Skocz do zawartości

Temat o kartach Nvidia GF serii 6xx / 7xx

Recommended Posts

Zauważcie to ze w recenzjach nowe gtx750 są przedstawiane tylko w zestawieniu z nowymi kartami.

I co? wystarczy przyłożyć taki test do radeona 7770, gtx550 czy innych troche starszych i magia gtx750 blaknie. Dlatego jak dla mnie zawsze najlepsze były testy na chińskich portalach, inpai i pconline.com.cn

A obecnie siedzę na integrze i5-3330 bo hd7770 leży w szafie. I tak nic nie gram bo nie mam czasu.

Zauważcie jeszcze jedną zależność. 

GTX750 = GTX650TI

GTX750TI = GTX650TI-BOOST

Dlaczego? 

Odpowiedź jest prosta. Chodzi o to by po prostu zbyt wiele nie dać. Tak samo u intela wygląda polityka z procesorami K.

• Popieram 1

Pod względem wydajności ok... ale zauważ jak bardzo spadł pobór prądu. W przypadku Twojego porównania 750Ti z 650Ti w Boost jest to aż 65W pod obciążeniem (test bmk.pl). Gdzieś wyczytałem, że to jest główne zadanie serii Maxwell. Wróżę teraz, lecz opierając się na tym, co można wyczytać na różnych stronach IT/GPU (głównie plotki, więc...) to będziemy obserwować lekkie zwiększenie wydajności względem poprzedniej serii przy znacznym obniżeniu poboru prądu.
Mówisz, że robią to, by zbyt wiele nie dać... zgadzam się, jeśli masz na myśli to, że byłoby to dla nich nieopłacalne.
Titan za 300zł - pewnie! Tylko wtedy nikt by nie kupował wydajniejszych kart, bo po co... :D

Oczywiście, że nie :)
Czasem chrupnie (rzadko) nawet do 40 fps. W takich sytuacjach zdarza się, że boost leci w dół nawet do wartości bazowych (901mhz na rdzeniu) Temperatura nie dochodzi nawet do 70 stopni.
Zużycie procka na poziomie 85/90 %
Sterowniki są najnowsze.
Mam co prawda tylko 4 GB ramu ale jeszcze nie gram w full hd tylko 1680x1050. Poza tym gtx780 ma 3GB vramu także Ram nie jest problemem. Rzadko ale potrafi wystąpić taki mini freez co jest nieco irytujące. Podkręciłbym procesor ale mam jeszcze boxa.
Jedynie co udało mi się jeszcze sprawdzić na tej karcie to NFS Rivals, który oczywiście nie nadaję się do takich testów i Crysis 2 gdzie nie miewam wahań fpsów i gra zasuwa świetnie.
Batmana nowego będę sprawdzał dzisiaj ale tam też pewnie nie będzie problemów. Kwestia tyczy się tylko BF3 póki co.
Ponieważ prócz gtxa, wepchnąłem również dodatkowo nowy dysk, w Origin zmieniłem miejsce instalacji gier/folder cache na nowy dysk. Do BF3 pozostawiłem bez zmian zatem ten drobny szczegół raczej nie powinien mieć znaczenia. Czasem miałem wrażenie, że przy tych chrupaniach słyszałem też dysk ale tego proszę nie brać do siebie. Może mi się wydawało, trudno powiedzieć. (Przecież i tak wszystko ładuje się do ramu/vramu) Nie sądzę by mieliło pliki w swapie
Win7 x64

Edytowane przez Fikuzi

Ceny 750 są z głowy i będą wyższe ponieważ karta ma najlepszy stosunek wydajności przy liczeniu walut. To coś jak ceny używanych radeonów 79xx z przed miesiąca. 

Nowy maksiu w stosunku do keplera ma tutaj więcej do powiedzenia niż radeon. 

Możesz zapodać jakieś testy?

Nowaj, nie byłbym tego taki pewien. http://pclab.pl/art55238-6.html Są niektóre nowe gry na których jest stosunkowo duża różnica.

Dla pewności trzeba by jeszcze tylko sprawdzić kilka porównywalnych kart z niższego segmentu (np r7-260x, r9-270x/270, gtx 750, gtx 660/660Ti) na jakimś normalnym dwurdzeniowym niepodkręconym procesorze typu pentium.

Edytowane przez MasterBarti

Możesz zapodać jakieś testy?

Cały art

guru3d

Nadal panuje zasada że nie wsadza się Nvidii do 2-rdzeniowego procesora? Bo jakby ten Maxwell potaniał to pewnie bym się na niego skusił ale wolałbym nie ryzykować.

Tak, od czasów Keplera to problem.

Dla AMD? Owszem.  :]

Edytowane przez R-Koniu
  • 2 tygodnie później...

@06radcho - Jeżeli budżet pozwala to zdecydowanie EVGA. Ja od Gigabyta trzymam się już z daleka (pierwsza gtx 470 którą od nich miałem była genialna, następne R7970 i 780 Ti już były dramatycznie słabe - zero potencjału OC i niższa jakośc wykonania).

Edytowane przez joker5513

Oddaję głos na Classy... 2tys. to bardzo fajna cena.
Po "mdłym" początku z moją EVGA teraz jestem totalnie zauroczony! :)
Serwis odpisuje w maks. 24h!!! To akurat zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Na odpowiedzi od GB czekałem doooobre kilka dni.
Z drugiej zaś strony zbyt często z tej usługi się nie korzysta (tego przynajmniej wszystkim życzę) ;)

Widocznej różnicy w grafice nie zauważysz bo nie za to odpowiada pamięć RAM :) więc jeśli nie grasz na kilku monitorach i nie planujesz SLI to raczej nie warto.

Edytowane przez sowix71