Popularne posty Hans Olo 92 Napisano 30 Listopada 2011 Popularne posty Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 (edytowane) Kilka lat temu w związku z problemami w działaniu "System Shock 2" na Win XP (nie działa zapisywanie gry) wpadłem na ciekawy pomysł zrealizowania swojego marzenia z przed lat. Nie był on łatwy, bo na allegro niektórych części szukałem prawie dwa lata, a później rozpoczęła się walka w poszukiwaniu antycznych sterowników do części, których dotychczasowi właściciele nie posiadali. Na początku kupiłem płytę Abit BX133, autor aukcji twierdził, że działa, tylko są jakieś problemy z Biosem. No i owszem, były. Dysków nie wykrywał. Zatem zrezygnowany szukałem dalej. Niestety mityczne BE6 SE było praktycznie nie do zdobycia, dlatego skusiłem się na dość drogą, ale dobrą Asus CUV4X-D. Płyta dwuprocesorowa, lecz na win98 i tak tego nie wykorzystam. W gniazdach zamarzyłem sobie procesory P3 Tualatin 1400 i w sumie to nawet mam je na stanie, ale dołączone przez sprzedawcę P3 933 i tak mi wystarczą, więc obecnie nie mam ochoty dłubać przy wymianie i na razie zostanie, tak jak było. Do tego zakupiłem dość łatwo i szybko 4x 256 MB RAM 133MHz. Baaaardzo długo szukałem wymarzonej przeze mnie jeszcze długo przed pierwszymi geforce'ami Diamond TNT2 Ultra V770. Kartę kupiłem za 7 zł + przesyłka, jednak na razie zamontowałem GF2 Leadteka, a w systemie zrobiłem dodatkowy profil sprzętowy, ponieważ jako fan gier Monolith będę zmuszony wymienić GF na TNT, by nie mieć problemów ze znikającym hudem i grafiką menu (Blood 2, Shogo). Ale to nie wystarczyło. Pomyślałem "dlaczego ograniczać się do Direct3D i OpenGL". Zacząłem szukać VooDoo2 12MB. O ile znalezienie samych kart nie było problemem, tak problemem było znalezienie ich w komplecie z kablami i mostkiem SLI. Teoretycznie można je zrobić samemu, ale ciężko znaleźć specyfikację połączeń. Wstawiłem też jakiegoś creative SB0100 z moich starych rupieci, ale nie bardzo chce działać. Bardzo możliwe, że ma to związek z pokrzywioną trochę obudową, przez którą mam też problem z gaśnięciem obrazu, gdy podłączam monitor do VooDoo. Łącznie wszystkie zakupy wyniosły mnie ponad 200 zł, przy czym maszyna śmiga na zasilaniu chiefteca, który stanowi ok. 25% wartości maszyny. Ogólnie rzecz biorąc komputer działa i chyba jako pierwszy człowiek w internecie mogę z całą pewnością stwierdzić, że połączenie karty Nvidii oraz akceleracji 3Dfx jest całkowicie bezpieczne, działa i można grać bez problemu w obu standardach graficznych. Czasami w nim trochę dłubię. Widać też kartę sieciową, ale ona chyba niestety nie działa, więc wszelkie screeny zamieszczę później. Poniżej mogę jednak zamieścić zdjecia wnętrzności /download/IMG_3810.JPG Od góry: Leadtek Winfast GF2 GTS, Sound Blaster Live, niedziałająca karta sieciowa, VooDoo 2 12MB w układzie SLI /download/IMG_3811.JPG No i oczywiście wspomniane dwa procesory. PS: Oczywiście dla zachowania klimatu zaopatrzyłem się także w myszkę kulkową PS2: Jeśli pragniecie więcej informacji, mogę pisać dalej na temat tego małego projekciku, może jakieś testy wydajnościowe nawet bym zrobił. Co na pewno zrobię, to dodatkowe zdjęcia, sprzętów na zamianę (V770 itp.). Edytowane 30 Listopada 2011 przez Hans Olo 12 Cytuj Link to post Share on other sites
demonwolfe 3 Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Powrót do przeszłości !!! Wielki szacun i dzięki , aż sie łezka w oku kręci ,kiedy to było . Karty VooDoo ,pózniejsze 2 ,3dfx , Dla niektórych były w sferze marzeń , Kto tego nie pamięta , może nie wie o czym pisze ale tak naprawde to były podstawy tego co mamy dzis ,totalny wyscig ,Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
erazm2 61 Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 (edytowane) ojoj supero:) tak czytam czytam a tu mostek mysle o co chodzi przeciez laczylo sie zewnetrznym - patrze mostek siedzi a ja glupi uzywalem bez mostka i klalem ze tyle gonitwy i wydatkow a g... dalo i w koncu jedna poszla w handel jako niewiele dajaca prosze Cie sprawdz wydajnosc bez mostka i z mostkiem w czymkolwiek a ogolnie to sprawdz we wszystkim co sie da jak staruch sie sisuje Edytowane 30 Listopada 2011 przez erazm2 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17785 Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 (edytowane) Gratuluję pomysłu i realizacji ode mnie + Sam kiedyś myślałem nad złożeniem takiego antyka, tylko włożyłbym go do jakieś fajnej obudowy może jakiejś totalnie odjechanej. Pamiętam jak takie akceleratory w stylu 3dFX'a były moim marzeniem, sam katowałem jedynie S3 Virge 2MB wtedy Ja również jestem ciekaw wyników z jedną i dwoma kartami, jak to faktycznie wygląda. Jeśli Ci się uda zrób jakimś programem testy. ps.ten SoundBlaster makabrycznie blisko chłodzenia karty. Zejdź z nim niżej. Edytowane 30 Listopada 2011 przez wormadam Cytuj Link to post Share on other sites
erazm2 61 Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 (edytowane) rzeczywiscie tak byc nie moze -popieram sie wpatrzylem w mostek ze nawet nie zauwazylem Edytowane 30 Listopada 2011 przez erazm2 Cytuj Link to post Share on other sites
Hans Olo 92 Napisano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 (edytowane) Był niżej, sprawdzałem po prostu, czy zaskoczy na drugim slocie, bo tak jak napisałem, ta obudowa jest trochę pokrzywiona i czasami karty mi nie stykają. Muszę ją wymienić, ale to w swoim czasie, robotę nową trzeba znaleźć, więc odłożone oszczędności mają swoje priorytety . Edytowane 30 Listopada 2011 przez Hans Olo Cytuj Link to post Share on other sites
tjindy 4 Napisano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Hehe, ja wczoraj dostałem do naprawy / postawienia na nogi podobny antyk - jeszcze z nalepką Win98 Jeszcze mu pod spódnicę nie zagladałem ale też spodziewam się ciekawych rozwiązań Cytuj Link to post Share on other sites
CougarV6 14 Napisano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Ostatnio nie zaglądam na benchmarka, więc trochę spóźnione ale szczere gratulacje. Dream Machine! Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 (edytowane) Ile maszynka wyciąga w 3DMarku 2001 SE? PS. nie no, GF 2 GTS wymiata! Swego czasu wszyscy mieli MX 200/400, a GTS był szczytem marzeń. Edytowane 26 Grudnia 2011 przez regist88 Cytuj Link to post Share on other sites
Hans Olo 92 Napisano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Obecnie od dłuższego czasu nie byłem w domu na dłużej niż kilka godzin i nie miałem szans nic nowego z nim zrobić. Gdzieś po nowym roku pewnie coś napiszę. Cytuj Link to post Share on other sites
asus4ever 0 Napisano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Jak miło poczytac o kimś, kto miał podobny pomysł. Ja nabyłem na allegro dwie karty Diamond Monster II 12 MB i stosowny kabelek do ich połączenia. Jako kartę bazową mam również Diamonda V770. Kiedyś wydałem pół mojej pierwszej pensji na Voodoo I, a teraz dwa "duże potwory" dostałem za 50 zł z przesyłką :-) Swoją drogą stare gierki na Glide chodzą pięknie... Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 kurde tak opowaidacie ze az mi sie zachailo kupic starego badziewiaka z p3 i voodoo Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Mogę Ci podesłać obudowę do tego zestawu. Prosta i z naklejkami PIII Inside Cytuj Link to post Share on other sites
kbrbabzbtb 1123 Napisano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Też miałem taki pomysł. Chciałem złożyć coś na pentium i moim pierwszym voodoo ....Diamond Monster 3D. http://www.3dfx.ch/gallery/v/3dfx_collectors/collectors_eyeq/sold/V1/Diamond_Monster_3D_boxed.jpg.html?g2_navId=xd03691cf I odpalić parę gier na glide. Gratulacje. Cytuj Link to post Share on other sites
Lordonos 72 Napisano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Dawaj jakieś filmiki z gierek z tamtych lat na tym twoim voodo zrobisz kariere na Youtube a ja będę miał co oglądać Cytuj Link to post Share on other sites
matt105 56 Napisano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 2,5 roku szukałeś sprzętu a u mnie na strychu leży 15 płyt z procesorami które prezentują historię intela. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17785 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Hej. a może mi ktoś wytłumaczyć na jakiej zasadzie to działa ? : Leadtek Winfast GF2 GTS + VooDoo 2 12MB w układzie SLI ? Cytuj Link to post Share on other sites
Hans Olo 92 Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Zasada jest prosta. Voodoo 2 PCI nie jest samodzielną kartą i potrzebuje karty "2D", jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by karta 2D miała też swój wbudowany akcelerator. Kartę "2D" (w tym przypadku GF2) łączysz kablem VGA z pierwszym voodoo, a kolejnym kablem VGA łączysz między sobą akceleratory Voodoo, do tego mostek SLI między Voodoo, natomiast obraz wychodzi z drugiej karty voodoo i co najlepsze niezależnie od trybu (glide czy opengl lub d3d), więc problem niezgodności sprzętu znany dawnym graczom w tym momencie nie istnieje. Grałem już na nim w incubation i byłem bardzo zadowolony z efektów. Miałem napisać więcej i przetestować, ale niestety praca mi za bardzo nie pozwala, ponieważ jestem w ciągłych delegacjach i w domu raz na miesiąc przez 4 dni, więc nie mam na nic czasu. Ale jak będzie jakiś urlop, to na pewno nie omieszkam do niego wrócić. 2,5 roku szukałeś sprzętu a u mnie na strychu leży 15 płyt z procesorami które prezentują historię intela.Płyta to nie był aż taki problem, problem to same akceleratory, nie chciałem sięza bardzo rozdrabniać i brać po jednym, tylko czekałem, aż się pojawi jakaś aukcja, w której będzie od razu 2x voodoo2 z całym okablowaniem. Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez Hans Olo 1 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17785 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Dzięki, coś tam pamiętałem że były jakieś przelotki między kartami Niestety, o tym wtedy mogłem tylko w gazecie poczytać Cytuj Link to post Share on other sites
matt105 56 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Zasada jest prosta. Voodoo 2 PCI nie jest samodzielną kartą i potrzebuje karty "2D", jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by karta 2D miała też swój wbudowany akcelerator. Kartę "2D" (w tym przypadku GF2) łączysz kablem VGA z pierwszym voodoo, a kolejnym kablem VGA łączysz między sobą akceleratory Voodoo, do tego mostek SLI między Voodoo, natomiast obraz wychodzi z drugiej karty voodoo i co najlepsze niezależnie od trybu (glide czy opengl lub d3d), więc problem niezgodności sprzętu znany dawnym graczom w tym momencie nie istnieje. Grałem już na nim w incubation i byłem bardzo zadowolony z efektów. Miałem napisać więcej i przetestować, ale niestety praca mi za bardzo nie pozwala, ponieważ jestem w ciągłych delegacjach i w domu raz na miesiąc przez 4 dni, więc nie mam na nic czasu. Ale jak będzie jakiś urlop, to na pewno nie omieszkam do niego wrócić. Płyta to nie był aż taki problem, problem to same akceleratory, nie chciałem sięza bardzo rozdrabniać i brać po jednym, tylko czekałem, aż się pojawi jakaś aukcja, w której będzie od razu 2x voodoo2 z całym okablowaniem. Tylko pamiętaj że wrazie czego to mam płyty z procesorami 4 amd też się znalazły. A i znalazłem jedną Voodoo serii 5 nie jestem pewien czy działa ale tak myślę. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts