sid vicious 16131 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 http://www.esprint.pl/zlota_paleta.jpg(zdjęcie bezczelnie ukradzione z internetów) Brawo! 2 Cytuj Link to post Share on other sites
krzesuo 892 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Jak już jesteśmy w temacie audio, czy to prawda, że wytłoczki po jajach mogą służyć jako pułapka basowa w wersji ekonomicznej ? Jakby ktoś uważał, że ma za tani sprzęt na pełnoprawne pułapki basowe . Cytuj Link to post Share on other sites
Voidereles 1695 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Co jak co, ale ja na miejscu moderacji zamiast się z Luksona śmiać to spiąłbym jego wypociny i zrobił w dziale audio jakiś temat odnośnie akustyki i rozmieszczenia. Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Luk może to zrobić sam i na pewno dam repę jako jeden z pierwszych. Cytuj Link to post Share on other sites
krzesuo 892 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Ja tam się nie śmieję, tylko faktycznie gdzieś wyczytałem, że da się tak zrobić, i chcę wiedzieć, co Lukson na to . Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) Lukson wspominał o tym. @down Może ja źle patrzyłem... Edytowane 24 Lipca 2014 przez gtr76 Cytuj Link to post Share on other sites
krzesuo 892 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Gdzie? Przejrzałem całą część tematu, odkąd zaczął się wywód Luksona nt audio i sceny, i z tego co czytam, to pisał tylko o piankowych narożnikach. Cytuj Link to post Share on other sites
GateKeeper 25 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Gdzie? Przejrzałem całą część tematu, odkąd zaczął się wywód Luksona nt audio i sceny, i z tego co czytam, to pisał tylko o piankowych narożnikach. Nie to nie działa. Wytłoczki od jajek rozpraszają dźwięk ale go nie tłumią. http://nagrywamy.com/2013/01/28/adaptacja-akustyczna-czesc-2-podstawy/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
krzesuo 892 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Spasiba . Cytuj Link to post Share on other sites
GateKeeper 25 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Spogz :DD Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Moim marzeniem - dobra, zakozacze - planem, jest wybudowac chate z jednym pokojem specjalnie pod audio Co do siatki basu to jest z d.. wziete. Meble wszystko zmieniaja. Cytuj Link to post Share on other sites
BIGPUN 12628 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 O wiele bardziej sobię cenie ład i porządek w salonie niż pierdolnik, syf i siatkę basu. O wiele przyjemniej wejść do schludnego pomieszczenia w którym cichutko plumla sobie koncert Stinga (dzięki dodo) niż obijać się o graty z łbem wielkim od basu... Rzekłem... Jako stary piernik. 5 Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 dzięki dodo Do usług! Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 O wiele przyjemniej wejść do schludnego pomieszczenia http://www.acousticlab.pl/images/galeria/realizacje/wroclaw/1.jpg Da się? Mam na myśli pomieszczenie a nie audiovoodoo. Co do siatki basu to jest z d.. wziete. Nie jest z du*y wzięte. Fizyka się kłania - interferencja i dyfrakcja fal. Fale o pewnej długości po odbiciu mają przeciwną amplitudę o tej samej długości. To sprawia, że po nałożeniu obie równoważą się (dźwięk + dźwięk = cisza). EDIT (3). Polecam lekturę: http://weirdscience.eu/Interferencja%20fal%20akustycznych.html Jako idealne pomieszczenie odsłuchowe można uznać komorę bezechową, w której znajduje się słuchacz od przetworniki. Niestety wiele osób (jak nie każdy) po 5-10 minutach wizyty w takim pomieszczeniu wychodzi mając zawroty głowy lub inne przypadłości - słychać krew krążącą w uchu wewnętrznym oraz pracę zastawek. Polecam wizytę w takim pomieszczeniu. Wtedy dopiero można poznać znaczenie powiedzenia "błoga cisza". Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Prawie jak u mnie Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Też masz takie cmentarne podstawki pod głośnikami ? dźwięk + dźwięk = cisza Nie działa - wiele razy darłem mordę jak mnie sąsiad budził wiertarką. 7 Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Też masz takie cmentarne podstawki pod głośnikami ? Mam na myśli pomieszczenie a nie audiovoodoo. Nie działa http://www.eclectablog.com/wp-content/uploads/2012/07/JesusFacepalm2.png EDYTA: W jakim celu stosujemy takie cmentarne podstawki? Marmur jest na tyle gęstym materiałem, że bardzo ciężko wprowadzić go w rezonans. Tym samym całość (kolumna + marmur) nie przenosi drgań na podłoże. Jeżeli ktoś ma betonową podłogę o grubości wylewki 12-15cm to jest mu to nie potrzebne. Co innego osoby stawiające granie na podłodze z desek (chociaż te też tłumią) lub płyty OSB lub innym rodzaju podłogi/stropu. Podobne zadanie spełniają kolce w kolumnach. Jak najmniejsze przekazywanie drgań całej skrzyni na podłoże. <- To akurat nie jest audiovoodoo. P.S. Wydzieli to ktoś do odpowiedniego tematu w dziale audio? Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 http://www.mancards.com/wp-content/uploads/2013/06/25001371666147_Sarcasm-is-like-pussy-you-either-get-it-or-you-dont.png 3 Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Też masz takie cmentarne podstawki pod głośnikami ? Nie, mam wylewkę z betonu o odpowiedniej grubości 3 Cytuj Link to post Share on other sites
BIGPUN 12628 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Nie wiem co zrobić z dziećmi, przeszkadzają mi w akustyce:( 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 wylewkę z betonu o odpowiedniej grubości Niestety nie Nowe budownictwo. Strop grubości 10-12cm. Bolero stoją na kolcach + panele + korek (nie pianka). Po zmianie podłoża polepszyło się względem gównianej wykładziny, jeżeli chodzi o rezonans ale nie tłumienie reszty częstotliwości. Nie wiem co zrobić z dziećmi, przeszkadzają mi w akustyce:( Słuchawki półotwarte. Pomaga Cytuj Link to post Share on other sites
Salog 800 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Załóżcie w końcu odpowiedni temat w dziale audio. Taka mała apelacja ode mnie. A w odpowiednim temacie można by było się też czegoś ciekawego dowiedzieć. Luk jak by mógł to niech stworzy poradniki co do akustyki. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 W jakim celu stosujemy takie cmentarne podstawki? Daleko mi do określenia siebie mianem choćby padawana jeśli chodzi o audio, ale nie jestem również idiotą, lub osobą przykutą do łóżka - przez ponad 30 lat życia na świecie odkryłem tajemną sztukę ustawiania kolumn na nagrobkach. To akurat nie jest audiovoodoo. http://33.media.tumblr.com/tumblr_ll5pfs9Aa01qci4ejo1_500.gif apelacja Od czego się odwołujesz ? Cytuj Link to post Share on other sites
Salog 800 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 czego się odwołujesz Do czego. Do grupy moderatorów, aby posprzątali. Zresztą sami poniekąd po sobie. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Od kilku stron toczy się luźna, żartobliwa i wesoła rozmowa. Nie ma żadnych wyzwisk, obrzucania się guano czy innych fochów - aż tak bardzo przeszkadza to członkom Klubu Ponuraka ? W momencie, gdy wątek umrze śmiercią naturalną, przeniesie się go w całości i po sprawie - raptem kilka kliknięć. Dyskusje, które ucinane są w połowie i przenoszone gdzieś dalej najczęściej giną w kwiecie wieku, a z racji temperatur odrobina rozrywki nikomu nie zaszkodzi. 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts