max340 6 Napisano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 no właśnie nowy monitor karta tez sprawna a w nowych sterach w ustawieniach dodatkowych nastawiam na Rozdzielczość niestandardowa (win 8.1 64 bit) zmieniam z 120mh na 144mh i mi wyskakuje w ustawieniach ustawienia niestandardowe nie sa zgodne z tym ekranem jak nacisnę weryfikuj masakra i nie ma jak zmienić tego inaczej ? Cytuj Link to post Share on other sites
Bagina 0 Napisano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 mam pytanie odnosnie uzywanych kart wpisuje sobie na allegro HD7850 2 gb i mi wyskakuje kilka firm m.in. sapphire, MSI, asus amd radeon, gigabyte. Nie orientuje sie w różnicy tych kart ktoś pomoże? Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Bierz Sapphire. Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Również polecam Sapphire, miałem wersję 2 GB, bardzo wydajna karta z dobrą kulturą pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
Lordani66 6 Napisano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Dobra nikt mi nie odpowiedzial w moim temacie to tu zapytam: Dopiero dzis mi sie zachnialo zrobic aktualizacje mojej karty od AMD i zauwazylem ze nie ma juz CCC tylko jakies Ustawienia Radeon. No okej. Problem jednak jest w tym że na tej karcie w trybie idle będąc czesto migal ekran,a to przy zmianie taktowania na te z trybu 2D. To miganie rozwiazalem stworzeniem jeszcze w CCC profilu w ktorego ustawieniach dalo sie zmieniac m.in. taktowanie trybu idle (takty podniosłem na te z trybu 2D i praktycznie mialem tylko tryby 2D i 3D, dzieki temu nie bylo tego irytujacego migania, skakania obrazu itp.). Teraz pytanie - czy cos podobnego mozna zrobic z tymi nowymi sterownikami? Bo poprzedni plik ustawien nie dziala na nie, a nie wiem czy gdzies nie znajduje sie nowy, w ktorym takie cos mozna by bylo zrobic. Dzieki z gory za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
adrian0380 7 Napisano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 (edytowane) http://www.x-kom.pl/goracy_strzal/7054jakby ktoś był zainteresowany kupnem XFX Radeon R9 280X 3GB to jeszcze jest prawie 90 sztuk tej karty na promocji ,,Gorący Strzał" za 869zł. Edytowane 28 Stycznia 2016 przez adrian0380 Cytuj Link to post Share on other sites
pan piksel 9 Napisano 1 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) mam taki problem, moze ktos sie z nim spotkal wentylki na karcie sie wlaczaja dopiero jak wymusze 100% obrotow z Trix jak pc botuje to sie nie kreca, w windowsie sie nie kreca, chyba ze ustawie 100% narazie ustawilem profil ze przy 60C wymusza obroty. ale nie jest to rozwiazanie dobre bo wyje czasem przy pulpicie jak troche postoi przeinstalowalem steroniki, zmienilem bios i nic czy moga to byc padniete lozyska w gpu? jakies pomysly? Karta to radeon 7970 Saphhire dual-x http://pcfoster.pl/public/images/others/image/aktualnosci/12-marzec/167a.jpg IIx0 Edytowane 1 Lutego 2016 przez pan piksel Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 1 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Padnięte silniczki lub łożyska lub karta prądowo nie wyrabia. Cytuj Link to post Share on other sites
pan piksel 9 Napisano 1 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Padnięte silniczki lub łożyska lub karta prądowo nie wyrabia. pradowo napewno wyrabia gpu sie nie wiesza w grach (gdziny grania w W3 czy BF4) tylko wyje bo musi chodzic na 100% wentyli caly czas. obstawial bym lozysko ale nie mam jak sprawdzic. Cytuj Link to post Share on other sites
darth_moll 9 Napisano 1 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Witam, drugi raz zdarzyło mi się, że podczas włączania rano komputera nie ma obrazu. Wszystko działa, tylko brak obrazu na dwóch monitorach (jeden podpięty przez dvi, drugi przez hdmi). Wyłączam kompa, podpinam hdmi do integry i obraz jest od razu... Wchodzę do biosu, a tam włączone jest PEG w Initiate Graphic Adapeter, więc powinien działać radeon, a nie integra (IGD). Po ponownym wyłączeniu komputera i włożeniu hdmi do radeona obraz już jest (w biosie nic nie zmieniane, cały czas jest PEG). Czy ktoś miał podobny problem? Pada grafika, czy mobo? Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 1 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) pradowo napewno wyrabia gpu sie nie wiesza w grach Chodziło mi o układ zasilania wentylatorów. @up, może karta słabo siedzi w slocie ? Edytowane 1 Lutego 2016 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
darth_moll 9 Napisano 1 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) Na wszelki wypadek docisnę, może coś czasami nie stykać i podczas ruszania kabla zaczyna działać. thx Edytowane 1 Lutego 2016 przez darth_moll Cytuj Link to post Share on other sites
pan piksel 9 Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Zamontowalem dodatkowy nawiew z wentylatora 140mm, i w koncu jest cisza Karta 49-50C bez obciazenia (jej 2 wentyle 100mm sie nie kreca, tylko nawiew wymuszony z tego 140mm) ustawilem profil w Trix by wymuszal ruch wiatrakow karty po przekroczeniu 60C, temp w furmarku po 10min to 69-70C takze jestem zadowolony, z wymiana poczekam na nowe GPU. IIx0 :oczy: Cytuj Link to post Share on other sites
Ganster 113 Napisano 10 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Witam, drugi raz zdarzyło mi się, że podczas włączania rano komputera nie ma obrazu. Wszystko działa, tylko brak obrazu na dwóch monitorach (jeden podpięty przez dvi, drugi przez hdmi). Wyłączam kompa, podpinam hdmi do integry i obraz jest od razu... Wchodzę do biosu, a tam włączone jest PEG w Initiate Graphic Adapeter, więc powinien działać radeon, a nie integra (IGD). Po ponownym wyłączeniu komputera i włożeniu hdmi do radeona obraz już jest (w biosie nic nie zmieniane, cały czas jest PEG). Czy ktoś miał podobny problem? Pada grafika, czy mobo? U mnie się to dzieje na nowych sterownikach amd. Cytuj Link to post Share on other sites
losiek92 9 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Siemka! Czy ktoś z Was kręcił może R9 380x od Sapphire, jeśli tak to o ile udało się podbić zegary? Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 U mnie się to dzieje na nowych sterownikach amd. Mam ten sam problem, R9 290. Próbuje dojść do przyczyny problemu, póki co i tak jestem na etapie wymiany zasilacza, grafa sprawna na pewno. Cytuj Link to post Share on other sites
Ganster 113 Napisano 1 Marca 2016 Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Mam ten sam problem, R9 290. Próbuje dojść do przyczyny problemu, póki co i tak jestem na etapie wymiany zasilacza, grafa sprawna na pewno. Na najnowszych sferach teraz to zauważyłem taka zależność jak zrobię OC karty graficznej i wyłącza kompa po nim to pomoże tylko odinstalowanie karty w systemie i zainstalowanie by był obraz. Ja ten problem rozwiązałem w taki sposób, że OC karty graficznej wyłączam po graniu i daje na stok i jak wyłącze kompa to karta przy uruchomieniu ponownym kompa daje już obraz. Wiec jak ktoś robi OC to niech nie zapomni dać na stock by nie mieć później problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 1 Marca 2016 Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 (edytowane) @up Odinstalowanie karty w systemie, co masz na myśli dokładniej? A działa Tobie tryb awaryjny ? U mnie właśnie uruchamia sie bez problemu, a przy normalnym uruchamianiu, po logo Windowsa widzę czarny obraz. /edit Dla potomnych: Udało się poprzez odinstalowanie sterowników AMD poprzez DDU w trybie awaryjnym. Edytowane 1 Marca 2016 przez Crout Cytuj Link to post Share on other sites
Ganster 113 Napisano 2 Marca 2016 Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 @up Wchodzę w tryb awaryjny. Potem komputer (właściwości) - Menedżer urządzeń - karty graficzne - i prawym na naszą kartę i odinstaluj. Uruchomiamy komputer od nowa i sterowniki się instalują. Ponowie uruchomiamy komputer i wszystko działa. Cytuj Link to post Share on other sites
DeleT3 0 Napisano 7 Marca 2016 Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Witam. Mam pytanie ktoś może mi powiedzieć czy naHD7870 istnieje możliwość ograniczenia klatek w jakiś sposób ?Gram w gierkę w , której 60 to jest limit jaki potrzebuje a generuje mi po 90 . I chciałem się zapytać czy mogę to jakoś ograniczyć na GPU ? Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 7 Marca 2016 Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Witam. Mam pytanie ktoś może mi powiedzieć czy naHD7870 istnieje możliwość ograniczenia klatek w jakiś sposób ? Gram w gierkę w , której 60 to jest limit jaki potrzebuje a generuje mi po 90 . I chciałem się zapytać czy mogę to jakoś ograniczyć na GPU ? Oczywiście że można, program MSI Afterburner który instaluje się z programem RivaTunerSS - w MSI Afterburner możesz dowolnie zarządzać kartą, monitorować ją, podkręcać itp zaś w RTSS masz możliwość blokady FPSów na dowolnym poziomie. Opcję ograniczenia klatek masz także w ustawieniach karty Radeon, w zakładce Gry masz opcję Kontrola szybkości klatek - włączasz ją i ustalasz pożądany limit. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
KoleC 16 Napisano 8 Marca 2016 Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 (edytowane) Hej. Spotkaliście się z problemem regulacji prędkości wentylatorów na nowych sterownikach? Moja karta to 7850 od Asusa. Miałem zainstalowany Asus GPU Tweak II do OC karty, ale zauważyłem pewien problem. Po ustawieniu prędkości wentylatorów na auto nie zmieniają się obroty wentylatorów. Mogę ustawić na powiedzmy 30-50-100% i wtedy kręcą się szybciej, ale na auto nie zmienia prędkości nawet jak karta jest mocno rozgrzana (80'C). Odinstalowałem GPU Tweak i wróciłem do ustawień fabrycznych, sterowniki też instalowałem na nowo i nic to nie daje. Jak by ktoś miał pomysł to piszcie. /Edit Reszta konfiguracji: Asus Sabertooth 990FX Phenom 6200 8gb DDR3 Kingston HyperX Zasilacz BeQuiet 750W Windows 10 Home x64 Edytowane 8 Marca 2016 przez KoleC Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 8 Marca 2016 Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Sprawdź w MSI Afterburner - ustal sobie najlepiej swoją krzywą i sprawdź czy obroty postępują zgodnie z Twoimi wytycznymi. Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 8 Marca 2016 Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Stary Asus GPU Tweak już dawno miał problem z ustawieniem krzywej. Teraz masz go tutaj http://www.asus.com/event/2015/VGA/XSPLIT/pl/index.aspx. Cytuj Link to post Share on other sites
KoleC 16 Napisano 10 Marca 2016 Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Wygląda na to, że Afterburner działa. Dodam jeszcze, że po odinstalowaniu Gpu Tweak po restarcie systemu miałem wentylatory ustawione na 80% - wyło to strasznie przy starcie systemu. Dzięki za pomoc Nie mogę już edytować, a problem znów jest. Po kilku restartach komputera domyślnie ustawia prędkość wentylatora na 80% (tak jakby zapamiętywał ostatnią ustawioną ręcznie prędkość). Mimo włączenia automatycznych obrotów po restarcie znów są ustawienia ręczne. Po zalogowaniu do systemu i ustawieniu w MSI Afterburner jest ok do czasu restartu. Jest to już dość uciążliwe ... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts