CrisPell 4853 Napisano 22 Marca 2014 Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 @up Tylko on tu mówi o pasywnym chłodzeniu, a na niskich obrotach też nie schłodzi w pełni obciążonego procesora. Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 23 Marca 2014 Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Można skręcić taktowanie i napięcia. Przy dobrym chłodzeniu może uda się to wyciszyć. Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 24 Marca 2014 Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Zeby chlodzenie bylo w pelni pasywne, to by trzeba bylo miec bude otwarta, albo w ogole plyte glowna na biurku. W przeciwnym wypadku zawsze sie w srodku wszystko zagotuje. Cytuj Link to post Share on other sites
Arekabat 105 Napisano 24 Marca 2014 Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Albo obudowa jako radiator, bo chyba gdzieś widziałem taki bajer. Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 24 Marca 2014 Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Ja mam wszystkie wentylatory w obudowie puszczone na 4V i pracują przy 350RPM. Są niesłyszalne!!! Nie ma różnicy czy są wyłączone czu pracują na 350RPM - nie wydają żadnego dźwięku a swoje robia! Cytuj Link to post Share on other sites
patryk1011 4 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 no więc tak, temat o procesorach więc i ja zadam pytanko mam athlona x2 5000+ i radzia hd3650 i myślę sobie nad czymś bardziej energooszczędnym czyli athlon 5350 ze zintegrowaną grafiką, który pakiet na dzień dzisiejszy jest wydajniejszy? ten co mam czy 5350 będzie wydajniejszy? obstawiam że różnica nie będzie duża, ale zawsze coś Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 @@patryk1011, rdzeń 5350 jest trochę słabszy niż 5000+, układ graficzny w najlepszym wypadku będzie trochę mocniejszy niż 3650. Ogólnie pewnie nie zauważysz różnicy poza głośnością chłodzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
patryk1011 4 Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) szatkus no wiem że rdzeń jest słabszy lecz zaciekawiło mnie to że pisze że ten 5350 ma 4 rdzenie i tak się zastanawiałem czy minimalnie będzie coś lepiej czy nie co do układu graficznego też mi się wydawało że będzie troszkę mocniejszy dodam że nie tylko głośność będzie zauważalna lecz też rachunek za prąd Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez patryk1011 Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Zależy co robisz. Trochę to może odczujesz, szczególnie jeśli grasz. Musiałbyś mocno ten sprzęt obciążyć, żeby odczuć różnicę w poborze prądu. 5000+ jest stary, ale jednak miał tryb oszczędzania energii. Cytuj Link to post Share on other sites
Gumbas 1 Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Cześć, potrzebuję małej porady czy opłaca mi się zrobić mały upgrade. Mam płytę główną Gigabyte GA-M52-S3P rev 1.0 i Athlona x2 5200+ Sprzętu używam właściwie tylko do produkcji i obróbki dźwięku, ale 2 jajka przestają mi wystarczać przy sporych sesjach. Nie mam teraz kasy na zmianę całych bebechów, więc czy jest sens pakować jakiegoś Phenoma x4 albo Athlona x4? Płyta teoretycznie powinna obsłużyć procesory na am2+ z tym że szyna będzie obniżona z HT3.0 na HT1.0 Na zachodnich forach branżowych pisali że raczej powinna mnie interesować ilość rdzeni niż taktowanie. Jakiegoś używanego phenoma można dorwać z drugiej ręki za mniej niż 200pln, tylko czy się opłaca? Cytuj Link to post Share on other sites
patryk1011 4 Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 szatkus często gram w league of legends i jednocześnie mam odpalone gg co czasem potrafi przymulić zestaw i napewno przekłada się na zużycie prądu dodatkowo czasem grywam też w dod2, cs:s i tf2, co niektóre gierki czasem potrafią zamulić(np. tf2 czasem łapie 20-30 fps przy tych samych ustawieniach) więc jak będzie trochę wydajniej to przy grach raczej zaoszczędzę w rachunku za prąd zastanawiam się właśnie nad tym procesorem Cytuj Link to post Share on other sites
HAL900 52 Napisano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 |CPU| AMD FX-8120 3,1@4,3 (stock voltage) A ile to ten stock ? Chetnie by zobaczył to pod obciązeniem np occt Cytuj Link to post Share on other sites
artur1131x 4 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 http://pclab.pl/news57587.htmlCiekawie się zapowiada, może coś się ruszy ze strony AMD Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Pierwsze procesory z nową architekturą (SMT) miałyby pojawić się w 2016 lub najpóźniej 2017 roku. Skąd oni to wytrzaskali? W oficjalnym wywiadzie była mowa tylko o tym, że będzie coś nowego, projektowanego przez Kellera. W innym artykule ktoś dorzucił, że porzucą moduły, a ci jeszcze mówią, że zaczną stosować SMT? Głuchy telefon. Dobra, teraz jest ta śmieszna konferencja to może się coś wyjaśni. Cytuj Link to post Share on other sites
artur1131x 4 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Powiedzcie potem co było na konferencji (<3 my net) Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Nie trzeba oglądać: https://twitter.com/AMD Dla tych co mieli w szkole rosyjski: na razie padło tylko kilka mądrości w stylu Paulo Coelho i odpalili LAMPa (Linux+Apache+MySQL+PHP) na swoim pierwszym ARMie. Raczej nic zaskakującego. O, w końcu coś ciekawego. Projekt SkyBridge, gdzie procesory ARM i x86 mają pasować do tego samego gniazda. I wygląda na to, że wypuszczą Pumę w 20nm w 2015 roku. Piszą, że są gotowi zrobić własny rdzeń ARM Nowa mikroarchitektura ARM będzie się nazywać K12? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4853 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 (edytowane) "Nareszcie jakaś odmiana dla ciągłych przecieków o procesorach Intela! Chiński portal EXpreview opublikował ciekawe informacje na temat nowej strategii AMD wobec rynku wydajnych układów CPU dla desktopów - do tej pory media milczały na temat kolejnej generacji procesorów od "Czerwonych", co było bardzo niepokojące... Jak się okazuje, AMD wcale nie porzuca swojej wydajnej serii FX na rzecz APU i planuje zaatakować Intela nowymi mocnymi układami mogącymi konkurować niemal w każdym segmencie rynku. Najważniejszą informacją z punktu widzenia entuzjasty i konsumenta liczącego na dobrą wydajność nowych jednostek jest rezygnacja z modułowej architektury CMT i powrót do tradycyjnego układu SMT zbudowanego w oparciu o zupełnie nowe rdzenie - tutaj pojawia się długo oczekiwana architektura Excavator, która ma znaleźć się nie tylko w nowych FXach, ale również w kolejnej generacji APU. Zmiany w budowie procesora mogą oznaczać powrót AMD do walki o fotel lidera w segmencie mainstream, nawet premium." PurePc.pl Edytowane 5 Maja 2014 przez CrisPL 1 Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 @, może wy już nie wrzucajcie newsów z polskich serwisów, bo oni chyba sobie straznie dużo dopowiadają Tak dla porządku: 2014 x86 - Kaveri (Steamroller APU), Beema (Puma APU), Mullins (Puma APU), no i Kabini na AM1 ARM - Seatle (A57) To już jest i to znamy. 2015 x86 - Puma (20nm) i Carrizo (pewnie Excavator w 20nm) Projekt SkyBridge - jakiś nowy A57 i będzie pasował do tego samego gniazda, co Puma, ale czy to będzie AM1 czy coś nowego - nie wiemy. 2016 ARM K12 - niereferencyjny rdzeń ARM Poza tym jakiś zupełnie nowy x86, czy to będzie K12 z wymienionym dekoderem? Nie wiadomo, choć Keller nie wprost sugerował, że tak może być. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
artur1131x 4 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Czyli mamy się przygotować na super wydajne fx`y W sumie poprzednio też mieliśmy się przygotować na super wydajność Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4853 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 (edytowane) Tak nawiasem to co podałem to jak zwykle plotki w końcu od chińskiego serwisu takie coś wypłynęło Edytowane 5 Maja 2014 przez CrisPL Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Czyli mamy się przygotować na super wydajne fx`y Nie do końca, AMD nie wspomniało nic, że mówi też o procesorach desktopowych (http://images.anandtech.com/doci/7991/Screen%20Shot%202014-05-05%20at%2011.25.47%20AM_678x452.png). Trudno jest stworzyć coś co skaluje się od 3-4 W TDP (chyba tyle potrzeba, żeby zaatakować rynek tabletów) do 65-125 W. Dlatego do tej pory rozwijali równolegle dwie mikroarchitektury (podobnie jak Intel). Oczywiście jest możliwe, że im się coś takiego uda, ale jest też możliwe, że po FX (tak, wiem, ciągle twierdzą, że nie porzucili, bo ciągle można dostać FXy w sklepach) mogą ubić "duże" APU. Cytuj Link to post Share on other sites
artur1131x 4 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Uhh. Mogliby zrobić coś co mogłoby w zwykłym używaniu (gierki etc.) sensownie konkurować z intelem. Bo trochę głupio patrzeć na testy jak fx-95xx za bardzo ciężkie pieniądze dostaje w gierkach lanie od kilka razy tańszego i5 (jak znajdę linka to zapodam, to był jakiś wielki test procesorów na apokalipse/armagededon i było to prawdopodobnie na pclabie). Wracając do 2giego zdania to ściślej chodzi mi o coś gdzie mamy zwykły procek który ma współgrać z zwykłą kartą graficzną (nie jakieś super integry). Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Mogliby zrobić coś co mogłoby w zwykłym używaniu (gierki etc.) sensownie konkurować z intelem. Gdyby mogli to by zrobili Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 probowali byc "innowacyjni" - wypuscili nowa technologie, ktora okazala sie przecietna, nie wiem czy to wina technologii czy wrednych i niedobrych producentow gier, ktorzy nie chca korzystac z jej dobrodziejstw gdyby poszli po najmnijszej linii oporu, czyli zrobili Phenomy w nizszym procesie technologicznym i dodali pare isntrukcji to byliby w zdecydowanie lepszym miejscu niz sa teraz. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4853 Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Jak by zrobili właśnie Phenomy w takiej technologii jak przyszłoroczne Broadwell'e. Naprawdę my konsumenci potrzebujemy mocnego konkurenta w tym przypadku AMD, aby ceny procesorów zbić, a tak to jest jak jest. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts