khazad92 23 Napisano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Gratki @Ragnar! Piękny sprzęt :)Jak wypada gramofon w porównaniu do płyt CD wg Ciebie? 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 do płyt CD wg Ciebie? Płyty cd nawet startu nie mają, porównując to dźwięk z cd jest tak strasznie płaski, przerzucając się na vinyl dźwięk po prostu wychodzi z głośników, wszystko pięknie można wychwycić, każdy instrument. Rewelacja 1 Cytuj Link to post Share on other sites
khazad92 23 Napisano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 No to już wiem jaki będzie mój następny audio-zakup Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Czesiu a tak z ciekawości jakiego przedwzmacniacza użyłeś ostatecznie? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Jezusmaria jakie to wielkie co ja kupilem 2 Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Pokaż coś więcej jak już go postawisz w odpowiednim miejscu Cytuj Link to post Share on other sites
mistrz 336 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Teraz mogę już powiedzieć że słucham na poważnie Duże są szumy i trzaski ? //e Nie cytuj zdjęć Edytowane 13 Stycznia 2016 przez dodo Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 @up wrzucaj zdjęcia w spoiler bo przy cytowaniu robi się pierdzielink w temacie przez to a co do pytania to zależy od stanu płyty, kabli, silnika i wkładki. Adam to solidny gramofon, jak jest w świetnej kondycji to da bardzo dobry dźwięk. Drobne trzaski od papierówek dodają tylko uroku. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Wiem ze kijowe miejsce, ale tego nie przewidzialem No i auto standby mi nie dziala 3 Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 W jakim sensie nie działa, nie włącza się czy nie wyłącza? jak to pierwsze to daj mu więcej papu w decybelach - głośność dla kanału subwoofera w ampli a z tyłu na płycie wzmacniacza klipscha zmniejsz głośność albo zwiększ ogólną granicę odcięcia sygnału. Wyłączanie, nie wiem jak długi czas bezczynności on ma fabrycznie wbity. Znam sprzęty, które wyłączały się dopiero po 30 minutach nic nie robienia. No a jak używasz modułu bezprzewodowego to raczej w nim można szukać przyczyny. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Czesiu a tak z ciekawości jakiego przedwzmacniacza użyłeś ostatecznie? Spróbowałem tego DJ'a którego mi podesłałeś na ceneo, tyle że wziąłem używkę z allegro za stówkę. Duże są szumy i trzaski ? Zależy od stanu płyty, ale tacy bitelsi, to perełka i nie ma żadnych szumów czy trzasków. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 W jakim sensie nie działa, nie włącza się czy nie wyłącza? jak to pierwsze to daj mu więcej papu w decybelach - głośność dla kanału subwoofera w ampli a z tyłu na płycie wzmacniacza klipscha zmniejsz głośność albo zwiększ ogólną granicę odcięcia sygnału. Wyłączanie, nie wiem jak długi czas bezczynności on ma fabrycznie wbity. Znam sprzęty, które wyłączały się dopiero po 30 minutach nic nie robienia. No a jak używasz modułu bezprzewodowego to raczej w nim można szukać przyczyny. Nie wlacza sie, dalem na kanal subwoofera max, oraz glowna glosnosc prawie na full, sub byl bez odciecia ustawiony na lfe przy gain na okolo 50%. Wyzej gain nie dam bo mi z burka rzeczy spadaja Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Kupiłeś go z modułem bezprzewodowym czy nie? dali do niego kabel audio? jest pojedynczy czincz czy podwójny z jednej strony typu "y"? wpięty w wejście lfe to czarne? w ampli powinna być opcja odcięcia a w niej tryb lfe + main, tak ma być ustawione. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Kupiłeś go z modułem bezprzewodowym czy nie? dali do niego kabel audio? jest pojedynczy czincz czy podwójny z jednej strony typu "y"? wpięty w wejście lfe to czarne? w ampli powinna być opcja odcięcia a w niej tryb lfe + main, tak ma być ustawione. Bez modulu bezprz. Dali do niego kabel w litere Y, w ampli wpiety pod subwoofer out, a w subie pod line in. Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Dziwne. Powinien się wybudzać przy większej głośności bez żadnych problemów z użyciem kabelka "y" i low-pass przekręconym maks w prawo. W ampli na pewno odcięcie nie jest ustawione za nisko? 60/80hz wstępnie będzie ok. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Hmm, chyba nic nie rozumiem, standby dziala, ale tylko jak przelacznik jest na pozycji ON a nie AUTO. Sub sie normalnie przerzuca na standby po 10-20 minutach nieaktywnosci Co gorsza moj Ampli nie kieruje automatem audio ze sciezek stereo do suba Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Może coś masz jeszcze źle ustawione. Jaki dokładnie to model amplitunera? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Onkyo TX-NR609 Kieruje audio do suba kiedy jest odpalony upmix, tryb "stereo" lub "THX Music" Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Mój sub również nie jest aktywny w stereo, iMO tak ma być, stereo to stereo. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Kwestia indywidualnych preferencji. Do zestawu stereo w przypadku kolumn z małą ilością basu można przecież wpiąć aktywny subwoofer, nawet pod wyjście głośnikowe wzmacniacza jak nie ma innej opcji. Skrzynka najlepiej w konstrukcji zamkniętej bo będzie łatwiejsza w ustawieniu, nie straci na szybkości, nie zaburzy sceny a w elegancki sposób uzupełni braki niskich tonów. Natomiast temat samego amplitunera kina domowego i stereo, słuchania muzyki na takim zestawieniu... średnio. Greq czyli działa w stereo ale w upmix, nie znam wszystkich opcji tego amplitunera ale może ten typ tak ma. THX lepiej nie ruszać bo domyślam się, że to poprawnie działa tylko po odcięciu basu z wszystkich kolumn i przekierowaniu go do suba. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Sub okazal sie wadliwy, chyba zadecyduje sie na jego zwrot - stwierdzam ze chyba nie jest mi potrzebny zamiast tego beda nowe hamulce do jagody... Ale poza tym ze tryb standby nie dziala to sprzet swietny i moge z czystym sumieniem go polecic Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Szkoda no ale zawsze może trafić się wadliwa sztuka. W muzyce nie był za wolny i rozlazły? Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 stwierdzam ze chyba nie jest mi potrzebny Ile masz tam m2? (pomieszczenie gdzie znajduje się zestaw) Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Okolo 20-25 nie pamietam dokladnie Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Dla tych co chcą sobie kupić subwoofer do najniższych częstotliwości: Największa przekątna pomieszczenia (długości, szerokości i wysokości) określa dolną częstotliwość graniczną danego pomieszczenia. Przykładowo pomieszczenie o wymiarach 5,0 x 4,0 x 3,0 m ma najdłuższą przekątną 7,07 m. Dla takiej długości fali otrzymujemy częstotliwość 48,656 Hz. do tego jeszcze słynna "siatka basu", fale stojące oraz dyfrakcja i interferencja fal akustycznych Ze względu na to, że obecne karty muzyczne a dokładniej ich oprogramowanie można sobie o du**ę potłuc, z przyjemnością korzystam ze starego Audigy 2 ZS w domu. Żeby jednak sprzęt grał tak jak chce w słabym akustycznie pokoju to DSP musi być tak ustawione: http://obrazki.elektroda.pl/4295120400_1452819891_thumb.jpg Najwięcej miejsca zajmuje sekcja odpowiedzialna za subwoofer. Reszta jest ogarniana przez korekcję czasową z uwzględnieniem temperatury powietrza oraz stereofonicznym 10 pasmowym korektorem co by obie kolumny grały tak samo (ch-ka ściągana dla lewej i prawej po czym korekcja robiona za pomocą EQ) - szkoda, że nie jest 20 albo 30 pasmowy. Kupienie i dobranie subwoofera do zestawu oraz pomieszczenia to nie jest hop i siup - idę do marketu, kupuję, podłączam i gra. To jest o wiele bardziej złożona sprawa. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts