Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 tygodnie później...

Wrażenia takie jak w przypadku 921, którego miałem wcześniej czyli bardzo pozytywne :P. Plusy na korzyść 22 to: znacznie poprawione hdmi i dodatkowe dwa gniazda, które bardzo mi się przydadzą, ulepszony firmware, dokładniejszy mikrofon mcacc no i phase control plus wreszcie działa tak jak powinno w trybie 5.1 bi-amp.

Uwielbiam to bezpośrednie, energetyczne brzmienie Pioneera ;).

Fakt, do ampli kina domowego może średnio to pasować ale wbrew pozorom spisuje się nieźle i w stereo (dlatego po kilkunastu odsłuchach różnych amplitunerów wybrałem właśnie Pionka, 45% kino i 55% muzyka). W połączeniu z Azur 551P można spokojnie posłuchać czarnych płyt w stereo. Nie zagra to dosłownie tak jak Technics SU-XV700, którego miałem kiedyś ale na moje ucho jest dość dobrze. Jak masz możliwość to odsłuchaj w stereo w salonie jak to gra, gwarantuje Ci, że będziesz miło zaskoczony :).

Jak masz możliwość to odsłuchaj w stereo w salonie jak to gra

Nie,dzięki

To jedyny sposób na to żeby wiedział co i jak i żeby taka opinia jak poniżej była choć troszkę oparta na wiedzy a nie na "bo mi się zdaje". 

Taki sprzęt do filmów się zgodzę 

Nie zdaje mi się.Tylko jestem tego na 100% pewny i każdy kto choć trochę ma pojęcia na ten temat,to samo powie.Amplituner do filmów a nie muzyki.Nawet w skali którą podał @Szarik pół na pół nie jest według mnie to dobry wybór ale to moje zdanie.Dlatego zaskoczył mnie @Szarik który ma pojęcie o sprzętach,że poszedł w kino.Nie wiem,może mnogość funkcji,wej/wyj itd przyciąga ludzi bo dostają świetny kombajn ale nie mający nic wspólnego z dobrym dzwiękiem i tu nie oszukujmy się albo bezwzględnym priorytetem jest brzmienie w muzyce w stereo albo zależy ci na dzwięku przestrzennym i na dodatkowych bajerach.chcąc dołożyć dobry tor audio do takiego amplitunera,toroida,pojemne kondki itd inaczej: Czy amplituner za np. 5000 pln jest dobrym wzmacniaczem? Pomijając fakt, że amplitunery różnią się jakością, nawet w obrębie podobnej kategorii cenowej, odpowiedzieć można na kilka sposobów:
1. Proszę posłuchać i porównać. Następnie samemu ocenić. Ta odpowiedź, pomimo że najbardziej uczciwa, na ogół nie jest tą oczekiwaną przez klienta, mającego już jakieś obserwacje (lub życzenia) i chcącego usłyszeć ich potwierdzenie.
2. Amplituner kosztujący 5000 pln, po "odcedzeniu" wszystkich układów nie związanych z reprodukcją dźwięku audio (wyświetlaczy, pilotów, dekoderów Dolby itp.) okazał by się 5-kanałowym wzmacniaczem zintegrowanym, kosztującym mniej więcej połowę ceny oryginału. Prawdopodobieństwo, że zagra on na poziomie dwukanałowego, solidnego wzmacniacza zintegrowanego z mniej obciążonym, na ogół również wydajniejszym zasilaniem jest bardzo małe, skoro ten ostatni ma tylko dwie końcówki mocy, a więc lepsze i jest tańszy.
3. Jeżeli wystarczy nam poziom przyzwoitego hi-fi  a naszą drugą pasją jest kino domowe, wówczas zakup amplitunera jest jak najbardziej uzasadniony.
Na pewno dźwięk uzyskany w ten sposób będzie wyraźnie lepszy niż ten oferowany przez średniej klasy miniwieże. ;)

Natomiast sam wygląd-bajer(ładny).

Dla mnie to jeden wielki procesor do muzyki,do filmów jak najbardziej ok.

Ja w takim razie proponuję wam panowie porównać wasze amplitunery z tańszymi wzmacniaczami :P  z tego co pamiętam ty Biafra masz podobnej klasy ampli i chyba wafle do tego jak się nie mylę.

Sorki ale jak już pisałem grunt że jesteście zadowoleni.

pozdrawiam :)

Dlatego zaskoczył mnie @Szarik który ma pojęcie o sprzętach,że poszedł w kino.

Przekonał mnie dłuższy odsłuch, nic na to nie poradzę :). Słuch mam raczej dobry i możesz mi wierzyć, jeśli ten sprzęt nie miałby nic wspólnego z dobrym dźwiękiem to nawet bym go nie dotknął :P.

Przekonał mnie dłuższy odsłuch, nic na to nie poradzę . Słuch mam raczej dobry i możesz mi wierzyć, jeśli ten sprzęt nie miałby nic wspólnego z dobrym dźwiękiem to nawet bym go nie dotknął .

QFT. A mam dokładnie ten wzmak stąd jestem zdziwiony że bez odsłuchu opisujesz mi jak strasznie gra :P

Też spędziłem sporo czasu na odsłuchu przed zakupem i podpisuję się pod tym co pisze Szarik. A też głuchy nie jestem. Rozpisałeś się a pionka nie słyszałeś. 

• 4 tygodnie później...

Aktualnie od kilku dni mam u siebie do sprawdzenia takiego dość dziwnego budżetowca :evil:. Zasilacz robi wrażenie, dźwięk w stosunku do Pionka jest bardziej naturalny, zastanawiam się nad zmianą. Marantza mogę wyrwać za śmieszną kasę.

http://img21.imageshack.us/img21/953/bvn6.jpg

Edytowane przez Szarik

marantz ma 2x145w (lub 5x82w) przy 8 ohm w stereo vs pionieer vsx-922 - 2x120w

"wagowo" są porównywalne - marantz 10,1kg...

wg mnie marantz ładniejszy wizualnie , ale jak gra to nie wiem - miałem kiedyś wzmacniacze marantza pm-6004 i pm-7001 i za wydajne prądowo to one nie były... (ale to nie były wysokie modele wszakże...)

Parametry u Marantza są sporo zaniżone na papierze, nie wiedzieć czemu. Dynamika jest identyko jak u Pionka z tym, że jest to bardziej muzykalny amplituner i nie aż tak ostry w górnych rejonach pasma co nie zmienia faktu, że jest to chyba najtańszy ampli Marantza heh.

Różnica w brzmieniu według mnie jest dość duża, klasę wyżej - w stereo bardzo przypominają mi się czasy z Technicsem ale to nadal nie jest to samo ;) acz już bliżej niż dalej :P. W kinie dźwięk jest niesamowicie żywy i laserowo przestrzenny (o ile można tak powiedzieć), dialogi są bardziej czytelne i bardziej "na ekranie" ale to może być zasługa zabawy z Audyssey. Napiszę coś więcej jak go dłużej potestuję, czekam narazie na pierwszą większą wolną połowę dnia. Nic nie dopłacę, wyjdę na czysto :evil:. Na Pioneera mam już zdecydowanego kupca ale jeszcze się zastanawiam, nic na szybko.