Gość WIPI1979 Napisano 4 Października 2009 Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Witam. Poszukuję płyty głównej do firmy do stanowiska obsługującego monitoring w czasie rzeczywistym (na produkcji). Komputer ma mieć możliwość podpięcia (dodatkowych 4 HDD oprócz jednego podstawowego) w razie potrzeby przejęcia funkcji rejestratora przez komputer. Potrzebuję płyty głównej GIGABYTE: - z 2-ma BIOSami - z 2-ma LANami GIGABITowymi - do procesora q9550 - pod grafikę: PCI-E/ATI/256bit/2xDVI/DDR5-512MB lub 1GB np.: GV-R487-512H/1GH-B lub GV-R487D5-1GB. Z jakim chipsetem GIGABYTE poleci mi płytę? Jakie to będą płyty główne? Interesują mnie płyty główne bez zintegrowanej karty graficznej. Chyba, że polecicie mi rozwiązanie Karta Graficzna + zintegrowana karta graficzna. Proszę o polecenie do 250pln/300pln Oraz do 400pln/450pln za samą płytę główną. Pozdro Cytuj Link to post Share on other sites
QszaQ 0 Napisano 4 Października 2009 Udostępnij Napisano 4 Października 2009 gigabyte_ga_x48... - 2xLan gigabyte_ga_ep45_ds3l... - 2x Bios GA-EP45-DS3 -2x G LAN 2X Bios 384-440 PLN Cytuj Link to post Share on other sites
Sebool_uk 0 Napisano 4 Października 2009 Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Witam podaje Ci 2 propozycję od siebie mam nadzieje, że mniej więcej o takie mobasy Ci chodziło Płyta główna w przedziale cenowym 250pln/300pln: • Gigabyte GA-EP43-DS3 - klik Płyta główna w przedziale cenowym 400pln/450pln: • Gigabyte X48-DQ6 - świetna płyta pod Quada - klik @QszaQ jemu chodzi i mobo z socketem 775 a nie 1156 zupełnie coś innego to jest podstawka pod i5/i7 a on wyraźnie napisał w temacie, że potrzebuje mobo do Quada Q9550 a pod quada chyba nie bylo plytki z dual lanem i biosemJak nie było? podam Ci przykład płytki Gigabyte GA-X48-DQ6 którą wymieniłem powyżej Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
QszaQ 0 Napisano 4 Października 2009 Udostępnij Napisano 4 Października 2009 poprawiłem się PS. była też z quad Lanem GA-EP45-DQ6 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość WIPI1979 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 http://www.gigabyte.pl/products/mb/spec ... 3l_10.html nie ma dwóch LAN GIGABIT. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Wszystkie te płyty z "L" w nazwie są pozbawione podwójnego Lan'u. http://www.gigabyte.pl/search/EP45-DS3 EDYTKA: Z tego forum, cytat od przedstawiciela Gigabyte'a: L - wersja optymalna kosztowoZapewne dlatego. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość WIPI1979 Napisano 6 Października 2009 Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Dzia. "Przelukałem" skróty opisów płyt GA-... No dobrze. A tak szybciutko, to jaka jest różnica pomiędzy P45 i ICH10R, a X48 i ICH9R? Skoro mam płyty o podobnej cenie, to czym różnią się chipsety? Np. GA-X48-DQ6, a GA-EP45-...(2xLAN)? Co daje tak naprawdę te ...-UD... ( ta miedź dodatkowa)? Pozdro. Im więcej ich przeglądam, tym bardziej zdezorientowany jestem. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 X48 + ICH9R - trochę gorsze OC, pełna obsługa CrossFire, gorsza obsługa dysków (głównie macierze). P45 + ICH10R - lepsze OC, CrossFire tylko 2 x8, lepsza obsługa dysków (macierze). Ta wystarczy w 100% a tańsza o 160zł -> http://www.gral.pl/preview/Gigabyte/Gig ... e2_04.html Cytuj Link to post Share on other sites
GIGABYTE_PL 62 Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Ja jednak z czystym sumieniem polecę X48-DQ6 lub pod DDR3 X48T-DQ6, skoro ma to być stabilna platforma i trwała na produkcję. Fakt P45 jest nowocześniejszy ale ICH9R i ICH10R niewiele się różnią - zależy o jakim RAID'zie mówimy. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość WIPI1979 Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 O jakim RAIDzie? NAJBEZPIECZNIEJSZYM. Taki, który pozwoli mi na zapisywanie danych w każdym dniu oraz odtwarzanie danych nagranych podczas jego normalnej pracy zapisu (dane zliczania i ważenia z maszyny produkcji). Napewno nie OC. Niewiele różnią. Ale czym różnią? Zależy wszystko od ceny. 1) Załóżmy o największej możliwie LICZBIE FIZYCZNYCH HDD w kompie, ale o najmniejszych pojemnościach. (Oczywiście nie 80GB lub 160GB, ale ten dysk, który ma najtańszy 1GB pamięci - z takich dysków chcę). 2) Zakładanie macierzy najwyższej w 2-ch, 3-ch etapach. Np.: 2 dyski, potem 6 dysków, na koniec max dysków - w odstępach czasu. 3) Narazie jeden najszybszy dysk (na system C: i na dane D:) z parametrem najszybszego odczytu ALE podczas pracy zapisu. Z możliwością kupienia całej macierzy (max dysków w odpowiedniej cenie) Czy jest P45-DQ6? lub P45T-DQ6? lub coś podobnego? kubbak - tą właśnie wybrałem za pierwszym razem, zanim tu napisałem. Szukam jeszcze różnicy pomiędzy EP45, a EP43, a EP41? Może wiesz coś i możesz przybliżyć w bardzo dużym skrócie (coś jak o tych płytach w dwóch/trzech zdaniach). Pozdro i dzia za odpowiedzi. PS. Sporo czasu zajmuje to oglądanie i szukanie informacji. Zapomniałem dodać. GA-EP43DS3 nie ma dwóch LANów. Odpada. Skoro mam mieć potem macierz, to nie dołożę karty sieciowej, aby rywalizowała z macierzą na mostku. Inaczej jak są 2 LANy na płycie (zintegrowane to rozwiązanie). Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 8 Października 2009 Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Z poprzednim linkiem faktycznie się pomyliłem (nie zwróciłem uwagi, że to P43), ale ta płyta również ma 2 LANy a jest tańsza o 50zł -> http://www.gral.pl/preview/Gigabyte/Gig ... e2_51.html. Różnice między P45 a P43 to pozbawienie tego drugiego funkcji CrossFire, gorsze możliwości OC. Co do P41 to jest to typowo budżetowy chipset, w 90% płyty będą wyposażane w mostek południowy bez obsługi RAIDu. Pod względem obsługi dysków (ilości) wygrywa tu X48 DQ6 dzięki dodatkowemu kontrolerowi na 2 dyski SATA (łącznie 8 vs. 6 w EP45 DS3P). Obecnie najtańsze dyski pod względem GB/zł to dyski 1TB - około 28-30 groszy za 1 GB. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość WIPI1979 Napisano 9 Października 2009 Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Dzięki za odpowiedzi. Wybrałem kilka modeli. Proszę o doradzenie w wyborze. Podkreślam, że będzie jedna grafika na PCI-E/ATI/2xDVI/256bit/DDR5-512MB lub 1GB - chyba 4870. Płyta NIE do OC. 1) GA-EP45-DQ6 bo ma 4 x RJ-45 i 10 x SATA na ICH10R. Raczej padnie na tą wybór, bo nie widzę sensu kupna DDR3 do s775 (tylko kilka procent wzrostu wydajności). Będzie to miało znaczenie/różnicę w RAMie do stanowiska monitoringu na w/w grafice (+ 2a monitory DVI) z CPU w tytule Q9550 i taką płytą? inne: 2) GA-X48-DQ6, GA-X48T-DQ6 3) GA-EP45-UD3P, GA-EP45T-UD3P 4) GA-EP45C-DS3R 5) GA-EP45-DS3R Nie ma GA-X48C-DS3R? Jestem za pierwszą płytą, ponieważ ma to co wymagam (min. 2xLAN GIGABITowy) i ma 10xSATA na ICH10R, a nie 6xSATA jak większość lub niektóre 8 x SATA. Jak mnie przekonacie do 2-giej płyty głównej (z X48)? Co to tak naprawdę oznacza przy płytach głównych GIGABYTE: Obsługa funkcji Teaming? Zwłaszcza w tej co wybrałem z 4 x RJ-45. Pozdro. Czekam na odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts