Skocz do zawartości

Temat o kartach Radeon serii 7xxx oraz Rx 2xx

Recommended Posts

no właśnie nowy monitor karta tez sprawna a w nowych sterach w ustawieniach dodatkowych nastawiam na Rozdzielczość niestandardowa (win 8.1 64 bit) zmieniam z 120mh na 144mh i mi wyskakuje w ustawieniach ustawienia niestandardowe nie sa zgodne z tym ekranem jak nacisnę weryfikuj masakra i nie ma jak zmienić tego inaczej ?

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Dobra nikt mi nie odpowiedzial w moim temacie to tu zapytam:

Dopiero dzis mi sie zachnialo zrobic aktualizacje mojej karty od AMD i zauwazylem ze nie ma juz CCC tylko jakies Ustawienia Radeon. No okej. Problem jednak jest w tym że na tej karcie w trybie idle będąc czesto migal ekran,a to przy zmianie taktowania na te z trybu 2D. To miganie rozwiazalem stworzeniem jeszcze w CCC profilu w ktorego ustawieniach dalo sie zmieniac m.in. taktowanie trybu idle (takty podniosłem na te z trybu 2D i praktycznie mialem tylko tryby 2D i 3D, dzieki temu nie bylo tego irytujacego migania, skakania obrazu itp.). Teraz pytanie - czy cos podobnego mozna zrobic z tymi nowymi sterownikami? Bo poprzedni plik ustawien nie dziala na nie, a nie wiem czy gdzies nie znajduje sie nowy, w ktorym takie cos mozna by bylo zrobic. Dzieki z gory za pomoc.

mam taki problem, moze ktos sie z nim spotkal

wentylki na karcie sie wlaczaja dopiero jak wymusze 100% obrotow z Trix

jak pc botuje to sie nie kreca, 

w windowsie sie nie kreca, chyba ze ustawie 100%

narazie ustawilem profil ze przy 60C wymusza obroty.

ale nie jest to rozwiazanie dobre bo wyje czasem przy pulpicie jak troche postoi

przeinstalowalem steroniki, zmienilem bios i nic

czy moga to byc padniete lozyska w gpu?

jakies pomysly?

Karta to radeon 7970 Saphhire dual-x

http://pcfoster.pl/public/images/others/image/aktualnosci/12-marzec/167a.jpg

IIx0 

Edytowane przez pan piksel

Witam, drugi raz zdarzyło mi się, że podczas włączania rano komputera nie ma obrazu. Wszystko działa, tylko brak obrazu na dwóch monitorach (jeden podpięty przez dvi, drugi przez hdmi). Wyłączam kompa, podpinam hdmi do integry i obraz jest od razu... Wchodzę do biosu, a tam włączone jest PEG w Initiate Graphic Adapeter, więc powinien działać radeon, a nie integra (IGD). Po ponownym wyłączeniu komputera i włożeniu hdmi do radeona obraz już jest (w biosie nic nie zmieniane, cały czas jest PEG). Czy ktoś miał podobny problem? Pada grafika, czy mobo? :/

Zamontowalem dodatkowy nawiew z wentylatora 140mm, i w koncu jest cisza

Karta 49-50C bez obciazenia (jej 2 wentyle 100mm sie nie kreca, tylko nawiew wymuszony z tego 140mm)

ustawilem profil w Trix by wymuszal ruch wiatrakow karty po przekroczeniu 60C, temp w furmarku po 10min to 69-70C

takze jestem zadowolony, z wymiana poczekam na nowe GPU.

IIx0 :oczy:

Witam, drugi raz zdarzyło mi się, że podczas włączania rano komputera nie ma obrazu. Wszystko działa, tylko brak obrazu na dwóch monitorach (jeden podpięty przez dvi, drugi przez hdmi). Wyłączam kompa, podpinam hdmi do integry i obraz jest od razu... Wchodzę do biosu, a tam włączone jest PEG w Initiate Graphic Adapeter, więc powinien działać radeon, a nie integra (IGD). Po ponownym wyłączeniu komputera i włożeniu hdmi do radeona obraz już jest (w biosie nic nie zmieniane, cały czas jest PEG). Czy ktoś miał podobny problem? Pada grafika, czy mobo? :/

U mnie się to dzieje na nowych sterownikach amd.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Mam ten sam problem, R9 290. Próbuje dojść do przyczyny problemu, póki co i tak jestem na etapie wymiany zasilacza, grafa sprawna na pewno.

Na najnowszych sferach teraz to zauważyłem taka zależność jak zrobię OC karty graficznej i wyłącza kompa po nim to pomoże tylko odinstalowanie karty w systemie i zainstalowanie by był obraz. Ja ten problem rozwiązałem w taki sposób, że OC karty graficznej wyłączam po graniu i daje na stok i jak wyłącze kompa to karta przy uruchomieniu ponownym kompa daje już obraz. Wiec jak ktoś robi OC to niech nie zapomni dać na stock by nie mieć później problemu. 

@up

Odinstalowanie karty w systemie, co masz na myśli dokładniej? A działa Tobie tryb awaryjny ? U mnie właśnie uruchamia sie bez problemu, a przy normalnym uruchamianiu, po logo Windowsa widzę czarny obraz.

/edit

Dla potomnych:

Udało się poprzez odinstalowanie sterowników AMD poprzez DDU w trybie awaryjnym.

Edytowane przez Crout

@up

Wchodzę w tryb awaryjny. Potem komputer (właściwości) - Menedżer urządzeń - karty graficzne - i prawym na naszą kartę i odinstaluj. Uruchomiamy komputer od nowa i sterowniki się instalują. Ponowie uruchomiamy komputer i wszystko działa.

Witam.

Mam pytanie ktoś może mi powiedzieć czy naHD7870 istnieje możliwość ograniczenia klatek w jakiś sposób ?
Gram w gierkę w , której 60 to jest limit jaki potrzebuje  a generuje mi po 90 :D. I chciałem się zapytać czy mogę to jakoś ograniczyć na GPU ?

Witam. Mam pytanie ktoś może mi powiedzieć czy naHD7870 istnieje możliwość ograniczenia klatek w jakiś sposób ? Gram w gierkę w , której 60 to jest limit jaki potrzebuje  a generuje mi po 90 . I chciałem się zapytać czy mogę to jakoś ograniczyć na GPU ?

Oczywiście że można, program MSI Afterburner który instaluje się z programem RivaTunerSS - w MSI Afterburner możesz dowolnie zarządzać kartą, monitorować ją, podkręcać itp zaś w RTSS masz możliwość blokady FPSów na dowolnym poziomie. 

Opcję ograniczenia klatek masz także w ustawieniach karty Radeon, w zakładce Gry masz opcję Kontrola szybkości klatek - włączasz ją i ustalasz pożądany limit.

• Popieram 2

Hej.

Spotkaliście się z problemem regulacji prędkości wentylatorów na nowych sterownikach?

Moja karta to 7850 od Asusa.

Miałem zainstalowany Asus GPU Tweak II do OC karty, ale zauważyłem pewien problem.

Po ustawieniu prędkości wentylatorów na auto nie zmieniają się obroty wentylatorów.

Mogę ustawić na powiedzmy 30-50-100% i wtedy kręcą się szybciej, ale na auto nie zmienia prędkości nawet jak karta jest mocno rozgrzana (80'C).

Odinstalowałem GPU Tweak i wróciłem do ustawień fabrycznych, sterowniki też instalowałem na nowo i nic to nie daje.

Jak by ktoś miał pomysł to piszcie.

/Edit

Reszta konfiguracji:

Asus Sabertooth 990FX

Phenom 6200

8gb DDR3 Kingston HyperX

Zasilacz BeQuiet 750W

Windows 10 Home x64

Edytowane przez KoleC

Wygląda na to, że Afterburner działa.

Dodam jeszcze, że po odinstalowaniu Gpu Tweak po restarcie systemu miałem wentylatory ustawione na 80% - wyło to strasznie przy starcie systemu.

Dzięki za pomoc

Nie mogę już edytować, a problem znów jest.

Po kilku restartach komputera domyślnie ustawia prędkość wentylatora na 80% (tak jakby zapamiętywał ostatnią ustawioną ręcznie prędkość). Mimo włączenia automatycznych obrotów po restarcie znów są ustawienia ręczne. Po zalogowaniu do systemu i ustawieniu w MSI Afterburner jest ok do czasu restartu. Jest to już dość uciążliwe ...