Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

Powinieneś zrobić blog na bmk i wrzucać konfigi i ich make of.

Według Ciebie warto wodować chipset czy tylko gpu i cpu?

Już mi to kiedyś jeden moderator proponował, wrzucam czasami co nieco :) Według mnie nie warto wodować chipsetu, dlaczego? To dodatkowe ciepło wpompowywane do układu.

Między innymi dlatego zmieniłem X299 Rog Rampage Extreme VI z blokiem na VRM na X299 ROG Rampage Extreme VI Encore. Odjęło mi to około 15C na CPU. Przy czym na Encore mam niższe temperatury sekcji na fabrycznym radiatorze, niż na RVIE z wodowaną sekcją.

Swoją drogą zobacz co można wykręcić na RVIE Encore oraz na Zenith II Extreme Alpha ;-) W układach LC same CPU.

image_id_2329504.png

92186647_2011656098978700_67511455723017

94175088_269988610842603_140278394576594

94259594_647123509168115_267811084578272

Wyżej to już trzeba z azotem uderzać.

To też na LC.

91993635_250684739437290_156510942151468

Edytowane przez EH_Gosu
  • Popieram 1

EEEEE Synki MSI udostępniło dla mojego B450 Tomahwawk Max nowy bios 7C02v36 - Updated AMD AGESA ComboAm4PI 1.0.0.5

- Fix HDMI audio lost issue when use AMD RX570 vga card. 

Sprawdźcie u siebie czy macie do pobrania nowe biosy :)

Jeżeli macie fantazję by kupić płytę główną AsRock AB450 Pro4/B450 Pro4 i na niej podkręcać to przygotujcie się spore spadki napięcia pod obciążeniem. Obie płyty nie są wyposażone w LLC czego skutek widać poniżej. Z 1.312V zjazd do 1.262V w Kinczebenczu

cinebemch-20-4-5-ab450-pro4.png

Nie spotkałem się jeszcze z mobasem X570 czy TRX40 który niezależnie od sekcji i bajerów wszelakich, zapewnia na Ryzenach czy Threadripperach niezależnie od LLC, sztywne napięcia albo dalekie od jurnego rozjadu. To jeśli patrzysz na wskazania softów, badać trzeba z miernikiem.

Przerzuciłem się z r5 2600 na 3600. 2600@4.15  śmigał na 1.3... a tutaj 3600 na stocku do 1.45v dobija i temp na antec mercury 240 dobijaja pod 70 stopni gdzie 2600 nie widziało nigdy 60:D Jak takie dziada wgl podkręcać. Zawsze podkręcałem manualnie w biosie, warto bawić się tym oprogramowaniem amd czy lepiej bezpośrednio przez bios? :D Mobo x470 pro prime. Ciekawe ile uda się ugrać :> Jakie z ciekawości macie napięcia i na jakich wartościach?

@Kozak, a z kiedy masz Cpu? Patrzyłeś może jaki batch_nr? Bo sztuki z ostatnich tygodni, przy takim napięciu, to latają pod 4.5 GHz tyle że @ll core OC :D

Generalnie procki z okolic premiery kręciły się słabiej niż sztuki świeże. Ja mam co prawda 3700x ale ustabilizować na nim 4.4GHz to cinszka sprawa - nawet na wodzie 420/45 :/

Kurde nie patrzyłem na numer. Kupiłem go wczoraj ale nie wiadomo ile to leżało kupiłem z dużego sklepu gdzie patrząc po ich aukcjach schodziły setkami także może coś się wyczaruje. Miałem brać 3700x ale ja nie wykorzystam nawet 3600 a dodatkowe 2 rdzenie to już byłaby przesada :) Pobawię się tym programem od AMD.

Dzisiaj się pobawiłem Masterem i nie próbowałem max i nie miałem czasu na gry. Wyszło 4.4 przy napięciu 1,365 przeszło kilka razy cinebenacha + kilkanaście minut Aida64. Jedno mnie zastanawia co do temperatury... Aida pokazała max 74 stopnie, a hwmonitor,afterburner,ryzen master prawie 90.... Wentyle enermax tb rgb na max obrotach na chłodnicy, węże oba zimne pompka zimna... Nie wiem któremu wynikowi wierzyć.. 4.525 było stabilne ale w wyższym napięciu ok 1.45. Pasta mx4, zamówię jeszcze jakąś inną (jaką najlepiej)? I co myślicie o tych temperaturach??? :C

MX-4 jest na tyle dobrą pastą, że na innej nie zauważysz różnicy. Wszystkie Kryonauty, Gelidy Extreme mają sens, gdyż ciepłowody chłodzenia są zatopione w podstawie. Wtedy różnica temperatur rzeczywiście potrafi być warta tej inwestycji.

Temperaturami z Aidy i innych wypalarek się nie sugeruj, podczas grania w życiu nie osiągniesz tylu.

Najlepiej jest znaleźć "ścianę" swojego procesora po przekroczeniu której dokładnie mV nie będzie już opłacalne. Co zauważyłeś sam. Dodatkowe 80mV dla 125Mhz.

warta tej inwestycji.

20zł za 1g kryonauta, czy 30zł za 3.5g gelida GC-Extreme uważasz za jakąś "inwestycję"? Nie to żebym się czepiał, ale sprzęt kosztuje krocie, ludzie dokładają po 200-300zł do chłodzeń by mieć np 5 stopni mniej niż na tańszym modelu i w tej sytuacji oszczędzanie 10zł na paście która starczy na kilka aplikacji, nawet jeżeli miała by dać tylko 1-2*C jest dla mnie bardzo chybionym pomysłem.

Nie to żeby z mx4 było coś nie tak, bo to faktycznie przyzwoita pasta, ale jak przeczytałem o tej nie koniecznie potrzebnej "inwestycji" w kontekście tubki gelida to trochę mnie "śmieszność ogarnęła" ;)

Edytowane przez wojciechu15