Gość JonathanArcherPL Napisano 24 Marca 2013 Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 to wam też po + za zgodę xD Cytuj Link to post Share on other sites
Emman 0 Napisano 25 Marca 2013 Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Cześć wszystkim. Ja jeśli chodzi o karty graficzne to zawsze starałem się trzymać jakoś nvidii bo swojego czasu miałem kilka modeli radeonów i ich działanie (sterowniki...) spędzały mi sen z powiek, z kartami od zielonych nigdy nic, wkładam, wgrywam i śmigały latami, szczególnie model 9800gtx+ który był kapitalny. Teraz składałem nowego kompa i wziąłem grafę od czerwonych, trafiłem na dobrą cenę w komputroniku na model 7850, wersja 2GB + fabryczne OC na 900/5000. Przyznam, że z samej karty jestem zadowolony, szczególnie że była w niższej cenie niż model gtx660, i co mnie w radku pozytywnie zaskoczyło to podkręcanie karty, działa w grach stabilnie na rdzeniu prawie 1100MHz i trzyma sensowne temperatury (moja wersja jest na 2x wentylach+dobrze wentylowana obudowa kompa). Natomiast sterowniki mam wrażenie, że ATI nadal traktuje po macoszemu. U zielonych co chwila jakiś nowy sterownik i znowu w nowych grach +XX% wydajności, a u czerwonych totalny zastój. Korzystacie może ze sterowników nieoryginalnych? Kiedyś były do starszych radków np. sterowniki omegi i działały OK. Cytuj Link to post Share on other sites
Balrogos 207 Napisano 25 Marca 2013 Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Masz sterowniki w wersji BETA. Cytuj Link to post Share on other sites
Emman 0 Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Stery ze strony ATI, nie są oznaczone jako beta, raczej nie tu kwestia, tylko tego, że dość rzadko wychodzą poprawione stery aby dać karcie kopa trochę. No ale nic, z samej karty jestem zadowolony bo ładnie śmiga, pierwsza od czerwonych z której wydajności jestem tak naprawdę zadowolony Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 (edytowane) No jak nie ma sterów BETA? Wychodzą praktycznie co chwilę... http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/AMDCatalyst13-3WINBetaDriver.aspx Tu masz na HD 7XXX i Windows 7 64 Bit, a jak nie masz takiego windowsa to wejdź na amd.com i masz po prawej stronie rozsuwane menu Find a driver. Wybierasz co właściwe i potem jak wyświetli ci się strona ze sterownikami masz na samym dole Find out more information on beta version fixes/updates Klikasz i masz najnowsza BETĘ Edytowane 26 Marca 2013 przez Johny3 Cytuj Link to post Share on other sites
worms 94 Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Miałem wybrać Sapphire Dual-X, jednak stało się inaczej. Przeszedłem się na giełdę komputerową z zamiarem zobaczenia GTX660 DCUII , a wróciłem z Gigabyte 7970 OC x 2. Niecierpliwość wzięła górę.Balrogos widziałem że masz tą kartę, jak Ci sie ona kręci?Czytałem rackę i widziałem że napięcie dali 1.2v, jak oni to zrobili, moja ma zablokowane napięcie, no chyba że power limit.Kręcę MSI Afterburner, bo przydają mi się jego funkcje monitoringu, ale może jest coś lepszego do OC ATI? Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Gigabyta nie podkręcisz... On ma zablokowane napięcia (chyba że pogrzebiesz na forum lub w necie bo coś było o odblokowaniu tej karty), no nie chcę zniechęcać, ale Giguś to chyba najgorsza karta z tego topu o którym pisaliśmy cały czas (pomijam PowerColor itp.) Czemu nie kupiłeś Sapphire DualX? Spoko karta za niewygórowaną cenę. Cytuj Link to post Share on other sites
worms 94 Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Tak jak napisałem miałem w ręku i już ja zostawiłem, zaraz się okaże że będę żałował, eh. Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Prawdopodobnie się wkopałeś z tymi kartami... Jest jeszcze opcja na reflash BIOSu z wersji GHz, która ma napięcie chyba 1,256V więc zawsze większy potencjał OC, ale pamiętaj, że to robisz na własną odpowiedzialność i jak coś popsujesz to wątpię żeby na gwarancję przyjęli, chyba że się mylę. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JonathanArcherPL Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Czemu nie kupiłeś Sapphire DualX? Spoko karta za niewygórowaną cenę. dobrze że nie kupił, męczyłby się z tym gównem tak samo jak ja Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Gigabyta nie podkręcisz... Zależy jaka rewizja. Moja 1.0 kręci się bardzo ładnie. Cytuj Link to post Share on other sites
worms 94 Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 (edytowane) JonathanArcherPL, dzięki za jakieś słowa otuchy, bo przyznam że mi osobiście się ta grafika nie podoba, ale innych nie było i już miałem dosyć siedzenia bez gier, a na Sappire bym czekał do przyszłego tygodnia, a to mi się nie widziało, długi weekend.Nowaj, nie dawałes więcej papu, na ile Ci bangla?Już wyczaiłem z rankingu 3DM13 Nowaj - 7.159 pkt. - HD7970 @ 1200 @ 1650, ale bez podnoszenia napięcia?Moja wersja jest albo v1.2, albo 2.1, nie pamiętam, jutro sprawdzę, generalnie doszła mi jakaś blaszka na laminacie, która chłodzenie na memki chyba trzyma dodatkowe i właśnie ta blaszka niesamowicie się rozgrzewa masakra.Z początku grałem chwilke z 5 minut w C3, mówię fajnie maks 73 stopnie, jest dobrze, ale teraz przedłużyłem sesyjkę i oczom moim ukazało się 84 stopnie i to na dwóch GPU, poczułem smród, chyba rozgrzanego laminatu, który już wcześniej kiedyś czułem, chyba też na GB GTX670.Generalnie w samym C3 ładnie trzyma takty, czego mi brakowało w GTX690, tam non stop skakały i mnie to denerwowało, przez ten boost i temperatury.Na nvidi biosy zmieniałem, ale na Ati tego nie robiłem, czym to się robi i jak, łatwy zabieg , czy dość skomplikowany?Tak tylko z ciekawości pytam, bo już temperatury nie pozwalają na większe napięcie. Edytowane 26 Marca 2013 przez worms Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Przy napięciu 1,3V robię stabilnie 1200 MHz na rdzeniu. O 1.2 nie słyszałem, pewnie masz 2.1, czyli z zablokowaną regulacją napięcia, ale 1100 powinieneś zrobić na stockowym. Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 dobrze że nie kupił, męczyłby się z tym gównem tak samo jak ja No to powiem szczerze jesteś pierwszą osobą, która negatywnie się o niej wypowiada (przynajmniej na te opinie, które czytałem). worms Ja też dodam otuchy i powiem, że ja też wtopiłem trochę z tym Asusem bo nie kręci się za ciekawie, chyba, że stabilność sprawdza się czym innym niż Kombustorem (tu proszę o podpowiedź jakiegoś eksperta). Mi Kombustor wywala od razu jak dam mu 1125 niezależnie od napięcia, na 1100 wywala po jakiejś minucie. Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Moja wersja jest albo v1.2, albo 2.1, nie pamiętam, jutro sprawdzę, generalnie doszła mi jakaś blaszka na laminacie, która chłodzenie na memki chyba trzyma dodatkowe i właśnie ta blaszka niesamowicie się rozgrzewa masakra. Z początku grałem chwilke z 5 minut w C3, mówię fajnie maks 73 stopnie, jest dobrze, ale teraz przedłużyłem sesyjkę i oczom moim ukazało się 84 stopnie i to na dwóch GPU, Mam tą samą wersję z tą blaszką chromowaną. Jest to rev 2.1. Ja mam tylko 1 kartę i max temperatura to 59-60c pod obciążeniem. Ty masz 2 sztuki ale aż nie mogę uwierzyć w te 84c - daj foty wnętrza budy. Jakie masz temperatury na 1 sztuce w budzie? Edytowane 27 Marca 2013 przez omar2033 Cytuj Link to post Share on other sites
worms 94 Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Z jedną karta nie sprawdzałem, ale jak będzie więcej czasu to zobaczę. 60 stopni masz na Crysis 3, ja tez nie mogę uwierzyć , kurde to musisz mieć ładną wichurę, ta gra ładnie wygrzewa gpu, oczywiście też zależy od lokacji. W kombustor, oraz Heaven dziwnie się grafiki testuje, podkręcam dwie sztuki, ale tylko jedna ma load 99%, druga sobie odpoczywa i temperatura na wyższej jest po 3 minutach 80 stopni, a na drugiej 45.Dopiero benchmarki i gry powodują obciążenie dwóch gpu. Jak tu to kręcić, chyba tylk ogry pozostają do testowania.Póki co 1100MHz na gpu jest.Fotki zapodam po południu bo teraz nie mam jak. Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Nie testowałem w Crysis 3. Takie temperatury mam np w BF3 multi po 2 godz. gry czy Crysis 2 z modem. Wrzuć potem foty. Cytuj Link to post Share on other sites
worms 94 Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 omar2033, sorka, jednak zdjęć się już nie doczekasz gigabyte, gdyż oddałem grafiki, wentyl na jednej wpadał w jakieś wibracje, zaczęło mnie to denerwować, oraz wydzielały nieprzyjemny zapach.Wybrałem to: http://www.agito.pl/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd-7970-3gb-11197-11-40-ddr5-pci-e-box-84-662685.html Mam nadzieję że będę zadowolony już i nie będzie więcej kombinowania, po za backplate , oraz 6 pin przedłużką .Fotki się pojawią jak tylko będę w posiadaniu produktu.Jeszcze pytanie jak duże są wymiary pudełek od Sapphire, bo te od GB są dość duże i z problemem wcisnąłem dwie sztuki do plecaka, weszły praktycznie na styk? Mam nadzieję że nie będą większe.Sama grafika jest tych samych wymiarów, czy może mniejsza od GB, ktoś porównywał? Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) No czyli i tak wylądowałeś na DualX Ale masakrycznie te karty zdrożały jak ja kupowałem to DualX był za ok 1550 zł w Agito.. Wielkość z tego co wyczytałem to Sapphire ma niecałe 27 cm samego PCB, a Gigabyte cały ma ponad 29 cm. Edytowane 27 Marca 2013 przez Johny3 Cytuj Link to post Share on other sites
worms 94 Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) O to bardzo dobrze, 2 cm to dużo, będzie większy przepływ, może temperatury mniejsze.Fakt , w tamtym tygodniu jakbym zamówił to załapałbym sie na cenę jaka podałeś, a tak wyszło 1629zł , ale widzę że zdążyłem przed mega cena, której bym nie dał.Mam tylko nadzieję że sie przynajmniej podkręci do poziomy GB 1100MHz GPU po OC, pamięci chyba tak samo są taktowane 5500MHz Edytowane 27 Marca 2013 przez worms Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JonathanArcherPL Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 No to powiem szczerze jesteś pierwszą osobą, która negatywnie się o niej wypowiada (przynajmniej na te opinie, które czytałem). OC tej karty to jakaś padaka ... 1150 mhz na rdzeń, mała możliwość sterowania napięciami, Sapphire zmieniło PCB, po czym nie mam możliwości założenia na niej bloku wodnego, dosłownie syf ... Cytuj Link to post Share on other sites
worms 94 Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 No OC to czysty przypadek, jedna się bardziej kręci druga gorzej, mam taka nadzieję że mi się jakaś lepsza sztuka trafi, jeżeli nie to trudno.JonathanArcherPL, a ty jaką masz markę bo sygnaturki brak i jakie OC?Woda w sumie mnie kusiła, jednak jak jej nie będzie to zawsze mniejsze ryzyko i koszty, a kto wie może i z czasem jakis blok się ukaże na Sapphire. Cytuj Link to post Share on other sites
Skaciu 10 Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Racja, czasami się podkręci tylko o 50Mhz, czasem o 300Mhz, moja np. się kręci bardzo ładnie. Cytuj Link to post Share on other sites
worms 94 Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 A konkretnie co masz i jak się kręci? Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JonathanArcherPL Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 JonathanArcherPL, a ty jaką masz markę bo sygnaturki brak i jakie OC? mam FX-8320 - Syf dwa radeony HD 7970 ASUS DC II TOP HD 7970 Sapphire Dual-X 7970 - syf 16 gb ramu Kingston HyperX grey 1 KW OCZ Gold ED itd. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts