tak, jak w cytacie jest lepiej. :)OC na AM5 można zlać prostym, koherentnym. Bez delida jak zrobisz OC to nie odprowadzisz ciepła

Kolega zapomniał, że weszły non-X'y.

3 godziny temu, joker5513 napisał:

Jakies konkrety czy tylko tak sobie twierdzisz?

Dalej masz wyszczególnione jakie zegary i timingi osiągają poszczególne płyty, nawet jak EXPO załadujesz.

Edytowane przez mirai99
  • Dzięki 1

Swego czasu po sieci krążyła pewna tabelka z wszelkimi dostępnymi informacjami na temat prawie każdej płyty AM4. Istny święty graal i must-have dla każdego kupującego. Niestety google z jakichś powodów zdjęło (pewnie prawa autorskie do czegoś, albo za duży ruch generowała) :( Może ktoś się kiedyś porwie i zrobi równie przydatną encyklopedię dla AM5?

3%20(2)

Zachowała się wykastrowana wersja w archiwum jakby ktoś potrzebował. A jak ktoś nie znał to można sobie sprawdzić z ciekawości jaki ogrom wiedzy w jednym miejscu, świat byłby lepszym miejscem gdyby każdy socket miał takie coś, ehhh :(

https://web.archive.org/web/20220526083447/https://docs.google.com/spreadsheets/d/1wmsTYK9Z3-jUX5LGRoFnsZYZiW1pfiDZnKCjaXyzd1o/htmlview

44 minuty temu, mirai99 napisał:

A "feature" to bios flashbacki, clear cmos, wyświetlacz błędów, ilość m.2, ilość portów SATA itp.

W sumie debug led czy clear cmos fajne bajery, ale u mnie i tak na szarym końcu tak jak pisałem :P

• Lubię to 1