Skocz do zawartości

Czym sie rozbijasz?

Recommended Posts

U mnie na myjni zanim zapuści program w automacie, to najpierw ręcznie spryskuje pianią, myje bezdotykowo, a później dopiero program. Całość z woskiem na mokro 15zł - samochód wygląda lepiej niż po pół dnia mojego pucowania szmatką tak więc szczerze mówiąc mi się odechciało samemu myć od czasu jak tą myjnie otwarto 2km ode mnie. 

U mnie też karcher leży nie używany od 2 lat. Otworzyły mi się dwie myjnie w promieniu kilkuset metrów. Na mycie wydaje od 1-10zł. W zależności czy tylko zakurzony czy zasyfiony. Z preparatów to tylko dokupiłem na owady i do felg. Chemia z myjni średnio radzi sobie z owadami, z felgami w ogóle.

Z wosków na szybko mogę polecić car balsam fajny preparat z dobrym efektem i szybkim nakładaniem. Do felg to tylko "moje auto" nic innego mi się nie sprawdziło.

Edytowane przez jakub1t

Ok, 1-10 zł to pewnie samoobsługowa - ja zapomniałem dodać, że to mycie bezdotykowe, spienianie i myjnia automat z woskiem to wszystko obsługa za te 15zł robi :rotfl:

No to taniocha.

Ar 147 jest raczej w ocynku jak każde auto

kwestia jego jakości . Miałem kiedyś 147 fajne auto.

Zawsze omijałem myjnie automatyczne szerokim łukiem, ale kiedyś rodzice mnie prosili żebym ich samochodem pojechał - patrzę, a właściciel najpierw spryskuje samochód płynem, myje z grubsza bezdotykowo, później automat spienia, myje, woskuje, suszy. Na koniec jeszcze Pan z frotą wyciera gdzie się nie dosuszył. Co się należy? 15zł. Od tamtej pory sam samochodu nie umyłem porządnie, bo serio za te pieniądze to cud miód i orzeszki. 

Wiadomo, że zimą jak jest syf na drodze to umyję karcherem na szybko bo szkoda na myjnię jechać żeby po powrocie do domu znowu był zgnojony, ale nawet wtedy wychodzi różnica na samochodzie który przy każdym myciu na myjni jest woskowany.

Jedyny minus jest taki, że w piątek i sobotę nie ma po co tam jechać bo kolejka na 6 samochodów się zdarza. Ale na szczęście mam po drodze z pracy i na tygodniu jak wracam to zazwyczaj max 1 samochód przede mną. 

Tu w niedzielę też zamknięte i się wcale nie dziwię. Obsługuje właściciel który ma wulkanizację i drobną mechanikę i jednego Pana dorywczo na myjni w dni kiedy jest duży ruch. Szkoda życia żeby siedzieć w niedziele. 

Mają za to otwarte chyba do 20, a do 19 to na pewno. 

Pomysł nie jest zły jak myjesz na bezdotykowej. Sam chciałem kupić pianownicę do karchera żeby mieć do mycia dostawczaków w firmie, ale ostatecznie okazało się, że znalazł się stary opryskiwacz ogrodowy który po rozwierceniu końcówki też bardzo fajnie pieni, a płyn kupuje od Pana z myjni o której wspomniałem wcześniej, bo tak w zasadzie to się trochę znamy i jak go podpytałem to mi odsprzedał.

Z tego co widzę w superbie dopłata to 9k a w octavii 8k. Nie jest to wielka suma a komfort jazdy wzrasta znacząco w szczególności w mieście
Nie wielka suma? Jak patrzę w cennik to taniej od 1.4 TSI 115km można mieć sześciobiegowym manual 150km w tym samym wyposażeniu, albo dokładając tylko 3k zł do najsłabszego automatu kupić 1.8 TSI 180km. Zdecydowanie wolałbym dodatkowe 65km niż automat.

Edytowane przez wojciechu15

W skali całego auta za 80-90k? Niezbyt dużo biorąc pod uwage, że jeśli ktoś wykłada gotówke to planuje pojeździć tym kilka lat, a jeśli bierze leasing to tym bardziej bo rata wzrośnie o śmieszną kwote. Rozumiem ból z wyborem jeśli ktoś kupuje używane auto bo trudno trafić w określona konfiguracje w przyzwoitym stanie i pieniądzach ale przy nowym aucie się tak szczypać? 

Tu nie chodzi o to czy to dla kogoś dużo, czy mało, bo jeden kupuje samochody za 100k zł, jeden za 10k a jeszcze inny lata na 7dni urlopu za 16k. Chodzi mi o koszt tej skrzyni w stosunku do pakietów wyposażenia i silników. Pytaliście kolegę dlaczego do 1.4 TSI nie brał DSG, dla mnie to logiczne, bo gdybym miał tyle dopłacać wziął bym 1.8.

• Popieram 1