Artok 2003 Napisano 27 Maja 2020 Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 W UK ceny produktów SilentiumPC przebijają wszystkie granice. Nie wiem dlaczego tak wyceniają nieznaną tam markę, przecież typowy Anglik prędzej kupi chłodzenie be Quiet! albo coś od Arctica, niż polsko-chińskie SPC. Cytuj Link to post Share on other sites
uberas 110 Napisano 27 Maja 2020 Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 (edytowane) W UK ceny produktów SilentiumPC przebijają wszystkie granice. Nie wiem dlaczego tak wyceniają nieznaną tam markę, przecież typowy Anglik prędzej kupi chłodzenie be Quiet! albo coś od Arctica, niż polsko-chińskie SPC. to prawda, ale ten freezer kosztuje 375 zl a navis w Polsce 329, wiec czy to jest duza roznica? chociaz jak tak powiedziales typowy anglik.. pewnie by kupil navisa bo RGB Edytowane 27 Maja 2020 przez uberas Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 27 Maja 2020 Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 (edytowane) Ceny w innych krajach zależą od ceny importera. Jeżeli się sprzedają, to logiczne że ten będzie trzymał ceny wysoko. Ja osobiście nie kupiłbym ani Navisa ani Freezera ze względu na gwarancje (AiO najczęściej pęka po 3 latach, fajnie dostać nowego Krakena czy Hydro pod koniec gwary). Wiadomo, nie każdemu na tym zależy (np. osoby kupujące na fvat i często zmieniające sprzęt, no bo serio nie ma to wtedy znaczenia). W cenie tanich AiO wolałbym kupić Noctuę Chromaxa, lub jeżeli ma się małego gruzenka to DRP4. Przy czym montaż dużego AC jest ultra irytujący i często problematyczny - tutaj każdy navis czy arctic zniszczy duże twin-towery. Patrząc na ceny płyt B550 MSI... Jak Giguś Aorus Master będzie za max 250 euro to go łapie. Płyty Gigabyte'a nie miałem chyba od 10 lat, ale bardzo chętnie do nich wrócę (nigdy się nie zawiodłem na produktach gigusia). Edytowane 27 Maja 2020 przez Revenant Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3722 Napisano 27 Maja 2020 Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Przy czym montaż dużego AC jest ultra irytujący i często problematyczny - tutaj każdy navis czy arctic zniszczy duże twin-towery. Kupujesz tak jak ja Thermaltake Level 20 XT i zapominasz o tym problemie. Cytuj Link to post Share on other sites
uberas 110 Napisano 27 Maja 2020 Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Ale nie rozumiem po co pchac sie w AIO do standardowej nie ITX-owej skrzynki? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3722 Napisano 27 Maja 2020 Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 AiO tj taki złoty grall. Sama idea się świetnie przyjęła, bo tj "woda" za kawałek ceny full custom loop - a że potrafi działać gorzej lub niewiele lepiej od dobrego AC... Ot, markjetink Panie Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 27 Maja 2020 Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Kupujesz tak jak ja Thermaltake Level 20 XT i zapominasz o tym problemie. No nie wiem, Define R6 ledwo mi się mieści na biurku. Co do AiO, to już mówię dla czego ja podczas zakupu Zen2 Refresh na 90% kupię Corsaira H150i Pro XT (lub H115i Pro XT, ciągłe niezdecydowanie). Warto zaznaczyć, że mam Dark Rocka Pro 4. - Przy wysokim OC, DRP4 nie jest aż tak wydajny. Kręcisz wentyle do oporu - robi się głośno. Silent build i coś takiego? Nope. - Non maintenance. Nie chce mi się nic przy tym grzebać. Już bawiłem się w LC. Ta zabawa, sprawdzanie szczelności, wymiana płynów - czasami jest to upierdliwe. Będziesz za bardzo to rozciągał w czasie - pożałujesz. - W przypadku dobrych AiO lepsza wydajność i cisza (balans). Jednak trzeba uwzględnić zastosowaną blokopompkę. - często 5 lat gwarancji (Corsair, NZXT, Fractal itp) i tutaj aspekty wizualne (non performance): - duże AC zasłania mi TridentyZ RGB (no jednak fajnie jest wyeksponować ładne i drogie kości ram - duże AC zasłania mi RGB (erdżibi) na I/O (lansiarki napis C7H) - a co najważniejsze, duże AC ze względu na gruby backplate GPU uniemożliwia mi zwolnienie blokady GPU w slocie PCI-e, serio. To jest irytujące, gdy trzeba ileś minut bawić się ołówkiem raz na parę tygodni. Warto zaznaczyć, że przed decyzją o AiO (taką w miarę solidną), rozważałem Eisbaera 280 Extreme oraz pełne LC. Ale w raz z Rebelem stwierdziliśmy że jest to bez sensu i bardzo nieopłacalne (primo ograniczy mnie potencjał OC Ryzena, secundo trasfer ciepła z CCD na IHS). A jednak te 150 euro w kieszeni. Wolę sobie zapodać wizytę u autodetailera za ten hajs i ceramikę odświeżyć. :| 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3722 Napisano 27 Maja 2020 Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 No nie wiem, Define R6 ledwo mi się mieści na biurku. Na biurku?Ja musiałem kawałek ściany przesunąć żeby ta lodówa weszła... Tutaj mnie pan @Artok nominował do tego #WiencyMHzR20Challange ale cos sie imgur stosunkuje wlaśnie i nie moge dodać screena Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2003 Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 W takim razie zapraszam na https://pl.imgbb.com/Równie dobra strona do wrzucania obrazków Cytuj Link to post Share on other sites
KamellotK1 296 Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Przy czym montaż dużego AC jest ultra irytujący i często problematyczny - tutaj każdy navis czy arctic zniszczy duże twin-towery. Po montażu dwóch konstrukcji AC żaden model nie jest problemem o ile obudowa nie robi Ci psikusa co krok. Jeśli masz miejsce na AiO 280mm/360mm do zamontowania to obudowa też ma na pewno sporo miejsca na bezproblemowy montaż AC. Natomiast AC to głównie problem z kompatybilnością z wysokimi pamięciami RAM oraz szerokością obudowy czy chociażby kompatybilnością z bardziej rozbudowanymi radiatorami na VRM itp. Dla mnie przewaga gotowych AiO objawia się tylko i wyłącznie odchudzeniem miejsca i przestrzeni w górnej części mobasa. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3722 Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 A ja nadal uważam, że będą biosy dla wszystkich. Pominięcie niektórych płyt z update w USA = pozew zbiorowy. Dzięki Bogu, że oni mają tam tak poyyyebany system sądowniczy. Jak widać miałem rację - wszystko serii 400 od MSI dostanie Bios pod Ryzen 4000 wg oficjalnych info: https://www.techpowerup.com/267775/msi-confirms-zen-3-support-on-its-amd-400-series-chipset-motherboards-with-16mb-roms 3 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4588 Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 (edytowane) Jak widać miałem rację - wszystko serii 400 od MSI dostanie Bios pod Ryzen 4000 wg oficjalnych info: Edytowane 28 Maja 2020 przez pendzel_3 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3722 Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 @Up powiem więcej - czuję, że wyjdą i biosy beta dla serii 300 Tym samym AMD sobie odhaczy "długie wsparcie" z listy obietnic przedwyborczych... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2003 Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Skoro MSI da BIOSy dla płyt wyposażonych w 16MB pamięci, to AsRrock także powinien je dać. Aż mnie kusi by wysłać pytanie do AsRocka z pytaniem co ze wsparciem. Cytuj Link to post Share on other sites
uberas 110 Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Jak widać miałem rację - wszystko serii 400 od MSI dostanie Bios pod Ryzen 4000 wg oficjalnych info: https://www.techpowerup.com/267775/msi-confirms-zen-3-support-on-its-amd-400-series-chipset-motherboards-with-16mb-roms No wow, MSI mnie bardzo milo zaskakuje - nie zaluje, ze wybralem b450 od nich (chociaz x570 skopali) Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 A ASUS... pewnie da tylko dla Crosshaira VII oraz Strixa. Ofkorz z opóźnieniem. Widzicie, mówiłem żeby nie wieszać psów na MSI. Tyle naobiecywali że musieli to zrealizować. Będą tylko jaja z kompatybilnością old genów i flashami. Cytuj Link to post Share on other sites
KamellotK1 296 Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 (edytowane) Ja na swoim Strixie nie moge nawet zupdetować BIOSu do najnowszego, bo przy update'cie BIOS twierdzi, że nie mam takiej płyty głównej pasującej do BIOSu Edytowane 28 Maja 2020 przez KamellotK1 Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 To baaardzo dobre wiadomości bo na swoja b450 non max mam gw do 2022-10-29 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Daniel82 40 Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 (edytowane) Ja wczoraj wrzucałem info, że będzie wsparcie, bo nawet oglądałem na żywo na YT tą konferencję MSI. Wywalą nie potrzebną obsługę procków dla mojej płyty- non max, i tyle zachodu. MAX(płyty z 32mb kością) będą dostawać szybciej biosy, a reszta poczeka jak wykastrują.Ja wiem jedno, nie będę beta testerem, to poczekam jak inny się rzucą na zen3 i będą testować jak to działa.Mocy mi nie brakuje, do tego czasu może to już nie będzie "beta" Edytowane 28 Maja 2020 przez Daniel82 Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Mocy mi nie brakuje, do tego czasu może to już nie będzie "beta" Niech moc będzie z Tobą i Power Rangers też 1 Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Trochę wysokie te timingi jak na 3600Mhz. :< Spróbuj zbić do 16Cl. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3722 Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Ja wiem jedno, nie będę beta testerem, to poczekam jak inny się rzucą na zen3 i będą testować jak to działa. Mocy mi nie brakuje, do tego czasu może to już nie będzie "beta" O to, to - dokładnie! Po cyrkach z C7h i 3700x człowiek jest już nauczony na przyszłość. Spokojnie poczekam do maja 2021 z przesiadką na Zen3 - szczególnie, że ten budżetowy R3 3100 jest po prostu R-E-W-E-L-A-C-Y-J-N-Y OC, temperatury, w końcu wydajność. Nie wiem, czy we mnie kisi się jakaś krypto-cebula, ale praktycznie identyko wydajność co R5 3600 w moich zastosowaniach za prawie połowę ceny... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 "Panie, klyjent to niech nie nużeka. Mamy rok 2077 i wiemy że CPU ma się w mózgu, ale dostał pan w kuńcu to wspurcie dla Zen3 , nasze AI zrobiło to z nudów." Krypto cebula nie jest zła, o ile dodasz trochę czosnku. Patrząc na cenę MSI Carbona to zastanawiam się czy Aorus Master przebije 300... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Daniel82 40 Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 O to, to - dokładnie! Po cyrkach z C7h i 3700x człowiek jest już nauczony na przyszłość. Spokojnie poczekam do maja 2021 z przesiadką na Zen3 - szczególnie, że ten budżetowy R3 3100 jest po prostu R-E-W-E-L-A-C-Y-J-N-Y OC, temperatury, w końcu wydajność. Nie wiem, czy we mnie kisi się jakaś krypto-cebula, ale praktycznie identyko wydajność co R5 3600 w moich zastosowaniach za prawie połowę ceny... Chciałbym dodać, że może warto poczekać, nie tylko na dopracowane biosy, ale również na nowe rewizje procków, tak jak nowe Ryzeny, które jak widać są dużo lepsze niż premierówki, ba cud, że moja ma 4200mhz, nie którzy nie mieli 4ghz nawet na premierę. Myślę, że będzie warto poczekać i zakupić po nowym roku jak już ktoś czeka i nie może się doczekać. Czasem cierpliwość popłaca Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts