Warren1987 670 Napisano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Właśnie chodzi o to że ma... nic nie wyciągać, nie tykać, nie dmuchać, gdyby cokolwiek byłoby możliwe to dawno bym zrobił małe porównanie. Pozostawiam to innym. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Postaraj, jest okazja cos wartosciowego zrobic. Masz dwie karty. Zeby nie bylo ze jak Nvidia sie wyklada na procku to zwykly "bottleneck" , a jak AMD to narzut sterownika. Wykonałem test procesora i5 6400 3.1Ghz vs 4.5Ghz na R9 290X i GTX980. R9 290X GTX980 Podkręcenie procesora o ~45% daje praktycznie liniowy wzrost wydajności i zarówno na AMD jak i NV wydajność wzrosła o ~45% Fajnie byloby wiedziec ile % mocniejsze CPU jest potrzebne pod Radeony zeby nie marnowac kasy na niewykorzystana moc karty. W przypadku GTAV żeby AMD zrównało się z NV to musisz mieć procesor ustawiony na ~3.9Ghz tam gdzie NV ma ~3.1Ghz. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
keczu 476 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Wykonałem test procesora i5 6400 3.1Ghz vs 4.5Ghz na R9 290X i GTX980. Ok. I co o tym myslisz, jak to zinterpretowac? Jak chociaz w przyblizeniu dac wartosc liczbowa/procentowa temu narzutowi na procesor. Chodzi o to ze R9 290x jest slabszy w tej grze od GTX 980. Wiec ile w tym narzutu sterownika, a ile roznicy wydajnosci tych dwoch kart. W przypadku GTAV żeby AMD zrównało się z NV to musisz mieć procesor ustawiony na ~3.9Ghz tam gdzie NV ma ~3.1Ghz. To jest ~19% w GTA V , ciekawe jakby sprawdzic jakis tytul mniej zoptymalizowany pod Nvidie. I powinienes sprawdzic wiecej gier , koniecznie. Temat powinien byc wydzielony i podpiety. Zaoszczedzilo by to duzo pierdzielenia w pytaniach o karte graficzna. Uzycie karty procentowo wyglada lepiej w AMD (bo jest slabsza) . Finalny "framerate" wyglada gorzej. Uzycie procentowe procesora tez podobne, ale to dlatego ze juz sie kompletnie dlawi. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez keczu Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Dajcie screena z ustawieniami z gta5 do tego testu. Bo jakoś blado wypadają tu te dwie karty. Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Dajcie screena z ustawieniami z gta5 do tego testu. Bo jakoś blado wypadają tu te dwie karty. 1920x1080 AA Off Wszystkie ustawienia maksymalne po za miękkimi Cieniami, które ustawiłem na Ultra Miękkie. Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Trudno się odnieść do twojego testu, Praktycznie cały czas mam 60fps bo gram z vsync. Karta bez oc 1040/1500 w miescie czasami przy sporej kraksie spadnie do 56 ale też czesto karta ma 800mhz i 60fps. Zapewne nigdy nie poczuje tego narzutu z i7. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Zapewne nigdy nie poczuje tego narzutu z i7. W lokacji w której zrobiłem test - poczujesz. Tutaj i7 6700k@ 4.5Ghz nie daje rady. EDIT Największe obciążenie dla procesora generuje opcja w grafice zaawansowanej - rozszerzone skalowanie dystansu renderowania. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 W grafice zaawansowanej mam wszystko włączone i dwa suwaki na max, ładna opcja tryb skalowania klatek 5/2x2.500 i 29fps w czasie gry Cytuj Link to post Share on other sites
keczu 476 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 W lokacji w której zrobiłem test - poczujesz. Tutaj i7 6700k@ 4.5Ghz nie daje rady. Nie daje rady rowniez z GTX 980. Wiec mowimy tu bardziej o typowym ograniczaniu przez procesor niz tylko typowym narzucie sterownika AMD. Trzeba by sprawdzic wiecej gier. To co pokazales to troche taki skrajny wyszukany przypadek w GTA V. Czekam na wiecej , zapytaj o podpiecie tematu, bedzie mozna to bardziej rozwinac. Pozdr. Cytuj Link to post Share on other sites
ojamma 10 Napisano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 W lokacji w której zrobiłem test - poczujesz. Tutaj i7 6700k@ 4.5Ghz nie daje rady. EDIT Największe obciążenie dla procesora generuje opcja w grafice zaawansowanej - rozszerzone skalowanie dystansu renderowania. Masz możliwość przetestowanie kart na prockach Amd ? Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Ok. I co o tym myslisz, jak to zinterpretowac? Jak chociaz w przyblizeniu dac wartosc liczbowa/procentowa temu narzutowi na procesor. Nie da się dokładnie określić i ustalić stałą wartość % dla większego narzutu sterowników AMD bo ta wartość jest zmienna w zależności od gry czy użytego silnika graficznego. W wymienionych przeze mnie silnikach graficznych problem jest najmniejszy ale w dalszym ciągu występuję. Wiele osób uważa, że ten problem dotyczy architektury a ja mam odmienne zdanie. Gdyby to był problem architektury to wartość % zawsze była by stała i w miejscach procesorowych AMD miało by zawsze taką samą stratę wydajności. Analizując ten problem stwierdzam, że winne są sterowniki i AMD nie potrafi tego ogarnąć tak samo jak kiedyś NV nie potrafiło. NV ogarniało swoje sterowniki prawie 3 lata. Efekt jak widać jest bardzo dobry. Chodzi o to ze R9 290x jest slabszy w tej grze od GTX 980. Wiec ile w tym narzutu sterownika, a ile roznicy wydajnosci tych dwoch kart. W teście na procesorze i5 6400 3.1Ghz od samego początku do końca różnica wydajności wynika z działania sterownika. Rozbieżność wydajnościowa po między 290X i 980 nie ma znaczenia w tym teście bo i tak procesor cały czas limitował. W takim teście widać różnicę działania sterownika NV i AMD. Nie daje rady rowniez z GTX 980. I właśnie tutaj jesteś w błędzie. W teście użyłem procesora i5 6400@ 4.5Ghz a jak bym użył i7 6700k@ 4.5Ghz to wyniki 980 pójdą jeszcze wyżej a 290X będą stały w miejscu. W GTAV Hyper Threading wpływa pozytywnie na wydajność 980 natomiast nie ma żadnego wpływu na wydajność 290X. Znów różnica w działaniu sterownika Masz możliwość przetestowanie kart na prockach Amd ? Niestety nie mam innej platformy w domu. Cytuj Link to post Share on other sites
sideband 14 Napisano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Nie da się dokładnie określić i ustalić stałą wartość % dla większego narzutu sterowników AMD bo ta wartość jest zmienna w zależności od gry czy użytego silnika graficznego. W wymienionych przeze mnie silnikach graficznych problem jest najmniejszy ale w dalszym ciągu występuję. Wiele osób uważa, że ten problem dotyczy architektury a ja mam odmienne zdanie. Gdyby to był problem architektury to wartość % zawsze była by stała i w miejscach procesorowych AMD miało by zawsze taką samą stratę wydajności. Analizując ten problem stwierdzam, że winne są sterowniki i AMD nie potrafi tego ogarnąć tak samo jak kiedyś NV nie potrafiło. NV ogarniało swoje sterowniki prawie 3 lata. Efekt jak widać jest bardzo dobry. Poprawiali, ale 1.5roku. Krok po kroku. Amd skupiło się na mantle,a później na dx12. Amd zdołało trochę gier poprawić od strony cpu, ale i tak ich stery są tragiczne pod innymi względami. Cytuj Link to post Share on other sites
Su2nny 96 Napisano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Mam cały czas problem z tą moją 7970 Vapor-X GHZ Edition. Od początku nie działały w ogóle wentylatory (sporadycznie jeden chodził na max temp) uznałem, że uwalone sterowanie, dogadałem się z gościem i odesłał mi część pieniędzy z karty. Uznałem, że za takie śmieszne pieniądze warto ją zostawić. Zdemontowałem zabudowę Vapor i zamontowałem 2 wentylatory 120mm podłączone pod regulator obrotów, ale do meritum... Odpaliłem dziś FurMark (na kontrolerze obroty na full) po 5 minutach : temperatura 96 stopni, VRM 101/107 stopni. Jakoś 2 miesiące temu nakładana była nowa pasta. Gdzie szukać problemu z tak grzejącym się układem ? Zastanawiałem się czy może mieć to związek z tym, że mam zamontowany w obudowie tylko tylny wentylator wyciągający, a może termopady ? w zasadzie chłodzenie ściągałem i montowałem już na pewno z 10 razy Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez Su2nny Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Na pewno wszystko dobrze przylega?, termopady zmieniałeś? Cytuj Link to post Share on other sites
mikr 1 Napisano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Mam u siebie taką samą modyfikację. R9 280x vapor-x z dwoma wentylami 120 pwm sterowane przez kartę graficzną Furmark u mnie bardzo mocno obciąża kartę i po jakimś czasie zbija taktowanie, ale podczas gier jest ok Może włącz grę i zobacz jakie będziesz osiągał temperatury? No i 1 wentylator w obudowie to trochę mało na dość gorącą kartę Wieczorem zagram w coś i zobaczę jakie mam dokładnie temperatury Edit Temperatury po kilkunastu minutach gry (obciążenie cały czas 100%) gpu 81, vrm 88 Pewnie po dłuższym czasie będzie więcej ale do twoich wartości jeszcze daleko Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez mikr Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Po pierwsze, nie męcz gpu furmarkiem, nie warto. Lepiej obciążać jakąś ciężką grą czy benchmarkiem. Zacznij od zdjęcia boku obudowy i ponownego sprawdzenia, jeśli różnica będzie znaczna, to już wiesz o co chodzi (obieg powietrza). Potem zastanawiałbym się nad ponowną zmianą pasty termoprzewodzącej i termopadów. Jakie to wentylatory masz tam podłączone ? Może to też jakieś dziadostwo. Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Jakiś postęp w sprawie crashowania sie Windowsa po załadowaniu, po podkręceniu karty w programach trzecich, przy zwiększeniu napięcia? Zastanawiam się, czy jak nie edytuję napięć w BIOSie karty, to czy nie będzie ok. Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez Crout Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Jeśli karta długo chodziła w wysokich temperaturach możliwe że się w jakiś sposób uszkodziła elektronika, nic z tym nie zrobisz karta grzeje się niesamowicie i żadna pasta nie da rady. Też tak miałem z HD 6850 później nawet zmniejszałem zegary poniżej fabrycznych aby tylko była stabilna. Może w twoim wypadku będzie inaczej. Cytuj Link to post Share on other sites
Balrogos 207 Napisano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Zmiana pasty na CLP/CLU, zmiana termopadow na tak starej grafice ja na Gigabyte HD7970 musialem zmienic termopady bo sie grzalo i wieszalo a terpomady byly suche i jakas siateczka juz wystawala. Z AAB cooling kupilem termo 0,5mm 6-7 W/mK nie wiem czy rzeczywiscie mialy taka przewodnosc no ale mialy jej najwiecej 2 takie paski 12-13cm kupilem zeby starczylo na Ramy i vrm http://aab.com.pl/pl/p/AAB-Cooling-Thermo-Pad-120.20.0%2C5/1711 Moje byly czarne/grafitowe http://allegro.pl/gelid-gp-extreme-termopad-12w-mk-0-5mm-tp-gp005-a-i6006839068.htmlniby 12 w/mk ale dosc drogo za takie pasek Cytuj Link to post Share on other sites
Su2nny 96 Napisano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Zdemontowałem dziś chłodzenie z tego mojego 7970, na fotce jest jeszcze nie ściągnięta pasta. Nie wiem co myśleć o tych termopadach. http://s32.postimg.org/nvetlrtmt/2015_02_23_16_26_10_859.jpg Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez Su2nny Cytuj Link to post Share on other sites
mikr 1 Napisano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 U mnie na r9 280x vapor x były identyczne termopady. Były niezłe, później zmieniłem na inne kilka razy, bo temperatury miałem wyższe. Więc jak chcesz je zmienić to koniecznie kup jakieś wydajne Cytuj Link to post Share on other sites
Su2nny 96 Napisano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Wpierw wymontuje wszystkie podzespoły z obudowy i potestuje/pogram bacznie przyglądając się na temperatury, może wszystko się skumulowało. W sumie mam tylko jeden wentylator wyciągający, termopady trochę zmęczone i te dwa wentylatory 120mm (Zephiry) na trytytki. Gdybym wiedział, że warto na 100% inwestować w tę kartę to bym już dawno kupił np. Gelid ICY. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez Su2nny Cytuj Link to post Share on other sites
Niesluch 0 Napisano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Witam, Pewnie mój post nie pasuje do tematu ale mam problem z fps. Program FRAPS fps pokazał wiedźmin 3 na niskich ustawieniach grafiki i niskich ustawieniach postprocesów generuje 8 - 10 FPS-ów. Ogólnie jestem laikiem w tych sprawach dopiero ten problem zainspirował mnie do podszkolenia się ;p Mój sprzęt: 1. Dysk SSD ADATA SP900 128GB SATA3 2. Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL9 Unbuffered NON-ECC 1.5V 3. Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache 4. Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H, B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, GBLAN, mATX 5. Zasilacz SilentiumPC Vero L1 600W 80Plus 6. Procesor Intel Core i5-4590, 3.3GHz, 6MB, 7. Obudowa SilentiumPC Brutus M25 Pure Black 8. Karta graficzna AMD Radeon R9 290 X, 4096 MD RAM, 512 Bit 9. Windows 8.1 64 bit Ostatnio wymieniałem kartę graficzna z Geforce GTX 960 na powyższą. Po zainstalowaniu nowej i najnowszych sterowników do niej gdy chce wejść w Ustawienia kart Radeon wyświetla się komunikat "Ustawienia karty Radeon są w tej chwili niedostępne. Podłącz kartę graficzną AMD i spróbuj ponownie." Oczywiście tak też zrobiłem - najpierw odinstalowałem sterowniki później odłączałem i podłączyłem jeszcze raz kartę (na wyłączonym kompie). Po podpięciu ponownym karty i zainstalowaniu sterowników dalej to samo. Proszę o pomoc jak mogę rozwiązać problem z ustawieniami karty graficznej i jak mogę zwiększyć ilość fps-ów ewentualnie jak upgradować kompa. Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Po zmianie karty z gtxa 960 na radeona r9 290 koniecznie powinieneś wyczyścić pozostałości po sterowniku Nvidia i dopiero wtedy instalować nowe od AMD inaczej karta nie będzie działać poprawnie to samo drugą stronę Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Program FRAPS fpsZmień na coś normalnego, np. RivaTuner Czy format wchodzi w grę? jeśli nie to tak jak wyżej, wejdź też w menadżer urządzeń i odinstaluj tam sterownik karty graficznej Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts